Header Ads

GK Questions 15th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 15th December 2017 PJH

Read daily GK Quiz which is prepared by PJH team date wise. If you are the one who is preparing for any exam or have the habit of reading daily current affairs then you must go through GK Questions of 15th December 2017. Our team provides date wise daily updates so you can collect daily General Knowledge questions and current affairs from this single page. Provided updates and GK Questions are prepared by taking a view of almost all the competitive exam pattern so you practice them daily as it will be beneficial for you in your upcoming exams of 2018.

All the competitive exams has General knowledge as one of the section and in all the exams GK questions are asked from last 3 months updates. If your exam date is near them you can get all the previous updates from our web page that are provided date wise. Team of www.privatejobshub.in had covered GK Questions of 15th December 2017 you can go through the latest updates and start the preparation of your coming exams.

Read Now: GK Current Affairs

GK Questions 15th December 2017 PJH

Today’s Current Affairs Highlights
  • Government inks $250 million Loan Agreement with World Bank for SANKALP Project
  • DCI and NHAI ink MoU to facilitate supply of sand for highways construction work
  • India ranks 109th in mobile internet speed: Ookla
  • India to host 3rd Annual Meeting of Board of Governors of AIIB
  • Sri Lanka formally hands over Hambantota Port to China for 99-Year Lease
  • India to hold talks with ASEAN to extend IMT highway up to Vietnam
  • Bihar Government launches Safe City Surveillance scheme for Women Safety
  • First 2+2 dialogue between India, Australia calls for open Asia-Pacific
  • 7th International Ground Water Conference held in New Delhi
  • India’s first Electronic Manufacturing Cluster to be set up in Andhra Pradesh

Question 1: The headquarter of the intergovernmental organisation Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) is in_____

A) Manila, Philippines
B) Jakarta, Indonesia
C) Kuala Lumpur, Malaysia
D) Hanoi, Vietnam

Answer: B

Explanation:

Member countries-Thailand, Vietnam, Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore, Myanmar (Burma), Cambodia, Laos, Brunei

Question 2: In a first of its kind move, the technology giant Google has set up an Artificial Intelligence (AI) based research lab in which Asian country?

A) China
B) North Korea
C) Japan
D) Singapore

Answer: A

Explanation:

In an apparent move to rebuild its presence in China, Google said it will open a research lab focused on Artificial Intelligence (AI) in Beijing — its first such centre in Asia. The “Google AI China Centre” will join the other AI research groups that the company has in other parts of the world, including in New York, Toronto, London and Zurich.

Question 3: In its recent prediction, the Asian Development Bank (ADB) has lowered India’s GDP growth for 2017-18 from previous 7 percent to _____ percent.

A) 6.6 percent
B) 6.7 percent
C) 6.5 percent
D) 6.4 percent

Answer: B

Explanation:

The Asian Development Bank (ADB) lowered its Indian GDP forecast for the current financial year to 6.7 per cent citing tepid growth in the first half, demonetisation and transitory challenges posed by implementation of GST. It also revised its Indian Gross Domestic Product outlook for the 2018-19 fiscal down to 7.3 per cent, from 7.4 per cent.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 4: Which of the following words has been registered as the word of the year 2017 by the online dictionary Merriam-Webster?

A) Recuse
B) Complicit
C) Feminism
D) Dotard

Answer: C

Explanation:

The online dictionary, Merriam-Webster has dubbed “feminism” its word of the year, meaning it is the most-searched word on Merriam-Webster’s website. Feminism can be defined as the theory of the political, economic, and social equality of the sexes; organized activity on behalf of women’s rights and interests.

Question 5: Name the first ever batsman to create 3 double centuries record in the history of ODIs

A) Virat Kohli
B) Chris Gayle
C) M Guptill
D) Rohit Sharma

Answer: D

Explanation:

Rohit Sharma became the first-ever player in ODI history to hit three double hundreds, slamming his third in the Mohali ODI against Sri Lanka.

Question 6: According to the latest estimates of the Asian Development Bank, the economies of developing countries of Asia are expected to grow at ___ percent in 2017.

A) 6.3 Percent
B) 5.9 Percent
C) 6 Percent
D) 6.2 Percent

Answer: C

Explanation:

The Asian Development Bank said that the economies of developing countries of Asia are expected to record a 6% growth in 2017, a decimal higher than the September-forecast.  It kept the 2018 GDP growth forecast at 5.8 per cent.


Question 7: The International Bank for Reconstruction and Development was founded in which year?
A) 1942
B) 1949
C) 1947
D) 1944

Answer: D

Explanation:

Headquarter-Washington, D.C., United States and Head- Jim Yong Kim

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 8: In the upcoming Republic Day celebrations in 2018, Prime Minister Narendra Modi has invited the leaders of which inter-governmental organisation to be the chief guests?

A) ASEAN
B) SAARC
C) BRICS
D) United Nations

Answer: A

Explanation:

At least 10 leaders of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) will be taking part in the 2018 Republic Day celebrations as chief guests. Prime Minister Narendra Modi had invited the ASEAN leaders to be the chief guests earlier this year.

Question 9: Name the first Indian state to offer the facility of free e-mail address in Hindi to the residents of the state

A) Uttar Pradesh
B) Rajasthan
C) Bihar
D) Madhya Pradesh

Answer: B

Explanation:

Rajasthan has become the first state in the country to offer free e-mail address in Hindi to its residents. The facility —name@rajasthan.bharat (in Devanagari script) — will lead to millions of new users who are not comfortable with English e-mail ids.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Also Read Out: National Current Affairs

Question 10: Identify the correct statement in the context of Allahabad Kumbh Mela 2019.

(i) The tagline for Kumbh Mela 2019 is Chalo Kumbh Aya, Kumbh Chalo.
(ii) The logo of the Mela comprises of temples, seers, a kalash & a Swastika
(iii) The Kumbh fair takes place at the four sites namely Allahabad, Haridwar, Nashik and Ujjain.

A) Only (ii)
B) Only (iii)
C) Both (ii) and (iii)
D) All the Above

Answer: C

Explanation:

The official Logo and tagline for Allahabad Kumbh Mela 2019 were released in Lucknow, Uttar Pradesh. The logo comprises of temples, seers, a kalash & a Swastika. The tagline for Kumbh Mela 2019 is Chalo Chalo Chalo, Kumbh Chalo.” It will be held in Allahabad.

Question 11: Name the first country in the world to create the record of registering 300-plus totals 100 times in ODIs

A) Australia
B) India
C) England
D) Sri Lanka

Answer: B

Explanation:

India has become the first-ever team to register 300+ totals 100 times in ODIs, after posting 392/4 against Sri Lanka in Mohali.


Question 12: How much amount of penalty has been imposed by the Reserve Bank of India on IndusInd Bank for breaching rules on income classification norms?

A) Rs. 30 million
B) Rs. 35 million
C) Rs. 20 million
D) Rs. 25 million

Answer: A

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs. 30 million on IndusInd Bank for non-compliance with the directions issued by RBI on Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms and contravention of regulatory restrictions pertaining to non-fund based (NFB) facilities.

Question 13: Chaudhary Prem Singh who died on December 13, 2017 was a senior leader of which political party?

A) Bahujan Samaj Party
B) Aam Admi Party
C) Bharatiya Janata Party
D) Indian National Congress

Answer: D

Explanation:

Senior Congress leader and former president of Delhi Pradesh Congress Committee (DPCC) Chaudhary Prem Singh has passed away.


Question 14: Which country has gained the top position in the world hockey ranking released by the International Hockey Federation (FIH)?

A) Australia
B) Belgium
C) Germany
D) Argentina

Answer: A

Explanation:

At the top of men’s hockey, Australia knocked out Argentina for the first time since the Rio 2016 Olympics. Belgium, Netherlands and Germany remain unchanged at third, fourth and fifth respectively.

Question 15: Which of the following global companies has recently received the license for Prepaid Payment Instrument (PPI) from the Reserve Bank of India to operate a semi-closed loop wallet in the country?

A) Paycloud
B) Mastercard
C) Obopay
D) Mozido

Answer: C

Explanation:

OBOPAY, the global mobile payment solutions company, recently announced that the company has secured alicense for Prepaid Payment Instrument (PPI) from the Reserve Bank of India to operate a semi-closed loop wallet in the country.


Question 16: Which of the following statements is true regarding semi closed e-wallets?

(i) semi-closed e-wallet allows user to redeem or withdraw cash as and when required.
(ii) the customer does not earn any interest on the money kept in semi closed e-wallets.
(iii) Such PPI’s do not have any limit of balance at any point of time.

A) Only (i)
B) Only (ii)
C) Only (ii) & (iii)
D) None of the Above

Answer: B

Explanation:

The owner of the semi-closed e-wallet is not allowed to redeem or withdraw cash from the wallet and is required to use the credit to make online payments. Balance in such PPIs cannot exceed Rs 20,000 at any point of time. The merchants can transfer funds from such PPIs to their own linked bank accounts up to Rs 50,000 per month, without any limit per transaction

Question 17: Famous Bengali author Rabisankar Bal who passed away was also a renowned _______

A) Teacher
B) Accountant
C) Physician
D) Journalist

Answer: D

Explanation:

Renowned journalist and Bengali author Rabisankar Bal has passed away following a brief illness.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 18: What is the rank of Indian Men’s Hockey Team in the latest world rankings released by the International Hockey Federation?

A) 6th
B) 9th
C) 10th
D) 12th

Answer: A

Explanation:

India’s men and women’s hockey teams remained in the 6th and 10th positions respectively in the rankings revealed by the International Hockey Federation (FIH).

Get Related Links:
Question 19: How much amount of loan agreement has been signed between India and the World Bank for India’s SANKALP project?

A) USD 100 million
B) USD 150 million
C) USD 200 million
D) USD 250 million

Answer: D

Explanation:

India signed a Financing Agreement for IBRD loan of USD 250 million (equivalent) for the “Skills Acquisition and Knowledge Awareness for Livelihood Promotion (SANKALP) Project” with the World Bank.

Get More Links:

Question 20: The Reserve Bank of India has raised the limit for investment by foreign portfolio investors (FPIs) in Central Government Securities (G-Secs) by Rs ____ crore and in State development loans (SDLs) by Rs ____ crore for the January-March 2018 quarter

A) Rs.  6200 crore;  Rs.5800 crore
B) Rs. 6400 crore;  Rs. 5800 crore
C) Rs.Rs. 6300 crore; Rs.5200 crore
D) Rs. 6000 crore; Rs.5000 crore

Answer: B

Explanation:

The Reserve Bank of India said the limits for investment by foreign portfolio investors (FPIs) for the January-March 2018 quarter has been increased by 6,400 crore in Central Government Securities (G-Secs) and ₹5,800 crore in State development loans (SDLs).

To acquire daily details on General Knowledge Questions with answers, candidates are required to visit our web page that is www.privatejobshub.in on regular basis. You can also bookmark this page by using control + d key. Follow us on Facebook, Whatsapp or Email to get the regular updates directly on your wall; you may also subscribe to our free mail services for notifications directly into your mailbox. Aspirants, if you have any suggestion or query in your mind, then share with us by posting your valuable comments in the comment box.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.