Header Ads

GK Questions 14th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 14th December 2017 PJH

For being updated with daily Current Affairs you should know the daily Highlights of worldwide. It’s essential to be updated with the world in today era. Also, Current Affairs and quiz are the part of competitive examination. So, today team of PJH is going to provide GK Questions of 14th December 2017. Aspirants can read daily General Knowledge question to enhance their knowledge also it will be helpful in all upcoming exams because all the exams includes general knowledge as the common section.

It is mandatory for every candidate to aware about the latest current issues happens around them because if they are going to appear in exams it will be very usefull for them. We, the team of www.privatejobshub.in, are describing complete information of GK Questions and Current Affairs updates in below section of this page. Read the given highlights of General Knowledge Question and Answer. We assure you if you read daily General Knowledge quiz then, these questions and answer will help you to qualify competitive examination with good marks.

GK Questions 14th December 2017 PJH

Today’s Highlights of Current Affairs
  • MeitY launches first NIC-CERT to prevent, predict cyberattacks on government utilities
  • Government launches new initiatives for Universal Health Coverage
  • Union Government will soon launch Khelo India Programme
  • Government nod must for electric bus supply under FAME India Scheme
  • ISRO developing compact launcher for smaller satellites
  • World’s largest automated container terminal opens in China
  • Government launches door-to-door campaign against TB
  • ASEAN–India Connectivity Summit held in New Delhi
  • Adivasi Mahotsav 2017: Tribal Festival organised in Chhattisgarh 
  • 15th Meeting of RIC Foreign Ministers held in New Delhi

Question 1: The second edition of the UN World Tourism Organization/UNESCO World Conference on Tourism and Culture was hosted by which country?

A) Israel
B) Oman
C) United Arab Emirates
D) Saudi Arabia

Answer: B

Explanation:

The Second UNWTO/UNESCO World Conference on Tourism and Culture: Fostering Sustainable Development, hosted by the government of the Sultanate of Oman, was held in Muscat, Sultanate of Oman on 11-12 December 2017 within the framework of International Year of Sustainable Tourism for Development.


Question 2: Which country has topped the latest Legatum Prosperity Index 2017?

A) Norway
B) New Zealand
C) Finland
D) Switzerland

Answer: A

Explanation:

Norway heads the ranking of The Legatum Prosperity Index 2017 followed by New Zealand, Finland, Switzerland and Sweden

Question3: What is the rank of India in ‘The Legatum Prosperity Index 2017’

A) 135
B) 100
C) 122
D) 117

Answer: B

Explanation:

After rising up in the Ease of Doing Business Index, India has upgraded its ranks in ‘The Legatum Prosperity Index 2017’, an annual ranking developed by the London-based Legatum Institute. The index, which offers an insight into how prosperity is forming and changing across the world, ranks India 100th on the list of prosperous countries among 149 countries.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: Based on the 2018 World Economic Situation and Prospects report by UN, India’s GDP is projected to grow by how much percent in the year 2018?

A) 7.2%
B) 7.3%
C) 7.4%
D) 7.5%

Answer: A

Explanation:

According to UN’s ‘World Economic Situation and Prospects 2018’ report, Indian economy is likely to grow by 7.2% in 2018 and go up further to 7.4% in the following year on the back of strong private consumption, public investment and the ongoing structural reforms.

Question 5: The International Day of Neutrality is observed on which date?

A) December 10
B) December 11
C) December 12
D) December 13

Answer: C

Explanation:

International Day of Neutrality is a United Nations observance held on December 12 each year. It was officially declared by a UN General Assembly resolution adopted in February 2017 and first observed on December 12 of the same year.

Question 6: As per Nomura’s latest prediction, India’s economy is expected to grow at ______ percent in 2018.

A) 7%
B) 7.2%
C) 7.5%
D) 7.7%

Answer: C

Explanation:

Global investment bank Nomura has predicted India’s economy to register a 7.5 per cent growth rate in 2018, saying it is on the cusp of a cyclical recovery.

Get More Links:

Question 7: Who among the following has been honored with the 2017 Mother Teresa Memorial Award for Social Justice?

A) Nicole Kidman
B) Emma Watson
C) Angelina Jolie
D) Priyanka Chopra

Answer: D

Explanation:

Priyanka Chopra, who has taken up the cause of fighting for the rights of refugees and displaced people as a Unicef Goodwill Ambassador, has been feted with the Mother Teresa Memorial Award for Social Justice.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 8: The 14th Inclusive Finance India Summit was organised in which city?

A) Pune
B) Bhopal
C) Gurgaon
D) New Delhi

Answer: D

Explanation:

The 14th Inclusive Finance India Summit began in New Delhi to build consensus on strategies and a unified vision for achieving universal financial inclusion in India.

Question 9: Technology giant Apple has acquired song recognition company Shazam for $_____ million

A) $300 million
B) $400 million
C) $500 million
D) $600 million

Answer: B

Explanation:

Apple announced that it has acquired song recognition company Shazam. The deal is worth $400 million.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 10: The government of India has decided to observe which of the following year as the Year of Sports?

A) 2020
B) 2019
C) 2018
D) 2021

Answer: C

Explanation:

The Union Minister of State for Youth Affairs and Sports Col. Rajyavardhan Singh Rathore has announced that 2018 will be celebrated as Year of Sports

Question 11: Which country will host the 3rd Annual Meeting of the Board of Governors of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

A) Japan
B) China
C) India        
D) United States

Answer: C

Explanation:

India and Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) Secretariat has announced that the 3rd Annual Meeting of the Board of Governors of AIIB will be hosted by India at Mumbai on 25th and 26th in June, 2018. The theme of the meeting will be Mobilizing Finance for Infrastructure: Innovation and Collaboration.

Current Highlights: Political Current Affairs


Question 12: How much amount has been announced by the government to India to launch the Khelo India Programme?

A) Rs.1,756 crore
B) Rs.1,555 crore
C) Rs.1,850 crore
D) Rs.1,652 crore

Answer: A

Explanation:

Khelo India, a programme strives to promote “Sports for All” as well as “Sports for Excellence,will be launched at a cost of Rs.1,756 crore, Union Minister of State for Youth Affairs and Sports Col. Rajyavardhan Singh Rathore announced.

Question 13: Who has been conferred with the Yeraringan Award?

A) E.C.G. Sudarshan
B) Anil Kakodkar
C) Dronamraju Krishna Rao
D) M S Swaminathan

Answer: D

Explanation:

Vice President M. Venkaiah Naidu conferred ‘Yeraringan’ Award to Prof M S Swaminathan. He called him a transformative leader who has inspired many scientists to focus on the problem of Indian agriculture.

Question 14: Nomura is a financial services company with its headquarter in_______

A) Russia
B) China
C) Japan
D) France

Answer: C

Explanation:

Nomura Holdings, Inc. is a Japanese financial holding company, and a principal member of the Nomura Group. It, along with its broker-dealer, banking and other financial services subsidiaries, provides investment, financing and related services to individual, institutional and government customers on a global basis with an emphasis on securities businesses.


Question 15: The United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) has its headquarter in____

A) London, United Kingdom
B) New York, United States
C) Washington DC, United States
D) Geneva, Switzerland

Answer: D

Explanation:

UNHCR, the UN Refugee Agency, is a United Nations program with the mandate to protect refugees, forcibly displaced communities and stateless people, and assist in their voluntary repatriation, local integration or resettlement to a third country. UNHCR stands for the Office of the United Nations High Commissioner for Refugees and was created in 1950, during the aftermath of World War II. Its headquarters are in Geneva, Switzerland and it is a member of the United Nations Development Group. The UNHCR has won two Nobel Peace Prizes, once in 1954 and again in 1981.

Question 16: Who is the President of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

A) Martin Kimmig
B) Gerard Sanders
C) Sir Danny Alexander
D) Jin Liqun

Answer: D

Explanation:

AIIB Taps International Experts for Strategic Advice. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) President Jin Liqun and senior members of his team received strategic and actionable advice on AIIB's long-term business model


Question 17: The headquarter of World Tourism Organization is situated in _____

A) Beijing, China
B) Paris, France
C) Madrid, Spain
D) Austria, Vienna

Answer: C

Explanation:

The World Tourism Organization (UNWTO) is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism.

Question 18: What is the currency of Oman?

A) Shekel
B) Rial
C) Dinar
D) Won

Answer: B

Explanation:

Oman is a relatively small oil-producing country with a small population. The country has experienced a continuous expansion of GDP over the last 50 years, growing by 339% in the 1960s before scaling back to the modest 13% in the 1980s.

Question 19: Who is the Director-General of UNESCO?

A) Audrey Azoulay
B) Zhan Videnov
C) Irina Bokova
D) Koichiro Matsuura

Answer: C

Explanation:

The General Conference of UNESCO today appointed Audrey Azoulay (France) to the post of Director-General of the Organization. Ms Azoulay was nominated on 13 October to take the place of outgoing Director-General Irina Bokova(Bulgaria) by UNESCO's Executive Board

Get Related Links: Sports Current Affairs

Question 20: The United Nations was founded in which year?

A) 1942
B) 1945
C) 1947
D) 1950

Answer: B

Explanation:

The United Nations is an intergovernmental organization founded on 24 October 1945 to promote international cooperation and to create and maintain international order.

Go Through These Links:

Important Note:

We wish that all the updates mentioned above about 14th December 2017, will be helpful for you. You must get prepare for examination as accordingly and must aware about the daily current affairs for easily answering exams. Feel free to share your queries with us by writing your comments in below provided comment box; we the team of www.privatejobshub.in will respond to your query as soon as possible.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.