Header Ads

GK Questions 21stDecember 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 21stDecember 2017 PJH

Let’s get Day-to-Day Updates by considering daily GK Quiz. Here, we are going to inform you that our team of PJH provides daily General Knowledge and today we have covered GK Questions of 21stDecember 2017. All the latest and current updates are covered in this page, which will surely going to help students who are going to appear in any upcoming competitive or entrance exam.

We have updated this page with latest News & Events. To crack any Competitive Exam, you must have command on General Knowledge which can be possible only when you practice daily GK questions. To help you from this situation you can collect latest current updates and daily General knowledge question from this page. Team of www.privatejobshub.in has well equipped this page with pin pointed details.

GK Questions 21stDecember 2017 PJH

Latest Current Affairs
  • Govt approves setting up of 42 Mega Food Parks
  • India to host meeting of 30-40 WTO members in February
  • Eastern India’s first CNG stations inaugurated in Bhubaneswar
  • Losar Festival being celebrated in Ladakh
  • AU Small Finance Bank joins hands with Sahaj e-Village
  • YES Bank, EIB to co-finance $400 mn for clean power projects
  • Ola acquires foodpanda India from Delivery Hero
  • Bharti Airtel to acquire Millicom’s operations in Rwanda
  • Badminton Jr. Nationals: Aakarshi Kashyap wins U-17 & U-19 singles titles
  • BBC Sports Personality 2017: England women cricketers win team award
  • Apple appoints Michel Coulomb as India head
  • NGT chairperson Justice Swatanter Kumar retires
  • Satheesh Reddy conferred with national design award
  • Bengali poet Joy Goswami to get 31st Moortidevi Award

Question 1: Who has been conferred with the prestigious National Design Award 2017 by the National Design Research Forum (NDRF)?

A) Srini R Srinivasan
B) Priya Paul
C) G. Satheesh Reddy
D) Jeevak Badve

Answer: C

Explanation:

G. Satheesh Reddy, Scientific Adviser to Raksha Mantri and Director General, Missiles and Strategic Systems, has been conferred with the prestigious National Design Award.

Question 2: Which of the following is not true about the World Trade Organization (WTO)?

A) Headquarters is in New York, United States
B) It was founded on 1 January 1995
C) Currently 164 countries are its member states
D) Director General is Roberto Azevedo

Answer: A

Explanation:

Headquarters is in Geneva, Switzerland


Question 3: The Union Government has approved setting up of _____ Mega Food Parks in the country to boost food and agro-based processing units

A) 50
B) 42
C) 46
D) 48

Answer: B

Explanation:

The government has approved setting up of a total 42 Mega Food Parks in the country to create modern infrastructure for food processing. Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal said that nine Mega Food Parks have become functional so far and Ministry has targeted to make six more Mega Food Parks functional in this financial year and 12 by the next financial year.

Question 4: Name the Chairperson of the National Green Tribunal (NGT) who retired from the post on December 19, 2017 after completing his five-year tenure

A) Dipak Misra
B) Lokeshwar Singh
C) Swatanter Kumar
D) J. S. Khehar

Answer: C

Explanation:

National Green Tribunal (NGT) Chairperson Justice Swatanter Kumar today retired from the post after completing his five-year tenure. His successor is yet to be appointed. Justice Kumar resigned as Supreme Court judge after he was appointed NGT chairperson on December 20, 2012.

Get Related Links:
Question 5: Name the telecom company that has entered into a definitive agreement with Millicom International Cellular to acquire 100 percent equity interest in its subsidiary Tigo Rwanda Limited?

A) Bharti Airtel
B) Reliance Communications
C) Vodafone
D) BSNL

Answer: A

Explanation:

Telecom giant Bharti Airtel entered into a definitive agreement with Millicom International Cellular S.A. under which Airtel Rwanda Limited will acquire 100 percent equity interest in Tigo Rwanda Limited. The acquisition will consolidate the Rwandan telecom market and position Airtel as a strong operator in Rwanda.

Question 6: Name the small finance banks that has signed an MoU with Sahaj e-Village for extending its banking service in remote areas through Business Correspondent Agent (BC) model

A) Ujjivan Small Finance Bank
B) Equitas Small Finance Bank
C) AU Small Finance Bank
D) Fincare Small Finance Bank

Answer: C

Explanation:

AU Small Finance Bank has announced signing an MoU with Sahaj e-Village for extending its banking service in remote areas through Business Correspondent Agent (BC) model.

Question 7: Which state government has inked pact with the UNESCO (MGIEP) to set up first of its kind ‘Gaming for Learning Hub’ to benefit students with learning differences?

A) Tamil Nadu
B) Kerala
C) Telangana
D) Andhra Pradesh

Answer: D

Explanation:

The Andhra Pradesh Government in association with the UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development (MGIEP) is planning to establish a centre of excellence for children with learning differences as well as a “gaming for e-learning hub”. It will be the first of the its kind in India and in Asia-Pacific region.


Question 8: Which country has planned to conduct an informal mini-ministerial World Trade Organization meeting in February 2018 to discuss matters related to food securities and other issues?

A) Brazil
B) India
C) Switzerland
D) Pakistan

Answer: B

Explanation:

India will host a meeting of WTO member countries in February 2018 to muster support for food security and other issues.


Question 9: Which among the following ride sharing companies has acquired the Foodpanda’s India business from Germany’s Delivery Hero in exchange for stock?

A) Uber
B) Ola
C) My Taxi
D) TaxiForSure

Answer: B

Explanation:

Ride-sharing platform Ola announced that it has acquired Foodpanda’s India business from Germany’s Delivery Hero in exchange for Ola stock. Under the agreement, Ola will also commit to investing $200 million in foodpanda India.

Question 10: The Eastern India’s first compressed natural gas (CNG) stations have been inaugurated in which state by the petroleum minister Dharmendra Pradhan?

A) Odisha
B) Jharkhand
C) West Bengal
D) Bihar

Answer: A

Explanation:

Union petroleum minister Dharmendra Pradhan inaugurated eastern India’s first compressed natural gas (CNG) stations at Chandrasekharpur and Patia in Bhubaneswar, Odisha to supply CNG to vehicles. He also launched CNG-run scooters and auto-rickshaws.


Question 11: Who has been selected for the 31st Moortidevi Award for the year 2017?

A) Vishwanath Tripathi
B) Kolakaluri Enoch
C) Joy Goswami
D) M.P Veerendra Kumar

Answer: C

Explanation:

Eminent Bengali poet Joy Goswami will be given the 31st Moortidevi Award for the year 2017. It is the first time the award will be given to a Bengali poet for his poetry collection titled Du Dondo Phowara Matro.

Question 12: Who among the following has been appointed as the new sales head of Apple India operations?

A) Maneesh Dhir
B) Michel Coulomb
C) Sanjay Kaul
D) Albert Gore

Answer: B

Explanation:

Apple has named Michel Coulomb as the head of sales for its operations in India, a key market for the iconic iPhone maker. He succeeds Sanjay Kaul, who has stepped down from the post.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 13: The Moortidevi Award is given annually for contributions to ______

A) Sports
B) Literature
C) Arts & Music
D) Science

Answer: B

Explanation:

The Moortidevi Award is an India literary award annually presented by the Bharatiya Jnanpith for a contemplative and perceptive work which expresses, underlines and illuminates human values written in any Indian languages or English. The award consists of a Saraswati Statue, a Citation Plaque and cash award of Rupees 4 lac.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 14: Who is the President of the European Investment Bank?

A) Werner Hoyer
B) Jin Liqun
C) Kristalina Georgieva
D) Takehiko Nakao

Answer: A

Explanation:

Headquarter-Luxembourg

Question 15: What is the capital of Rwanda?

A) Moroni
B) Sofia
C) Minsk
D) Kigali

Answer: D

Explanation:

Currency- Rwandan franc; President- Paul Kagame


Question 16: Name the badminton player to win both the U-17 and U-19 girls singles title at the 42nd Junior National Badminton Championship

A) Aakarshi Kashyap
B) Malvika Bansod
C) Mansi Singh
D) Vaidehi Choudhari

Answer: A

Explanation:

India’s top-ranked junior shuttler Aakarshi Kashyap won U-17 and U-19 singles titles at junior Nationals held in Guwahati, Assam.

Question 17: The Losar Festival is celebrated in which state of India to mark the beginning of New Year?

A) Himachal Pradesh
B) Goa
C) Assam
D) Jammu and Kashmir

Answer: D

Explanation:

Ladakh region of Jammu and Kashmir is celebrating Losar Festival from today (19th December 2017). The festival is celebrated to mark the New Year and the celebrations continue for three days to nine days in different parts of Ladakh.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 18: Yes Bank has partnered with which global financial institution to co-finance $400 million funding for renewable power generation project in India?

A) Asian Infrastructure Investment Bank
B) Asian Development Bank
C) World Bank
D) European Investment Bank

Answer: D

Explanation:

YES Bank and the European Investment Bank will co-finance $400-million funding for renewable power generation in the country. Of the $400-million, the EIB will fund $200 million, while the rest will be supported by YES Bank, the project promoters and other financial institutions.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 19: Name the winner of the 2017 BBC Team of the Year award

A) England women’s cricket team
B) England men’s cricket team
C) Great Britain Davis Cup team (tennis)
D) Great Britain Olympic & Paralympic teams

Answer: A

Explanation:

England women’s cricketers won the Team of the Year award at the BBC Sports Personality show after their 2017 World Cup triumph. They beat India by nine runs after a stunning fightback in the final at Lord’s in July.

Question 20: The National Green Tribunal was set up under which of the following Acts?

A) National Green Tribunal Act 2010
B) National Green Tribunal Act 2007
C) National Green Tribunal Act 2009
D) National Green Tribunal Act 2012

Answer: A

Explanation:

The National Green Tribunal has been established on 18.10.2010 under the National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources including enforcement of any legal right relating to environment and giving relief and compensation for damages to persons and property and for matters connected therewith or incidental thereto.

Current Highlights: Political Current Affairs



In most of the competitive exams the questions related to current affairs are always asked to check the knowledge of candidate. Not only in entrance examinations, also are these questions always asked in interviews. So this is very important for you to know about the Current Affairs 21stDecember 2017.

You can follow us on Facebook or Google plus to get related information. You can also subscribe to mail services to get messages directly in your inbox. You can give your comments in the comment box. Your views are necessary for us.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.