Header Ads

IBPS Current Affairs 2018 (Clerk/PO/MT/RRB/SO) Ques-Ans, Preparation Quiz

Edit

IBPS Current Affairs 2018

IBPS Current Affairs 2018: Acing IBPS Recruitment Exam is not an easy task, individuals who are interested and going to participate in Exam can prepare from latest IBPS Current Affairs which is given below on this page. Those candidates who want to make their career in banking sector can prepare well for IBPS Exam such as Clerk, PO, MT, RRB, SO with hard work and lots of practice. On this page we have given some powerful and most important IBPS Questions Answers that will definitely helps you to crack IBPS Upcoming Exams. Below specified IBPS Preparation Quiz is completely based on latest updates as well as current affairs. So, candidates are advised to go through IBPS Current Affairs, Questions & Answers to prepare well for Institute of Banking and Personnel Selection Recruitment exam.

Also, candidates must read daily English newspaper and magazines to increase their vocabulary which will help in English section. Those students are not aware of proper techniques and shortcut tricks to prepare for IBPS Current Affairs 2018 of bank exam. So, you are required to scroll down the page and get entire details regarding same.  To collect entire important IBPS Current Affairs 2018, IBPS Updates and questions related to Banking Exam candidates need to go through this page which is well stated by the team members of www.privatejobshub.in.

IBPS Current Affairs 2018

  • Google’s Rajan Anandan Appointed Chairman of IAMAI.
  • Tata Group Named Country’s Most Valuable Brand in Brand Finance List.
  • India’s GDP Growth Forecast for 2017 Revised Downward by UN.
  • Forex Reserves reach Life-Time High of $375.71 billion.
  • President Ram Nath Kovind inaugurates International Gita Mahotsav in Haryana.
  • 12th meeting of Standing Committee of Inter-State Council held.
  • China proposes three-phased solution on Rohingyas crisis.
  • 21 November: World Fisheries Day.
  • Sangai Festival 2017 held in Manipur.
  • First Namami Barak festival held in Assam.
  • YONO: SBI to unveil India’s first integrated digital platform.
  • FSDC Sub-Committee reviews financial events of country.
  • Aditya L1 Mission: ISRO’s first sun mission to take off in 2019.
  • China successfully launches remote sensing satellites.
  • DANX-17: Defence of Andaman & Nicobar Islands Exercise concludes.
  • BrahMos cruise missile successfully test-fired from Sukhoi-30 MKI for first time.
  • Migratory birds start arriving in Chilika Lake.
  • Road-map for Talanoa Dialogue prepared at Bonn UN Climate Change Conference.
  • Awards Current Affairs 2017 Awards and Honours in Current Affairs 2017 and 2016 with latest winners of various awards in India and world.
  • Manmohan Singh selected for Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development.
  • Under-23 Senior World Wrestling Championship: Ritu Phogat wins Silver.
  • Pankaj Advani wins IBSF World Billiards Championship.
  • Ahmedabad’s Walled City gets World Heritage City Certificate.
Read Here: Latest Current News & Affairs

What to Prepare for IBPS Current Affairs Section?

Indian society
Geography
Indian politics
Social justice
Latest RBI based questions
Governance
Indian economy Questions
Science and Technology
Sports
Environment and Ecology

Latest IBPS Current Affairs for PO/MT/Clerk/Specialist Officer

Question 1: Who has taken over charge as new Director-General (DG) of National Investigation Agency (NIA)?

[A] Jainam Shah
[B] Ankit Awasthi
[C] Sharad Kumar Sinha
[D] Yogesh Chander Modi

Answer: D

Explanation:

Yogesh Chander Modi, a 1984 batch IPS officer of the Assam-Meghalaya cadre, has taken charge as new Director General of National Investigation Agency (NIA) and will hold the post till his superannuation, i.e. May 31, 2021. He succeeded Sharad Kumar Sinha, who completed his tenure on October 30, 2017.

Download Now: IBPS Syllabus

Question 2: Who has been appointed as the Karnataka’s first woman Director General and Inspector General of Police (DG-IGP)?

[A] Neelmani N. Raju
[B] Minal Reddi
[C] Pooja Chandra
[D] Deepali Murthy

Answer: A

Explanation:

Neelmani N. Raju, a 1983 batch IPS officer, has been appointed as the Karnataka’s first-ever woman Director General and Inspector General of Police (DG-IGP). She will take over from Rupak Kumar Dutta, who is retiring from service.

Question 3: Who has been elected as the 95th Prime Minister of Japan?

[A] Tadamori Oshima
[B] Shinzo Abe
[C] Hirotaka Akamatsu
[D] Junichiro Koizumi

Answer: B

Explanation:

Japanese lawmakers have reelected Shinzo Abe as the country’s 95th Prime Minister on November 1, 2017 after his party won a landslide victory in last month’s general election. Abe was reelected by both Houses of the Diet. The prime minister will now form his cabinet. Japanese Prime Minister Shinzo Abe has reappointed all of his Cabinet Ministers, following his reelection by the Diet as country’s leader, to ensure continuity of his policies.

Start Now

Question 4: Who has won the 2017 men’s singles National Badminton Championships?

[A] Kidambi Srikanth
[B] Pranaav Jerry Chopra
[C] H S Prannoy
[D] Kashyap Parupalli

Answer: C

Explanation:

H S Prannoy has won the men’s singles title at the 82nd Senior National Championship Senior National Badminton Championships in Nagpur, Maharashtra on November 8, 2017. He defeated higher ranked Kidambi Srikanth in the final by 21- 15, 16- 21, 21-7.


Question 5: Which country to host the Organic World Congress (OWC) – 2017?

[A] Turkey
[B] India
[C] China
[D] Israel

Answer: B

Explanation:

The 19th edition of Organic World Congress (OWC- 2017) will be held at India Expo Centre in Greater Noida from Nov 9-11. The International Federation of Organic Farming Movements (IFOAM) and OAFI are organizing the event where 55 seeds group from 15 Indian states will showcase 4,000 varieties of seeds. It will see the participation of 1,400 representatives from 110 countries, and 2000 delegates from India.

Question 6: The Indo-Bangladesh joint military exercise “Sampriti-7” has started in which of the following states?

[A] Meghalaya and Mizoram
[B] Tripura and West Bengal
[C] Assam and Odisha
[D] Nagaland and Arunachal Pradesh

Answer: A

Explanation:

The Indo-Bangladesh joint military exercise “Sampriti-7” has started in its northeastern states of Meghalaya and Mizoram from November 6, 2017. This is the 7th edition of the joint training exercise, which will end on November 18. The 13-day exercise will be conducted at India’s Jungle Warfare School at Vairengte in Mizoram and at the Joint Training Node at Umroi in Meghalaya.


Question 7: Who is leading the Indian delegation in the 4th India-Canada Annual Ministerial Dialogue -2017?

[A] Smriti Irani
[B] Suresh Prabhu
[C] Thawar Chand Gehlot
[D] Jagat Prakash Nadda

Answer: B

Explanation:

The 4th India-Canada Annual Ministerial Dialogue has started in New Delhi on November 13, 2017. The Indian delegation is led by the Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu and the Canadian International Trade Minister, François-Philippe Champagne is leading the Canadian delegation.



Question 8: The 2017 Public Service Broadcasting Day (PSBD) is celebrated on which date in India?

[A] November 11
[B] November 13
[C] November 12
[D] November 14

Answer: C

Explanation:

The Public Service Broadcasting Day (PSBD) is observed every year on November 12 to commemorate the first and last visit of the Father of the Nation, Mahatma Gandhi to the studio of All India Radio, Delhi in 1947. He addressed the displaced people, who had temporarily settled at Kurukshetra in Haryana after partition.

Question 9: Who is leading the Indian delegation in the ASEAN Business and Investment Summit 2017 (ABIS 2017)?

[A] Nirmala Sitharaman
[B] Narendra Modi
[C] Dharmendra Pradhan
[D] Arun Jaitley

Answer: B

Explanation:

The ASEAN Business and Investment Summit 2017 (ABIS 2017) has started in Manila, Philippines from November 12 to serve as a platform for conversations among regional and global stakeholders in the ASEAN Economic Community. Prime Minister Narendra Modi is leading the Indian delegation in the 3-day summit.

Look On: Bank Syllabus

Question 10: Who has been appointed as the president of the 36th International Geological Congress (IGC – 2020)?

[A] Vishwapati Trivedi
[B] Vijay Prasad Dimri
[C] M L Khan
[D] Krishna S Chaturvedi

Answer: B

Explanation:

Scientist Dr Vijay Prasad Dimri has been appointed as the president of the 36th International Geological Congress (IGC), a global platform for the advancement of earth science, to be held in New Delhi from March 2 -8, 2020. He succeeded Shailesh Nayak. India is hosting the IGC in 2020 after a period of 56 years.

Question 11: Kunwar Narayan, who passed away recently, was associated with which field?

[A] Politics
[B] Journalism
[C] Sports
[D] Poetry

Answer: D

Explanation:

Kunwar Narayan (90), the renowned poet in Indian literature, has passed away in New Delhi on November 15, 2017. He was honoured with many awards such as Sahitya Akademi Award in Hindi (1995), Jnanpith Award (2005) and Padma Bhushan (2009).


Question 12: Which Indian personality has been appointed as advisory board member of the Financial Stability Institute (FSI) of the BIS?

[A] Raghuram Rajan
[B] Kaushik Basu
[C] Amartya Sen
[D] Urjit Patel

Answer: D

Explanation:

RBI Governor Urjit Patel has been appointed as advisory board member of the Financial Stability Institute (FSI) of the Bank of International Settlement (BIS). The FSI assists financial sector authorities worldwide in strengthening their financial systems. The FSI was jointly created in 1998 by the BIS and the Basel Committee on Banking Supervision.


Question 13: Which city is hosting the 2017 Women’s Youth World Boxing Championship (YWBC)?

[A] New Delhi
[B] Pune
[C] Kochi
[D] Guwahati

Answer: D

Explanation:

The 2017 Women’s Youth World Boxing Championship (YWBC) has started in Guwahati, Assam on November 19, 2017. Approx 200 participants from 38 countries will be seen in action in this knockout tournament. The preliminaries will take place from November 19 to 22, the semi-finals on November 24 and 25 and the finals on November 26.

Question 14: Which country’s cricket team has clinched the 2017 ACC Under-19 Asia Cup tournament?

[A] Malaysia
[B] Pakistan
[C] India
[D] Afghanistan

Answer: D

Explanation:

Afghanistan U-19 cricket team has clinched the 2017 Asian Cricket Council (ACC) Under-19 Asia Cup tournament by defeating Pakistan in the final by 185-run at the Kinrara Academy Oval in Kuala Lumpur, Malaysia on November 19, 2017. It is their first Asia Cup title.

Get Complete List: Bank Coaching Centers In India

Question 15: Jana Novotna, the former Wimbledon tennis champion passed away. She hails from which country?

[A] Czech Republic
[B] France
[C] Italy
[D] Germany

Answer: A

Explanation:

Jana Novotna (49), a professional tennis player from the Czech Republic, has passed away in Brno, Czech Republic on November 19, 2017. She won the women’s singles title at Wimbledon in 1998, 12 Grand Slam women’s doubles titles and four mixed doubles titles. She was also inducted into the Tennis Hall of Fame in 2005. She reached a career-high singles ranking of world No. 2 in 1997, and achieved the No. 1 ranking in doubles.

Question 16: The Rani Jhansi Marine National Park (RJMNP) is located in which state/UT?

[A] Puducherry
[B] Uttar Pradesh
[C] Lakshadweep
[D] Andaman and Nicobar Islands

Answer: D

Explanation:

The Rani Jhansi Marine National Park (RJMNP) is located in the Andaman and Nicobar Islands in the Bay of Bengal and covers an area of 256.14 square kilometres. It was founded in 1996 and commemorates Lakshmibai, the Rani of Jhansi (1828-58). The park provides shelter to some very crucial wildlife and habitats which include Dugongs, Crocodiles, Marine Life, Coral Reefs, Mangroves, Terrestrial Moist forest and birds.

Download free: IBPS Study Material

Question 17: IKEA has launched its first experiential centre “IKEA Hej HOME’ in India at which city?

[A] Hyderabad
[B] Bengaluru
[C] Delhi NCR
[D] Mumbai

Answer: A

Explanation:

IKEA, the Swedish furnishing retailer, has launched its first experiential centre “IKEA Hej (Hello) HOME’ in India at Hyderabad. The Hej Home, designed and set up over a six-month duration, highlights what the retailer stands for and what to expect from an IKEA store. It is an exhibition of IKEA products and solutions which its future customers can actually buy it from its store (in Hyderabad) in spring 2018.

Question 18: David Cassidy, the noted singer has passed away. He hailed from which country?

[A] England
[B] United States
[C] Germany
[D] France

Answer: B

Explanation:

David Cassidy (67), the teen and pre-teen idol who starred in the 1970s sitcom ‘The Partridge Family’, and sold millions of records as the musical group’s lead singer, has passed away in Florida, United States on November 21, 2017.

Question 19: Ritu Phogat has clinched silver in which category at the under-23 Senior World Wrestling Championship-2017 in Poland?

[A] 48kg
[B] 52kg
[C] 68kg
[D] 57kg

Answer: A

Explanation:

Ritu Phogat has clinched the silver medal in Under-23 Senior World Wrestling Championship at Poland. She lost against Turkish Wrestler Demirhan in the gold medal bout of women’s 48 kilogram category. In Semifinal, Ritu defeated Chinese Wrestler Jiang Zhu 4-3 points to reach the finals. Ritu had won the gold medal at the Commonwealth Wrestling Championship in 2016.


Question 20: Which country to host 36th International Geological Congress (IGC – 2020)?

[A] Nepal
[B] India
[C] Bangladesh
[D] Sri Lanka

Answer: B

Explanation:

The 36th edition of International Geological Congress (IGC – 2020) will be held in New Delhi, India in the year 2020. The event is being jointly funded by the Ministry of Mines (MoM) and Ministry of Earth Sciences (MoES) with the active support of the Indian National Science Academy (INSA) and the Science Academies of the other neighbouring co-host countries – Bangladesh, Nepal, Pakistan and Sri Lanka.
Facts to be updated with IBPS Current Affairs:
  • Newspaper
  • Follow News Channels
  • Read Magazines
  • Use Internet Power
  • Follow Social Networking Sites
Newspaper:

Reading Newspaper on daily basis is a good habit. Candidates can score qualifying marks in any competitive/ entrance exam by getting daily updates from newspaper. All the candidates are advised to read 2-3 papers Such as “The Times of India,” “The Hindu,” “Dainik Bhaskar,” “The Telegraph” etc. it will helps you get updates that is what is going on around the country and the world in all ways.

Follow News Channels:

Aspirants are suggested to watch top channels like ABP News, NDTV, Times Now, ET Now, and Zee News, etc on daily basis to get updates. Watching News channel is the best source of latest events in all fields.

Read Magazines:

To update with daily current affairs, reading magazines is also a great source. Candidates need to read Best Current Affairs Magazines such as Pratiyogita Darpan, Business Today and Manorama to crack IBPS Exam. These top magazines will gives you information in a correct manner such as images, charts, analysis, statics, reports, etc.

Use Internet Power:

Interested and willing candidates who want to get daily IBPS Current Affairs need to study from “Google, YouTube, and Wikipedia, etc. You can get detailed facts about each and every topic by using Internet Power.

Follow Social Networking Sites:


By following Social Networking Sites such as Facebook, Google +, Twitter, individuals can get latest Current Affairs as well as General Knowledge. These Social Networking Sites will helps you a lot o prepare for IBPS Exam. 
IBPS 2018 Exam

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) every year organizes IBPS examinations in order to hire-up well qualified and capable Indian aspirants to full fill the vacant positions of Clerk Specialist Officers (SO)/ Probationary Officer (PO) and many other positions in different disciplines. IBPS Conducts recruitment exam on behalf of all banks and selection of applied candidates for banks will be done on the basis of its suitability and vacancy. So, aspirants can ensure IBPS Eligibility Criteria and apply for the particular post on or before the last date. For practice and aspirants need to give proper time and importance to all the subjects to get qualified in exam.

Go Through: IBPS Notification

Note:

Applicants can get updated information about IBPS Current Affairs 2018 by visiting this page regularly. Aspirants can also bookmark this page using CTRL+D or follow us on face book and Google plus to attain updated information about this concern direct to your timeline.

Go Through These Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.