Header Ads

GK Questions 28th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 28th December 2017

GK Questions 28th December 2017: Candidates preparing for any competitive/ entrance exam can get latest GK Questions 28th December 2017 given by PJH team. Along with General Knowledge Questions you can also acquire Daily GK Quiz for All Upcoming Exams from this page.

Below stated current affairs is based on national and international news, sports, Indian, Banking and Finance, business etc.

Entire details related to GK Questions 28th December 2017, General Knowledge Updates etc are indicated on this page which is well prepared by the team members of www.privatejobshub.in. So, candidates need to scroll down the page and get the GK Updates from here.

Today’s Current Affairs

Latest Indian Current Affairs:
  • Centre releases Rs 167 crore to 9 states for border development under BADP
  • Government draws up tailor-made action plan for the backward districts
  • Uttar Pradesh government launches free household power connection scheme ‘Prakash hai to vikas hai’
  • Odisha to split tourism & culture department and to promote Odia language

Latest International Current Affairs:
  • Trump signs $1.5 trillion tax overhaul into law
  • China building Bangladesh’s first eco-friendly thermal plant
  • Guatemala to move its embassy in Israel to Jerusalem

Banking and Finance Current Affairs:
  • India to become fifth largest economy in 2018: World Economic League Table
  • Govt directs NGOs to open account in any designated bank within month
  • Samsung, Axis Bank tie-up to offer ‘Bill Payments’ on Samsung Pay

Business Current Affairs:

Dornier 228 becomes first plane to be made in the country for commercial flights

Check This Also: GK Current Affairs

Latest Sports Current Affairs:
  • Saudi Arabia hosts world chess games
  • Indian boxers win 3 gold, 1 silver & 1 bronze medal at Galym Zharylgapov Boxing Tournament

GK Questions 28th December 2017


Question 1: On the occasion of Christmas, sand artist Sudarsan Pattnaik created the world’s biggest sand Santa-face 25 feet high and 50 feet wide on the Puri beach of Odisha with the message ______

1.    Say No to Drugs
2.    Save Environment
3.    World Peace
4.    Time for Change

Answer: 3

Explanation:

On the eve of Christmas celebrations, international sand artist Sudarsan Pattnaik created the world’s biggest sand Santa-face with the message “world peace” on the Puri beach of Odisha. The Santa face is 25 feet high and 50 feet wide and will be placed in the Limca Book of World Records. He has also created a sand sculpture of Jesus Christ in front of the Santa face.


Question 2: Recently, how much amount has been released by the Government of India to nine states with international border for the development of infrastructure in forward areas under the Border Area Development Programme?

1.    Rs 183 crore
2.    Ra 175 crore
3.    Rs 155 crore
4.    Rs 167 crore

Answer: 4

Explanation:

Home Ministry has released 167 crore rupees to nine states with international border for the development of infrastructure in forward areas. The states which will benefit include Rajasthan and Punjab, both having international border with Pakistan, and West Bengal and Assam, which share boundary with Bangladesh.

Question 3: According to the latest report of UK based Centre for Economics and Business Research (CEBR), India is set to surpass France and UK to become ____ largest economy in 2018

1.    3
2.    5
3.    4
4.    2

Answer: 2

Explanation:

A report by UK’s Centre for Economics and Business Research (CEBR) has said India will overtake France and UK to become world’s fifth-largest economy in 2018. China is likely to overtake the US as world’s largest economy in 2032, CEBR added.


Question 4: Name the state which has launched a free household power connection scheme ‘Prakash hai to vikas hai’ to mark birth anniversary of former prime minister Atal Bihari Vajpayee on 25th December

1.    Uttar Pradesh
2.    Madhya Pradesh
3.    Bihar
4.    Haryana

Answer: 1

Explanation:

Uttar Pradesh government has launched a free household power connection scheme ‘Prakash hai to vikas hai’ for the poor in the state to mark former prime minister Atal Bihari Vajpayee’s birthday on 25th December. Under the news scheme the government has a target of covering 16 million by the end of 2018.

Question 5: How much amount of loan agreement has been signed between the Government of India, state Government of Tamil Nadu and the World Bank for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project?

1.    USD 305 million
2.    USD 300 million
3.    USD 350 million
4.    USD 318 million

Answer: 4

Explanation:

The Government of India, along with the Government of Tamil Nadu signed a USD 318 million loan agreement with the World Bank, for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project to promote climate resilient agriculture technologies, improve water management practices, and increase market opportunities for small and marginal farmers. 

With the signing of the agreement, it is likely that about 500,000 farmers, of which a majority are small and marginal, are expected to benefit from improved and modernized tank irrigation systems.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 6: The Sohan Lal Commodity Management (SLCM) has tied up with which bank(s) to provide collateral management services to farmers at affordable interest rates?

I. HDFC Bank
II. IndusInd Bank
III. Kotak Mahindra Bank

1.    Both I & II
2.    Both I & III
3.    Both II & III
4.    All I, II & III

Answer: 1

Explanation:

Agri service solutions provider Sohan Lal Commodity Management (SLCM) having operations across India and Myanmar has tied up with HDFC Bank and IndusInd Bank to provide collateral management services.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 7: Name the online platform launched for central government employees to apply for leave and access their service-related information

1.    electronic- Management Information System (e-MIS)
2.    electronic-Human Resource Management System (e-HRMS)
3.    electronic-Industrial Management System (e-IMS)
4.    electronic-Human Resource Planning System(e-HRPS)

Answer: 2

Explanation:

An online platform, electronic-Human Resource Management System (e-HRMS), has been launched for central government employees to apply for leave and access their service-related information.

Question 8: Indian Railways flagged off India’s first air-conditioned suburban local train in which city?

1.    Chennai
2.    Mumbai
3.    Kolkata
4.    Bangalore
5.    Pune

Answer: 2

Explanation:

Indian Railways flagged off India’s first air-conditioned suburban local train for Mumbai commuters. The inaugural run of this train was carried out on December 25, 2017 between Borivali and Churchgate on the Western Railway (WR). Full-fledged operation will commence on January 1, 2018. It will have 6 round trips (12 one way trips) on daily basis. It will operate on weekday and weekends will be reserved for routine maintenance.

Get More Links:

Question 9: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Botanical Garden-Kalkaji section (of Magenta Line) of Delhi Metro and these trains would consume energy _______% less energy as compared to older trains?

1.    10%
2.    20%
3.    30%
4.    40%
5.    50%

Answer: 2

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Botanical Garden-Kalkaji section (of Magenta Line) of Delhi Metro. This 12.64-km route of Magenta Line will be Delhi Metro’s first line to get driverless trains. On this line, Delhi Metro Rail Corporation (DMRC) will be using Communication Based Train Control (CBTC) signalling technology which would facilitate the movement of trains at a higher frequency as compared to other lines.

Question 10: Which Indian city became the first city to get its own logo?

1.    Chennai
2.    Bangalore
3.    Pune
4.    Patna
5.    Mumbai

Answer: 2

Explanation:

Brand Bengaluru’s own logo was launched at the ‘Namma Bengaluru Habba festival, at Vidhana Soudha, in Bengaluru. The logo was unveiled by Karnataka Tourism Minister Priyank Kharge. The logo is red and black and written partially in English and Kannada. The rolling font of the logo was designed by Rushi Patel and M Venkateswara Rao. They are the founders of the design firm Nammur.


Question 11: Which country has signed an agreement to build the first nuclear power plant for electricity production in Sudan?

1.    Japan
2.    USA
3.    China
4.    Australia
5.    Russia

Answer: 5

Explanation:

Russian State Corporation for Atomic Energy (Rosatom) announced that it has signed an agreement to build the first nuclear power plant for electricity production in Sudan. An agreement in this regard was signed by Rosatom Overseas and Sudan’s Ministry of Water Resources, Irrigation and Electricity in Khartoum, Sudan. The nuclear power plant will be completed in one and a half years.

Question 12: Which country will host the annual meeting of World Economic Forum (WEF)?

1.    USA
2.    Japan
3.    Switzerland
4.    Argentina
5.    New Zealand

Answer: 3

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi will be the first Indian Prime Minister in past 20 years to attend the annual meeting of World Economic Forum (WEF) at Davos, Switzerland. The meeting is scheduled to be held in January 2018. HD Deve Gowda was the last Indian Prime Minister to attend this event in 1997.


Question 13: Which states are the top contributors of the GST for first five months?

1.    Maharashtra and Madhya Pradesh
2.    Maharashtra and Odisha
3.    Maharashtra and Uttar Pradesh
4.    Maharashtra and Gujarat
5.    Maharashtra and Karnataka

Answer: 3

Explanation:

As per information provided by Minister of State for Finance, Pratap Shukla in Lok Sabha, Maharashtra and Uttar Pradesh are the top contributors among all states and Union Territories (UTs) in the first five months (1st July – 30th November, 2017) of the rollout of the Goods and Services Tax (GST) regime. Maharashtra and Uttar Pradesh together accounted for 24 per cent of the total cess collections of Rs 30224 crore under the Goods and Services Tax (GST).

Question 14: Who are allowed to set up units at IFSC Special Economic Zones (SEZ), as per IRDAI’s (Insurance Regulatory and Development Authority of India) new guidelines on International Financial Service Centre Insurance Offices (IIO)?

1.    IT Employees
2.    Insurers
3.    Government Employees
4.    Bankers
5.    Equity Share Holders

Answer: 2

Explanation:

Insurers and reinsurers can now set up facilities at IFSC Special Economic Zones (SEZ), as per IRDAI’s (Insurance Regulatory and Development Authority of India) new guidelines on International Financial Service Centre Insurance Offices (IIO). The Insurance Regulatory and Development Authority of India (Registration and Operations of International Financial Service Centre Insurance Offices) Guidelines, 2017 was issued on December 21, 2017.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 15: In which Indian state, NHPC Ltd has proposed to set up 100-200 Mw capacity solar projects?

1.    Gujarat
2.    Odisha
3.    Telangana
4.    Maharashtra
5.    Odisha

Answer: 5

Explanation:

Central public sector enterprise, NHPC Ltd has proposed to set up 100-200 Mw capacity solar project in Odisha. With this proposal, NHPC has joined other public sector enterprises viz. NTPC, NLC (formerly Neyveli Lignite Ltd) and North Eastern Electric Power Corporation Ltd (NEEPCO) to express interest in participating in Odisha Government’s upcoming 1000 Mw solar park programme.

Question 16: Name the international sand artist who created the world’s biggest sand Santa-face with the message “world peace” at Puri beach, Odisha?

1.    Jatin Das
2.    Paresh Maity
3.    Biman Bihari
4.    Sudarsan Pattnaik
5.    Sunil Das

Answer: 4

Explanation:

Sudarsan Pattnaik, international sand artist, created the world’s biggest sand Santa-face with the message “world peace” at Puri beach, Odisha. The sand Santa face is 25 feet tall and 50 feet wide. It is to be placed in the Limca Book of World Records. Sudarsan Pattnaik also created a sand sculpture of Jesus Christ in front of the Santa face.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 17: Name the Surface-to-Air Missile which was successfully test fired by Defence Research and Development Organisation (DRDO) from Chandipur, in Odisha?

1.    Nuclear Fission Surface-to-Air Missile
2.    Surabhi Surface-to-Air Missile
3.    Quick Reaction Surface-to-Air Missile
4.    Nuclear Fusion Surface-to-Air Missile
5.    None of these

Answer: 3

Explanation:

Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QRSAM) was successfully test fired by Defence Research and Development Organisation (DRDO) from Chandipur, in Odisha. It can destroy aerial targets, tanks, bunkers and short range missiles. QRSAM was fired from a canister mounted on a rotatable truck-based launch platform at the Launching Complex-I (LC-I) of the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur in Odisha.

Question 18: Who became the most expensive wrestler of the PWL (Pro Wrestling League) in New Delhi?

1.    Khashaba Dadasaheb
2.    Sakshi Malik
3.    Udey Chand
4.    Sushil Kumar
5.    Jatindra Charan

Answer: 4

Explanation:

Sushil Kumar became the most expensive wrestler of the PWL (Pro Wrestling League) in New Delhi. Delhi Sultans bought Sushil Kumar for Rs 55 lakh at the PWL auctions. World Championship gold medallist Helen Maroulis of the United States got the highest bid among women players and was bought for Rs 44 lakh from Haryana Hammers.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 19: To which of the following Profession Partha Mukhopadhyay belongs to?

1.    Singer
2.    Actor
3.    Dancer
4.    Athlete
5.    Painter

Answer: 2

Explanation:

On 25th December 2017, Bengali actor Partha Mukhopadhyay died due to cardiac arrest at a private hospital in Kolkata. Partha Mukhopadhyay was 70 years old. He had been suffering from kidney problems. He is survived by his wife. He had acted in films made by great directors like Tapan Sinha, Tarun Majumdar and Goutam Ghosh.

Question 20: When is Good Governance Day observed all over India?

1.    December 21
2.    December 22
3.    December 23
4.    December 24
5.    December 25

Answer: 5

Explanation:

On 25th December 2017, Good Governance Day was observed all over India. Good Governance Day is observed every year on 25 December to mark the birth anniversary of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. The aim of this day is to develop a transparent and responsible administration, ensure the welfare of people, make good and effective policies for good governance, corruption free administration to the people etc.

Current Highlights: Political Current Affairs

If you have any type of query regarding GK Questions 28th December 2017 then writes in comment box which is given below. We will try to solve your query as soon as we can.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.