Header Ads

GK Questions 27th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 27th December 2017 PJH

Know the latest updates of today from here!!! Today team of PJH has come up with GK Questions of 27th December 2017. Reading daily GK quiz will help the individuals who are going to appear in any upcoming exam.

Latest Current Affairs and General Knowledge questions are daily provided on our web page date wise. Keep a regular eye our web page and get all latest and instant updates of worldwide and expand your General Knowledge.

Team of www.privatejobshub.in has well prepared this page with pin pointed updates of 27th December 2017 which will surely going to help you a lot in all upcoming exam of 2018. So, go ahead and read the latest and current updates of 27th December 2017.

Check Here:

GK Questions 27th December 2017 PJH

Today’s Current Affairs
  • India’s first-ever broad gauge air-conditioned AC EMU suburban train flagged off in Mumbai
  • December 25: Good Governance Day
  • BND-4201: India’s first home-grown high purity gold reference standard launched
  • Maharashtra tops in GST collection in first five months
  • Karnataka’s Tirthahalli taluk under grip of monkey fever again
  • Reservoir computing system developed to help machines to think just like humans
  • AG600: World’s largest amphibious aircraft takes off
  • Saba Karim appointed as General Manager of BCCI
  • LKW-2: China successfully launches second Land Surveying Satellite
  • RBI brings Bank of India under Prompt Corrective Action

Question 1: The government of India has extended the deadline for the companies to paste new MRP stickers on unsold packaged commodities post GST from December 2017 to ______

A) January 2018
B) March 2018
C) February 2018
D) April 2018

Answer: B

Explanation:

The government has allowed companies, till March 2018, to paste price stickers on unsold packaged products to reflect new MRP post GST. After Goods and Services Tax (GST) became effective from July 1, companies were asked to use stickers on unsold packaged commodities to display new maximum retail price (MRP) till September, which was later extended till December, 2017.

Question 2: Who has been sworn in as the new executive director of UNICEF?

A) Irina Bokova
B) Audrey Azoulay
C) Anthony Lake
D) Henrietta H Fore

Answer: D

Explanation:

United Nations (UN) has appointed former senior US government official Henrietta H Fore as the new executive director of UNICEF. She will succeed William Anthony Kirsopp Lake who assumed office in 2010.


Question 3: Who has been appointed as the new BCCI General Manager (GM)-Cricket Operations?

A) Rajeev Shukla
B) Rahul Johri
C) Saba Karim
D) MV Sridhar

Answer: C

Explanation:

BCCI has appointed former India wicketkeeper Saba Karim as General Manager, Cricket Operations. He will succeed Dr MV Sridhar who stepped down from position.

Question 4: The world’s longest glass bridge has been inaugurated in which country?

A) China
B) United Staes
C) Switzerland
D) France

Answer: A

Explanation:

The world’s longest glass bridge, located in China’s Hebei province, was opened for the public. The bridge can support up to 2,000 people and is designed such that it swings a little when visitors walk to its centre.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 5: As per the latest data by the Reserve Bank of India, bad loans of Public sector banks (PSBs) stood at Rs ____ lakh crore by the end of second quarter (September 30) this fiscal

A) Rs 9.30 lakh crore
B) Rs 7.34 lakh crore
C) Rs 6.28 lakh crore
D) Rs 8.22 lakh crore

Answer: B

Explanation:

According to Reserve Bank data, bad loans of Public sector banks (PSBs) stood at Rs 7.34 lakh crore by the end of second quarter (September 30) this fiscal, a bulk of which came from corporate defaulters. However, on the other hand private sector banks’ non- performing assets (NPAs) were considerably low at Rs 1.03 lakh crore by September 30.

Question 6: Recently the Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat launched his biography titled ‘Trivendra Ek Zindaginama – Khairasain ka Sooraj’. Who is the writer of the book?

A) Vijay Jhindal
B) Prashant Jha
C) Shantanu Gupta
D) Nandan Singh Bisht

Answer: D

Explanation:

Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat has launched a biography based on chronicles of his early struggle and lesser known aspects of his life. Titled ‘Trivendra Ek Zindaginama – Khairasain ka Sooraj’, the book is written by a doctor named Nandan Singh Bisht.

Question 7: Name the Deputy Prime Minister of Russia who recently visited India to participate in the meeting of India-Russia Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific, Technological and Cultural Cooperation (IRIGC-TEC)

A) Dmitry Medvedev
B) Dmitry Rogozin
C) Valentina Matviyenko
D) Vyacheslav Volodin

Answer: B

Explanation:

Russia’s Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin arrived in New Delhi. He will co-chair the meeting of India-Russia Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific, Technological and Cultural Cooperation (IRIGC-TEC).

Get Related Links:Sports Current Affairs

Question 8: Who is the President of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?

A) Tushar Arothe
B) Rajeev Shukla
C) Rahul Johri
D) C K Khanna

Answer: D

The President of the Board of Control for Cricket in India is the highest post at the Board of Control for Cricket in India (BCCI), which runs Cricket in India. Though the post is an honorary one, it is considered a highly prestigious post due popularity of the game in the India and the financial clout of the organization. Over the year’s influential politicians, royalty and businessmen have occupied the post of President.

Question 9: Which among the following is set be included as a serious disorder in the revised list of International Classification of Diseases (ICD) in 2018 published by the World Health Organisation (WHO)?

A) Messaging disorder
B) Selfie disorder
C) Gaming disorder
D) Social Media disorder

Answer: C

Explanation:

For the first time, WHO will add gaming disorder to its International Classification of Diseases (ICD).  The ICD — a diagnostic manual that’s published by the WHO — was last updated 27 years ago, in 1990. The 11th edition of the manual is due in 2018, and will include gaming disorder as a serious health condition to be monitored.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 10: Who has been elected as the new chief minister of Himachal Pradesh?

A) Pramod Sharma
B) Prem Kumar Dhumal
C) Jairam Thakur
D) Virbhadra Singh

Answer: C

Explanation:

Bharatiya Janata Party (BJP) leader Jairam Thakur has been announced as the next Chief Minister of Himachal Pradesh. He will succeed Virbhadra Singh, who is serving as the Chief Minister of Himachal since 2012.

Question 11: Which among the following banks has recently launched a Medium Term Note (MTN) programme to raise fund worth USD 1 billion?

A) Yes Bank
B) Axis Bank
C) HDFC Bank
D) Kotak Mahindra Bank

Answer: A

Explanation:

Private sector lender Yes Bank has established a Medium Term Note (MTN) programme to raise USD 1 billion (over 6,400 crore) by issuing debt securities on private placement basis. The programme is in order to enable the bank to issue debt instruments in the international capital markets, to eligible investors, from time to time, in one or more tranches and/or series.


Question 12: Name the public sector bank that recorded the highest amount of NPAs by the end of second quarter of 2017-18 as per the data by the Reserve Bank of India

A) Punjab National Bank
B) State Bank of India
C) Union Bank of India
D) Bank of Baroda

Answer: B

Explanation:

Among the major public sector banks and among private sector lenders , State Bank of India (SBI) (at over Rs 1.86 lakh crore) and ICICI Bank (at Rs 44,237 crore) respectively had the highest amount of NPAs.

Question 13: Who among the following has been appointed as the next Secretary General of Amnesty International?

A) Pierre Sane
B) Irene Khan
C) Salil Shetty
D) Kumi Naidoo

Answer: D

Explanation:

South African human rights activist Kumi Naidoo has been appointed as the next Secretary General of Amnesty International. He will take over from Indian activist Salil Shetty in August 2018.

Also Read Out: National Current Affairs

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 14: The world’s largest amphibious aircraft, AG600, has been developed by which country?

A) United States
B) Russia
C) China
D) France

Answer: C

Explanation:

China’s domestically developed AG600, the world’s largest amphibious aircraft, performed its maiden flight on 24th December.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 15: Who has been appointed as the brand ambassador of the Premier League in India?

A) Ranveer Singh
B) Varun Dhawan
C) Shahid Kapoor
D) Farhan Akhtar

Answer: A

Explanation:

To promote football in India, the Premier League has forged a partnership with Bollywood actor Ranveer Singh.  Premier Skills is a global coaching and referee development programme which uses football as a tool to engage and develop the skills of young people.

Question 16: India is set to build new LIGO gravitational wave detector in collaboration with global universities by which year?

A) 2023
B) 2025
C) 2022
D) 2024

Answer: B

Explanation:

A new LIGO gravitational wave detector to measure ripples in the fabric of space and time is set to be built in India by 2025, in collaboration with universities from across the globe. The LIGO detectors discovered the first gravitational waves produced by two giant merging blackholes last year. The research won a Nobel Prize in Physics this year.


Question 17: India Government Mint (IGM),Mumbai has developed India’s high purity gold reference standard ________ which represents gold of ‘9999’ fineness

A) BND-4101
B) BND-4100
C) BND-4201
D) BND-4200

Answer: C

Explanation:

India’s first home-grown high purity gold reference standard – the Bharatiya Nirdeshak Dravya (BND-4201) – was launched at the India Government Mint, Mumbai. BND-4201, which is the reference material for gold of ‘9999’ fineness (gold that is 99.99 per cent pure), will be beneficial to the consumers and public at large to ensure purity of gold.


Question 18: Name the Managing Director and Chief Executive Officer of the Airtel Payments Bank who recently quit from the post amid Aadhaar eKYC controversy

A) Renu Satti
B) Rishi Gupta
C) H Srikrishnan
D) Shashi Arora

Answer: D

Explanation:

Airtel Payments Bank chief executive Shashi Arora has quit the company after a recent controversy surrounding India’s largest telecom operator and its payment bank’s alleged violation of rules on using Aadhaar for its electronic know-your-customer (e-KYC) verification process.

Question 19: Who is the head of the World Health Organisation?

A) Tedros Adhanom
B) Ron Paul
C) Bennet Omalu
D) Magdi Yacoub

Answer: A

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus was nominated by the Government of Ethiopia, and will begin his five-year term on 1 July 2017. Prior to his election as WHO’s next Director-General, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus served as Minister of Foreign Affairs, Ethiopia from 2012–2016 and as Minister of Health, Ethiopia from 2005–2012.

Get More Links:

Question 20: The India Government Mint does not operate in which of the following states?

A) Mumbai, Maharashtra
B) Noida, Uttar Pradesh
C) Bhopal, Madhya Pradesh
D) Kolkata, West Bengal

Answer: C

Explanation:

The India Government Mint operates four mints in the country for the production of coins. They are in: Mumbai, Maharashtra; Kolkata, West Bengal; Hyderabad, Telangana and Noida, Uttar Pradesh.

All the updates related to 27th December 2017 are well furnished in this page, which will surely going to help you a lot. Reading daily general knowledge questions will help the individual to raise its IQ level and not only this it will also help the aspirants in coming recruitment exams and interviews.

Join us on Facebook or Google + or Bookmark our web page to get latest and instant updates. If anyone is having any query or any suggestion related to information provided in this page then leave your comments below and our team will soon reply towards it.

Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.