Header Ads

GK Questions 26th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 26th December 2017 PJH

General Knowledge is the section which comes in almost all the competitive or entrance exam to ensure the IQ level of participants. In this regard team of PJH prepared daily GK Updates and today we have come up with GK Questions of 26th December 2017. You can practice for General Awareness section with the help of this page as we update daily date wise updates on our web page.

Daily GK Questions provided by our team will proof beneficial for readers as daily updates are covered by team which will help the readers to collect all updates from one single page. Give equal time to General awareness section as this is scoring subject if you practice it on daily basis. You may read complete updates regarding GK Questions 26th December 2017 from the below section of this page which is created by the team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 26th December 2017 PJH

Daily Current Affairs
  • MEA launches SAMEEP to take Indian foreign policy to students across the country
  • India declares $25 million assistance for Rakhine State
  • India to set up IT centre in Egypt’s Al Azhar University
  • Indian Navy conducts Exercise Naseem-Al-Bahr with Oman Navy
  • Patanjali ranked India’s most trusted FMCG Brand
  • RBI’s Financial Stability Report: ‘NPAs may rise to 10.8% in March 2018, 11.1% by Sept’
  • India captain Mithali Raj, Ekta Bisht named in ICC ODI team of the year
  • Vijay Rupani to continue as Gujarat CM
  • Salman Khan tops Forbes India Celebrity 100 list again
  • Delhi ex-Lt Governor Banwari Lal Joshi passes away
  • National Mathematics Day: 22 December

Question 1: Which among the given Fast Moving Consumer Goods (FMCG) Brand has been ranked as India’s most trusted Brand by the Brand Trust Report India Study 2017?

A) ITC
B) Nestle India
C) Hindustan Unilever Ltd (HUL)
D) Patanjali

Answer: D

Explanation:

Patanjali has been ranked as India’s most trusted Fast Moving Consumer Goods (FMCG) Brand by the Brand Trust Report India Study 2017 and has been announced as the most attractive brand in India.


Question 2: Name the initiative launched by the Ministry of External Affairs to take Indian foreign policy and its global engagements to students across the country

A) SAMEEP
B) SAAHAS
C) SABHAA
D) SAFALTA

Answer: A

Explanation:

With an aim to bring foreign policy to the masses the External Affairs Ministry has come up with an initiative – SAMEEP – ‘Students and MEA Engagement Programme’. Under this MEA official will talk to students to help them better understand foreign policy.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 3: When is the National Mathematics Day observed?

A) December 21
B) December 23
C) December 22
D) December 20

Answer: C

Explanation:

Famed Indian Mathematician Srinivasa Ramanujan’s birth anniversary on December 22 is celebrated as National Mathematics Day. It was in recognition of his contribution to mathematics the Government of India decided to celebrate Ramanujan’s birthday as the National Mathematics Day every year.

Question 4: As per the latest Financial Stability Report (FSR) by the Reserve Bank of India’s (RBI), the gross non-performing assets (GNPAs) is expected to rise to ____ percent of gross advances in March 2018 from 10.2 percent in September 2017

A) 10.9 Percent
B) 10.8 Percent
C) 10.5 Percent
D) 10.7 Percent

Answer: B

Explanation:

According to the Reserve Bank of India’s (RBI) Financial Stability Report (FSR), gross non-performing assets (GNPAs) might rise from 10.2 per cent of gross advances in September 2017 to 10.8 per cent in March 2018 and further to 11.1 per cent by September 2018.

Question 5: Name the celebrity to attain the top position in the 2017 Forbes India Celebrity 100 List rankings

A) Akshay Kumar
B) Shah Rukh Khan
C) Salman Khan
D) Virat Kohli

Answer: C

Explanation:

Superstar Salman Khan has once again maintained the top spot in Forbes India Celebrity 100 list for the second consecutive year. Shah Rukh Khan and India’s cricket captain Virat Kohli took the second and third spot respectively with actor Priyanka Chopra named as only female celebrity in top 10 list.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 6: Who among the following has been elected as the Chief Minister of Gujarat post assembly elections?

A) Vijay Rupani
B) Smriti Irani
C) Vajubhai Vala
D) Keshubhai Patel

Answer: A

Explanation:

After the BJP won the election for the 182-member Gujarat Assembly, claiming a clear majority of 99 seats, Vijay Rupani has been announced as the chief minister of Gujarat. Nitin Patel will also continue as the Deputy Chief Minister of the state.

Question 7: The joint naval exercise Sea Breeze was held between Indian Navy with the naval force of which country?

A) Saudi Arabia
B) Turkey
C)  Iraq
D) Oman

Answer: D

Explanation:

Indian Navy conducted the joint naval exercise Naseem-Al-Bahr with the Oman Navy. The exercise is also known as Sea Breeze.

Question 8: How much amount of development assistance has been announced by the government of India for Myanmar’s Rakhine State?

A) $ 20 million
B) $ 25 million
C) $ 15 million
D) $ 30 million

Answer: B

Explanation:

India has announced a development assistance of $25 million for Myanmar’s Rakhine State, from where thousands of Rohingya Muslims recently fled following incidents of violence against the community.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 9: National Mathematics Day is observed to commemorate the birth anniversary of ___

A) Brahmagupta
B) C. R. Rao
C) Aryabhata
D) Srinivasa Ramanujan

Answer: D

Explanation:

The mathematical genius Srinivasa Ramanujan was born on 22 December 1887 and died on 26 April 1920. It was in recognition of his contribution to mathematics the Government of India decided to celebrate Ramanujan’s birthday as the National Mathematics Day every year and to celebrate 2012 as the National Mathematics Year.

Question 10: Who is the President of Egypt?

A) Abdel Fattah el-Sisi
B) Abdelaziz Bouteflika
C) Recep Tayyip Erdogan
D) Mohammed Yousef el-Magariaf

Answer: A

Explanation:

The President of the Arab Republic of Egypt is the head of state of Egypt. Under the various iterations of the Constitution of Egypt, the president is also the Supreme Commander of the Armed Forces and head of the executive branch of the Egyptian government.

Question 11: Who among the following women cricketers has been named in both the ICC Women’s ODI and T20I Team of the Year 2017 released recently?

A) Latika Kumari
B) Harmanpreet Kaur
C) Mithali Raj
D) Ekta Bisht

Answer: D

Explanation:

India captain Mithali Raj was named in the ICC women’s ODI team of the year while left-arm spinner Ekta Bisht was the lone cricketer to find a place in the both the ODI and T20 Teams of the year announced by the world body.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 12: The government of India has planned to establish a Centre of Excellence in Information Technology (CEIT) in which of the following Arab countries?

A) Egypt
B) Jordan
C) Oman
D) United Arab Emirates

Answer: A

Explanation:

India will be establishing a Centre of Excellence in Information Technology (CEIT) at Al Azhar University, Egypt’s highest religious authority and one of the world’s most eminent seats of Sunni Muslim learning.

Question 13: In the recent past, Banwari Lal Joshi passed away. He was former Lt Governor of___

A) Puducherry
B) Dadra and Nagar Haveli
C) Delhi
D) Lakshadweep

Answer: C

Explanation:

Delhi’s former Lt Governor Banwari Lal Joshi has passed away after undergoing treatment for cardiac and respiratory issues.

Question 14: The Exercise ‘Naseem Al Bahr’ or ‘Sea Breeze’ 2017 was conducted in which city?

A) New Delhi
B) Muscat
C) Sur City
D) Hyderabad

Answer: B

Explanation:

The 11th edition of the bilateral exercise ‘Naseem Al Bahr’ or ‘Sea Breeze’ exercise was conducted between Indian Navy and Oman Navy in Muscat, Oman


Question 15: What is the currency of Oman?

A) Taka
B) Rial
C) Dinar
D) Peso

Answer: B

Explanation:

The rial is the currency of Oman. It is divided into 1000 baisa. Before 1940, the Indian rupee and the Maria Theresa thaler (known locally as the rial) were the main currencies circulating in Muscat and Oman, as the state was then known, with rupees circulating on the coast and Thaler in the interior. Maria Theresa Thaler were valued at 230 paisa, with 64 paisa equal to the rupee.

Get Related Links:
Question 16: According to the latest estimates of the Asian Development Bank, the economies of developing countries of Asia are expected to grow at ___ percent in 2017.

A) 6.3 Percent
B) 5.9 Percent
C) 6 Percent
D) 6.2 Percent

Answer: C

Explanation:

The Asian Development Bank said that the economies of developing countries of Asia are expected to record a 6% growth in 2017, a decimal higher than the September-forecast.  It kept the 2018 GDP growth forecast at 5.8 per cent.


Question 17: Famous Bengali author Rabisankar Bal who passed away was also a renowned _______

A) Teacher
B) Accountant
C) Physician
D) Journalist

Answer: D

Explanation:

Renowned journalist and Bengali author Rabisankar Bal has passed away following a brief illness.

Question 18: Name the first country in the world to create the record of registering 300-plus totals 100 times in ODIs

A) Australia
B) India
C) England
D) Sri Lanka

Answer: B

Explanation:

India has become the first-ever team to register 300+ totals 100 times in ODIs, after posting 392/4 against Sri Lanka in Mohali.

Check This Also: Latest Online Quiz


Question 19: Identify the correct statement in the context of Allahabad Kumbh Mela 2019.

(i) The tagline for Kumbh Mela 2019 is Chalo Kumbh Aya, Kumbh Chalo.
(ii) The logo of the Mela comprises of temples, seers, a kalash & a Swastika
(iii) The Kumbh fair takes place at the four sites namely Allahabad, Haridwar, Nashik and Ujjain.

A) Only (ii)
B) Only (iii)
C) Both (ii) and (iii)
D) All the Above

Answer: C

Explanation:

The official Logo and tagline for Allahabad Kumbh Mela 2019 were released in Lucknow, Uttar Pradesh. The logo comprises of temples, seers, a kalash & a Swastika. The tagline for Kumbh Mela 2019 is Chalo Chalo Chalo, Kumbh Chalo.” It will be held in Allahabad.

Question 20: Which country has gained the top position in the world hockey ranking released by the International Hockey Federation (FIH)?

A) Australia
B) Belgium
C) Germany
D) Argentina

Answer: A

Explanation:

At the top of men’s hockey, Australia knocked out Argentina for the first time since the Rio 2016 Olympics. Belgium, Netherlands and Germany remain unchanged at third, fourth and fifth respectively.

In most of the competitive exams questions related to current affairs are always asked to check the knowledge of contenders. Not only in entrance examinations, the questions related to latest inventions and discoveries are always asked in interviews. So it is very important for you to know about the inventions and discoveries on daily basis.

Go Through These Articles:

Hope!!! You might have obtained all necessary information related to GK Questions that are based on 26th December 2017 by the team of www.privatejobshub.in. You may bookmark our web portal or join us on Facebook or Google + for latest updates.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.