Header Ads

GK Questions 5th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 5th December 2017 PJH

This page is summarized by all the latest and important events of worldwide. For every aspirant who is preparing for any sought of competitive examination need to read daily GK quiz so that’s why team of PJH has come up with GK Questions of 5th December 2017. Contenders who are in search for latest GK Questions with Answers, they can check this entire page for getting updated Current Affairs which will surely going to help readers in their upcoming exams. Our team provides daily updates so; don’t be late to get latest update regarding the same, stay tune with our portal.

You can get the information about the current affairs and latest agenda’s in the form of GK Questions and answers. Here on this web page we have provided important questions with their explanation through which it will become easier for readers to know the answer. Contenders may also do the quiz practice through the online process. Aspirants are requested to go through all the updates of 5th December 2017 that are furnished below by the team members of www.privatejobshub.in for the convenience of our readers.

GK Questions 5th December 2017 PJH

Latest Current Affairs
  • Andhra Pradesh assembly passes Kapu Reservation Bill
  • India re-elected to International Maritime Organisation Council
  • President Ram Nath Kovind inaugurates Hornbill Festival in Kisama
  • BIMSTEC Member States discuss draft text of Coastal Shipping Agreement
  • India awarded Certificate of Commendation by CITES for its effort to combat illegal wildlife Trade
  • CBDT signs two Advance Pricing Agreements
  • Government launches National Strategic Plan 2017-24 and Mission SAMPARK
  • Cabinet approves setting up of National Nutrition Mission
  • Kathakar: International Storytellers Festival held in New Delhi
  • 22nd Small Farmers’ Agri-Business Consortium held in New Delhi

Question 1: India’s first Madame Tussauds museum has been unveiled in which city?

A) Hyderabad
B) Shimla
C) Delhi
D) Mumbai

Answer: C

Explanation:

Madame Tussauds has debuted in Delhi at historic Regal building in Connaught Place with 50 wax models of Indian and international celebrities. Waxworks of Bollywood actors, sports stars, Prime Minister Narendra Modi and father of the Indian nation Mahatma Gandhi are on display at the museum. The Delhi centre is the 23rd museum for Madame Tussauds

Also Read Here: SamanyaGyan Darpan

Question 2: Which among the following words has been announced as the Cambridge Dictionary’s Word of the Year 2017?

A) Populism
B) Megalomania
C) Inauguration
D) Nepotism

Answer: A

Explanation:

The word ‘populism’ has been announced as Cambridge Dictionary’s Word of the Year 2017. The dictionary defined populism as “political ideas and activities that are intended to get the support of ordinary people by giving them what they want”.

Question 3: Virat Kohli became the second batsman ever to set a record for most double centuries as a Test Captain during the final Test against Sri Lanka. Who was the first batsman to make this record?

A) Graeme Smith
B) Brian Lara
C) AB de Villiers
D) Shane Watson

Answer: B

Explanation:

Captain Virat Kohli surpassed Brian Lara to set the record for most double centuries scored by a Test captain on the second day of the third and final Test against Sri Lanka in Delhi on Sunday, 3 December. This is the second double century on the trot for the Indian skipper.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Question 4: Who has been recently appointed as the Global Goodwill Ambassador for UN Environment?

A) Jarvis Cocker
B) Annie Lennox
C) Charli XCX
D) Ellie Goulding

Answer: D

Explanation:

British singer-songwriter Ellie Goulding is appointed as Global Goodwill Ambassador for UN Environment, joining the fight to save the lives and habitats of people and animals by cleaning up the planet’s air and seas, fighting climate change and protecting species.

Question 5: Which among the given bodies has been awarded the Certificate of Commendation by Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) for its effort to combat illegal wildlife trade?

A) Wildlife Crime Control Bureau, India
B) Wildlife Body Count, United States
C) Wildlife Conservation Society, China
D) Wildlife Watch Australia

Answer: A

Explanation:

India wons award for putting high effort to combat Illegal Wildlife Trade. The award was given to Wildlife Crime Control Bureau by the Secretary-General of Convention on International Trade in Endangered Species (CITIES) of Wild Fauna and Flora.


Question 6: What was the theme of the International Day of Persons with Disabilities 2017?

A) Removing barriers to create an inclusive and accessible society for all
B) Achieving 17 Goals for the Future We Want
C) Transformation towards sustainable and resilient society for all
D) Decent work for persons with disabilities

Answer: C

Explanation:

International Day of Persons with Disabilities (December 3) is an international observance promoted by the United Nations since 1992. The observance of the Day aims to promote an understanding of disability issues and mobilize support for the dignity, rights and well-being of persons with disabilities. The theme of International Day of Persons with Disabilities 2017: “Transformation towards sustainable and resilient society for all”.

Question 7: Under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban), the Ministry of Housing and Urban Affairs has approved to construct 1.12 lakh more affordable houses. The total budget allocated for this project is Rs _____ crore.

A) Rs 8,105 crore
B) Rs 8,110 crore
C) Rs 8,115 crore
D) Rs 8,120 crore

Answer: A

Explanation:

The Housing and Urban Affairs Ministry has approved the construction of 1.12 lakh more affordable houses for urban poor under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban). There will be an investment of Rs 8,105 crore for construction of these houses. The Centre will provide an assistance of Rs 1,681 crore for their construction.

Get More Links:

Question 8: Which country will host the ministerial meeting of the UN Security Council on December 15, 2017 to find ways to pressure North Korea to halt its nuclear and ballistic missile tests?

A) Russia
B) China
C) Japan
D) South Africa

Answer: C

Explanation:

Japan announced that it will host a ministerial meeting of the UN Security Council on 15th December.


Question 9: In an effort to encourage women entrepreneurship, the state government of Telangana has set up an exclusive innovation hub called WE-Hub. How much amount has been allocated as initial fund by the state for the project?

A) Rs. 20 crore fund
B) Rs. 15 crore fund
C) Rs. 10 crore fund
D) Rs. 25 crore fund

Answer: B

Explanation:

The Telangana Government announced a move to set up an exclusive innovation hub on the lines of T-Hub for women called WE-Hub, backing it with an exclusive Rs. 15-crore fund. NITI Aayog will back the proposed WE-Hub with funds under the Atal Innovation Mission

Question 10: Who among the given has bagged the title of Miss Supranational 2017 held in Poland on December 1, 2017?

A) Jenny Kim
B) Bianca Tirsin
C) Tica Martinez
D) Bitaniya Yosef

Answer: A

Explanation:

Miss Korea Jenny Kim was crowned Miss Supranational 2017 in Poland. Tica Martinez of Colombia and Bianca Tirsin of Romania were named the first runner-up and second runner-up respectively. India’s official entry to the competition, Peden Ongmu Namgyal, reached top 25, but failed to make it to the top 10.

Question 11: With the end of the final cricket Test against Sri Lanka on December 2, 2017, Virat Kohli became the fourth fastest Indian batsman to reach the landmark of 5,000 runs in the five-day format. Identify who has not reached this mark among the given players.

A) Sunil Gavaskar
B) Sachin Tendulkar
C) Virender Sehwag
D) Sourav Ganguly

Answer: D

Explanation:
Virat Kohli became the fourth fastest Indian batsman to reach the landmark of 5,000 runs in the five-day format on the opening day of the third and final cricket Test against Sri Lanka in New Delhi. Other three are legendary Sunil Gavaskar followed by former star opener Virender Sehwag and Sachin Tendulkar.

Also Read Out:

Question 12: The 2017 Shanghai Cooperation Organisation Summit was hosted by which country?

A) Russia
B) China
C) India
D) Pakistan

Answer: A

Explanation:

The annual SCO (Shanghai Cooperation Organisation) summit held in Russia’s Sochi discussed issues related to the regional security scenario including the situation in the Gulf and Afghanistan.

Question 13: India won the elections to enter the Council of International Maritime Organisation (IMO) under category B with second highest margin securing 144 votes of member countries. Name the country to secure the highest vote in the category.

A) UAE
B) Germany
C) Turkey
D) Russia

Answer: B

Explanation:

India won the election to the Council of International Maritime Organisation (IMO) in Category-B which represents the developing countries and countries with largest interests in international sea-borne trade.  India won with second highest margin securing 144 votes of member countries while the highest was secured by Germany.


Question 14: As per the official data of RBI, India’s Foreign Exchange Reserves (Forex) kitty increased by $___ billion totalling to $ ____ billion as on November 24, 2017 as compared to $ 399.53 billion for the week before.

A) $ 2.20 billion; $ 450.74 billion
B) $ 1.20 billion; $ 500.74 billion
C) $ 1.20 billion; $ 400.74 billion
D) $ 1.00 billion; $ 300.74 billion

Answer: C


Want help in Preparation? Get Tips:Practice Which Helps In Preparation

Explanation:

The Reserve Bank of India’s (RBI) weekly statistical supplement showed that India’s foreign exchange (Forex) reserves kitty increased by $1.20 billion as on November 24, 2017. The overall Forex reserves rose to $400.74 billion from $399.53 billion reported for the week ended November 17. India’s Forex reserves comprise of foreign currency assets (FCAs), gold reserves, special drawing rights (SDRs) and the RBI’s position with the International Monetary Fund (IMF).

Question 15: Who among the following has been appointed as the next MD & CEO of Infosys with effect from January 2018?

A) Nandan Nilekani
B) Salil S. Parekh
C) U B Pravin Rao
D) Vishal Sikka

Answer: B

Explanation:

IT bellwether Infosys has appointed Salil S. Parekh as its Chief Executive Officer and Managing Director with effect from January 2, 2018 for a five-year term. He will succeed U.B. Pravin Rao.


Question 16: Which state has become the first state of India to pass Green University Bill to establish an Environmental Studies University in the state?

A) Maharashtra
B) Tamil Nadu
C) West Bengal
D) Goa

Answer: C

Explanation:

West Bengal Assembly passed the West Bengal Green University Bill 2017 for setting up an environmental studies university at Hooghly district.

Question 17: President Ram Nath Kovind inaugurated the ‘State Formation Day’ celebrations of which Indian state on December 1?

A) Assam
B) Manipur
C) Meghalaya
D) Nagaland

Answer: D

Explanation:

President Ram Nath Kovind inaugurated the Hornbill Festival and State Formation Day celebrations of Nagaland in Kisama. The Hornbill Festival is the perfect showcase of rich Naga culture and traditions, preserved over the years in the form of music, dance and food.

Question 18: Name the Regional Level Marine Oil Pollution Response Exercise conducted by the Indian Coast Guard on 29 November 2017 in Port Blair

A) Clean Sea – 2017
B) Mission Cleanliness – 2017
C) Combat Sea Pollution – 2017
D) Sea Health – 2017

Answer: A

Explanation:

The Indian Coast Guard on 29 November 2017 conducted a Regional Level Marine Oil Pollution Response Exercise ‘Clean Sea – 2017’ at sea off Port Blair, capital of Andaman and Nicobar Islands.


Question 19: When is the International Day of Persons with Disabilities observed?

A) December 4
B) December 3
C) December 2
D) December 1

Answer: B

Explanation:

International Day of Persons with Disabilities (December 3) is an international observance promoted by the United Nations since 1992.

Question 20: The Madame Tussauds inaugurated in Delhi is the _____ centre for the museum worldwide.

A) 20th
B) 23rd
C) 25th
D) 30th

Answer: B

Explanation:

The Delhi centre is the 23rd museum for Madame Tussauds which has centres in major cities across the globe, including London, Washington, New York, Amsterdam, Berlin, Bangkok, Tokyo and Beijing.


Those applicants who are engaged in preparing for any entrance exam / quiz competitions, they must have the knowledge of latest current affairs. So, in this regard our team has covered all latest updates in the form of General Knowledge questions. Contenders can go through GK Questions of 5th December 2017. Join us on Facebook or google + or bookmark our web page. Also, if any individual is having any query or any suggestion regarding this you can just leave your valuable comments in below mentioned comment box our team will soon reply towards it.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.