Header Ads

GK Questions 20th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 20th December 2017 PJH

Here we are presenting updates of 20th December 2017 regarding some of crucial topics like Business, National & International, Economy & Banking, Science and Technology, Environment news etc. Team of PJH has covered GK Questions of 20th December 2017 which covers all latest agenda’s. So, by going through daily GK Quiz you will get help for all upcoming exams because almost all the exams whether it is related to any competition or any entrance exams all includes general awareness as one of the section.

As we know that competitive and recruitment exams includes many topics but the General Knowledge or General Awareness topic is quite tricky. To get qualified in GA is possible only when if you practice daily General Knowledge questions. So, here we provide daily date wise current affairs and GK updates. You can practice for your exam with the help of our web page. Team of www.privatejobshub.in has covered all the updates of 20th December 2017 you can go through it and start the preparation of coming exam accordingly.

GK Questions 20th December 2017 PJH

Today’s Current Affairs
  • ZSI for first time compiles list of 157 alien invasive animal species
  • Andhra Pradesh inks MoU with Alphabet InC’s X to adopt FSOC technology
  • India has largest Diaspora population in world: UN Report
  • WHO declared Gabon as polio-free country
  • Kepler-90i: Eighth planet in Kepler-90 solar system discovered
  • PM inaugurates 60 MW Tuirial Hydro power Project in Aizawl, Mizoram
  • SpaceX for first time successfully launches recycled rocket and spaceship
  • 18 December: International Migrants Day
  • Karnataka HC strikes down 85% pictorial warning rule for tobacco
  • Cabinet approves continuation of National AYUSH Mission



Question 1: Who among the following has broken all the past records to become the fastest sailor in the world for sailing solo around the world?
A) Francois Gabart
B) Thomas Coville
C) Francis Joyon
D) Robin Lee Graham

Answer: A

Explanation:

French sailor Francois Gabart broken the record Sunday for sailing around the world alone, circumnavigating the planet in just 42 days and 16 hours. That is more than six days faster than the last record, set by fellow Frenchman Thomas Coville last year. The debut record holder was Frenchman Francis Joyon who completed the odyssey in 72 days and 22 hours.

Question 2: Who has been conferred with the first Smita Patil Memorial Award 2017?

A) Amrita Singh
B) Sridevi
C) Rekha
D) Madhuri Dixit

Answer: C

Explanation:

The first ever Smita Patil memorial award was given to Rekha for her contribution in the film industry. National award-winning actor Smita Patil passed away in 1986.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 3: When is the International Migrants Day observed?

A) December 15
B) December 19
C) December 17
D) December 18

Answer: D

Explanation:

International Migrants Day is an international day observed on 18 December as International Migrants Day appointed by the General Assembly of United Nations on 4 December 2000 taking into account the large and increasing number of migrants in the world.

Question 4: Which of the following companies has been temporarily barred by UIDAI from conducting Aadhaar linked e-KYC verification of SIM cards and bank clients?

A) Airtel
B) BSNL
C) Reliance Communications
D) Aircel

Answer: A

Explanation:

UIDAI temporarily barred Bharti Airtel and Airtel Payments Bank from conducting Aadhaar linked e-KYC verification of SIM cards and bank clients.The action follows allegations of Bharti Airtel using the Aadhaar-eKYC based SIM verification process to open payments bank accounts of its subscribers without their ‘informed consent’.

Question 5: Which state has launched the Safe City Surveillance Scheme for keeping the crimes against women in check?

A) Maharashtra
B) Uttarakhand
C) Bihar
D) Haryana

Answer: C

Explanation:

The Bihar government has launched Safe City Surveillance Scheme for keeping the crimes against women in check. The scheme aims to bring all major public places under a strict watch of close-circuit television (CCTV) cameras and improve the overall crime control in the state.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 6: What was the theme of the 2017 International Migrants Day?

A) A Call to Affirm the Human Rights of All Migrants
B) Migration and Youth: Challenges and Opportunities
C) Safe Migration in a World on the Move
D) Listen to the Voices of Migrants

Answer: C

Explanation:

Theme of International Migrants Day 2017 is “Safe Migration in a World on the Move”.

Question 7: Name the player to win the 2017 Commonwealth Wrestling Championship in the 62kg women’s freestyle category

A) Ritu Malik
B) Sakshi Malik
C) Divya Kakran
D) Manu Tomar

Answer: B

Explanation:

Olympic medalist Sakshi Malik won gold medal at Commonwealth Wrestling Championship by defeating New Zealand’s Tayla Tuahine Ford 13-2 in the final of the 62kg women’s freestyle category.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 8: Who has been elected the new President of Chile?

A) Kenneth Bunker
B) Kristen Sehnbrunch
C) Alejandro Guillier
D) Sebastian Pinera

Answer: D

Explanation:

Billionaire conservative Sebastian Pinera won Chile’s presidency, with his center-left opponent Alejandro Guillier conceding the election.

Question 9: The 35 years old former AC Milan and Real Madrid midfielder ‘Kaka’ announced his retirement from professional football. He belongs to which country?

A) Spain
B) Brazil
C) Italy
D) Germany

Answer: B

Explanation:

Former AC Milan and Real Madrid midfielder Kaka, who lifted the 2002 World Cup with Brazil, announced his retirement from football. Kaka, who won the Champions League and the Ballon d’Or award in 2007 while playing for AC Milan, had become the most expensive footballer in history after his then-world record £56 million transfer from Milan to Madrid.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 10: The first ever Tribal Sports Meet 2017 has been organized by which state government?

A) Goa
B) Odisha
C) Sikkim
D) West Bengal

Answer: B

Explanation:

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated the Tribal Sports Meet 2017, a first-of-its kind event in the country to promote sports among tribals in Odisha. The meet was inaugurated in Bhubaneswar. Patnaik also unveiled the logo of the event and mascot of the meet ‘Olly’.

Question 11: In its recent predictions the United Nation has projected India’s GDP for the year 2018 at ____ percent

A) 7.2 Percent
B) 7 Percent
C) 7.5 Percent
D) 7.7 Percent

Answer: A

Explanation:

The UN, in its latest report, projected India’s growth rate to be 7.2 per cent in 2018 and 7.4 per cent in 2019.


Question 12: What is the capital of Chile?

A) Luanda
B) Santiago
C) Manama
D) Yerevan

Answer: B

Explanation:

Santiago de Chile or simply Santiago, is the capital and largest city of Chile as well as one of the largest cities in the Americas. It is the center of Chile's largest and the most densely populated conurbation. The city is entirely located in the country's central valley. Most of the city lies between 500 m (1,640 ft) and 650 m (2,133 ft) above mean sea level.

Question 13: Australia leads the 2017 Ashes series 3-0 against England with an innings victory in the third Test which was held in_______

A) WACA Ground, Perth
B) Adelaide Oval, Adelaide
C) Melbourne Cricket Ground, Melbourne
D) Sydney Cricket Ground, Sydney

Answer: A

Explanation:

Australia won the Ashes for the 33rd time after defeating England by an innings and 41 runs to take an unassailable 3-0 lead in the ongoing five-Test series. With the win, Australia now has more Ashes series wins than England.

Question 14: Based on the latest United Nation report, India has a tendency to grow at ____ percent in the next two decades due to its largely positive and “favourable to growth” economic conditions

A) 7 Percent
B) 8.5 Percent
C) 7.5 Percent
D) 8 Percent

Answer: D

Explanation:

According to the United Nations, India can achieve an 8% growth rate for the next two decades by promoting investment and improving the living conditions of its people.


Question 15: Name the political party to win the 2017 Assembly elections of Gujarat and Himachal Pradesh

A) Indian National Congress
B) Bharatiya Janata Party
C) Nationalist Congress Party
D) Bharatiya Tribal Party

Answer: B

Explanation:

Bharatiya Janata Party (BJP) is back in power for the sixth straight term in Gujarat and also it has won the Himachal Pradesh Elections. With this, the party now controls 19 of the 29 states.

Question 16: The 2017–18 Ashes is series of Test cricket matches played between which countries?

A) Australia & England
B) New Zealand & England
C) India & Australia
D) Australia & New Zealand

Answer: A

Explanation:

The 2017–18 Ashes series is an ongoing series of Test cricket matches contested between England and Australia for The Ashes.

Get Related Links:

Question 17: What is the currency of Brazil?

A) Peso
B) Euro
C) Real
D) Dollar

Answer: C

Explanation:

The Brazilian real is the official currency of Brazil. It is subdivided into 100 centavos. The Central Bank of Brazil is the central bank and the issuing authority.

Question 18: Who is the secretary general of United Nations?

A) Kristalina Georgieva
B) Christine Lagarde
C) Audrey Azoulay
D) Antonio Guterres

Answer: D

Explanation:

The General Assembly today appointed by acclamation the former Prime Minister of Portugal, António Guterres, as the next United Nations Secretary-General, to succeed Ban Ki-moon when he steps down on 31 December

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 19: What is the official name of the recently unveiled Beijing 2022 Winter Olympic emblem?

A) Flying High
B) Leap
C) Winter Dream
D) Water Cube

Answer: C

Explanation:

The emblems of the Beijing 2022 Olympic and Paralympic Winter Games, respectively named “Winter Dream” and “Flight,” have been unveiled in Beijing, China.

Question 20: Who has been honoured with the 2017 BBC Overseas Sports Personality of the Year?

A) Usain Bolt
B) Roger Federer
C) Rafael Nadal
D) Muhammad Ali

Answer: B

Explanation:

Roger Federer has been voted BBC overseas sports personality of the year for a record fourth time.


With the help of above information concerning GK Questions 20th December 2017 will be beneficial for Competitive Exams; you can update yourself with national as well as international events happening in our country. So, all you need is to prepare accordingly. To grab more updated information concerning GK Current Affairs, stay tuned with us. For any query or any suggestion in respect to information provided in this page you can leave your comments in below mentioned comment box.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.