Header Ads

IBPS PO Interview Questions & Answers (CWE PO/MT-VIII) Free PDF Download

Edit

IBPS PO Interview Questions

After qualifying in IBPS PO written examination, now you are about to face the most important phase that is IBPS PO Interview which will decide your career. In this regard, we are providing some IBPS PO Interview Questions which will help you in any IBPS CWE PO/MT-VIII interview round.

 If you are practicing IBPS PO Interview Questions & Answers in advance then you will be prepared for questions that may be asked by interviewer thus you will able to answer them with more confidence.  Your performance in IBPS PO Interviews will decide the actual worth of your marks scored in the written exam. Also, aspirant’s can download IBPS PO Interview Questions PDF in free by continuing with this page.

As the competition is relatively high from the preceding years, you have to work very hard to score good marks and to see your name in IBPS PO merit list. Candidates need to scroll down the page which is well presented by the dedicated team members of www.privatejobshub.in to get IBPS Bank PO Interview Questions.

IBPS PO Interview Questions


On the basis of the question asked in previous IBPS Bank PO interviews, we are presenting here the important IBPS Bank questions along with the suitable answers. Aspirants can go through the list of IBPS PO Expected Interview Question with Answers and prepare for their interview accordingly….!!

IBPS PO Personal Questions

Ques 1: Introduce / describe yourself?

Answer: Answer answer should include the following details:
  • Personal Information (Your Name, Parents’ Designation etc.)
  • Education (Your Degrees, College and City Name)
  • Work Experience (if any)
  • Additional qualification or achievements (if any)
  • Your hobby (you are advised to develop at least one hobby as it considered a good practice)
Ques 2: Why do you want to Join Banking Sector?

Answer: In India, Banking is considered as one of the fastest growing sectors. It can offer several career opportunities.

Please note that: Don’t try to answer like “banking is your childhood dreams”, “job security”, “big salary” etc.

Check Here: IBPS PO GD Topics

Ques 3: Will you leave this job if you get a better Job opportunity?

Answer: As compared to other questions, this is a common question asked nowadays in bank interviews if you have higher educational qualifications. Your answer should be as follows:
I believe in living a stable lifestyle rather changing it for small monetary benefits. And I find banking career as a good growth opportunity, so I will not quit this job.

Ques 4: How your high studies & qualification is going to help us?

Answer: Candidates appearing for IBPS Interviews are from different fields that don’t provide them any knowledge regarding banking and finances. You can answer like:
My technical knowledge and skill will help me handle customers from these sectors.
I have good professional skills that will help me in managing team work.
I have good communication skills that will me in offering confident customer services.

Ques 5: What is your weakness/Strength?

Answer: My strength is that I can make solutions to the problem and situations as per the need. I can motivate myself for any work involved that I get involved with.
  • My weakness is that I am habitual to complete my work by following proper rules and want to see others following the rules too. If anyone is not doing so, I may get irritated. But I promise I will make a solution to it soon.
  • Note: Make sure, you won’t reveal any weakness that may result in a bad impression. It’s good if your weakness also gives a positive attitude towards your work.
Check Updated Links:
Ques 6: What qualities should one possess be a Bank officer? Do you think you have these qualities?

Answer: According to me a Banker should possess the following qualities:
  • Organized Mind
  • Good Communication Skills
  • Accuracy and Efficiency
  • Mathematical and Analytical Skills
  • Co-operative and Friendly Personality
  • Quick Learner
  • Leadership
  • Management
  • Alert and Awareness
  • Honesty and Integrity
All these qualities are very important. And I positively feel that I have these qualities with me and in the near future, I will be developing these qualities at a good level.


Ques 7: As a student of Science/Art/Commerce, why didn’t you go for higher studies?

Answer: In this case tell them the accurate reason you have.

Ques 8: What are your career goals? Where do you see yourself five years from now? Ten years?

Answer: I plan things systematically. I don’t know that in which bank I will get placed, so at present, it’s tough to tell you the exact designation. But after 10 years, whatever position I will be having, you can see me learning something new.

Ques 9: How do you Handle Pressure?

Answer: Show your level of handling pressure with an example you have faced in the past. Make sure you would be able to make a good impact on the interviewer.

Ques 10: How you manage your work? Explain your management style?

Answer: I keep information regarding the status of work done by me and my subordinates on regular basis. I finish the assigned work within the allotted deadline.

Ques 11: Why should we hire you?

Answer: If you hire me, I will be able to present my skills in front of you. I assure you that whatever goals our organization will set, I will complete them within the specified time. 

Download Complete: IBPS Notification 2018

IBPS PO Technical Questions:

Ques 1: What is monetary policy? Who controls India’s monetary policy?

Answer:Reserve Bank of India determines India’s monetary policy. Monetary policy is a method by which the central bank maintains sufficient money supply in the economy by controlling interest rates and other instruments in order to ensure price stability and high economic growth.

Ques 2: What are Open Market Operations? 

Answer:Open Market Operations refer to the purchase or sale of government securities in the open market by the RBI.  When the RBI sells securities in the market, money gets transferred from commercial banks to the RBI. This decreases money supply in the system.

Shortage of money in the economy helps to control spending by individuals/corporate and keeps inflation in check. 

When the RBI purchases securities from the market, money gets transferred from RBI to the commercial banks, thereby increasing the money supply. This is done if economic growth is sluggish.


Ques 3: What is Repo rate? 

Answer:The rate at which the RBI lends money to commercial banks in case of any shortage of funds is known as Repo rate. It is used by monetary authorities to control inflation. It is the rate of interest charged on short-term (3-90 days) loans.

Ques 4: What happens when the RBI increases or reduces the Repo rate? 

Answer:When the repo rate increases, borrowing from the RBI becomes more expensive. In other words, the RBI would charge a higher rate of interest for money provided to various commercial banks. The banks would thus be forced to charge their customers a higher rate of interest on home and auto loans in order to balance the impact of the rate hike. 

Thus, while on the one hand, inflation is under control as there is less money to spend, growth suffers as companies avoid taking loans at high rates. This leads to a drop in production and expansion. When the repo rate is reduced banks get money from the RBI at a cheaper rate of interest. Banks thus charge their customers a low rate of interest on home, auto and other types of loans.

Ques 5: What is Bank rate? 

Answer:Bank rate is the rate of interest implemented by the RBI when it lends money to a public sector bank on a long-term basis, i.e. from a period ranging from 90 days to 1 year. By this definition, bank rate and repo rate seem to be similar terms as both are interest rates at which RBI lends money to banks.

Ques 6: What is Marginal Standing Facility (MSF)? 

Answer: Marginal Standing Facility is known as MSF and it is the rate at which banks borrow funds overnight from the RBI against approved government securities. MSF was implemented in May 2011. Under MSF, banks can avail funds from the RBI on overnight basis against their excess statutory liquidity ratio (SLR) holdings.

Updated Information: IBPS Exam Calendar 2018-19

Ques 7: What is Cash Reserve Ratio (CRR)? 

Answer: Cash Reserve Ratio is commonly called as CRR which is the reserve of funds that banks have to mandatorily keep with the RBI, and is a percentage of the deposits held by the bank. The RBI uses CRR to remove excessive money from the system. If the central bank decides to increase the CRR, the amount available with the banks reduces. Example: If a bank account holder deposits Rs. 1,000 in his account, the bank can use it to lend money to others, but has to deposit a percentage of that amount with the RBI. If the CRR is 4%, the bank will deposit Rs.40 with RBI and will have Rs.960 left at its disposal.

Ques 8: What is Statutory Liquidity Ratio (SLR)? 

Answer: It is the amount a commercial bank needs to maintain in the form of cash, gold, or government-approved securities (bonds) before lending credit to its customers. SLR is determined by the RBI in order to control the expansion of bank credit.

Ques 9: How is SLR determined? 

Answer: SLR is calculated as the percentage of total demand and time liabilities, which a commercial bank is liable to pay to customers on their demand.


Ques 10: Why is SLR needed? 

Answer: With SLR, the RBI can ensure solvency (creditworthiness) of a commercial bank. It also helps to control expansion of bank credits. By altering SLR rates, the RBI can increase or decrease bank credit expansion.

Ques 11: What is liquidity adjustment facility (LAF)? 

Answer: LAF is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements. LAF aids banks to address liquidity pressures i.e. cash shortages and is used by the government to ensure stability in financial markets. LAF comprises repo and reverse repo transactions.

Go Through IBPS PO Related Links


Institute Of Banking Personnel Selection department organizes IBPS Bank PO Exam/ MT Exam in two steps that are Common Written Exam (CWE) and Interview.  Candidates can check IBPS Probationary Officer Interview Questions & Answers from this page. The ratio of IBPS Probationary Officer Interview and CWE is 20:80.

Those candidates who will successfully qualify the IBPS PO Exam are only eligible to appear in further selection process that is Personal Interview which is organized by the recruitment team of Institute Of Banking Personnel Selection. 

Important Note:

We hope that above given IBPS PO Interview Questions & Answers will help you to qualify IBPS Interview round. You can easily qualify IBPS Bank PO Interview round if you will practice from above given IBPS Probationary Officer Interview Questions and Answers PDF.

Comment if below stated comment box if you have any query regarding IBPS PO Interview Most Asked Questions & Answers/ IBPS PO Interview Questions given on this page. You can also join us on Facebook/ Google Plus to get updated information regarding IBPS PO Interview Questions PDF directly on their time line.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.