Header Ads

HITSEEE Sample Papers 2018 | Download Solved Sample Question Paper PDF

Edit

HITSEEE Sample Papers

HITSEEE Sample Papers 2018: Getting qualified in Hindustan Institute of Technology and Science Engineering Entrance Exam will became easy if you start your preparation from HITSEEE Sample Papers. HITSEEE is basically an entrance examination through which qualified candidates gets admission into undergraduate and postgraduate programs. So those aspirants who are going to appear in the exam must Download HITSEEE Solved Sample Question Paper in PDF format for best preparation.

It is important for the aspirants to understand the concept and nature of the question asked in the examination before appearing in the HITSEEE exam. Candidates will get proper knowledge of the questions that are mostly asked in this Hindustan Institute of Technology and Science Engineering Entrance Exam after solving HITSEEE Solved Sample Papers. Grasp HITSEEE Sample Papers 2018 from the below section of this page which is well furnished by the team of www.privatejobshub.in.

HITSEEE Sample Papers

We are furnishing some question answers from Sample Papers for HITSEEE for the ease of the aspirants, so what are you waiting for? Go ahead and grab the entire details soon!!

Question 1: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
  • collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  • action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  • action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
  • lightning discharge in atmosphere
Answer: 1

Question 2: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because
  • work done in rolling is more than in lifting
  • work done in lifting the stone is equal to rolling it
  • work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  • work done in rolling a stone is less than in lifting it
Answer: 4

Question 3: The absorption of ink by blotting paper involves
  • viscosity of ink
  • capillary action phenomenon
  • diffusion of ink through the blotting
  • siphon action
Answer: 2


Question 4: Siphon will fail to work if
  • the densities of the liquid in the two vessels are equal
  • the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  • both its limbs are of unequal length
  • the temperature of the liquids in the two vessels are the same
Answer: 2

Question 5: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to
  • the heating effect of current alone
  • hysteresis loss alone
  • both the heating effect of current and hysteresis loss
  • intense sunlight at noon
Answer: 3

Question 6: Nuclear sizes are expressed in a unit named
  • Fermi
  • angstrom
  • newton
  • tesla
Answer: 1

Question 7: Sound waves in air are
  • transverse
  • longitudinal
  • electromagnetic
  • polarised
Answer: 2

Question 8: Magnetism at the centre of a bar magnet is
  • minimum
  • maximum
  • zero
  • minimum or maximum
Answer: 3


Question 9: It is more difficult to walk on a sandy road than on a concrete road because
  • sand is soft and concreter is hard
  • the friction between sand and feet is less than that between concrete and feet
  • the friction between sand and feet is more than that between concrete and feet
  • the sand is grainy but concrete is smooth
Answer: 2

Question 10: Find the maximum velocity for the overturn of a car moving on a circular track of radius 100 m. The co-efficient of friction between the road and tyre is 0.2
  • 0.14 m/s
  • 140 m/s
  • 1.4 km/s
  • 14 m/s
Answer: 4

Question 11: Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its
  • amplitude
  • velocity
  • wavelength
  • frequency
Answer: 1

Question 12: The nucleus of an atom consists of
  • electrons and neutrons
  • electrons and protons
  • protons and neutrons
  • All of the above
Answer: 3

Question 13: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its
  • molality
  • molarity
  • normality
  • formality
Answer: 1


Question 14: The most electronegative element among the following is
  • sodium
  • bromine
  • fluorine
  • oxygen
Answer: 3

Question 15: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is
  • Na
  • Ag
  • Hg
  • Fe
Answer: 4

Question 16: The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of
  • p-electrons in Ne(Z = 10)
  • s-electrons in Mg(Z = 12)
  • d-electrons in Fe(Z = 26)
  • p-electrons in CI(Z = 17)
Answer: 4

Question 17: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called
  • smelting
  • roasting
  • calcinations
  • froth floatation
Answer: 1

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 18: The oldest rocks in the earth's crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth;s early life and solidified into hard rock's called
  • granite
  • basalt
  • igneous rocks
  • sedimentary rocks
Answer: 3

Question 19: The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is
  • Dalton's law
  • Gay Lussac's law
  • Henry's law
  • Raoult's law
Answer: 3

Question 20: The gas present in the stratosphere which filters out some of the sun's ultraviolet light and provides an effective shield against radiation damage to living things is
  • helium
  • ozone
  • oxygen
  • methane
Answer: 2


Advantages of Solving HITSEEE Sample Papers 2018/ HITSEEE Solved Sample Paper:
  • Aspirants can analyze their preparation by solving HITSEEE Question Papers
  • Candidates will get insight s on their weak and strong areas in the paper after solving HITSEEE Solved Sample Paper
  • You will learn to manage the time properly
  • It will help you to solve the exam paper easily
  • You should make strategies and plans according to the paper while exam
  • By solving HITSEEE Sample Papers you will get to know about the most important topics which are asked frequently in the examination.
  • Solving HITSEEE Question Papers will boost up your confidence
HITSEEE 2018 Exam Pattern:
  • Objective Type questions will be asked the entrance examination in English Language only
  • 2 hours will be allotted to the candidates to perform the HITSEEE Exam
  • HITSEEE 2018 Exam paper will consist of 120 questions
  • The question paper will be divided into three parts i.e., Part I, Part II, Part III.

Part
Subjects
No. Of Questions
I
Physics
40
II
Chemistry
40
III
Mathematics
40
TOTAL
120

Note:

Aspirants may fetch more information about HITSEEE Sample Papers 2018 by connecting with our portal www.privatejobshub.in. For that, you need to press CTRL + D or subscribe to our free email service. Also you can follow us on Facebook or Google Plus.

Have a Look On Below Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.