Header Ads

GK Questions 7th December 2017 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 7th December 2017 PJH

Most of students have fear of qualifying General Knowledge Section in competitive or entrance exam but, it’s not that much difficult if you read daily updates on regular basis. So, those who want to read daily GK quiz can approach to this page as we provides daily updates and today team of PJH has provided GK Questions of 7th December 2017. From the below section you can check the GK Quiz, which will help you to boost your knowledge and this will help you in your upcoming exams of 2018. To get GK Current Affairs Question & Answer continue with this page.

Current Affairs Highlights and GK Question with explanation of answers are provided. Aspirants can read the updates and with the help of explanation individual will get help to remind the answer for last long. We, the team of www.privatejobshub.in, are describing complete details right for convenience of our visitors. Aspirants can get daily current affairs with the help of this page. From now you don’t need to search here and there just visit this page and get daily updates from here and prepare for exam accordingly.

GK Questions 7th December 2017 PJH

Today’s Current Updates

·         India’s largest floating solar power plant opens in Kerala
·         Newly-formed 15th Finance Commission holds its first meeting
·         Uttar Pradesh’s Shamli District Included in NCR
·         ADB Funds $580 Million for Reliance’s Bangladesh Power Plant Project
·         Bajaj Allianz Life Insurance launches digital branches through Mosambee
·         Google launches ‘Files Go’ for smarter mobile-first approach
·         India win South Asian badminton title
·         Afghanistan crowned ICC Intercontinental Cup champions
·         16-year-old Syrian wins Children’s Peace Prize 2017
·         Singer Purabi Mukhopadhyay passes away
·         World Soil Day: 5 December


Question 1: India’s largest floating solar power plant with a capacity of 500 kilowatts has been unveiled in which state?

A) Assam
B) Maharashtra
C) Uttar Pradesh
D) Kerala

Answer: D

Explanation:

Kerala Electricity Minister MM Mani inaugurated India’s largest floating solar power plant at the Banasura Sagar dam in Wayanad district. The plant, worth approximately Rs9.25 crore, floats on 6,000 square metres of water surface. With a capacity of 500 kilowatts, the plant comprises 1,938 solar panels and 17 inverters.

Question 2: How much amount of loan has been approved by the Asian Development Bank (ADB) for the Reliance’s Bangladesh Liquefied Natural Gas (LNG) and Power Project?

A) $563 million
B) $573 million
C) $583 million
D) $553 million

Answer: C

Explanation:

The Asian Development Bank’s (ADB) Board of Directors has approved debt financing and partial risk guarantees totaling $583 million to develop the Reliance Bangladesh Liquefied Natural Gas (LNG) and Power Project.

Also Check Here: Samanya Gyan Darpan

Question 3: Which among the given life insurance company has become the first to offer digital branch services through its new product Mosambee?

A) Life Insurance Corporation of India
B) Bajaj Allianz Life Insurance Company
C) HDFC Standard Life Insurance
D) ICICI Prudential Life Insurance

Answer: B

Explanation:

Bajaj Allianz Life Insurance Company has started adoption of digital branch services through its offering Mosambee to add depth and breadth to its service offerings. Mosambee is a handheld device that offers the services of a mobile branch and assists customers with an entire range of customer services


Question 4: The Indian Army successfully test fired missile AKASH which is installed with indigenous radio frequency seeker. AKASH is the first _________ missile with indigenous seeker.

A) Surface to Surface Missile
B) Surface to Air Missile
C) Air to Air Missile
D) Air to Surface Missile

Answer: B

Explanation:

The Surface to Air Missile AKASH with indigenous radio frequency seeker against target Banshee has been successfully launched from Chandipur, Odisha. With this success, India has achieved the capability of making any type of Surface to Air Missile.

Question 5: What is the theme of the World Soil Day 2017?

A) No Food without Soil
B) Soils and pulses, a symbiosis for life
C) Caring for the Planet starts from the Ground
D) Soils, a solid ground for life

Answer: C

Explanation:

The theme of World Soil Day 2017 is “Caring for the Planet starts from the Ground”.

Check Out Month WisePratiyogita Darpan

Question 6: Purabi Mukhopadhyay died recently due to age related health problems. She was a renowned ____
A) Author
B) Judge
C) Business Women
D) Singer

Answer: D

Explanation:

Veteran Rabindrasangeet singer Purabi Mukhopadhyay has passed away at her city residence in Kolkata after suffering from age-related health problems. She was 83.

Question 7: When is the World Soil Day (WSD) observed?

A) December 5
B) December 6
C) December 4
D) December 7

Answer: A

Explanation:

World Soil Day (WSD) is held annually on 5 December as a means to focus attention on the importance of healthy soil and advocating for the sustainable management of soil resources.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 8: Who has been conferred with the 2017 International Children’s Peace Prize?

A) Ibrahim Hanano
B) Bashir Azmeh
C) Yusuf al-Azmah
D) Mohamad Al Jounde

Answer: D

Explanation:

Sixteen-year-old Mohamad Al Jounde from Syria was awarded the International Children’s Peace Prize for his efforts to ensure the rights of Syrian refugee children.

Question 9: The maiden meeting of the newly formed 15th Finance Commission was held in which city on November 4?

A) Noida
B) Hyderabad
C) New Delhi
D) Bangalore

Answer: C

Explanation:

The newly constituted 15th Finance Commission, held its first meeting in Delhi and touched upon preliminary discussions regarding its terms of reference.

Question 10: Name the first ever ATM/ Partner outlet unveiled by Paytm Payments Bank in a move to expand its operation

A) Paytm Ka ATM
B) PPB ATM
C) Paytm with ATM
D) PATM

Answer: A

Explanation:

India’s largest digital bank Paytm Payments bank has unveiled ‘Paytm Ka ATM’ outlets that allows customers to open Saving Accounts and deposit/withdraw money from their bank accounts.  It is the only Bank which is providing zero balance accounts and zero charges on digital transactions.


Question 11: The first edition of the South Asian Regional Badminton Tournament (team championship) was held in which state?

A) Haryana
B) Assam
C) Punjab
D) Tamil Nadu

Answer: B

Explanation:

The first ever South Asian Regional Badminton Tournament (team championship) was held at Guwahati, Assam.

Question 12: The Sheikh Zayed Stadium is located in which country?

A) United Arab Emirates
B) Indonesia
C) Egypt
D) Iran

Answer: A

Explanation:

The Sheikh Zayed Stadium (Arabic: ملعب الكريكيت الشيخ زايد) is a cricket ground located in Abu Dhabi, United Arab Emirates. The Sheikh Zayed Stadium (Arabic: ملعب الكريكيت الشيخ زايد) is a cricket ground located in Abu Dhabi, United Arab Emirates.

Question 13: What is the total number of districts listed in the national capital region (NCR)?

A) 25
B) 22
C) 24
D) 23

Answer: D

Explanation:

With the introduction of Uttar Pradesh’s Shamli district in the national capital region, the total number of districts in the NCR has become 23.


Question 14: Who is the President of the Asian Development Bank?

A) Wang Kaiwen
B) Sabyr Imandosov
C) Takehiko Nakao
D) Vladimir Potapenko

Answer: C

Explanation:

Takehiko Nakao is the President of the Asian Development Bank (ADB) and the Chairperson of ADB's Board of Directors. He was elected President by ADB's Board of Governors and assumed office in April 2013.

Question 15: The 2018 Golf World Cup will be hosted by which city?

A) Sydney
B) Melbourne
C) Brisbane
D) Canberra

Answer: B

Explanation:

Organizers of the golf World Cup announced that Melbourne (city in Victoria, Australia) will host the grand team event for the third straight time in 2018.

Question 16: Which country has been crowned with the ICC Intercontinental Cup 2017?

A) Afghanistan
B) United Arab Emirates
C) Ireland
D) Scotland

Answer: A

Explanation:

Afghanistan grabbed the ICC Intercontinental Cup defeating United Arab Emirates by 10 wickets on the fourth and final day at the Sheikh Zayed Stadium in Abu Dhabi, UAE.

Question 17: Which of the given districts has recently become the newest to be included in the national capital region by the National Capital Region Planning Board (NCRPB)?

A) Panipat
B) Shamli
C) Muzaffarnagar
D) Meerut

Answer: B

Explanation:

Uttar Pradesh’s Shamli district has been included in the national capital region, taking the total number of districts in the NCR to 23.  Besides Delhi, there are at present 22 districts — 13 of Haryana, seven of Uttar Pradesh and two of Rajasthan — in the NCR.

Get More Links

Question 18: India beat which country to win the first ever South Asian Regional Badminton Tournament?

A) Bhutan
B) Pakistan
C) Nepal
D) Sri Lanka

Answer: C

Explanation:

India beat Nepal 3-0 to win the first ever South Asian Regional Badminton Tournament (team championship) held at Guwahati, Assam.

Question 19: Which technology giant has launched the Files Go app which takes mobile-first approach to freeing up space on Android device?


A) Google
B) Apple
C) Oracle
D) Samsung Electronics

Answer: A

Explanation:

Tech giant Google announced the launch of Files Go app that takes a mobile-first approach to freeing up space, finding files faster and easily sharing them with others, even when offline.

Question 20: The Banasura Sagar Dam is located in which state?

A) Goa
B) Gujarat
C) Maharashtra
D) Kerala

Answer: D

Explanation:

The Banasura Sagar Dam is located 21 km from Kalpetta, in Wayanad District of Kerala in the Western Ghats.

Above, we have given GK Current Affairs and General Knowledge questions and answers which are going to be useful for the applicants who are going to appear for SSC, UPSC, IAS, Bank, Railway, PSC and University etc exams 2018. Go through provided GK Ques & Ans that are based on updates of 7th December 2017.

We, hope with the help of these questions, you will secure better marks. Our team of www.privatejobshub.in covers all updates on daily basis so; aspirants can practice it by reading daily. If you have any query or any suggestion towards the information provided in this page, please do ask in the comment box that is given below and our team will soon reply you towards it.

Get Here GK December Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.