Header Ads

GK Questions 22nd December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 22nd December 2017 PJH

For the preparation of coming competitive and entrance exam you need to daily work on your General Knowledge to qualify in GA section. So, if you want to enhance your knowledge team of PJH provides daily GK Quiz date wise and today we have prepared GK Questions on 22nd December 2017. Practicing daily GK Questions will help you to know daily updates of worldwide and this will ultimately help you in upcoming exams.

To get all updates in one single page is not an easy task so; our PJH team has taken some efforts for our readers to provide them daily General Knowledge updates in one single page. Keep an eye on our web page and get daily General Knowledge Questions date wise that are based on daily News/ updates which covers all sections such as National, International, Sports, Business Economy. Team of www.privatejobshub.in has covered complete page you can go through it and read latest current affairs.

Check This Also: Latest Online Quiz

GK Questions 22nd December 2017 PJH

Today’s Current Updates
  • PM announces relief package for Cyclone Ockhi affected states
  • Skill Ministry, Maruti Suzuki sign pact to train youth
  • India’s dirst design university ‘World University of Design’ opens campus
  • France passes law to ban all oil and gas production by 2040
  • India, World Bank sign financing agreement for skill enhancement project
  • RBI places Bank of India under PCA framework
  • RBI puts United Bank of India on corrective action plan
  • Airtel board nod to Tata Tele mobile business takeover
  • CCI clears IndusInd Bank-Bharat Financial merger
  • 21-year-old Shree Saini crowned Miss India USA 2017

Question 1: The Reserve Bank of India has imposed additional actions under PCA framework for Bank of India on December 20, 2017 in view of its high net non-performing assets. What is the full form of PCA?

A) Primary Capital Advances
B) Public Cooperative Agency
C) Primary Credit Association
D) Prompt Corrective Action

Answer: D

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) has initiated “prompt corrective action” (PCA) measures against state-run lender Bank of India in the view of its high non-performing assets (NPAs). Last week, PCA was initiated against state-run lender Corporation Bank. In the past, RBI has placed restrictions on seven banks which include Oriental Bank of Commerce, Dena Bank, Central Bank of India, IDBI Bank, Indian Overseas Bank, Bank of Maharashtra and UCO Bank.

Get Related Links:

Question 2: The Government of India has signed financing agreement for IDA Credit worth USD ____ million with the World Bank for its Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement Operation (STRIVE) Project

A) USD 100 million
B) USD 250 million
C) USD 125 million
D) USD 200 million

Answer: C

Explanation:

A financing agreement for IDA Credit worth USD 125 million (equivalent) for the “Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement Operation (STRIVE) Project” was signed by the Government of India and the World Bank. The objective of the operation is to improve access to quality and market-driven vocational training provided in it is and apprenticeships.

Question 3: The first ever design university of India, World University of Design, has opened its campus in which state?

A) Maharashtra
B) Haryana
C) Karnataka
D) Punjab

Answer: B

Explanation:

India’s first and only design university, World University of Design opened it campus at Sonipat, Haryana. The campus is situated on NH1 in Rajiv Gandhi Education City (NCR), Sonipat, the largest planned integrated city for education in India.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 4: Who has won the 2017 Miss India USA title?

A) Shree Saini
B) Prachi Singh
C) Kavita Malhotra
D) Swapna Mannam

Answer: A

Explanation:

Shree Saini, a resident of Washington state, was crowned Miss India USA 2017. The 21-year-old, who is a student at the University of Washington, said she wants to lead a life dedicated to service.


Question 5: In line with the Bank of India, Reserve Bank of India imposed additional restrictions on United Bank of India under PCA framework owing to the bank’s high bad loans. With this the total number of banks put under PCA framework in the last 10 months is____

A) 9
B) 10
C) 8
D) 11

Answer: B

Explanation:

With Bank of India, RBI has also put United Bank of India on corrective action plan. This is the second time in four years that UBI came under regulatory sanctions and be forced to take corrective measures for strains in financials. Last time UBI was put under PCA was in 2013. UBI is the 10th bank to be put under PCA in a span of 10 months. 

Question 6: Which country’s parliament has approved a law to ban all exploration and production of oil and natural gas by 2040 within the country and its overseas territories?

A) France
B) Germany
C) Italy
D) Canada

Answer: A

Explanation:

France’s parliament has approved a law banning all exploration and production of oil and natural gas by 2040 within the country and its overseas territories. Under that law, existing drilling permits will not be renewed and no new exploration licenses will be granted. The French government claims the ban is a world first. 


Question 7: The Union Ministry of Environment and Forest has recently given green nod to the Kaleshwaram Lift Irrigation Scheme (KLIS) of which state government?

A) Tamil Nadu
B) Andhra Pradesh
C) Kerala
D) Telangana

Answer: D

Explanation:

Telangana government’s prestigious Kaleshwaram Lift Irrigation Scheme (KLIS) has finally get the green nod. The green nod for the project will be a big boost to the state government. However, the Centre has put some conditions before granting the clearance.

Question 8: The Competition Commission of India has given its approval for the merger of IndusInd Bank with which Micro-finance company?

A) Annapurna Microfinance Private Limited
B) BSS Microfinance Private Limited
C) Bharat Financial Inclusion Ltd
D) Share Microfin Limited

Answer: C

Explanation:

Fair trade regulator CCI has approved the scheme of amalgamation between IndusInd Bank and Bharat Financial Inclusion. IndusInd Bank in October decided to acquire country’s leading microfinance player Bharat Financial Inclusion Ltd (BFIL).

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 9: Name the ministry that has signed an agreement with Maruti Suzuki to impart training to youth for enhancing their employment potential

A) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
B) Ministry of Human Resource Development
C) Ministry of Corporate Affairs
D) Ministry of Women and Child Development

Answer: A

Explanation:

The skill development ministry and Maruti Suzuki have signed an agreement to impart training to youth and enhance their employment potential. The automobile manufacturer will ensure eligible trainees take up apprenticeship / higher education in suitable streams and shall also guide the students to become entrepreneurs.

Question 10: Name the telecom company that has approved the takeover of Consumer Mobile Businesses (CMB) of Tata Teleservices

A) Vodafone
B) Reliance Communications
C) Aircel
D) Bharti Airtel

Answer: D

Explanation:

Bharti Airtel and Tata in October announced they have entered into an understanding to merge Consumer Mobile Businesses (CMB) of Tata Teleservices Ltd (TTSL) and Tata Teleservices Maharashtra Ltd (TTML) into Bharti Airtel. Now they have approved the takeover of consumer mobile business of Tata Teleservices.

Get More Links:

Question 11: How much amount of relief package has been announced by Prime Minister Narendra Modi for Cyclone Ockhi affected states?

A) Rs 300 crore
B) Rs 325 crore
C) Rs 350 crore
D) Rs 375 crore

Answer: B

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi visited Ockhi affected Lakshwadeep, Tamil Nadu and Kerala to take stock of situation, and met affected people. There he announces a relief package of Rs 325 crore for all 3 states and ex-gratia assistance of Rs. 2 lakh to the next of kin of the deceased.

Question 12: Who is the President of France?

A) Frank-Walter Steinmeier
B) Tran Dai Quang
C) Sergio Mattarella
D) Emmanuel Macron

Answer: D

Question 13: Who is the Chairman of the Competition Commission of India (CCI)?

A) Smita Jhingran
B) Devender Kumar Sikri
C) Sudhir Mital
D) Augustine Peter

Answer: B


Question 14: IndusInd Bank Limited has its headquarter in which city?

A) Mumbai
B) New Delhi
C) Mangalore
D) Kolkata

Answer: A

Question 15: The International Development Association is located in____

A) Paris, France
B) Geneva, Switzerland
C) Washington, D.C., United States
D) London, United Kingdom

Answer: C

Question 16: Which among the listed country’s has recently been declared polio-free country by the World Health Organisation?

A) Cameroon
B) Afghanistan
C) Gabon
D) Pakistan

Answer: C

Explanation:

The World Health Organisation has declared Gabon a “polio-free country”, given the lack of new reported or suspected cases in the central African country. Now the disease is endemic only in Afghanistan and Pakistan, where the WHO recorded four cases this year — two in each country.


Question 17: Which of the following states has become the first Indian state to implement the social audit law?

A) Sikkim
B) Gujarat
C) Haryana
D) Meghalaya

Answer: D

Explanation:

Meghalaya became the first state in India to operationalise a law that makes social audit of government programmes and schemes a part of government practice after the state government launched ‘The Meghalaya Community Participation and Public Services Social Audit Act, 2017’.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 18: Name the firm that has recently become JV partner of State Bank Group by acquiring GE Capital’s entire 26% stake in SBI Card

A) Northern Trust Corp
B) Carlyle Group
C) Franklin Resources Inc
D) Apollo Global Management

Answer: B

Explanation:

State Bank of India said that the Carlyle Group has completed the acquisition of GE Capital’s entire 26 percent stake in SBI Card, which is the second largest and credit card issuer in the country. With this SBI owns 74 percent and Carlyle holds 26 percent in each of the two entities.

Question 19: Which of the following words has been declared as the Word of the Year 2017 by Oxford English Dictionaries?

A) Youthquake
B) Antifa
C) Broflake
D) Milkshake duck

Answer: A

Explanation:

The Oxford English has come out with its Word of the Year, and it’s a word called — youthquake. Oxford’s definition is as follows: “A significant cultural, political, or social change arising from the actions or influence of young people.”

Also Read Out: National Current Affairs

Question 20: The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu inaugurated the World Conference on Vedas, “Vishwa Ved Sammelan” in which city on December 15, 2017?

A) Mumbai
B) Kolkata
C) New Delhi
D) Varanasi

Answer: C

Explanation:

Vice President of India, M. Venkaiah Naidu inaugurated the World Conference on Vedas, “Vishwa Ved Sammelan”. He said, Yajurveda mentions that the knowledge of Vedas is meant for the well-being of the entire humanity. The Vedas do not refer to any caste or community.

Get aware with the happening around you, as these questions will help you. All information concerning GK Questions for Competitive Exams is going to help you to boost up your knowledge. By going through daily updates of general knowledge on daily basis individual will be able to connect with the world and also students will get help for upcoming competitive exam. Our team of www.privatejobshub.in will daily provide general knowledge updates so stay tuned with us for getting more updates about GK Current Affairs.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.