Header Ads

GK Questions 4th November 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 4th November 2017 PJH

As we all know that in today’s era we are in the world of competition. For this we must aware about General Knowledge and what is going in the world. For the ease of participants and readers team PJH provides some useful GK Questions 4th November 2017 for any competitive exam like IAS, bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state related exams. Do you know that in all times, technical knowledge not only helps us so, on this web page we are trying to give some Top General Knowledge Questions to improve your general knowledge as we have also mentioned Daily GK Quiz for All Upcoming Exams.

Candidates, by the help of below given latest GK Questions and Answers you can easily know that which type of questions will come in the competitive exam. If you will solve daily General Knowledge Questions and get GK Updates from here date wise which is given by the team members of www.privatejobshub.in then there will be more chances to qualify the exams either it an entrance exam, recruitment exam, competitive exam or any other. For the convenience of appliers we have also presented some most important links of preparation tips of examination of PJH site.


Today’s Current Affairs
  • Prime Minister launches "Run for Unity"
  • Malaysia and Brunei are also attending the conference
  • Meeting of Consultative Committee of Ministry of Power
  • SEBI suspends Eminence Infra directors
  • K.J. Alfons Launches Student Science Manthan Mobile App
  • India's ranking in ease of doing business improved
  • Suresh Chukkapalli appointed as Consul General of South Korea
  • UN names Knut Ostby as new Myanmar resident coordinator
  • Neelamani N. Raju is Karnataka’s first woman police chief
  • Bharti AXA Life appoints Vikas Seth as CEO
  • Centre clears mega project to acquire 111 helicopters for Navy
  • Giriraj Singh launches MSME Samadhan Portal for delayed payments
  • Pakistan will host the 2018 Asian Cricket Council (ACC)
  • Geeta Phogat wins Gold in All India Police Championship
  • Bopanna wins Erste Open, Myneni-Prashanth clinch Vietnam Open trophy
  • World Vegan Day – November 1

GK Questions 4th November 2017


Question 1: Who was appointed as the Director General of Bureau of Police Research and Development?

1.    Piyush Goyal
2.    AP Maheshwari
3.    Prakash Javadekar
4.    Harsh Vardhan
5.    Radha Mohan Singh

Answer: 2

Explanation:

Senior police officer AP Maheshwari was appointed as Director General of Bureau of Police Research and Development. AP Maheshwari is a 1984 batch IPS officer of Uttar Pradesh cadre. He is currently a Special Director in Border Security Force.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 2: Who is the chief executive officer and managing director of Tata Steel Ltd globally?

1.    Anant Geete
2.    Ravi Shankar
3.    Karl Ulrich Koehler
4.    T V Narendran
5.    Koushik Chaterjee

Answer: 4

Explanation:

Tata Steel Ltd promoted T V Narendran as chief executive officer and managing director globally. T V Narendran is 52 years old. He joined the Tata Steel in 1988. He was serving as Managing Director (India and South East Asia) for the past four years. During T V Narendran’s tenure as Managing Director, Tata Steel executed and commissioned the Kalinganagar steel plant and also enhanced the plant’s ability to serve higher value segments like steel for automobiles.

Question 3: Who was appointed as the Private Secretary to President Ram Nath Kovind?

1.    Suresh Prabhu
2.    Vikram Singh
3.    Sadanantha Gowda
4.    Piyush Goyal
5.    Rajen Gohain

Answer: 2

Explanation:

Railway officer Vikram Singh was appointed as Private Secretary to President Ram Nath Kovind. Vikram Singh is a 1997 batch officer of the Indian Railway Traffic Service. The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment to the post of Private Secretary to President Ram Nath Kovind for 2 years.


Question 4: Who was re-elected as President of the Indian Weightlifting Federation (IWLF) in the Annual General Body Meeting?

1.    Sahdev Yadav
2.    Suresh Sehgal
3.    Birendra Prasad Baishya
4.    Pal Singh Sandhu
5.    Tara Singh

Answer: 3

Explanation:

Birendra Prasad Baishya was re-elected as President of the Indian Weightlifting Federation (IWLF) in the Annual General Body Meeting. The newly formed Executive Committee of IWLF consists of seven vice-presidents, and Sahdev Yadav has become the secretary general. The elections of IWLF was conducted under guidelines issued by the sports ministry.

Question 5: Which company announced the acquisition of the wholly-owned subsidiaries of Tata Capital Limited, Tata Capital Forex Limited(foreign exchange) and TC Travel and Services Limited (travel services)?
1.    Thomas Cook India
2.    Expedia
3.    Travelocity India
4.    Top Travels
5.    Ezeego 1

Answer: 1

Explanation:

Thomas Cook India announced the acquisition of the wholly-owned subsidiaries of Tata Capital Limited, Tata Capital Forex Limited(foreign exchange) and TC Travel and Services Limited (travel services). The acquired companies will be hereafter referred as TC Forex Services Ltd. and TC Travel and Services Ltd. Value of the transaction was not shared.

Check out Month wise: Pratiyogita Darpan

Question 6: Which Indian state launched the Election Commission’s web-based project, ERO-Net, using which voters can register their names on electoral rolls?

1.    Kerala
2.    Goa
3.    Rajasthan
4.    Punjab
5.    Gujarat

Answer: 3

Explanation:

Rajasthan’s Chief Electoral Officer Ashwini Bhagat launched the Election Commission’s web-based project, ERO-Net, using which voters can register their names on electoral rolls. Till now, the Electoral Roll Management System (ERMS) software was being used to make voter lists. It could not identify multiple entries of a voter. ERMS software has been replaced with ERO-Net, which is a transparent mechanism to identify whether the voter was listed anywhere in the country.

Question 7: Which state cabinet decided to provide a 15 acre land to the All India Football Federation (AIFF) on lease for Rs 1 to help set up the National Centre of Excellence?

1.    Tripura
2.    Sikkim
3.    Assam
4.    Manipur
5.    West Bengal

Answer: 5

Explanation:

The West Bengal cabinet decided to provide a 15 acre land to the All India Football Federation (AIFF) on lease for Rs 1 to help set up the National Centre of Excellence. The West Bengal cabinet has decided to give 15 acre of land to the AIFF for 90 years on an exchange of Rs 1 only.


Question 8: Name the Indian cricketer who became the first batsman to score 2000 international runs in 2017, beating the likes of South Africa’s Hashim Amla?

1.    Shikar Dhawan
2.    Rohit Sharma
3.    Virat Kohli
4.    Hardik Pandya
5.    Ravichandran Ashwin

Answer: 3

Explanation:

Kohli became the first batsman to score 2000 international runs in 2017, beating the likes of South Africa’s Hashim Amla (1988 runs). Kohli overtook South Africa’s AB de Villiers in the rankings after his achievement on Sunday in the final ODI against New Zealand when the Indian captain surpassed de Villiers to become the fastest to 9000 ODI runs in 194 innings, 11 lesser than the South African. Kohli, who scored 263 runs in the series against New Zealand including knocks of 121 in the first ODI in Mumbai and 113 in the final ODI in Kanpur, has reached 889 points, which is the best-ever by an India batsman.

Question 9: Who was the only Indian player selected to represent Asia in 2017 ITTF World Cadet Challenge, in Suva, Fiji?

1.    Naina Ashwin
2.    Shamini Kumaresan
1.    3.Ma Long
3.    Diya Chitale
4.    Zhang Jike

Answer: 4

Explanation:

Indian table tennis player Diya Chitale won silver medal in the girls’ doubles category of the 2017 ITTF World Cadet Challenge, inSuva, Fiji. Diya Chitale hails from Mumbai. She was the only Indian player selected to represent Asia in this tournament. Diya had won gold medal in the Team event, as part of Team Asia. In the singles also, she did well and finished tenth.


Question 10: Kim Joo-hyuk is related to which of the following field?

1.    Scientist
2.    Actor
3.    Singer
4.    Politician
5.    Journalist

Answer: 2

Explanation:

South Korean veteran actor Kim Joo-hyuk died in a car crash in Seoul, South Korea. Kim Joo-hyuk is a South Korean actor. He had won Best Supporting Actor Awardrecently, at the inaugural Seoul Awards. He died in a car crash in Seoul. He was 45 years old.

Question 11: Name the writer who has written a book in Kannada on ISRO?

1.    S L Bhyrappa
2.    G S Shivarudrappa
3.    Vaidehi
4.    Khadri Achyuthan
5.    T R Subba Rao

Answer: 4

Explanation:

Veteran Kannada writer and journalist Khadri Achyuthan died after a brief period of illness, in Bengaluru, Karnataka. He has written a book in Kannada on ISRO. He has worked on Kannada translations of Sardar Patel and Dr Ambedkar. His contribution to the development of Kannada television news is enormous. He is a veteran print and broadcast journalist, author, academic and translator of various literary works. He was the former Doordarshan news director in the Bengaluru Kendra.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 12: When is the Rashtriya Ekta Diwas(National Unity Day) celebrated?

1.    October 30, 2017
2.    October 31, 2017
3.    October 25, 2017
4.    October 15, 2017
5.    October 10, 2017

Answer: 2

Explanation:

October 31 is celebrated as Rashtriya Ekta Diwas (National Unity Day) in India. This day marks the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel, who played an instrumental role in integration of princely state with Indian Union post independence. Celebration of October 31 as ‘Rashtriya Ekta Diwas’ was announced by Prime Minister Narendra Modi in 2014

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 13: World Savings Day is also called as _________ ?

1.    World Banking Day
2.    World Consumption Day
3.    World Thrift Day
4.    World Expenditure Day
5.    World Management Day

Answer: 3

Explanation:

World Savings Day is also called the World Thrift Day. It is celebrated every year on 31st October all over the world. In India World Savings Day is celebrated on 30th October. The theme for World Savings Day 2017 is: Our future starts with savings. World Savings Day was established to spread awareness among people around the world about the idea of saving money in a bank.


Question 14: When is ‘World Cities Day’ observed across the world?

1.    29th October
2.    21st October
3.    30th October
4.    31st October
5.    15th October

Answer: 4

Explanation:

World Cities Day’ is observed on 31st October, every year across the world. It is observed to promote public interest in global urbanization, to seek cooperation among countries in meeting opportunities and addressing challenges of urbanization, and contributing to sustainable urban development across the world.

Question 15: Mission Kakatiya, the water tank revival programme was started by which state government?

1.    Maharastra
2.    Telangana
3.    Andhra Pradesh
4.    Gujarat
5.    Punjab

Answer: 2

Explanation:

Mission Kakatiya, the water tank revival programme started by the Telangana government, has resulted in an increase in the gross area irrigated under tank ayacut. There has been an increase in the yields of paddy, cotton and sorghum. The household agricultural income has also increased 78.50 per cent in the tank ayacut area.


Question 16: “Dreamnation: Uniting a Country with Handwritten Dreams” is a book, written on whose inspirational quotes?

1.    Abdul Kalam
2.    Rabindranath Tagore
3.    Manmohan Singh
4.    Aringar Anna
5.    Baba Ramdev 

Answer: 1

Explanation:

The book “Dreamnation: Uniting a Country with Handwritten Dreams” contains inspiring words of Dr A.P.J. Abdul Kalam. It was released on 15th October 2017, which is the 86th birth anniversary of APJ Abdul Kalam. The book was co-authored by Saji Mathew and Jubie John. It was published by Bloomsbury in collaboration with NGO LetterFarms.

Get More Links:
Question 17: When is the World Stroke Day observed all over the world?

1.    30th October 2017
2.    29th October 2017
3.    27th October 2017
4.    15th October 2017
5.    10th October 2017

Answer: 2

Explanation:

On 29th October 2017, World Stroke Day was observed all over the world. The theme for World Stroke Day 2017 is: What’s your reason for preventing stroke? Stroke occurs when the blood supply to part of the brain is cut off. Without blood, brain cells can be damaged or die. On the World Stroke day, organizations around the world conduct events emphasizing education, testing, and initiatives to improve the damaging effects of stroke worldwide.

Question 18: Who was the Chairman and whole time Director of SAB group who recently passed away?

1.    Sri Adhikari
2.    Salah Al Belawi
3.    Gautam Adhikari
4.    Allen Hamilton
5.    Jeddah Khan

Answer: 3

Explanation:

Gautam Adhikari was 67 years old. He died due to heart attack in Mumbai on 27th October 2017. He is survived by his wife Ranjana and two children. His last rites were performed in Vile Parle suburban area of Mumbai. It was attended by various Bollywood celebrities. He was the Chairman and whole time Director of the SAB group.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 19: In which country World’s first hydrogen tram is operated, which is a pollutant free hybrid tram?

1.    Japan
2.    USA
3.    Russia
4.    Pakistan
5.    China

Answer: 5

Explanation:

The world’s first hybrid electric tram powered by hydrogen fuel cells has started running in China, marking a big step in the application of green energy in public transport. Researched and manufactured by Chinese, it is the world’s first hybrid electric tram, with hydrogen being the main power source, according to China Railway Rolling Corporation (CRRC) Tangshan Co, the maker of the tram.


Question 20: Scientists from which country has developed the fastest light pulse, beating the 53-attosecond record set by the US?

1.    Canada
2.    Switzerland
3.    Sweden
4.    Norway
5.    Australia

Answer: 2

Explanation:

Scientists at the ETH Zurich have demonstrated the fastest light pulse ever developed, beating the 53-attosecond record set by the US. The newly developed laser pulse is a 43-attosecond X-ray flash. Light travelling at 3 lakh km/sec covers less than one-thousandth of hair-width during 43 attoseconds. This makes the 43-attosecond pulse as the shortest man-made controlled event.


Important Note:

Get all the GK Questions 4th November 2017 from this page. After solving these questions if you have any doubt or any problem in any question then you can simply leave a comment in below given comment box. But don’t forget to write the no. of question.

          Get Here GK November Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.