Header Ads

GK Questions 9th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 9th December 2017 PJH

Get GK Questions of 9th December 2017 from here that are prepared by PJH team. Most of the questions asked in general awareness section of competitive exam belongs to latest current affairs. So, it becomes necessary for the individual to read daily GK Quiz who are preparing for any upcoming exam. With the help of this web page readers will get daily updates of all agenda’s in one single page which will be useful in your exam preparations and also will reduce your team in search the latest affairs.

Aspirants who are preparing for IAS / GPCS, GCET, Bank, SSC, MBA and other exams have to read daily General Knowledge to increase the knowledge because in all the exams General Awareness is the common section. To get qualified in GA is possible only when you practice daily updates. In addition to this, here we have provided latest current affairs and general knowledge questions and answers of 9th December 2017 which covers all updates. Aspirants can go through this page and get complete information which is provided by the team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 9th December 2017 PJH

Today’s Current Affairs
  • India and Cuba ink MoU for enhanced cooperation in Health Sector
  • RBI keeps repo rate unchanged at 6%
  • International Solar Alliance becomes Treaty-based International Intergovernmental organization
  • BrahMos Missile: Godrej Aero gets new contract for missile airframes
  • 22nd Conference of Asian Harmonization Working Party held in New Delhi
  • Akash missile successfully tested with indigenous radio frequency seeker
  • UAE and Saudi Arabia form new group, separate from GCC
  • Government allows NGT to form one-member benches
  • MP passes bill awarding death for rape of girls aged 12 or less
  • International conference on Climate Change held in Nepal

Question 1: Under whose chairmanship, the Union Government has set up a high level committee to address the problem of NPAs in India’s power sector?

A) Rajiv Kumar
B) Bibek Debroy
C) Arun Jaitley
D) Amitabh Kant

Answer: D

Explanation:

The government has set up a high-level committee headed by NITI Aayog chief executive Amitabh Kant to address the problem of stressed assets in India’s power sector. Non-performing assets (NPAs) in power generation accounted for around 5.9% of the banking sectors.


Question 2: Name the bank whose broking arm has become first ever to get the membership of National Commodity and Derivatives Exchange (NCDEX)

A) Axis Bank
B) Yes Bank
C) ICICI Bank
D) HDFC Bank

Answer: A

Explanation:

Axis Securities, a subsidiary of Axis Bank, has become the first-ever broking arm of a bank to take membership of a commodity exchange by registering itself with NCDEX.

Question 3: Which among the given Indian pilgrimage has recently been recongnized as the intangible cultural heritage of humanity by UNESCO?

A) Shraavana Mela
B) Sabarimala
C) Kumbh Mela
D) Puri Ratha-Yatra

Answer: C

Explanation:

India’s Kumbh Mela has been recognised by UNESCO as an intangible cultural heritage of humanity. The Kumbh Mela, held in Allahabad, Haridwar, Ujjain and Nasik, represents a syncretic set of rituals related to worship and cleansing in holy rivers. Along with this, the Neapolitan art of pizza twirling has also joined Unesco’s list of “intangible heritage”.


Question 4: When is the Armed Forces Flag Day observed?

A) December 6
B) December 7
C) December 8
D) December 5

Answer: B

Explanation:

The Armed Forces Flag Day is being observed on 7th December throughout the country. The day observed since 1949, has become a tradition to remember the sacrifices and commemorate the honour to the soldiers, airmen and sailors. It is dedicated towards collection of funds from people for the welfare of the Armed Forces personnel.

Question 5: The FIFA board lifted the 2 years ban imposed on which country on December 6, 2017 which was imposed for country’s political interference in the running of football governing body?

A) Kuwait
B) Iraq
C) Saudi Arabia
D) Iran

Answer: A

Explanation:

FIFA President Gianni Infantino announced that a two-year ban imposed on Kuwait’s football federation has officially been lifted. FIFA banned Kuwait’s national football federation in 2015 over alleged government interference in the running of the country’s football governing body.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 6: Indian government has extended the deadline for mandatory linking of Aadhaar with various government schemes and bank accounts by______

A) March 31, 2018
B) April 30, 2018
C) January 31, 2018
D) February 6, 2018

Answer: A

Explanation:

The Union government informed the Supreme Court that it will extend up to March 31, 2018 the deadline fixed for mandatory linking of Aadhaar with various schemes, including one’s bank accounts. However, said the last date for linking Aadhaar to mobile services will remain February 6, 2018 in pursuance of a judicial order.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 7: The government of India has authorized which bank to enable cashless payments on national portal of electronic National Agriculture Market (e-NAM)?

A) Bank of Baroda
B) Yes Bank
C) State Bank of India
D) ICICI Bank

Answer: D

Explanation:

The government has engaged private lender ICICI Bank to enable online payments at 470 mandis integrated with national portal of electronic National Agriculture Market (e-NAM). The effort is to provide seamless experience for making online payment of trade and services undertaken on the e-NAM platform.

Question 8: In order to encourage inter-cast marriage, the government of India has announced to provide financial help of Rs ____ lakh for every inter-caste marriages where one of the partner is a Dalit.

A) Rs 2 lakh
B) Rs 2.5 lakh
C) Rs 3 lakh
D) Rs 1.5 lakh

Answer: B

Explanation:

Removing the income ceiling of Rs 5 lakh per annum, the Centre has opened its scheme meant to encourage inter-caste marriages to all couples where either the bride or the bridegroom is a Dalit.

Question 9: Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the Dr Ambedkar International Centre in which city on December 7, 2017?

A) Lucknow
B) Gandhinagar
C) New Delhi
D) Ahmedabad

Answer: C

Explanation:

A day after the 61st death anniversary (6th Dec 2017) of Bhimrao Ramji Ambedkar, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Dr Ambedkar International Centre in New Delhi and said that it would become an important institution for research and economic issues.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 10: Which of these cities has officially been recognized as the capital of Israel by US President Donald Trump on December 7, 2017?

A) Tel Aviv
B) Jerusalem
C) Haifa
D) Beersheba

Answer: B

Explanation:

US President Donald Trump has recognised Jerusalem as the capital of Israel, breaking nearly 70-year-old US policy. The US has become the first country to recognise the status of Jerusalem which is claimed as the capital by both Israel and Palestine. Jerusalem’s status is considered one of the biggest obstacles in reaching a peace agreement between Israel and Palestine.

Question 11: Recently RBI has permitted the overseas branches and subsidiaries of Indian banks to refinance ECBs of AAA rated public sector and private sector companies. What does ECB stands for?

A) Equity Call Book
B) Electronic Commerce Banking
C) External Commercial Borrowings
D) Equity Capital Bond

Answer: C

Explanation:

The Reserve Bank of India has announced that overseas branches and subsidiaries of Indian banks have been permitted to refinance external commercial borrowings (ECBs) of AAA rated public sector and private sector companies, potentially lowering corporate borrowing costs and expanding the overseas credit market for domestic lenders.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 12: Who is the Chairman of NITI Aayog?

A) Arun Jaitley
B) Bibek Debroy
C) Narendra Modi
D) Amitabh Kant

Answer: C

Explanation:

The first meeting of NITI Aayog was chaired by Narendra Modi on 8 February 2015. Finance Minister Arun Jaitley made the following observation on the necessity of creating NITI Aayog, "The 65 year-old Planning Commission had become a redundant organisation.

Question 13: In which Indian city has the Financial Services Commission, Mauritius  opened its representative branch to strengthen its relation with India?

A) New Delhi
B) Mumbai
C) Hyderabad
D) Jaipur

Answer: B

Explanation:

The Financial Services Commission, Mauritius has opened its representative office in Mumbai, a move that will further strengthen and deepen its partnership with its Indian counterparts. The Financial Services Commission, is the integrated regulator for the non-bank financial services sector in Mauritius.


Question 14: Australia became the 26th nation in the world to legalize the same sex marriage on December 7, 2017. Name the first country to do so.

A) Ireland
B) Canada
C) Netherlands
D) Switzerland

Answer: C

Explanation:

Australia has became the 26th country in the world to legalise same-sex marriage. The legislation passed with a majority that wasn’t challenged. The first legal gay marriage in the world was in Amsterdam, Netherlands on April 1, 2001

Question 15: The Japan-India Act East Forum was inaugurated in New Delhi recently by the Japanese Embassy and the Ministry of External Affairs to strengthen the cooperation between the two nations. Name the Ambassador of Japan to India

A) Junichiro Koizumi
B) Yukio Hatoyama
C) Yoshihiko Noda
D) Kenji Hiramatsu

Answer: D

Explanation:

The Japanese Embassy and the Ministry of External Affairs (MEA) inaugurated a “Japan-India Act East Forum” in New Delhi, which aims to expand cooperation between Japan and India in India’s North Eastern Region. The Forum aims to strengthen the relationship between Japan and the North Eastern Region, as well as that between Japan and India.


Question 16: UNESCO has its headquarter in ___________

A) Austria, Vienna
B) Washington DC, United States
C) Geneva, Switzerland
D) Paris, France

Answer: D

Explanation:

Located on the Place de Fontenoy, in Paris, the main building which houses the Headquarters of UNESCO was inaugurated on 3 November 1958. The Y-shaped design was invented by three architects of different nationalities under the direction of an international committee.


Question 17: Where is the headquarter of National Commodity & Derivatives Exchange Limited (NCDEX) located?

A) New Delhi
B) Mumbai
C) Kolkata
D) Hyderabad

Answer: B

Explanation:

NCDEX headquarters are located in Mumbai and offers facilities to its members from the centres located throughout India. As of March 31, 2017, the Exchange offered trading in 25 commodity contracts, which includes 22 agricultural commodity contracts, 1 bullion commodity contracts and 2 metal commodity contracts.

Question 18: What is the capital of Mauritius?

A) Port Louis
B) Male
C) Rabat
D) Monaco

Answer: A

Explanation:

Mauritius is an island nation in the Indian Ocean about 2,000 kilometres (1,200 mi) off the southeast coast of the African continent.

Get Related Links:
Question 19: What is the currency of Kuwait?

A) Dirham
B) Riyal
C) Dinar
D) Rupees

Answer: C

Explanation:

The Kuwaiti dinar (Arabic: دينار‎, code: KWD) is the currency of Kuwait. It is sub-divided into 1,000 fils. The Kuwaiti dinar is the world's highest-valued currency unit.


Question 20: The Global Partnership Summit (GPS) 2017 is scheduled to be held for the first time in India in which city?

A) Bangalore
B) New Delhi
C) Mumbai
D) Hyderabad

Answer: B

Explanation:

India Center Foundation (ICF), a not for profit and non-governmental organization, which has been working for over two decades towards nation’s socio-economic development, brings to India for the first-time ever, The Global Partnership Summit (GPS) 2017 which is scheduled to be held at Aerocity, New Delhi from 11th to 14th December 2017.

Aspirants need to stay connected with us to get latest information about General Knowledge Question and Answer. We will update this page with the latest GK Current Affairs time to time. If you have any question related to available information, please ask in the comment box that is given below. We will give answer to your queries in your inbox.

          Get Here GK December Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.