Header Ads

GK Questions 13th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 13th December 2017 PJH

Regular dose of current affairs and GK Quiz has versatile benefits!!! So, that’s why team of PJH provides daily GK questions and answers. Today, we have prepared GK Questions of 13th December 2017 for our readers in which all latest updates are covered. Daily GK Quiz guides us in connecting with a wide range of updates connected to all areas of curriculum. Reading daily General Knowledge is very helpful for the aspirants who are preparing for any upcoming exams. On the other hand, other individual who have the habit of reading daily current affairs highlights know the importance of General Knowledge.

In the below provided General Knowledge questions and answers we have covered updates of all topics whether related to Business, sports, education, employment, national or international level. Academic knowledge is not enough to score good marks in competitive exams or to qualify in any interview. So, all you need is to stay updated with our web page to get daily GK questions and latest current affairs. Team of www.privatejobshub.in prepared daily GK Quiz questions with the explanation which will surely going to help you a lot.

GK Questions 13th December 2017 PJH

Current Highlights
  • ICAN receives 2017 Nobel Peace Prize
  • India declared free from Trachoma bacterial infection of eye
  • Excitonium: Scientists discover new form of matter
  • MSME Sambandh: Public Procurement Portal for MSMEs launched
  • Bodhi Parva: BIMSTEC Festival of Buddhist Heritage held in New Delhi
  • India’s first mobile food testing lab unveiled in Goa
  • Hindi writer Mamta Kalia chosen for Vyas Samman 2017
  • December 9: International Anti-Corruption Day
  • Kacheguda: India’s ‘first’ energy-efficient railway station
  • ADB approves $346 million loan to upgrade Karnataka highways

Question 1: The 2017 Men’s Hockey World League was played in which stadium?

A) Aishbagh Stadium, Bhopal
B) Dhyan Chand National Stadium, Delhi
C) Kalinga Stadium, Bhubaneswar
D) Dhyan Chand Astroturf Stadium, Lucknow

Answer: C

Explanation:

The 2017 Men’s Hockey World League tournament was held at the Kalinga Stadium, Bhubaneswar, Odisha.


Question 2: The Indian National Congress was founded in which year?

A) 1872
B) 1885
C) 1890
D) 1895

Answer: B

Explanation:

The Indian National Congress is a broad-based political party in India founded on December 28, 1885.

Question 3: Which country will host the Cricket World Cup 2023?

A) England
B) South Africa
C) Australia
D) India

Answer: D

Explanation:

India will host the ICC Champions Trophy and Cricket World Cup in 2021 and 2023 respectively.

Question 4: Name the mobile App launched by the government of India for health workers to ease child deliveries in peripheral areas

A) MaNzil
B) SakSham
C) LaQshya
D) Hausla

Answer: C

Explanation:

With the motto to improve labour room quality, the government has launched LaQshya, a safe delivery mobile application for health workers who manage normal and complicated deliveries in peripheral areas. The initiative will be implemented in Government Medical Colleges besides district hospitals, and high delivery load sub-district hospitals and Community Health Centres.


Question 5: Which new feature has been launched by the search engine giant Google to give users timely updates from verified users?

A) Column
B) Report
C) Hang
D) Posts

Answer: D

Explanation:

In a bid to give users timely updates from verified users such as celebrities and organizations directly from the source, Google announced the launch of “Posts” feature in India.

Question 6: Name the eminent scientist, well-known as Father of DNA finger printing in India, who passed away recently due to health problem

A) Lalji Singh
B) Jayant Narlikar
C) Raghunath Mashelkar
D) Anil Kakodkar

Answer: A

Explanation:

Eminent scientist and ‘Father of DNA finger printing in India’, Lalji Singh has passed away after suffering a massive heart attack.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 7: Name the Indian city which has been ranked as the most expensive office locations in India as per the Office Space Across the World 2017?

A) Bangalore
B) New Delhi
C) Mumbai
D) Hyderabad

Answer: B

Explanation:

As per the report titled, “Office Space Across the World 2017”, Delhi-NCR ranks at 84th position in the list of most expensive office locations globally. Delhi and NCR is the most expensive office location in the country followed by Bandra-Kurla Complex (BKC) in Mumbai.

Question 8: How much amount of life insurance has been announced by the state government of West Bengal for the pilgrims visiting the state for the upcoming Gangasagar fair?

A) Rs 4 lakh
B) Rs 6 lakh
C) Rs 5 lakh
D) Rs 3 lakh

Answer: C

Explanation:

West Bengal CM Mamata Banerjee announced a life insurance of Rs 5 lakh each for pilgrims visiting the state for the upcoming Gangasagar fair, the second biggest pilgrimage fair after Kumbh. The premium in this regard will be borne entirely by the state.

Look Here

Question 9: Which among the given centres has been inaugurated by the government of India to prevent and predict cyber attacks on government utilities?

A) CAT-ICERT
B) NIC-CERT
C) NIC-ERNET
D) CAT-CCA

Answer: B

Explanation:

Electronics and Information Technology Minister Ravi Shankar Prasad launched first NIC-CERT, a setup of National Informatics Centre to prevent and predict cyber attacks on government utilities.

Question 10: Which among the given mountains has recently been named as the highest mountain peak in United Kingdom by the British authorities?

A) Mount Paget
B) Mount Vinson
C) Mount Jackson
D) Mount Hope

Answer: D

Explanation:

British authorities have named Mount Hope as the country’s new highest peak. Hope, which is cited in the part of the Antarctic claimed by the UK, was recently re-measured and found to tower above the previous title holder, Mount Jackson.


Question 11: The 15th edition of the Russia-India-China (RIC) trilateral meet was held in which city?

A) Beijing
B) New Delhi
C) Shanghai
D) Moscow

Answer: B

Explanation:

External Affairs Minister Sushma Swaraj held the 15th Russia-India-China (RIC) trilateral meet with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and Chinese Foreign Minister Wang Yi in New Delhi.

Question 12: India defeated which country to clinch the bronze medal at the 2017 Men’s Hockey World League?

A) Spain
B) Great Britain
C) England
D) Germany

Answer: D

Explanation:

India won the bronze medal with a 2-1 victory over Germany in the Hockey World League.


Question 13: India’s first Electronic Manufacturing Cluster (EMC) will be established in which state?

A) Haryana
B) Delhi
C) Andhra Pradesh
D) Maharashtra

Answer: C

Explanation:

India’s first Electronic Manufacturing Cluster (EMC) will be coming to Andhra Pradesh. The Government of India, through the Ministry of Electronics and Information Technology (MeiTY), had announced in 2012 about setting up an EMC in India, with grant-in-aid for establishing such clusters.

Question 14: Name the winner of the 2017 Joburg Open Golf tournament?

A) Rahil Gangjee
B) Shubhankar Sharma
C) Ashok Kumar
D) Shiv Kapoor

Answer: B

Explanation:

Shubhankar Sharma of India won the Joburg Open golf tournament in sensational style to qualify for next year’s edition of the British Open.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 15: Who has been elected as the new President of the Indian National Congress?

A) Shashi Tharoor
B) Mallikarjun Kharge
C) Rahul Gandhi
D) M. Veerappa Moily

Answer: C

Explanation:

Rahul Gandhi has been elected unopposed as president of the Indian National Congress. He was the only candidate to file his papers on the last day for nominations. In all, 89 sets of nominations were filed in his favour. With this, Sonia Gandhi’s 19-year tenure as party president has come to an end.

Question 16: Name the Indian city to restart its drive of eradication of beggars to make the city beggar free

A) Mumbai
B) Hyderabad
C) New Delhi
D) Bangalore

Answer: B

Explanation:

Hyderabad once again launched a drive to turn Hyderabad into “Beggar Free” city which was earlier put to halt after rumors that the drive was initiated because of US president Donald Trump’s daughter Ivanka Trump to the city.

Get Related Links:


Question 17: Which of the following countries is set to re-open the commercial cinemas in 2018 across the nation for the first time in 35 years?

A) Iran
B) Nigeria
C) Turkey
D) Saudi Arabia

Answer: D

Explanation:

Saudi Arabia’s Ministry of Culture and Information has announced that commercial cinemas would be allowed to operate in the Kingdom as of early 2018. They will be re-opened after 35 years.

Question 18: Which country has won the 2017 Men’s Hockey World League tournament?

A) India
B) Australia
C) Germany
D) Argentina

Answer: B

Explanation:

Australia retained their Hockey World League Final title with a 2-1 victory over Olympic champions Argentina. The tournament was held at the Kalinga Stadium, Bhubaneswar, Odisha.

Question 19: The BCCI has revised its Future Tours Programme (FTP) according to which India will play _____ matches at home across all formats from 2019-2023 however the number of playing days has been reduced to ____

A) 81; 310
B) 71; 390
C) 81; 306
D) 61; 306

Answer: C

Explanation:

BCCI announced that India will host 81 more home games in the 2019-23 cycle. With this, it also announced that the total number of playing days relating to the 2019-2023 time period for India have been reduced to 306. The decision was taken after Virat Kohli expressed his reservation with the amount of cricket that’s being played


Question 20: Which country has developed and started the trail operation of the world’s largest automated container terminal?

A) China
B) United States
C) Russia
D) Switzerland

Answer: A

Explanation:

China started trial operations of the world’s biggest automated container terminal – the Shanghai Yangshan Deep Water Port – in the country’s commercial hub. The port will help consolidate Shanghai port’s standing as the world’s busiest container port and further support Shanghai’s efforts to become a world shipping centre.


Above, we have given GK Current Affairs which will help you in coming SSC, UPSC, IAS, Bank, Railway, PSC and University etc examination 2018. Go through these GK Ques & Ans and prepare well for examination. We, hope with the help of these questions, you will secure better marks in your upcoming examination. 

If you have any problem or any suggestion regarding GK Questions 13th December 2017 please, do ask in the comment box that is given below. Our team will soon reply towards it. Also, aspirant can subscribe us and get all latest updates direct to your mail box without paying any charges.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.