Header Ads

GATE Mock Test 2018 (ECE/EEE/Civil/CSE/ME) Online Practice Test Series PDF

Edit

GATE Mock Test

GATE Mock Test 2018: The GATE Mock Test is available on official website that is gate.iitg.ac.in by Indian Institute of Technology, Guwahati. If applicants want to boost their GATE Preparation they need to attempt GATE 2018 Online Test Series. It is desirable for all the GATE 2018 applicants to attempt the GATE Free Mock Test in order to understand the GATE Exam Pattern and to know how much they are prepared for GATE 2018 Exam. The GATE Online Practice Test is available online for all papers like ECE, EEE, Civil, CSE, ME and others. Go through the below section of this page to download GATE 2018 Test Series PDF.

Indian Institute of Technology, Guwahati will conduct the GATE 2018 on 03rd February 2018, 04th February 2018, 10th February 2018 and 11th February 2018. The Mock Test of GATE acts as a first and initial step for applicants preparing for GATE 2018 Examination. Applicants can select their respective GATE Papers while cracking the GATE Online Test Series. Scroll down this page of www.privatejobshub.in to get complete details regarding GATE Online Test Series Free.

Get All Details: GATE Exam 2018

GATE Mock Test

GATE Mock Test PDF

“GATE Online Mock Tests Links are Live Now

Name of Disciplines
Links for Online Practice Test For GATE
Name of Discipline
Link for Practice Test For GATE
AE – Aerospace Engineering
IN – Instrumentation Engineering
AG – Agricultural Engineering
MA – Mathematics
AR – Architecture and Planning
ME – Mechanical Engineering
BT – Biotechnology
MN – Mining Engineering
CE – Civil Engineering
MT – Metallurgical Engineering
CH – Chemical Engineering
PE – Petroleum Engineering
CS – Computer Science and Information Technology
PH – Physics
CY – Chemistry
PI – Production and Industrial Engineering
EC – Electronics and Communication Engineering
TF – Textile Engineering and Fibre Science
EE – Electrical Engineering
XE – Engineering Sciences
EY – Ecology and Evolution
XL – Life Sciences
GG – Geology and Geophysics


GATE Online Free Mock Test

GATE Online Test Series For ECE

Question 1: Which capacitor-store higher amount of energy?

1.    Air capacitor
2.    Paper capacitor
3.    Mica capacitor
4.    Plastic film capacitor

Answer: 3


Question 2: If the diameter of a wire is doubled, its current carrying capacity becomes

1.    one-fourth
2.    half
3.    twice
4.    four times

Answer: 4

Question 3: At room temperature the current in an intrinsic semiconductor is due to

1.    holes
2.    electrons
3.    ions
4.    holes and electrons

Answer: 4


Question 4: The function f(x - vot) represent which of the following?

1.    A stationary wave
2.    A wave motion in forward direction
3.    A wave motion in reverse direction
4.    None of the above

Answer: 2

Question 5: An OR gate has 4 inputs. One input is high and the other three are low. The output

1.    is low
2.    is high
3.    is alternately high and low
4.    may be high or low depending on relative magnitude of inputs

Answer: 2


GATE Mock Test For CSE

Question 1: Full form of "OS" is?

1.    Order of significance
2.    Operating system
3.    Open software
4.    Optical Sensor

Answer: 2

Question 2: Address book contains?

1.    Email address
2.    Phone numbers
3.    People Names
4.    All of the above

Answer: 4

Question 3: A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is

1.    Data transmission
2.    Data flow
3.    Data capture
4.    Data processing
5.    None of the above

Answer: 2

Download Now: GATE Score Card

Question 4: What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?

1.    Technological advancement
2.    Scientific code
3.    Object Oriented Programming
4.    All of the above
5.    None of the above

Answer: 1

Question 5: The functional difference between SR flip-flop and JK flip-flop is that

1.    JK flip-flop is faster than SR flip-flop
2.    JK flip-flop has a feedback path
3.    JK flip-flop accepts both inputs 1
4.    JK flip-flop does not require external clock
5.    None of the above

Answer: 3


GATE Mock Test For EEE

Question 1: When converting 7,000 nA to microamperes, the result is

1.    0.007 µA
2.    0.7 µA
3.    700 µA
4.    7 µA

Answer: 4

Question 2: If 750 µA is flowing through 11 k of resistance, what is the voltage drop across the resistor?

1.    8.25 V
2.    82.5 V
3.    14.6 V
4.    146 V

Answer: 1

Get Updated: GATE Syllabus

Question 3: The unit of electrical charge is the

1.    coulomb
2.    joule
3.    volt
4.    watt

Answer: 1

Question 4: A certain current source has the values IS = 4 µA and RS = 1.2 M. The values for an equivalent voltage source are

1.    4.8 V, 1.2 M
2.    1 V, 1.2 M
3.    4.8 V, 4.8 M
4.    4.8 V, 1.2 M

Answer: 4

Question 5: When the turns ratio of a transformer is 20 and the primary ac voltage is 12 V, the secondary voltage is

1.    12 V
2.    120 V
3.    240 V
4.    2,400 V

Answer: 3


GATE Mock Test For CE

Question 1: Lacquer paints

1.    are generally applied on structural steel
2.    are less durable as compared to enamel paints
3.    consist of resin and nitro-cellulose
4.    contain alcohol as thinner
5.    all the above.

Answer: 5

Question 2: Queen closer may be placed

1.    in header course
2.    in stretcher course
3.    in header course next to first brick
4.    in stretcher course next to first brick
5.    in any position

Answer: 3

Question 3: The point on the celestial sphere vertically below the observer's position, is called

1.    zenith
2.    celestial point
3.    nadir
4.    pole.

Answer: 3

Go Through Now: GATE Exam Pattern

Question 4: Unit Hydrograph theory was enunciated by

1.    Merril Bernard
2.    W.W. Horner
3.    Le-Roy K. Shermen
4.    Robert E. Horten

Answer: 3

Question 5: Aerobic bacterias

1.    flourish in the presence of free oxygen
2.    consume organic matter as their food
3.    oxidise organic matter in sewage
4.    All the above

Answer: 4

GATE Mock Test For Mechanical Engineering

Question 1: The coefficient of restitution for elastic bodies is one.

1.    Correct
2.    Incorrect

Answer: 2

Question 2: Euler's formula holds good only for

1.    short columns
2.    long columns
3.    both short and long columns
4.    weak columns

Answer: 2


Question 3: The efficiency and work ratio of a simple gas turbine cycle are

1.    low
2.    very low
3.    high
4.    very high

Answer: 2

Question 4: The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant volume, is called

1.    specific heat at constant volume
2.    specific heat at constant pressure
3.    kilo Joule
4.    none of these

Answer: 1

Question 5: Thermoplastic materials are those materials which

1.    are formed into shape under heat and pressure and results in a permanently hard product
2.    do not become hard with the application of heat and pressure and no chemical change occurs
3.    are flexible and can withstand considerable wear under suitable conditions
4.    are used as a friction lining for clutches and brakes

Answer: 2

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

GATE Mock Test for Mining Engineering

Question 1: Grab sampling consists in:

1.    Picking pieces of ore at one place only.
2.    Picking pieces of ore at random to make up a sample.
3.    Picking pieces of coal only.
4.    Picking pieces of ore in a grid fashion

Answer: 2

Question 2: Blasting gelatin is made up of:
1.    Nitroglycerine and ammonium nitrate
2.    Nitroglycerine and sodium nitrate.
3.    Nitroglycerine and guncotton.
4.    Nitroglycerine only.

Answer: 3

Question 3: The mining terminology, exploitation or winning is:

1.    The process of blasting
2.    The process of extracting the ore or economic mineral from the earth
3.    The process of ventilation
4.    The detailed mapping of the ore body

Answer: 2

Question 4: Minimum metal percentage, at which mining is profitable, is known as:

1.    Average grade
2.    Cut off grade
3.    Mill grade
4.    Economical grade

Answer: 2

Question 5: Long wall method is:

1.    Generally applicable to thin coal seams
2.    Applied to deep mining
3.    Applicable to thick coal seams
4.    Applied to very deep mining and thick coal seams

Answer: 1


How to Attempt Online Practice Test For GATE?
  • First of all, visit the official site that is www.gate.iitg.ac.in
  • Then on home page of official site follow “Important Notice” section and select “Mock links are live now” and hit “See this link for details” link.
  • Afterwards select and hit the appropriate link related to disciplines.
  • To get GATE Online Mock Test, applicants must enter the Registration ID & Password.
GATE Mock Test
  • To start the GATE Practice Paper, the candidates will just have to press the “Sign In” button.
  • Applicants must note that their responses will not be noted down by the system since it is a mock test. 
  • Applicants must use the virtual calculator given with GATE Mock Test for calculation purpose.
  • Online Mock Test For GATE can be ended by applicants anytime they wish for.
  • The total time limit of the Test Series For GATE is 180 minutes.
  • If the applicants exceed the time limit then the system will automatically log out.
Get Here Complete Details About:
Final Words:

Applicants can get the GATE Mock Test 2018 PDF through this page as well as from the Official Link. Contenders may visit our web portal that is www.privatejobshub.in time to time to get more details about GATE Mock Test. You may join us on Facebook and Google Plus to get more details regarding GATE Mock Test on your timeline. If applicants find any query then drop your comment in the comment box which is provided below.

Check Here GATE Related Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.