Header Ads

GK Questions 8th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 8th December 2017 PJH

In order to prepare for upcoming competitive or entrance exams our daily GK Quiz will be do magic in your exams because you will know all answers of your exams. This can be possible if you read our daily GK Questions and answers and practice them. Today, team of PJH has prepared GK Questions of 8th December 2017 which will give you all updates of 8th December 2017. So, those who want to get daily latest updates can go through our web page daily as we provide daily current affairs and latest GK questions for our readers.

As we all know that, all the competitive examination has a compulsory section of general awareness in which they examine the IQ level of applicants. So, to get qualified in that section, candidates must have proper knowledge of latest news and happening worldwide. This can be possible as we provided updates of all section such as the questions related to sports, politics, economics, banking and other sectors. To get latest updates of all the sections to get qualified in exams candidates need to read our page daily that is prepared by team members www.privatejobshub.in on daily basis.

GK Questions 8th December 2017 PJH

Today’s Updates
  • RBI keeps repo rate unchanged at 6%
  • International Solar Alliance becomes Treaty-based International Intergovernmental organization
  • BrahMos Missile: Godrej Aero gets new contract for missile airframes
  • 22nd Conference of Asian Harmonization Working Party held in New Delhi
  • Akash missile successfully tested with indigenous radio frequency seeker
  • UAE and Saudi Arabia form new group, separate from GCC
  • Government allows NGT to form one-member benches
  • MP passes bill awarding death for rape of girls aged 12 or less
  • International conference on Climate Change held in Nepal
  • Government to constitute committee for drug pricing, new launches

Question 1: The 6th International Tourism Mart 2017 has been inaugurated in which state?

A) Manipur
B) Assam
C) Nagaland
D) Mizoram

Answer: B

Explanation:

The 6th International Tourism Mart has begun in Guwahati, Assam. The 3 day program has been organized by Ministry of Tourism in association with all North Eastern states from 5th-7th December to highlight the tourism potential of the region in the domestic & International markets.

Question 2: India is collaborating with which country to set up a centre for excellence in floriculture in Tamil Nadu?

A) Israel
B) Russia
C) Britain
D) Singapore

Answer: A

Explanation:

India and Israel are coming together to set up a centre for excellence in floriculture at Thally in Krishnagiri district of Tamil Nadu. The centre is the first agro-technology development centre to be set up with Israel’s assistance in the state.


Question 3: Who has been named as the Person of the Year 2017 by TIME magazine?

A) Jeff Bezos
B) The Dreamers
C) The #MeToo Movement
D) Patty Jenkins

Answer: C

Explanation:

The “silence breakers” — the women behind this year’s #MeToo movement against sexual harassment — are named Time magazine’s 2017 “Person of the Year.” It’s the people who’ve created a movement by sharing their experiences with sexual assault and harassment.


Question 4: Who is the author of the coffee table book titled ‘Bollywood: The Films! The Songs! The Stars!

A) S.M.M. Ausaja, Karan Bali, Rajesh Devraj and Tanul Thakur
B) Amish Tripathi, Sudha Murthy and Rohinton Mistry
C) Ravinder Singh, Durjoy Datta, Ashwin Sanghi and Upamanyu Chatterjee
D) Karan Bali, Rohinton Mistry, Durjoy Datta and Anita Nair

Answer: A

Explanation:

Bollywood superstar Amitabh Bachchan launched a book based on Indian cinema in showbiz capital Mumbai. The book, titled ‘Bollywood: The Films! The Songs! The Stars!’, is a coffee table book, which provides historical insights, lesser-known facts and behind-the-scene exclusives of the most iconic movies made in the history of the Indian film industry. The book is co-authored by S.M.M. Ausaja, Karan Bali, Rajesh Devraj and Tanul Thakur.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 5: Which country will host the 2018 Winter Games?

A) Finland
B) Australia
C) Russia
D) South Korea

Answer: D

Explanation:

The 2018 Winter Games will be hosted by Pyeongchang County, South Korea.

Question 6: Who is the governor of Kerala?

A) K. Chandrashekar Rao
B) Palanisamy Sathasivam
C) Pinarayi Vijayan
D) E. S. L.Narasimhan

Answer: B

Explanation:

Palanisamy Sathasivam (born 27 April 1949) is the current Governor of Kerala, in office since 2014. He previously served as the 40th Chief Justice of India from 2013 to 2014. Sathasivam is the second judge from Tamil Nadu to become the CJI.

Question 7: Recently RBI has permitted the overseas branches and subsidiaries of Indian banks to refinance ECBs of AAA rated public sector and private sector companies. What does ECB stands for?

A) Equity Call Book
B) Electronic Commerce Banking
C) External Commercial Borrowings
D) Equity Capital Bond

Answer: C

Explanation:

The Reserve Bank of India has announced that overseas branches and subsidiaries of Indian banks have been permitted to refinance external commercial borrowings (ECBs) of AAA rated public sector and private sector companies, potentially lowering corporate borrowing costs and expanding the overseas credit market for domestic lenders.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 8: What is the current Statutory Liquidity Ratio (SLR) as per the 5th bi-monthly monetary policy review of RBI on December 6, 2017?

A) 19%
B) 19.5%
C) 21%
D) 21.5%

Answer: B

Explanation:

Repo Rate: Unchanged at 6%. Revrese Repo Rate: Unchanged at 5.75%. Marginal Standing Facility (MSF) Rate: Unchanged at 6.25%. Bank Rate: Unchanged at 6.25%. Cash Reserve Ratio: Unchanged at 4%. Statutory Liquidity Ratio (SLR): Unchanged at 19.5%


Question 9: Name the country which has been banned from 2018 Winter Games by the International Olympic Committee over state sponsored doping

A) South Korea
B) France
C) China
D) Russia

Answer: D

Explanation:

Russia has been banned from the 2018 Winter Games by the International Olympic Committee over its state-orchestrated doping programme, but clean Russian athletes will be allowed to compete under an Olympic flag.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 10: Name the first Indian state to endorse Central government’s triple talaq draft bill.

A) Maharashtra
B) Bihar
C) Uttar Pradesh
D) Haryana

Answer: C

Explanation:

Uttar Pradesh has become the first State to endorse the Central government’s draft bill that makes instant triple talaq a cognisable and non-bailable offence. The draft law, which provides for three-year imprisonment and a fine to a man trying to divorce his wife by uttering “talaq” three times, got the State government’s approval at a Cabinet meeting.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 11: Following the steps of MC Mary Kom, double Olympic medalist Sushil Kumar has also quit his role as a National Sports Observer for which sports?

A) Wrestling
B) Boxing
C) Shooting
D) Cricket

Answer: A

Explanation:

A week after five-time world champion Mary Kom resigned as the National Sports Observer, Indian star wrestler and two-time Olympic medallist Sushil Kumar also stepped down from the position of wrestling.

Question 12: What is the repo rate according to the 5th bi-monthly policy review of Reserve Bank of India of the current fiscal year?

A) 6.4 %
B) 6.5 %
C) 5.9 %
D) 6 %

Answer: D

Explanation:

The six-member Monetary Policy Committee (MPC) of the Reserve Bank of India (RBI) on 6th December kept the short-term lending rate, also known as repo rate, unchanged at 6 per cent in its fifth bi-monthly policy review of the fiscal year.


Question 13: The Kerala state government has raised the legal minimum age for liquor consumption in the state from the previous 21 year to ____

A) 23
B) 25
C) 22
D) 24

Answer: A

Explanation:

The Kerala government came out with a new Ordinance raising the minimum age for liquor consumption from 21 to 23. The Ordinance will make suitable amendments to the state Abkari laws and has been sent to Governor P. Sathasivam for his clearance.

Question 14: In its fifth bi-monthly policy review of current fiscal, the Reserve Bank of India has projected the real GVA growth for FY18  at ____ percent

A) 6 %
B) 6.5 %
C) 6.7 %
D) 6.9 %

Answer: C

Explanation:

RBI has maintained its projection for FY18 real GVA growth at 6.7 per cent, saying the risks are evenly balanced. RBI also expects the inflation to stay in 4.3-4.7 per cent in December and March quarters.


Question 15: The state government of Telangana has announced to make the broadband internet connection available to all the household of the state by ________

A) January 2020
B) December 2020
C) January 2018
D) December 2018

Answer: D

Explanation:

Telangana state government has announced that all households in the state will have broadband internet connection by December next year after which revolutionary changes are expected in the education and health sector.

Question 16: The International Solar Alliance (ISA) has become the first treaty-based international government organisation to be based in India on November 6. Where is the headquarter of ISA located?

A) New Delhi
B) Gurugram
C) Hyderabad
D) Kolkata

Answer: B

Explanation:

With 19 countries ratifying its framework agreement, the International Solar Alliance (ISA) headquartered Gurugram became the first treaty-based international government organization to be based in India.


Question 17: Name the Bollywood actor who has been roped in by the Union Government promote the government’s flagship agriculture schemes like soil health card and crop insurance among others

A) Irrfan Khan
B) Akshay Kumar
C) Amitabh Bachchan
D) Shah Rukh Khan

Answer: B

Explanation:

Bollywood actor Akshay Kumar will promote the government’s flagship agriculture schemes like soil health card and crop insurance. The actor will also promote Pradhan Mantri Fasal Bhima Yojana, Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana, Paramparagat Krishi Vikas Yojana and others.

Question 18: How many countries have ratified ISA’s framework agreement till date?

A) 17
B) 21
C) 19
D) 15

Answer: C

Explanation:

Australia is the 35th country to join the International Solar Alliance (ISA), ahead of the ISA summit to be held in India in early 2018. Now the total countries to ratify ISA agreement is 19.

Get Related Links:
Question 19: Reuven Rivlin is the President of which country?

A) Australia
B) Russia
C) Israel
D) South Korea

Answer: C

Explanation:

Reuven "Ruvi" Rivlin; born 9 September 1939) is an Israeli politician and lawyer who has been the tenth and current President of Israel since 2014. He is a member of the Likud party.

Get More Links:

Question 20: Name the Prime Minister of Australia

A) Tony Smith
B) Susan Kiefel
C) Scott Ryan
D) Malcolm Turnbull

Answer: D

Explanation:

Malcolm Bligh Turnbull is an Australian politician who is the 29th and current Prime Minister of Australia, in office since September 2015.

Current Affairs Quiz is prepared to provide knowledge and information to any individual which ultimate help the students in coming exams or interview. It is not only prepared for students who are preparing for any upcoming competitive exams, but also individuals who are interested to get updates with world surrounding can bookmark our page that is www.privatejobshub.in and get GK Questions and answers updates through our page.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.