Header Ads

GK Questions 19th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 19th December 2017 PJH

Welcome back as we are with GK Questions of 19th December 2017. Team of PJH has prepared GK quiz which covers all latest updates and current affairs also. So, if you are the one who wants to get updated or going to appear in any upcoming exam then provided information is helpful for you. Aspirants can practice daily GK Quiz from our web page and prepare for General Knowledge section accordingly.

Reading on daily basis will cover all latest and important updates that can be come in upcoming exam. So it will be easy for you at the day of exam otherwise you need to study all previous data in 5-6 days that can’t be possible. Team of www.privatejobshub.in has covered all latest and instant updates you can go through the information provided below and practice daily updates.

GK Questions 19th December 2017 PJH

Latest GK Highlights
  • PM announces Rs 90,000 cr for improving roads, highways in NE
  • Government forms Panel to protect homebuyers’ interests
  • Gita Research Institute to be set up in Mathura
  • Samsung, UNESCO partner for videos on Indian heritage sites
  • Switzerland unveils world’s steepest funicular railway
  • I&B ministry approves merger of Dish TV and Videocon d2h
  • Sushil Kumar clinches gold medal at Commonwealth Wrestling C’ships
  • PV Sindhu settles for silver at Dubai World Badminton Superseries Finals
  • Chhattisgarh village gets electricity for the first time since Independence
  • India Has Largest Diaspora Population in World: UN
  • Cabinet nod for Bill making instant triple talaq a crime
  • PM Modi inaugurated 60 MW Tuirial hydropower project in Aizawl
  • Meghalaya launches India’s first social audit law
  • WHO certifies Gabon as polio free
  • Oxford Dictionary has announced ‘youthquake’ as the word of the year
  • India is the first country where AIIB has committed over $1-b of financing
  • Carlyle Group completes GE Capital stake buy in SBI Card
  • Nepal hosts first International Wheelchair Cricket Tournament


Question 1: Which among the following tribal village of Chhattisgarh has recently received the power supply for the first time since independence?

A) Jhalariya village
B) Jagargunda village
C) Jariya village
D) Jokapatha village

Answer: D

Explanation:

Jokapatha village, a tribal village in Chhattisgarh’s Balrampur district has got electricity connection for the first time. The village had been deprived of power supply since independence.

Read Here: Pratiyogita Darpan

Question 2: The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has set up a 30-member central advisory council for protecting the interest of home-buyers by advising government on implementation of the Real Estate Regulation Act (RERA). Who has been appointed as the head of the panel?

A) Narendra Singh Tomar
B) Hardeep Singh Puri
C) Rao Inderjit Singh
D) Ram Kripal Yadav

Answer: A

Explanation:

The housing and urban affairs ministry has constituted a 30-member central advisory council under housing and urban affairs minister Narendra Singh Tomar, which will play key role in protecting the interest of consumers while advising government on implementation of the Real Estate Regulation Act (Rera).

Question 3: The world’s steepest funicular railway has been unveiled in which country?

A) Australia
B) Switzerland
C) Germany
D) Norway

Answer: B

Explanation:

Switzerland unveiled  the 52 million-Swiss franc ($52.6 million) project running from Schywz to the mountain village of Stoos. The steepest funicular railway lies 1,300 metres (4,300 ft) above sea level in central Switzerland.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: India’s top shuttler PV Sindhu lost against which player to settle for silver medal in the women’s singles category at the BWF Dubai World Super Series Finals 2017?

A) Sayaka Sato, Japan
B) Chen Yufei, China
C) Akane Yamaguchi, Japan
D) He Bingjiao, China

Answer: C

Explanation:

World No. 2 Akane Yamaguchi of Japan won the women’s singles title in Dubai World Badminton Superseries defeating top Indian shuttler PV Sindhu, who had to then settle for silver.

Question 5: Prime Minister Narendra Modi has announced an investment budget of Rs ______ crore for improving roads and highways in Northeast India for better connectivity

A) Rs 60,000 crore
B) Rs 80,000 crore
C) Rs 90,000 crore
D) Rs 1,00,000 crore

Answer: C

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi announced Rs 90,000 crore for improving roads and national highways in the Northeastin the next two to three years to facilitate better connectivity.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 6: The Zee group-owned Dish TV has received the final approval from the government for merger with which of the following satellite television company?

A) Reliance Digital TV
B) Sun Direct
C) Tata Sky
D) Videocon d2h

Answer: D

Explanation:

Direct-to-home (DTH) operator Dish TV India Ltd has announced that that the company has received the final approval from the government for closing its merger with Videocon d2h, the DTH arm of Videocon Industries Ltd. The new entity will be called Dish TV Videocon Limited.

Question 7: Which of the following has signed an MoU with UNESCO MGIEP (Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development) to launch VR content and 360-degree videos on Indian Heritage Sites?

A) Paytm
B) Samsung India
C) Google
D) Facebook

Answer: B

Current Highlights: Political Current Affairs

Explanation:

Samsung India has entered into a partnership with UNESCO MGIEP (Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development) to launch 360 video and virtual reality (VR) content of two magnificent Indian heritage sites, the Sun Temple in Konark, Odisha and Taj Mahal in Agra, Uttar Pradesh. The project will provide experiential educational content to students across the country.

Question 8: The Uttar Pradesh government under Chief Minister Yogi Adityanath has proposed to set up a Gita Research Institute for the study of the ‘Bhagavad Gita’ in which city?

A) Mathura
B) Ayodhya
C) Allahabad
D) Varansi

Answer: A

Explanation:

Yogi Adityanath government has proposed a Gita Research Institute for the study of the ‘Bhagavad Gita’ which will be set up in Mathura, Uttar Pradesh.

Question 9: Who among the following has won the gold medal at the 2017 Commonwealth Wrestling Championships in the 74kg freestyle category?

A) Sushil Kumar
B) Akash Khullar
C) Parveen Rana
D) Jasmit Singh Phulka

Answer: A

Explanation:

Double Olympic medallist Sushil Kumar has clinched a gold medal at the Commonwealth Wrestling Championships in 74kg freestyle category in South Africa.


Question 10: The 60 MW Tuirial hydropower project has been inaugurated in which state by PM Modi on December 16, 2017?

A) Mizoram
B) Sikkim
C) Tripura
D) Meghalaya

Answer: A

Explanation:

The 60 MW Tuirial hydropower project in Aizawl, Mizoram was inaugurated by PM Narendra Modi. He said that it is the first large hydropower project in Mizoram which will boost the socio-economic development of the state.

Question 11: Who is the Union Minister of State for Housing and Urban Affairs?

A) Mahesh Sharma
B) Giriraj Singh
C) Rao Inderjit Singh
D) Jitendra Singh

Answer: C

Explanation:

The Ministry of Housing and Urban Affairs is headed by Shri Hardeep Singh Puri, Hon'ble Minister of State (I/C) for Housing and Urban Affairs. At the bureaucratic level, the Ministry is headed by Secretary, Shri Durga Shanker Mishra, IAS.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 12: The Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development is in which city?

A) Hyderabad
B) Lucknow
C) Gurgaon
D) New Delhi

Answer: D

Explanation:

The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has embarked on a major initiative in cooperation with the Government of India to create the Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development. Based in New Delhi, the Institute was formally announced in November 2012 by the President of India and the Director-General of UNESCO.

Question 13: What is the capital of Switzerland?

A) Moroni
B) Bern
C) Suva
D) Male

Answer: B

Explanation:

Bern is also the capital of the canton of Bern, the second-most populous of Switzerland's cantons. The official language in Bern is (the Swiss variety of Standard) German, but the most-spoken language is an Alemannic Swiss German dialect, Bernese German.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 14: The 2017 Commonwealth Wrestling Championships was held in which country?

A) Glasgow, Scotland
B) London, United KIngdom
C) Edinburgh, Scotland
D) Johannesburg, South Africa

Answer: D

Explanation:

The Indian Greco Roman Style Wrestling Team participating at the Commonwealth Wrestling Championship in South Africa’s Johannesburg has done country proud by clinching ten gold and as many silver medals on the first day of the tournament, reports ANI.

Question 15: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) is located in _____

A) Paris, France
B) London, United Kingdom
C) Geneva, Switzerland
D) Newyork, United States

Answer: A

Explanation:

The United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO) was founded on 16 November 1945. UNESCO Headquarters is established in the heart of Paris. UNESCO has 195 Members and eight Associate Members. It is governed by the General Conference and the Executive Board. The Secretariat, headed by the Director-General, implements the decisions of these two bodies.


Question 16: According to the ‘World Migration Report (2018)’, a latest UN survey on international migrant trends, which country is found to have the largest diaspora population in the world?

A) Mexico
B) India
C) China
D) Russia

Answer: B

Explanation:

According to the ‘World Migration Report (2018)’, published by the International Organization for Migration, a UN agency, the Indian diaspora is the world’s largest, with slightly more than 15.6 million Indians residing overseas. Of the international migrants (people living outside the country of their birth) which was estimated at 243 million in 2015, the Indian diaspora constitutes nearly 6%. After India, Mexico has the second largest diaspora.

Question 17: According to the data by Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), which country has emerged as the largest borrower of the AIIB?

A) China
B) United States
C) India
D) Britain

Answer: C

Explanation:

Danny Alexander, Vice-President and Corporate Secretary of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) announced that India is the first country where the Bank has committed more than $1 billion of financing. He also added that AIIB is also interested in other projects of the country.

Get Related Links:

Question 18: Who laid the foundation stone of the Allahabad High Court’s Nyaya Gram project on December 16, 2017?

A) Ram Nath Kovind
B) Narendra Modi
C) M. Venkaiah Naidu
D) Rajnath Singh

Answer: A

Explanation:

The President of India, Shri Ram Nath Kovind, laid the foundation stone of the Nyaya Gram project of the High Court of Allahabad in Allahabad.

Question 19: Which country hosted the first ever International Wheelchair Cricket Tournament?

A) Sri Lanka
B) Bangladesh
C) India
D) Nepal

Answer: D

Explanation:

The first ever International Wheelchair Cricket Tournament was organised in Nepal’s Kathmandu. The tournament has participation of teams from Nepal, India and Bangladesh.

Question 20: Exercise Ekuverin is a joint military training programme held between India and _______

A) Sri Lanka
B) Maldives
C) Bangladesh
D) Malaysia

Answer: B

Explanation:

India and the Maldives began Exercise Ekuverin, their eighth annual joint military training event, in Belagavi, Karnataka. The focus of the exercise is to acquaint both armies with each other’s operating procedures in the backdrop of counter-insurgency/counter-terrorism operations

Get More Links:

Question 21: Which among the listed country’s has recently been declared polio-free country by the World Health Organisation?

A) Cameroon
B) Afghanistan
C) Gabon
D) Pakistan

Answer: C

Explanation:

The World Health Organisation has declared Gabon a “polio-free country”, given the lack of new reported or suspected cases in the central African country. Now the disease is endemic only in Afghanistan and Pakistan, where the WHO recorded four cases this year — two in each country.

Question 22: Which of the following states has become the first Indian state to implement the social audit law?

A) Sikkim
B) Gujarat
C) Haryana
D) Meghalaya

Answer: D

Explanation:

Meghalaya became the first state in India to operationalise a law that makes social audit of government programmes and schemes a part of government practice after the state government launched ‘The Meghalaya Community Participation and Public Services Social Audit Act, 2017’.

Question 23: Name the firm that has recently become JV partner of State Bank Group by acquiring GE Capital’s entire 26% stake in SBI Card

A) Northern Trust Corp
B) Carlyle Group
C) Franklin Resources Inc
D) Apollo Global Management

Answer: B

Explanation:

State Bank of India said that the Carlyle Group has completed the acquisition of GE Capital’s entire 26 percent stake in SBI Card, which is the second largest and credit card issuer in the country. With this SBI owns 74 percent and Carlyle holds 26 percent in each of the two entities.

Go Through: GK Preparation Tips

Question 24: Which of the following words has been declared as the Word of the Year 2017 by Oxford English Dictionaries?

A) Youthquake
B) Antifa
C) Broflake
D) Milkshake duck

Answer: A

Explanation:

The Oxford English has come out with its Word of the Year, and it’s a word called — youthquake. Oxford’s definition is as follows: “A significant cultural, political, or social change arising from the actions or influence of young people.”

Question 25: The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu inaugurated the World Conference on Vedas, “Vishwa Ved Sammelan” in which city on December 15, 2017?

A) Mumbai
B) Kolkata
C) New Delhi
D) Varanasi

Answer: C

Explanation:

Vice President of India, M. Venkaiah Naidu inaugurated the World Conference on Vedas, “Vishwa Ved Sammelan”. He said, Yajurveda mentions that the knowledge of Vedas is meant for the well-being of the entire humanity. The Vedas do not refer to any caste or community.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

After going through above updates you have gotten all the latest updates of 19th December 2017. By going through GK questions and latest news you will get updated and can easily qualify GK section in any competitive or entrance exam.

Join us on Facebook or Google + or bookmark our web page that is www.privatejobshub.in to get latest updates of General Awareness. For any query or any suggestion comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.