Header Ads

GK Questions 3rd December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 3rd December 2017 PJH

Team of PJH is providing multiple choice Questions & Answers Series in order to provide latest updates. Toady our team has covered GK Questions of 3rd December 2017 through which individual will get all latest and instant updates. Reading daily GK quiz and latest current affairs will help the individual in upcoming exams. In this page, we have covered updates from National affairs, International affairs, Sports affairs, Business, Economics and others sections that are in limelight.  

Readers can go through provided information and get the latest updates of 3rd December 2017 with the help of this single page. In the below section, GK Questions are provided with their explanation which will become easy to learn the answer for last long. Aspirants can go through below furnished page and read General Knowledge questions and answers. To fetch the details about the GK Questions 3rd December 2017 go through this page which is created by team of www.privatejobshub.in.

GK Questions 3rd December 2017 PJH

Today’s Current Affairs
  • Rajnath Singh releases NCRB Publication Crime in India 2016- Statistics
  • Cabinet Approvals on November 30, 2017
  • HUA approves construction of over 1 lakh more houses for urban Poor
  • PM Modi inaugurated HT Leadership Summit in New Delhi
  • West Bengal becomes first state in India to setup green university
  • President of India inaugurates Hornbill Festival and State Formation Day celebrations of Nagaland – Dec. 1
  • Sushma Swaraj attends SCO summit in Russia
  • USAID launches `Rajasthan Development Impact Bond
  • Rs 1 currency note completes 100 years
  • Lipstick Under My Burkha wins tve’s Global Sustainability Film award in London
  • Mary Kom resigns as boxing’s national observer
  • Google introduces ‘Datally’ app for quick data usage in real time
  • Ankushita wins the ‘Best Boxer’ title in AIBA Women’s Youth World Championship


Question 1: In its recent meeting, the Union Cabinet has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM). The total 3 years budget allocated for the mission is_______?

A) Rs 9245.50 crore
B) Rs 9046.17 crore
C) Rs 9722.20 crore
D) Rs 9579.15 crore

Answer: B

Explanation:

The Union Cabinet chaired by PM Modi has approved setting up of National Nutrition Mission (NNM) with a three year budget of Rs.9046.17 crore commencing from 2017-18.

Question 2: Which among the following BRICS nations has planned to create an independent internet infrastructure for BRICS countries to reduce vulnerability to attack?

A) Russia
B) India
C) Brazil
D) China

Answer: A

Explanation:

The Russian Security Council has asked the Russian government to develop a separate infrastructure for BRICS countries’ internet needs while still being linked to the World Wide Web, which they claim will continue services in the event of a global internet infrastructure collapse. The plan has a deadline set for August 1, 2018.

Go Through:
Question 3: Former Chief Justice of India (CJI) Adarsh Sen Anand passed away recently due to health issues. He had served as ______Chief Justice of India.

A) 25th
B) 20th
C) 29th
D) 27th

Answer: C

Explanation:

Former Chief Justice of India (CJI) Adarsh Sen Anand has passed away after prolonged illness. He served as the 29th Chief Justice of India from 10 October 1998 to 31 October 2001

Question 4: Who is the author of the English novel “Two”?

A) Gulzar
B) Chetan Bhagat
C) Anita Desai
D) Salman Rushdie

Answer: A

Explanation:

Veteran lyricist Gulzar has come out with his debut novel titled “Two” in English which examines the status of refugees after the Partition


Question 5: The Hockey World League (HWL) 2017 finals is being held in which stadium of India?

A) M. Chinnaswamy Stadium, Bangaluru
B) Indira Gandhi Municipal International Stadium, Vijayawada
C) Kalinga Stadium, Bhubaneswar
D) Jawaharlal Nehru Stadium, Pune

Answer: C

Explanation:

The Hockey World League (HWL) Final began at the Kalinga Stadium in Bhubaneswar with Chief Minister Naveen Patnaik inaugurating the tournament, where the best eight teams in the world will battle for supremacy. These teams are – Argentina, Australia, Belgium, England, Germany, the Netherlands, Spain and hosts India.

Question 6: The state government of Chhattisgarh has passed an order to ban the bursting of crackers in 6 cities of the state to control the level of pollution with effect from December 1, 2017. The ban will be into effect till which date?

A) December 15, 2017
B) February 1, 2018
C) December 31, 2017
D) January 31, 2018

Answer: D

Explanation:

The Chhattisgarh government has ordered a ban on bursting fire crackers in six of its cities, including the state capital –Raipur, ahead of the wedding season from December 1 to January 31.The Chhattisgarh Environment Conservation Board said the ban will be implemented every year during the period to curb pollution in the state.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 7: What was the theme of the 2017 World AIDS Day?

A) Right to Health
B) Achieve AIDS Free Generation
C) Zero New HIV Infections. Zero Discrimination
D) Getting to Zero

Answer: A

Explanation:

World AIDS Day, designated on 1 December every year since 1988, is a day dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection and mourning those who have died of the disease. The theme for World AIDS day 2017 is ‘Right to health’.

Question 8: Who among the following has recently been appointed as the UN Environment’s Goodwill Ambassador for India?

A) Manushi Chhillar
B) Dia Mirza
C) Priyanka Chopra
D) Kangana Ranaut

Answer: B

Explanation:

Actress Dia Mirza has been appointed as UN Environment’s Goodwill Ambassador for India. She will work with the UN to further spread the message on priority areas including clean air, clean seas, wildlife protection and climate change.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 9: Recently the National Observer for Indian boxing resigned from the position for still being an active national camper. Name that national Observer.

A) M C Mary Kom
B) Vijendra Singh
C) Shiva Thapa
D) L Sarita Devi

Answer: A

Explanation:

Five-time world champion M C Mary Kom has resigned as the national observer for Indian boxing.

Question 10: The Shared Value Summit 2017 has been organised in which city?

A) Mumbai
B) Hyderabad
C) Indore
D) New Delhi

Answer: D

Explanation:

Shared Value Summit 2017 was held in New Delhi where the Minister of Industry and Commerce, Suresh Prabhu, was the chief guest.

Question 11: For the first time in the history of Lucknow Municipal Corporation, a women has been elected for the post of Mayor. Who is she?

A) Anju Bala
B) Shobha Karandlaje
C) Sanyukta Bhatia
D) Priyanka Singh Rawat

Answer: C

Explanation:

BJP’s Sanyukta Bhatia will be the first woman to hold the Lucknow Municipal Corporation Mayor’s post in 100 years after the Uttar Pradesh Municipalities Act came into being in 1916. Bhatia will succeed Dinesh Sharma.

Get Related Links:
Question 12: The Hockey Men’s World Cup 2018 is scheduled to take place in which state of India?

A) Haryana
B) Maharashtra
C) Karnataka
D) Odisha

Answer: D

Explanation:

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik unveiled the logo and mascot for the Hockey Men’s World Cup 2018 at Kalinga Stadium in Bhubaneswar. As many as 16 countries, including hosts India, will participate in the 14th edition of the Hockey World Cup.

Question 13: Who has been appointed as the Chairman of the public broadcaster Prasar Bharti?

A) Shashi Sekhar Vembti
B) A. Surya Prakash
C) Jawhar Sircar
D) Punit Goenka

Answer: B

Explanation:

Dr. A. Surya Prakash has been re-appointed as the Chairman of Prasar Bharati Board. Dr. Prakash will hold this position till February 8, 2020, till he turns 70 years.

Question 14: What was the theme of the 2017 Shared Value Summit?

A) Empowerment and Economy
B) Change the World
C) Equity and Empowerment
D) Meeting the Challenge

Answer: C

Explanation:

The theme of the 2017 Shared Value Summit was “Equity and Empowerment” Static GK Based on Current Affairs


Question 15: When is the World AIDS day observed?

A) December 1
B) December 2
C) November 30
D) December 3

Answer: A

Explanation:

World AIDS Day, designated on 1 December every year since 1988, is a day dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection and mourning those who have died of the disease.

Question 16: Where is headquarter of United Nations Environment Programme (UNEP) located?

A) New York, United States
B) Paris, France
C) Geneva, United States
D) Nairobi, Kenya

Answer: D

Explanation:

The United Nations Environment Programme is an agency of United Nations and coordinates its environmental activities, assisting developing countries in implementing environmentally sound policies and practices.


Question 17: Who is the Chief Minister of Odisha?

A) K. Chandrashekar Rao
B) Naveen Patnaik
C) N. Chandrababu Naidu
D) N. Kiran Kumar Reddy

Answer: B

Explanation:

Since 1946, Odisha has had 14 chief ministers. The first was Harekrushna Mahatab of the Indian National Congress. Serving since 2000, Naveen Patnaik of the Biju Janata Dal is the incumbent chief minister, and the longest-serving one in Odisha's history.

Question 18: Who is the governor of Chhattisgarh?

A) Shekhar Dutt
B) Ram Naresh Yadav
C) Balram Das Tandon
D) E. S. L. Narasimhan

Answer: C

Explanation:

Balram Das Tandon is an Indian politician and the present Governor of Chhattisgarh. In his adult hood for some years he was a pracharak of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, and a leader of Bharatiya Janata Party from Punjab.

Question 19: Kalinga Stadium is in which state of India?

A) Karnataka
B) Maharashtra
C) Andhra Pradesh
D) Odisha

Answer: D

Explanation:

The Kalinga Stadium is a multi-purpose stadium inBhubaneswar, Odisha, India.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 20: Uttar Pradesh Municipalities Act came into force in which year?

A) 1916
B) 1918
C) 1915
D) 1917

Answer: A

Explanation:

BJP’s Sanyukta Bhatia will be the first woman to hold the Lucknow Municipal Corporation Mayor’s post in 100 years after the Uttar Pradesh Municipalities Act came into being in 1916.

Check Newest Articles:


Updates of 3rd December 2017 are well furnished in this page which covers all latest agendas. Individuals can gather all updates in the form of General Knowledge Questions and answers. If any individual is having any query or any suggestion related to this comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it. Join us on Facebook or Google + or bookmark our web page for latest updates.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.