Header Ads

GK Questions 24th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 24th December 2017 PJH

General Knowledge Online Tests include a wide range of GK Questions and Answers in GK Quiz form. Online General Knowledge Tests cover all those topics which can be useful for any Competitive Exams. Today our team of PJH has provided GK Questions of 24th December 2017 which covers all latest updates which will be useful for all upcoming exams. Reading daily GK Quiz will help the readers to get daily updates and which will ultimately help in coming exam.

Updates related to National Affairs or International Affairs, Sports New, business news and others are covered in this page. Don’t need to search here and there for all sections differently just read General Knowledge Questions daily and you will get all updates that will help you in your 2018 exams. Also, latest current affairs of 24th December 2017 are provided which will also help you. We have provided below all the significant details, so you just need to scroll down the page and gather all the relevant details well structured by our hardworking team members of www.privatejobshub.in

GK Questions 24th December 2017 PJH

GK Current Affairs of Today
  • India, Myanmar sign MoU for Rakhine State’s development
  • Lok Sabha passes Requisitioning and Acquisition of Immovable Property (Amendment) Bill, 2017
  • Naseem-Al-Bahr 2017: India, Oman conducts naval exercise
  • Lok Sabha passes Indian Forest (Amendment) Bill, 2017
  • India’s First National Rail and Transportation University to come at Vadodara
  • Cabinet extends term of Commission to examine the issue of sub-categorization of OBCs
  • STRIVE Project: India inks $125 Million Financing Agreement with World Bank
  • India, Sri Lanka complete 2nd phase of joint oceanographic survey
  • Lok Sabha passes Central Road Fund (Amendment) Bill, 2017
  • Parliament passes Indian Institutes of Management Bill, 2017

Question 1: Name the digital classified firm which has entered into a definitive agreement with HDFC to acquire entire stake in HDFC’s digital and realty units

A) ebayclassifieds
B) OLX
C) Quikr
D) Click.in

Answer: C

Explanation:

India’s largest mortgage lender Housing Development Finance Corporation (HDFC) has entered into a definitive agreement with digital classified firm Quikr, to transfer its entire shareholding in HDFC Realty Limited, a real estate brokerage platform; and, HDFC Developers Limited (which runs the HDFC RED platform) to Quikr.

Question 2: Who has been appointed as the acting Chairperson of the National Green Tribunal (NGT)?

A) J. S. Khehar
B) Lokeshwar Singh
C) Dipak Misra
D) Umesh Dattatraya Salvi

Answer: D

Explanation:

Justice Umesh Dattatraya Salvi took charge as acting chairperson of the National Green Tribunal (NGT), a day after Justice Swatanter Kumar retired. Justice Salvi is set to retire on February 13, 2018.

Check here:
Question 3: The Union Cabinet has given its approval to set up India’s first National Rail and Transport University (NRTU) in which of the given states?

A) Gujarat
B) Maharashtra
C) Haryana
D) Telangana

Answer: A

Explanation:

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved the Ministry of Railways’ transformative initiative to set up the first ever National Rail and Transport University (NRTU) in Gujarat’s Vadodara.

Question 4: Name the project recently launched by the government for financial inclusion of the un-banked rural populations by March 2018

A) DARPAN
B) DEEP
C) DARSH
D) DEEKSHA

Answer: A

Explanation:

Government launched project ‘DARPAN’- Digital Advancement of Rural Post Office for a New India in New Delhi. DARPAN will provide low-power technology solution which will enable each of around 1.29 Lakhs Branch Post Offices to improve the level of services being offered to rural customers. It is targeted to complete the project by March 2018.The project will improve the quality of service, add value to services and achieve “financial inclusion” of un-banked rural population.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 5: According to the recent data shared by the government in the Lok Sabha, an amount of Rs _____ crore has so far been infused in the Public Sector Banks (PSBs) by the centre since 2015-16 under its ‘Indradhanush Plan’

A) Rs 51,959 crore
B) Rs 51,858 crore
C) Rs 51,757 crore
D) Rs 51,656 crore

Answer: B

Explanation:

The government informed the Lok Sabha that it had so far infused a capital of Rs 51,858 crore in Public Sector Banks (PSBs) under its ‘Indradhanush Plan’ since 2015-16. The government proposed to make available Rs 70,000 crore out of its budgetary allocations for infusing capital in the PSBs. Funds of Rs 25,000 crore each in the financial years 2015-16 and 2016-17, and Rs 10,000 crore each in financial years 2017-18 and 2018-19, were envisaged.


Question 6: Smartphone manufacturer Samsung partnered with which bank to launch the ‘Bill Payments’ feature for its Samsung Pay service?

A) ICICI Bank
B) Bank of Baroda
C) Axis Bank
D) Yes Bank

Answer: C

Explanation:

Smartphone manufacturer Samsung launched its ‘Bill Payments’ on its flagship payments service, Samsung Pay in partnership with Axis Bank. The new feature launched by the company will enable users to pay their utility bills seamlessly via Samsung Pay’s secure and convenient platform.

Question 7: The 9th edition of International Youth Sailing Competition of India will take place at which of the following ports?

A) Kakinada Deep Water Port
B) Visakhapatnam Port
C) Krishnapatnam Port
D) Tuticorin Port

Answer: C

Explanation:

Krishnapatnam Port in Nellore, Andhra Pradesh, is hosting the 9th edition of International Youth Sailing Competition of India from December 27th to December 31st 2017. The port is also holding YAI Senior and Youth National Championships from December 21 till December 25, which will witness sailors from across India participating in the event.

Get Related Links:
Question 8: In an effort to create jobs in textile and related sector, the Cabinet Committee on Economic Affairs has recently approved a new skill development scheme called the ‘Scheme for Capacity Building in Textile Sector’ that will be implemented from 2017-18 to 2019-20. What is the total outlay of the programe?

A) Rs 1,500 crore
B) Rs 1,300 crore
C) Rs 1,700 crore
D) Rs 1,200 crore

Answer: B

Explanation:

The Union Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) approved a new skill development scheme called “Scheme for Capacity Building in Textile Sector (SCBTS)”, covering the textile sector’s entire value chain excluding spinning and weaving in the organised sector, from 2017-18 to 2019-20 at an outlay of Rs 1,300 crore.

Question 9: Who is the CEO of the HDFC Bank?

A) Sunil Mehta
B) M. K. Sharma
C) Aditya Puri
D) Deepak Agrawal

Answer: C

Explanation:

Aditya Puri is the Managing Director of HDFC Bank, India's largest private sector bank. He assumed this position in September 1994, making him the longest-serving head of any private bank in the country.

Get More Links:

Question 10: Which of the following banks do not have women as its MD & CEO?

A) Allahabad Bank
B) ICICI Bank
C) Axis Bank
D) Kotak Mahindra Bank

Answer: D

Explanation:

Kotak Mahindra Bank-Uday Kotak; Axis Bank-Smt. Shikha Sharma; Allahabad Bank-Usha Ananthasubramanian and ICICI Bank- Chanda Kochar

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 11: In an effort to reduce power consumption, Indian Railways has planned to make all the stations 100 percent LED lit by ______

A) December 31, 2017
B) April 30, 2018
C) January 31, 2018
D) March 31, 2018

Answer: D

Explanation:

In an eco-friendly measure to cut power consumption, the Indian Railways has planned to make all stations cent per cent LED lit by March 31, 2018. The railways is actively working to provide 100 per cent LED lighting for energy needs in railway staff colonies, stations and platforms.

Question 12: The seventh edition of the India International Coffee Festival (IICF) will be held in which city in January 2018?

A) Chennai
B) Hyderabad
C) Bengaluru
D) Mysuru

Answer: C

Explanation:

The seventh edition of the India International Coffee Festival (IICF) will be held in Bengaluru, Karnataka from January 16-19. The four-day IICF 2018, being organised by the India Coffee Trust and State-run Coffee Board aims to promote the Indian coffees globally.


Question 13: What is the rank of Indian Football Team in the latest FIFA World Rankings released on December 21, 2017?

A) 107
B) 109
C) 100
D) 105

Answer: D

Explanation:

India football team remained stagnant on the 105th position in the FIFA rankings released recently.

Question 14: How much loan amount has been approved by the World Bank for the Uttar Pradesh Tourism Project?

A) USD 50 million
B) USD 40 million
C) USD 70 million
D) USD 60 million

Answer: B

Explanation:

Loan worth USD 40 million for a tourism project in the Indian state of Uttar Pradesh was approved by the World Bank Board of Executive Directors.

Question 15: Jatileswar Mukhopadhyay who passed away on December 21 was a renowned _______

A) Singer
B) Journalist
C) Entrepreneur
D) Physician

Answer: A

Explanation:

Renowned Bengali singer Jatileswar Mukhopadhyay passed away following prolonged illness. He was 82.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 16: Which country’s football team has achieved the top position in the latest FIFA World Rankings to be named Team of the Year title?

A) Russia
B) Germany
C) Argentina
D) Belgium

Answer: B

Explanation:

Germany finished first to be named the ‘Team of the Year’ in the FIFA rankings released recently.

Question 17: The second phase of the joint oceanographic survey was successfully conducted off the South Western Coast of Sri Lanka by the Sri Lankan navy in collaboration with the navies of which country?

A) India
B) Myanmar
C) Bangladesh
D) Pakistan

Answer: A

Explanation:

The Indian Navy in collaboration with the Sri Lankan navy successfully completed the second phase of the joint oceanographic survey conducted off the South Western Coast of Sri Lanka. The survey was initiated on 26 October 2017 with the arrival of the Indian Naval Ship Sutlej in Sri Lanka.

Go Through Related Links:

Question 18: Myanmar has recently signed an MoU for Rakhine State Development Programme with which country for socio-economic development of Myanmar’s violence hit Rakhine state to enable the return of displaced Muslim Rohingyas?

A) Russia
B) India
C) France
D) China

Answer: B

Explanation:

India and Myanmar inked an agreement on restoration of normalcy and development of the Rakhine State, from where thousands of Rohingya Muslims recently fled following incidents of violence against the community.


Question 19: The Indian Army’s Southern Command conducted week long ‘Hamesha Vijayee’ exercise in which of the following state recently to evaluate the capability of the armed forces to strike deep into enemy territory.

A) Himachal Pradesh
B) Punjab
C) Rajasthan
D) Jammu & Kashmir

Answer: C

Explanation:

The Indian Army’s Southern Command, conducted exercise ‘Hamesha Vijayee’ from December 16 till December 22 in the general area of Barmer and Jaisalmer in Rajasthan. It aimed at fine tuning surveillance and destruction mechanisms to support precision strikes and manoeuvres by network enabled forces.

Question 20: The Krishnapatnam Port is located in which state?

A) Tamil Nadu
B) Andhra Pradesh
C) Karnataka
D) Kerala

Answer: B

Explanation:

Krishnapatnam Port is in Nellore, Andhra Pradesh.


After going through complete updates of 24th December 2017 by the team of www.privatejobshub.in you can bookmark our web page to get daily updates of December 2017. All the daily updates will be provided in the form of general knowledge questions. If you have any query related to GK Questions of 24th December 2017 7 you can leave a comment in below mentioned comment box our team will soon reply towards it. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.