Header Ads

GK Questions 31st December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 31st December 2017 PJH

General knowledge and current affairs both are extremely important when you are preparing for any competitive or entrance exam. Reading daily GK quiz is very useful for upcoming exam preparation so, that’s why we provide daily date wise GK Questions and today team of PJH have covered GK Questions of 31st December 2017.

General Knowledge questions and answers with explanation are useful for the individuals who are going to appear in any interview. Most of the interviewers ask questions related to General Knowledge Quiz to examine the IQ level of individual. So, read daily updates with the help of our web page that is www.privatejobshub.in and practice for your coming exams.

GK Questions 31st December 2017 PJH

Latest Current Affairs
  • Govt. to borrow Rs 50,000 cr for current fiscal year
  • 5,45,090 Affordable Houses Sanctioned for Urban Poor under PMAY(Urban)
  • Agriculture Minister Launches Livestock Disease Forewarning (LDF) Mobile App
  • Seaplanes to Link Small Towns Before 2019 Lok Sabha Elections
  • 25th National Children Science Congress held in Gujarat
  • 100th Indian Economic Association conference held in Andhra Pradesh 
  • India successfully test-fires supersonic interceptor missile
  • India Signs Loan Agreement with the World Bank for USD 40 Million
  • S&P puts Indian banks in ‘Group 5’ with Italy, Spain, UAE
  • Govt cuts small savings interest rates by 20 bps
  • Mukesh Ambani’s Jio buys debt-laden RCom’s assets
  • Former Zimbabwe army chief sworn in as vice president
  • Noted eye surgeon Dr Daljit Singh passes away at 83

Read Today’s General Knowledge Questions and Answers

Question 1: The Union Government has planned to borrow just an additional Rs ____ crore from the market in the current fiscal year amid fiscal deficit fears

A) Rs 75,000 cr
B) Rs 50,000 cr
C) Rs 45,000 cr
D) Rs 60,000 cr

Answer: B

Explanation:

The Government has decided to make additional market borrowing of only 50,000 crore in the remaining period of the current fiscal year to meet expenditure. Finance Ministry said that there will be no change in the net borrowing as envisaged in the Budget for the current financial year.

Question 2: The Indian government is all set to introduce seaplanes as a new mode of transportation to link small towns in the country before which year?

A) 2021
B) 2020
C) 2019
D) 2023

Answer: C

Explanation:

Aiming to start commercial seaplane operations before the 2019 general elections, the government is speeding up the process to frame norms for the mode of transport, and has decided to allow them under the regional connectivity scheme. It is also exploring the possibility of allowing single-engine planes.

Read Here: Pratiyogita Darpan

Question 3: The Government of India has slashed the interest rates on Small Saving Schemes by ______ basis point (bps) for the fourth quarter of the fiscal (January-March)

A) 20
B) 15
C) 10
D) 25

Answer: A

Explanation:

The government has reduced the interest rates on small saving schemes, including National Savings Certificates (NSCs), Public Provident Fund (PPF) and Kisan Vikas Patra (KVP), by 0.2 percentage point for the fourth quarter of the fiscal (January-March).

Question 4: Constantino Chiwenga has recently been sworn in as one of the two Vice Presidents of which country?

A) Zambia
B) Botswana
C) Mozambique
D) Zimbabwe

Answer: D

Explanation:

Zimbabwe’s former army commander, Constantino Chiwenga, who led a military takeover that helped end Robert Mugabe’s 37-year rule sworn in as one of the country’s two Vice Presidents.

Question 5: The 25th edition of National Children Science Congress (NCSC-2017) has been inaugurated in which state?

A) Gujarat
B) West Bengal
C) Haryana
D) Madhya Pradesh

Answer: A

Explanation:

The 25th edition of National Children Science Congress (NCSC-2017) was held Gandhinagar, Gujarat from 27 to 31 December, 2017.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 6: According to the latest government notification, the interest rate applicable on term deposit for a period of one year has been reduced to _____ percent for January-March quarter

A) 6.7%
B) 6.6%
C) 6.5%
D) 6.4%

Answer: B

Explanation:

The interest rate on the one-year time deposit has been lowered to 6.6 percent for the fourth quarter of the fiscal (January-March) as compared to 6.8 percent in the October-December quarter, whereas the 2-year time deposit will now fetch a lower interest rate of 6.7 percent from 6.9 percent in the previous quarter.

Question 7: Recently Dr Daljit Singh passed away. He was a noted _____ surgeon

A) Orthopaedic Surgeon
B) Neurological Surgeon
C) Eye Surgeon
D) Cosmetic and Reconstructive Surgeon

Answer: C

Explanation:

Noted ophthalmologist Dr Daljit Singh has passed away. Dr Daljit Singh was a surgeon, teacher, researcher, activist, poet and later even a politician.

Question 8: According to the recent government notification, the interest rate on Public Provident Fund (PPF) for fourth quarter of financial year 2017-18 has been pegged at _____ percent

A) 7.5%
B) 7.2%
C) 7.3%
D) 7.6%

Answer: D

Explanation:

New interest rates for small saving schemes (for January-March) are: Public Provident Fund (PPF) – 7.6%, National Savings Certificates (NSCs) – 7.6%, Kisan Vikas Patra (KVP) – 7.3%, Senior Citizen’s Savings Scheme of five-year period – 8.3%

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 8: Which among the following has signed a definitive agreement to acquire specified assets of debt-laden Reliance Communications (RCom)?

A) Tata Docomo
B) Reliance Jio Infocomm (RJio)
C) Airtel
D) Reliance Communications

Answer: B

Explanation:

Mukesh Ambani-led Reliance Jio Infocomm (RJio) has signed a definitive agreement to acquire specified assets of debt-laden Reliance Communications (RCom) and affiliates, controlled by his younger sibling Anil Ambani. The deal is slated to bring relief to RCom which is reeling under debt of around Rs.45,000 crore.

Question 9: The 4-days 100th Annual Conference of the Indian Economic Association has been inaugurated in which state?

A) Maharashtra
B) Karanataka
C) Andhra Pradesh
D) Kerala

Answer: C

Explanation:

President Ramnath Kovind inaugurated the 100th Annual Conference of the Indian Economic Association at Acharya Nagarjuna University in Guntur of Andhra Pradesh. The event will be held for four days.

Question 10: What is the new interest rate applicable on the Sukanya Samriddhi Yojana for the girl child for the January-March period?

A) 8.1%
B) 8.2%
C) 8.3%
D) 8.4%

Answer: A

Explanation:

The girl child savings scheme, Sukanya Samriddhi Account, will offer 8.1 per cent against the existing 8.3 per cent annually.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 11: The Standard & Poor’s (S&P), in its Banking Industry Country Risk Assessment (BICRA) report for India, has put the Indian Banking System under group _____ based on its economic health and industry risk criteria

A) 7
B) 6
C) 4
D) 5

Answer: D

Explanation:

The Indian banking sector has been classified under ‘Group 5’ along with countries such as Italy, Spain, Ireland, the UAE and South Africa by rating agency Standard & Poor’s (S&P) on the basis of their economy and industry risk criteria. The other countries in group ‘5’ are Spain, Ireland, Italy, Panama, Bermuda, Poland, Peru, Qatar, South Africa and the UAE.

Question 12: How much amount of loan agreement has been signed between the Government of India and World Bank for U.P. Pro-Poor Tourism Development Project?

A) USD 60 Million
B) USD 70 Million
C) USD 40 Million
D) USD 50 Million

Answer: C

Explanation:

The Government of India and World Bank have signed an agreement for IBRD Credit of USD 40 Million from World Bank for “U.P. Pro-Poor Tourism Development Project”.


Question 13: India successfully conducted the third test firing of its indigenously developed AAD supersonic interceptor missile from a test range in Odisha on December 28, 2017. What does AAD stands for?

A) Attacking Air Defence
B) Advanced Air Defence
C) Anti-tank Air Defence
D) Active Air Defence

Answer: B

Explanation:

India has successfully test-fired its indigenously developed Advanced Air Defence (AAD) supersonic interceptor missile, capable of destroying any incoming ballistic missile in low altitude, from a test range in Odisha. This was the third supersonic interceptor test carried out this year in which an incoming ballistic missile target was successfully intercepted.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 14: What was the theme of the 25th edition of National Children Science Congress (NCSC-2017)?

A) Science and Innovation for Sustainable Development
B) Energy: Explore, Harness and Conserve
C) Know Your Environment.
D) Harness Water Resources for our Future

Answer: A

Explanation:

The theme of the five-day 25th edition of National Children Science Congress (NCSC-2017) was ‘Science and Innovation for Sustainable Development’ with the special focus on persons with disabilities.

Question 15: Name the mobile application launched by the Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh which can forewarn farmers about diseases affecting the livestock

A) Livestock Epidemic Diagnosis –Mobile Application
B) Forewarning Livestock Epidemic –Mobile Application
C) Livestock Disease Informatics –Mobile Application
D) Livestock Disease Forewarning –Mobile Application

Answer: D

Explanation:

Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister, Shri Radha Mohan Singh has launched Livestock Disease Forewarning –Mobile Application (LDF-Mobile App). The app is developed by ICAR-National Institute of Veterinary Epidemiology and Disease Informatics (ICAR-NIVEDI), Bengaluru

Get Related Links: Sports Current Affairs

Question 16: The Ministry of housing and urban affairs has recently approved the construction of 5,45,090 more affordable houses under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) with total investment of Rs ______ crore

A) Rs. 31,000 cr
B) Rs. 31,003 cr
C) Rs. 31,010 cr
D) Rs. 31,005 cr

Answer: B

Explanation:

Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of 5,45,090 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) with an investment of Rs. 31,003 cr with central assistance of Rs. 8,107 cr.


Question 17: Ophthalmology is a branch of medicine that deals with diseases related to_____.

A) Eyes
B) Heart
C) Nervous System
D) Skin

Answer: A

Explanation:

Ophthalmology is the branch of medicine that deals with the anatomy, physiology and diseases of the eyeball and orbit. An ophthalmologist is a specialist in medical and surgical eye disease.

Question 19: As announced by Ministry of Railways, the work of installing bio-toilets in all passenger trains will be completed by ____

A) March 2018
B) March 2019
C) December 2018
D) January 2019

Answer: B

Explanation:

The government said that it plans to complete the work of installing bio-toilets in all passenger trains by March 2019.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 20: At a cost of Rs.4,000, India’s first pod taxi project also known as Personal Rapid Transit (PRT) is going to execute on Delhi-_____ pilot corridor on a PPP (public-private partnership) basis.
A) Gurgaon
B) Jaipur
C) Noida
D) Agra

Answer: A

Explanation:

The projected Rs.4,000-crore pod taxi scheme — also known as Personal Rapid Transit (PRT) — is a dream project of Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari, and the NHAI has been mandated to execute it on Delhi-Gurgaon pilot corridor (12.3 km) from Delhi-Haryana border to Rajiv Chowk in Gurgaon on a PPP (public-private partnership) basis.

Get More Links:

Dear visitors if you have satisfied with all the information about GK Questions 31st December 2017 by the team of PJH provided on this page then you must make use of our free email service just by subscribing the portal.

Visitors are advised to regular visit on our website www.privatejobshub.in for getting latest information as we our diligent team members deliver you most recent updates time to time, so make us good connection with us.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.