Header Ads

GK Questions 2nd December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 2nd December 2017 PJH

Best way to know what is happening all around you is to read daily GK questions and answers. In this page, team of PJH has covered GK Questions of 2nd December 2017 through which you can prepare for your upcoming exam. Aspirants can go through provided information and practice for coming exam such as IBPS, SSC, PSC, UPSC, GATE and many others. All the competitive or entrance exams includes common section that is General Awareness so, we have provided list of questions which are useful for all exams of 2018.

Reading daily GK questions page will help you to know the latest activities around you. Aspirants can read daily current affairs and today’s General knowledge questions and answers for the practice of GA Section in upcoming exams. Read till the end and grab latest updates regarding Daily Current Affair Quiz, along with that GK Questions & Answers that is prepared by the expert team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 2nd December 2017 PJH

Current Affairs Today
  • Mirabai Chanu wins gold at World Weightlifting Championships
  • Clean Sea-2017: Coast Guard conducts Regional Level Marine Oil Pollution Response Exercise
  • India-Singapore ink Bilateral Agreement for Navy Cooperation
  • HEFA approves projects of 6 higher education institutions to improve the research infrastructure.
  • Hwasong-15: North Korea tests most powerful ICBM
  • DAC approves procurement of new radio technology for Indian Navy
  • India and Italy ink MoU for enhanced cooperation in the health sector
  • FSSAI issues detailed guidelines on recall of food products
  • Telecom Regulatory Authority of India upholds net neutrality
  • China hosts Inter-Governmental Meeting of Asia and Pacific Decade for Persons with Disabilities

Question 1: The Asian Development Bank (ADB) was founded in which year?

A) 1959
B) 1975
C)  1981
D) 1966

Answer: D

Explanation:

Founded on 19 December 1966, President-Takehiko Nakao,  Headquarter-Mandaluyong, Philippines.


Question 2: The first Re 1 note issued in India was printed in which country?

A) England
B) United States
C) France
D) Italy

Answer: A

Explanation:

The first Re1 note printed in England was issued on November 30, 1917 in India.

Question 3: How much amount has been sanctioned by the Union Government for the Global Centre for Security and Counter-Terrorism to be set up in Rajasthan?

A) Rs 375 crore
B) Rs 250 crore
C) Rs 275 crore
D) Rs 300 crore

Answer: C

Explanation:

The Centre has sanctioned Rs 275 crore for establishing a Global Centre for Security and Counter-Terrorism in Jaipur, Rajasthan. Central Government will allocate Rs. 165 crore and Rajasthan State Government will bear Rs 110 crore for setting-up this centre.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: The 2017 Global Entrepreneurship Summit took place in which city?

A) Chennai
B) Hyderabad
C) Bangalore
D) Kochi

Answer: B

Explanation:

Global Entrepreneurship Summit 2017 was held in Hyderabad between November 28 and November 30. This year’s Summit highlighted the theme ‘Women First, Prosperity for All.

Question 5: The Re 1 currency note completed ____ years on November 30, 2017 with the first such note being issued in the year ______.

A) 150, 1917
B) 75, 1918
C) 100, 1917
D) 150, 1918

Answer: C

Explanation:

The Re 1 currency note has completed 100 years after the first note, which was printed in England, was issued on November 30, 1917 in India. Since 1917 to 2017, there have been 125 different One Rupee notes that have been issued for circulation with different serial numbers and signatures.

Question 6: The 15th edition of the Hindustan Times Leadership Summit has been inaugurated in which city on November 30, 2017?

A) Hyderabad
B) Jaipur
C) Pune
D) New Delhi

Answer: D

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi inaugurated the two-day Hindustan Times Leadership Summit in New Delhi.

Question 7: In order to support India to fight against Tuberculosis (TB), the USAID has announced monetary assistance of $_____ million.

A) $2.5 million
B) $2 million
C) $1.5 million
D) $1 million

Answer: D

Explanation:

The US Agency for International Development (USAID) announced $1 million to create awareness about Tuberculosis (TB) to help India in its fight against the disease. The move would support Prime Minister Modi’s ultimate goal of securing a TB-free India by 2025.

Also Read Out:

Question 8: According to the report by the Central Statistics Office (CSO), India’s GDP growth recovered by ____ percent in the second quarter (July-September) of 2017-18

A) 6.3 Percent
B) 6 Percent
C) 6.7 Percent
D) 6.5 Percent

Answer: A

Explanation:

The data released by the Central Statistics Office (CSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation estimated GDP for the second quarter (July-September) Q2 of 2017-18. According to it, India’s Gross Domestic Products (GDP) surged by 6.3 percent in the September quarter, thus indicating healing in the Indian economy from the shake off of Demonetisation and Goods and Services Tax (GST) last year.

Question 9: Name the winner of the 2017 World Weightlifting Championship in the 48 kg event held in Anaheim, USA

A) Ana Segura
B) Mirabai Chanu
C) Thunya Sukcharoen
D) Chiraphan Nanthawong

Answer: B

Explanation:

Mirabai Chanu scripted history by becoming the first Indian woman in over two decades to clinch gold at the 2017 World Weightlifting Championship in Anaheim, USA. She won the Championship by creating a new world record of 194-kg – lifting 85 kg snatch and 109 kg in clean-and-jerk.

Question 10: Kalabhavan Abi died due to health issues on November 30, 2017. He was a renowned actor of which language?

A) Kannada
B) Malayalam
C) Bengali
D) Telugu

Answer: B

Explanation:

Popular Malayalam actor and mimicry artist Abi has passed away. The actor, who is best known for films like Mazhavil Koodaram, Kireedamillatha Rajakkanmar, Mimics Action 500, Aniyathipraavu and Rasikan, etc

Question 11: Who among the following snooker players has clinched the 2017 IBSF World Snooker Championship?

A) Pankaj Advani
B) Amir Sarkhosh
C) Soheil Vahedi
D) Muhammad Asif

Answer: A

Explanation:

Pankaj Advani continued his strong show on global stage by winning the 15-frame IBSF World Snooker Championship at the Al Arabi Sports Club in Doha. It was the Indian star’s 18th world title. Advani defeated Amir Sarkhosh of Iran 8-2 in the final.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 12: How much amount of loan has been approved by the Asian Development Bank to improve rural roads in five states of India under the ‘Second Rural Connectivity Investment Programme’?

A) $550 million
B) $650 million
C) $500 million
D) $600 million

Answer: C

Explanation:

Multilateral funding agency Asian Development Bank (ADB) will provide a $500 million loan to improve rural road connectivity in five states – Assam, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Odisha and West Bengal.


Question 13: What was the theme of the 2017 Global Entrepreneurship Summit?

A) Women First, Prosperity for All
B) Harnessing the Power of Technology for Innovation and Entrepreneurship
C) Towards Developing a Remarkable World
D) Make Yourself a Priority

Answer: A

Explanation:

Global Entrepreneurship Summit 2017 highlighted the theme ‘Women First, Prosperity for All’, and focused on supporting women entrepreneurs and fostering economic growth globally.

Question 14: The West Bengal government has negotiated with the World Bank to avail subsidy to buy 130 electric buses for the state. Under the agreement the World Bank would provide Rs ____ lakh per bus.

A) Rs 5 Lakh
B) Rs 7 Lakh
C) Rs 6 Lakh
D) Rs 8 Lakh

Answer: B

Explanation:

The West Bengal government has negotiated with the World Bank to avail subsidy to buy 130 electric buses for plying in Kolkata, Asansol and Durgapur. The World Bank has agreed to provide a subsidy of Rs seven lakh per bus.


Question 15: Based on the data by the Comptroller General of Accounts (CGA), India’s budgetary fiscal deficit for the first seven months of 2017-18 rose to ____ percent at Rs _____ lakh crore of full year’s target of Rs 5.46 lakh crore.

A) 96.0%; Rs 5 lakh crore
B) 95.2%; Rs 5.75 lakh crore
C) 96.1%; Rs 5.25 lakh crore
D) 96.2%; Rs 5.50 lakh crore

Answer: C

Explanation:

The data furnished by the Comptroller General of Accounts (CGA) showed that India’s budgetary fiscal deficit for the first seven months of 2017-18 stood at 96.1 per cent — Rs 5.25 lakh crore — of the full year’s target of Rs 5.46 lakh crore.

Question 16: Who has been conferred with the Best Boxer title at the 2017 AIBA World Youth Women’s Boxing Championship held in Guwahati?

A) Jyoti Gulia
B) Ankushita Boro
C) Sakshi Choudhury
D) Neha Yadav

Answer: B

Explanation:

Ankushita Boro, a young girl from Assam, has done India proud after winning ‘The Best Boxer’ title in World Youth Women’s boxing Championship held in Guwahati.

Get Related Links:

Question 17: Name the technology giant that has launched Datally App to help the users in better managing the data on their mobile phones

A) Amazon
B) Oracle
C) Apple Inc
D) Google

Answer: D

Explanation:

Technology Giant Google announced the launch of Datally App that will help users understand, control and save on their mobile data.

Question 18: Renowned national level player Sreerupa Bose passed away on November 30, 2017. She was associated with which sports?

A) Cricket
B) Tennis
C) Badminton
D) Shooting

Answer: A

Explanation:

Former India women’s cricket team coach and batswoman Sreerupa Bose (Mukherjee) has passed away due to massive cardiac arrest. She was 66.

Question 19: The first Re 1 note circulated in India had the image of which leader?

A) Mahatma Gandhi
B) King George V
C) Frederic John Napier Thesiger
D) King Edward VII

Answer: B

Explanation:

The first Re 1 note issued in India beared an image of King George V, the then British monarch, imprinted on the left corner.


Question 20: New Zealand based entrepreneur Nick Gerritsen has recently developed world’s first artificial intelligence politician. Name the AI politician.

A) TIM
B) JOE
C) KEY
D) SAM

Answer: D

Explanation:

Scientists have developed the world’s first artificial intelligence politician that can answer a person’s queries regarding local issues such as policies around housing, education and immigration. The virtual politician, called SAM, was created by Nick Gerritsen, a 49-year-old entrepreneur in New Zealand.

Question 21: In its recent notification, the Reserve Bank of India has prohibited the co-operative societies from using the word “Bank” in their names as it violates Section ____ of Banking Regulation Act.

A) Section 7
B) Section 8
C) Section 9
D) Section 6

Answer: A

Explanation:

It has come to the notice of Reserve Bank of India (RBI) that some co-operative Societies are using the word “Bank” in their names. So, the RBI has asked co-operative societies not use the word ‘Bank’ in their names as it violates the Section 7 of Banking Regulation Act.

Question 22: Name the movie to win the Golden Peacock Award for Best Film at the 48th International Film Festival of India (IFFI)?

A) Take Off
B) Angels Wear White
C) Viejo Calavera
D) 120 Beats Per Minute

Answer: D

Explanation:

Robin Campillo’s French film ‘120 Beats Per Minute’, which deals with the subject of AIDS, won the Golden Peacock Award for best film at the 48th International Film Festival of India (IFFI) held in Goa.

Get Related Links:
Question 23: How much amount of penalty has been imposed on BCCI by the Competition Commission of India for anti-competitive practices related to IPL?

A) Rs 55.24 crore
B) Rs 52.24 crore
C) Rs 57.24 crore
D) Rs 50.24 crore

Answer: B

Explanation:

The Competition Commission of India (CCI) imposed fine of Rs 52.24 crore on the Board of Control for Cricket in India (BCCI) for anti-competitive conduct in the IPL Media Rights agreement.

Question 24: Name the world’s first Sanskrit 3D film which was screened at the 48th International Film Festival of India in Panaji in Goa.

A) Anurakthi
B) Vasara
C) Ksudharta
D) Punjakendram

Answer: A

Explanation:

World’s first Sanskrit 3D film ‘Anurakthi’ was among the main attraction in 3D category at the 48th International Film Festival of India in Panaji in Goa.

Question 25: Which country has won the 2017 Asian Kabaddi Championship in women’s team category?
A) Bangladesh
B) South Korea
C) Pakistan
D) India

Answer: D

Explanation:

The Indian women’s kabaddi teams was crowned the champions of Asia after beating South Korea in Gorgan, Iran.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Team of www.privatejobshub.in has covered all latest updates of 2nd December 2017. Candidates who need daily updates of General Knowledge questions and latest current affairs can bookmark our web page so that they can get the notification as soon as we update daily updates.


Reading daily GK Quiz will surely be going to be very useful in upcoming exams. Aspirants must read theses daily updates to enhance their General Knowledge. If any participant is having any query or any suggestion in regard to GK Questions 2nd December 2017 you can leave you valuable comments in below mentioned comment box and our team will soon reply towards it. 

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.