Header Ads

Rajasthan Current Affairs 2018 Recent State News, RPSC/RAS GK Quiz, Ques-Ans


Rajasthan Current Affairs

Rajasthan Current Affairs 2018: Check all the updated Rajasthan Current Affairsand all the recent state news by going through this page. More than lakhs students preparing for examinations, for those RPSC/RAS GK Quiz with question answers are provided on this page.

There are numerous of candidates preparing for the TNPSC and other competitive examinations, for them TN State Latest News is well presented here.  Through latest updated current affair, you will get to know about what happening around

RPSC Current Affairs:

Candidates can also get the RPSC Current news with the help of this webpage. The general knowledge section of RPSC/RAS current affairs covers all the topic related to the economy, science, politics, whether, sports etc.

Applicants can collect latest information about Question and Answers, Current Affairs which are happened in last few months in Rajasthan. To get complete Rajasthan Current Affairs 2018, candidates need to go through the below segment of this page of www.privatejobshub.in.

Rajasthan Current Affairs

Rajasthan Recent State News:
  • Rajasthan government will give political prisoner status to democracy
  • Advantage of 7th Pay Commission with Arrears to its employees: Rajasthan government
  • Ganga Kumari became the first transgender police constable in the country
  • OBC Reservation Bill passed in Rajasthan Assembly
  • Government permission mandatory to register a preliminary examination against government employees in Rajasthan
  • Rajasthan, the first state to include skill development program in higher education
  • Launch of 'VasundharaSakhiMahilaVyamSevaYojana' scheme in Rajasthan
  • NABARD provided loan of Rs 1,350 crore to Rajasthan government
  • Agreement between Uttar Pradesh Road Transport and Rajasthan Transport Department
  • Dr. Chhipa, the Chancellor of Rajasthan Agricultural University, Bikaner, was given the President's Award.
  • Rajasthan cabinet amended parole rules
  • Cows should be declared as the national animal: Rajasthan High Court\
  • Announcement of setting up of country's first eco-friendly refinery in Rajasthan
  • NTPC releases 20 MW capacity in Bhadla solar project
  • Rajasthan Budget 2017: State Government has not imposed any new tax
  • Appropriation Act 'cancellation' bill passed in Rajasthan Legislative Assembly
  • Relief medical project initiated in Rajasthan
  • NTPC settles for acquisition of Chhabra thermal power plant in Rajasthan
  • Jaipur International Film Festival Launches
  • Rajasthan government approves first state road safety policy
  • Global Rajasthan Agritake Conference begins in Rajasthan
  • Rajasthan government issues notification for completion of OBC Commission

Rajasthan GK Ques-Ans:

Ques. 1) Which Indian banker has been honoured with the 2016 Green Economy Visionary award?

A.    RaghuramRajan 
B.    ChandaKochhar
C.    R Seetharaman
D.   Arundhati Bhattacharya 

Correct Answer: C

Ques. 1) Who has been appointed as the new member of the Union Public Service Commission (UPSC)?

A.    AlkaSaxena
B.    ArvindSirohi 
C.    A P Singh
D.   B S Bassi

Correct Answer: D

Ques. 2) The India-Morocco Chamber of Commerce and Industry (IMCCI) has been launched in which of the following cities?

A.    BeniMellal
B.    Kenitra
C.    Rabat
D.   Chennai 

Correct Answer: C

Ques. 3) India has recently signed agreement with which international organisation for ‘Efficient and Sustainable City Bus Service Project’?

A.    World Bank (WB) 
B.    International Monetary Fund (IMF)
C.    New Development Bank (NDB)
D.   Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) 

Correct Answer: A

Ques. 4) Which state has been ranked first in overall performance for implementation of MGNREGA?

A.    Goa
B.    Meghalaya
C.    Punjab
D.   Tripura 

Correct Answer: A

Ques. 5) The Valmiki National Park is located in which state of India?

A.    Rajasthan
B.    Madhya Pradesh
C.    Bihar   
D.   Gujarat

Correct Answer: C

Ques. 6) The 2016 Indian Premier League (IPL) has been won by which of the following cricket teams?

A.    Rising Pune Supergiants
B.    Sunrisers Hyderabad  
C.    Royal Challengers Bangalore
D.   Mumbai Indians 

 Correct Answer: B

Ques. 7) The Pakke Tiger Reserve is located in which state of India? [A]
A.    Himachal Pradesh
B.    Andhra Pradesh
C.    Arunachal Pradesh 
D.   Madhya Pradesh

Correct Answer: C

Ques. 8) Which of the following has become the first Union Territory (UT) to sign “24×7 Power for All” document?

A.    Daman and Diu
B.    Puducherry
C.    Chandigarh
D.   Lakshadweep

Correct Answer: D

Ques. 9) Which union ministry has launched India’s first integrated web portal to promote Net Zero Energy Buildings (NZEB)?

A.    Ministry of Urban Development
B.    Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
C.    Ministry of AYUSH
D.   Ministry of Power

Correct Answer: D

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques. 10) Which committee has recently submitted its report on New Education Policy?

A.    Ashok Dalwai committee
B.    JS Rajput committee
C.    T S R Subramanian committee
D.   SudhirMankad committee 

Correct Answer: C

Ques. 11) Neeraj Chopra is associated with which sports?

A.    Table Tennis
B.    Racing
C.    Chess
D.   Javelin Throw

Correct Answer: D

Ques. 12) Which state government has recently banned disposable foam food containers?

A.    Himachal Pradesh
B.    Sikkim 
C.    Odisha
D.   Tamil Nadu 

Correct Answer: B

Ques. 13) Who is the newly elected Chief Minister of Tamil Nadu?

A.    Edappadi K Palaniswami
B.    Jayalalithaa
C.    M.K. Stalin
D.   P Thangamani

Correct Answer: B

Ques. 14) Which of the following banks has launched “SmartUp” for startups?

A.    Punjab National Bank (PNB)
B.    HDFC Bank  
C.    ICICI Bank
D.   State Bank of India (SBI)

Correct Answer: B

Ques. 15) “e-MMS Project” has been launched by which Indian Armed Force?

A.    Indian Air Force 
B.    Indian Army
C.    Indian Navy
D.   Both a & b 

Correct Answer: A

Ques. 16) Who has been appointed as the Deputy Comptroller and Auditor General ( CAG)?

A.    Priyank Sharma
B.    Rishabh Jain
C.    HindupurPradeepRao
D.   A K Mittal 

Correct Answer: C

Ques. 17) India’s first contactless business credit card has been launched by which financial institution?

A.    State Bank of India
C.    ICICI Bank  
D.   Exim Bank of India

Correct Answer: C

Ques. 18) Who has been appointed as the chairman of the ICC Cricket Committee?

A.    Anil Kumble
B.    Rahul Dravid
C.    SauravGanguly
D.   VVS Laxman 

Correct Answer: A

Ques. 19) “JioMoney Wallet service” has been launched by which Indian company?

A.    TCS
B.    Reliance 
C.    Flipkart

Correct Answer: B

Ques. 20) “NagarodayAbhiyan” will be launched by which state government of India?

A.    Madhya Pradesh
B.    Uttar Pradesh
C.    Haryana
D.   Odish

Correct Answer: A

Get Related Links:

Final Note:

Applicants can get updated information about Rajasthan Current Affairs 2018 by visiting this page regularly. Candidate can also bookmark this page of www.privatejobshub.inusing CTRL+D or follow us on facebook and Google plus to attain updated information about this concern direct to your timeline.
State Wise Current Affairs

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.