Header Ads

GK Questions 17th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 17th December 2017 PJH

We the team of PJH is back with latest GK Questions of 17th December 2017. Individual can buck up the latest GK Quiz with the help of this page. In the below section of this page we have provided current highlights of latest updates which covers all updates related to national-international news, business news, economic news, sports affairs etc. So, go through the provided General Knowledge questions and answers and practice for your upcoming exams. Most of the competitive and entrance exam includes GK Questions in their exams. If aspirants practice daily GK questions then the chances to qualify in GA section will increases.

Questions which are provided below contain explanation of all the answers so it will become easier for the individual to know the answer in details and also it will help the participant to learn the answer for last long. Team of www.privatejobshub.in has well equipped this page with pin pointed details you can collect all updates of 17th December 2017 by going through this page. Aspirants can bookmark our web page as we provide date wise daily GK Questions for the practice of our readers.

GK Questions 17th December 2017 PJH

Today’s Current Affairs
  • Government launches mobile app to ease child deliveries in peripheral areas
  • Government launches first NIC-CERT to prevent, predict cyber attacks on government utilities
  • 15th RIC trilateral meet held in New Delhi
  • WB announces life insurance of Rs. 5 lakh each for pilgrims
  • Google ‘Posts’ that brings results from verified users now in India
  • Delhi-NCR most expensive office location in India
  • World’s largest automated container terminal opens in Shanghai
  • Mount Hope named UK’s new highest peak
  • Cinemas to re-open in Saudi Arabia after 35 years
  • India to host 81 matches from 2019-2023: BCCI
  • Australia wins Men’s Hockey World League title
  • Rahul Gandhi elected unopposed as president of Congress
  • ‘Father of DNA finger printing in India’ Lalji Singh passes away

Question 1: Prime Minister Narendra Modi dedicated India’s first indigenous Scorpene-class submarine INS ____ to the nation on December 14, 2017

A) Kalvari
B) Cimon
C) Klover
D) Culver

Answer: A

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi commissioned India’s first indigenous Scorpene-class submarine Kalvari into the Navy at Mumbai’s Naval Dockyard. The 1,565-tonne INS Kalvari is India’s first new diesel-electric submarine in 17 years and will be followed by five other Scorpene submarines under the Rs. 23,000-crore “Project-75”. Named after the first Foxtort-class submarine, INS Kalvari was inducted into the Navy on December 8, 1967.

Get Related Links:


Question 2: Name the winner of the Mr India 2017 pageant?

A) Prathamesh Maulingkar
B) Jitesh Singh Deo
C) Abhi Khajuria
D) Pavan Rao

Answer: B

Explanation:

Jitesh Singh Deo from Lucknow was declared the winner of the 2017 Mr India pageant. Indian footballer Prathamesh Maulingkar won the title of Mr India Supranational and will compete at Mr Supranational 2018. Abhi Khajuria was declared the first-runner up while Pavan Rao was the second runner-up. Actress Kangana Ranaut felicitated the winners.

Question 3: Veteran ______ Neeraj Vora passed away on December 14 after suffering long illness.

A) Actor
B) Director
C) Scriptwriter
D) Both A & B

Answer: D

Explanation:

Actor-director Neeraj Vora, who starred in films like ‘Baadshah’ and ‘Hello Brother’, passed after battling coma for a year.


Question 4: How much amount has been released by the Ministry of Home Affairs to six Indian states having an international border for the development of border infrastructure?

A) Rs 170 crore
B) Rs 174 crore
C) Rs 175 crore
D) Rs 180 crore

Answer: B

Explanation:

The home ministry has released Rs 174 crore to six states having an international border for development of infrastructure in forward areas. The states include Assam, Gujarat, Himachal Pradesh, Manipur, Uttar Pradesh and West Bengal

Question 5: How much amount has been pledged by Japan as grant for the construction of a vocational training centre for poor women and youth in Rajasthan’s Baran district?

A) 7.4 million Yen
B) 8.0 million Yen
C) 8.4 million Yen
D) 9.5 million Yen

Answer: C

Explanation:

Japan has decided to offer a grant worth 8.4 million Yen for the construction of a vocational training centre for poor women and youth in Rajasthan’s Baran district. The Grant Assistance for development projects are designed to meet the diverse basic human needs of the people in developing countries.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 6: Which city will host the finals of the Ranji Trophy 2017-18 season?

A) Indore
B) Lucknow
C) Pune
D) Hyderabad

Answer: A

Explanation:

The Holkar Stadium in Indore is all set to host the final of the Ranji Trophy of the 2017-18 season. The final will be played between December 29 and January 2.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 7: How much loan amount has been approved by the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) for financing the 100-percent electric metro rail project of Bangalore?

A) USD 300 million
B) USD 350 million
C) USD 335 million
D) USD 375 million

Answer: C

Explanation:

The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved a USD 335 million loan to finance a 100-per cent electric metro rail project in Bangalore.

Question 8: The 4th India-Australia-Japan Trilateral Dialogue was held in which city?

A) Mumbai
B) Tokya
C) Canberra
D) New Delhi

Answer: D

Explanation:

Foreign Secretary S Jaishankar hosted the 4th India-Australia-Japan trilateral meeting with his Australian and Japanese counterparts in New Delhi. Issues of maritime security, counter terrorism and economic cooperation in the Indo-Pacific region were discussed.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 9: Which country has recently become the first nation of the world to end the national broadcasts of its FM radio network and switch to digital audio broadcasting (DAB)?

A) Norway
B) Finland
C) Switzerland
D) Britain

Answer: A

Explanation:

Norway became the world’s first country to shut down national broadcasts of its FM network by completing its transition to digital radio. The transition concerns only national radio channels.

Question 10: Name the android based App launched by the Telangana government to help the citizens in urban areas across the state find trained and certified technicians and workers

A) Urban Genie
B) Urban Jinni
C) Urban Ginni
D) Urban Jennee

Answer: A

Explanation:

The Telangana government has announced to launch a mobile application ‘Urban Genie’ which will enable citizens in urban areas across the state to find certified technicians and workers. The service will be available in over 70 municipal towns and cities. Job seeking technicians can also register themselves with the app, following which the government will provide training.

Current Highlights: Political Current Affairs


Question 11: The government of Delhi has constituted a 9 member panel to suggest norms for proper functioning of private hospitals. Who has been appointed as the head of this committee?

A) Dr. Veena Mattu
B) Dr. Kirti Bhushan
C) Dr. A. K. Patel
D) Dr. Reena Kawatra

Answer: B

Explanation:

The Delhi government under Dr. Kirti Bhushan set-up a nine-member expert committee to look into the functioning of private hospitals and nursing homes and recommend norms to be followed the clinics, including capping the profit margin on medicines and consumables.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 12: Which among the following payments bank has signed Rajasthan’s Rajcomp as its corporate business correspondent to give banking services to people in the state?

A) Jio Payments Bank
B) Paytm Payments Bank
C) Airtel Payments Bank
D) Fino Payments Bank

Answer: D

Explanation:

Fino Payments Bank has signed up Rajasthan government’s Rajcomp as its corporate business correspondent to give banking services to people in the state.

Question 13: In a move to boost global economy’s shift towards clean energy, World Bank Group has decided to stop financing oil and gas exploration and extraction projects from which year?

A) 2018
B) 2019
C) 2020
D) 2021

Answer: B

Explanation:

The World Bank announced that it will stop financing oil and gas exploration and extraction from 2019, seeking to boost the global economy’s shift to cleaner energy.

Question 14: What is the full form of PCA in banking?

A) Prompt Corrective Action
B) Principal Component Analysis
C) Prime Customer Agenda
D) Proper Conducive Attribute

Answer: A

Explanation:

Prompt Corrective Action. Prompt Corrective Action is a US federal law mandating progressive penalties against banks that exhibit progressively deteriorating capital ratios.


Question 15: The Reserve Bank of India has recently imposed restrictions on the banking activities of which government owned bank as its NPAs crossed 10%?

A) Allahabad Bank
B) Bank of Baroda
C) Corporation Bank
D) UCO Bank

Answer: C

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) has imposed certain restrictions on Corporation Bank on carrying out banking activities as its share of bad loans rose sharply. This makes Corporation Bank eighth bank to face restriction in a span of 10 months.

Question 16: Who among the following has been named the best youth boxer of the year 2017 by the Asian Boxing Confederation?

A) Sachin Siwach
B) Nanao Singh
C) Vikas Krishan
D) Sanjay Swaran

Answer: A

Explanation:

World youth champion Sachin Siwach has been named the Asian Boxing Confederation’s best youth boxer of the year after winning an online poll conducted by the continental body.

Question 17: The Holkar Stadium is located in which Indian state?

A) Kolkata, West Bengal
B) Chandigarh, Punjab
C) Pune, Maharashtra
D) Indore, Madhya Pradesh

Answer: D

Explanation:

Holkar Cricket Stadium is located in Indore, Madhya Pradesh. It was earlier known as Maharani Usharaje Trust Cricket Ground.


Question 18: Who is the Foreign Secretary of India?

A) Nirupama Rao
B) Subrahmanyam Jaishankar
C) Ranjan Mathai
D) Sujatha Singh

Answer: B

Explanation:

In 2013 Sujatha Singh succeeded Ranjan Mathai as Foreign Secretary of India. She was appointed over S. Jaishankar, and assumed office on 1 August 2013. At the time the fact that she had never served as ambassador to any of India's neighbouring nations was seen as a challenge.

Question 19: What is the tagline of the Corporation Bank?

A) Your Perfect Banking Partner
B) Build A Better Life Around Us
C) Prosperity for all
D) Your Trusted Family Bank

Answer: C

Explanation:

Corporation Bank is a public sector banking company headquartered in in Mangalore, India. The Corporation bank was founded on 12 March 1906 in the Temple Town of Udupi. The bank was Nationalised in 1980. Corporation Bank was the first public sector bank, other than State bank of India associates, to achieve 100% CBS developed and implemented by Laser Soft Infosystems Limited.

Get More Links:

Question 20: The European Investment Bank (EIB) is located in which country?

A) Luxembourg
B) Germany
C) Belgium
D) France

Answer: A

Explanation:

Although about 90 percent of projects financed by the EIB are based in EU member countries, the bank does fund projects in about 150 other countries—non-EU Southeastern European countries, Mediterranean partner countries, ACP countries, Asian and Latin American countries, the members of the Eastern Partnership

Join us on Facebook or Google + or bookmark our web page that is www.privatejobshub.in to know latest updates of General Knowledge.  Today we have discussed all updates of 17th December 2017 so, go through it and read it to make your general knowledge vast. Subscribe us for free and enjoy free email service direct to your inbox whenever we update a new post.

Go Through These Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.