Header Ads

GK Questions 14th January 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 14th January 2018 PJH

Here team of PJH has given the most expected General Knowledge Questions that will help you in all upcoming exams. So, let study GK Questions of 14th January 2018 and know all the updates of today in this single page.

GK is one of the important topics that are asked in General Awareness section of almost all the competitive or entrance exam. So, aspirant can practice daily GK quiz by reading daily General Knowledge quiz questions with the help of this page that is prepared by the team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 14th January 2018 PJH

GK Current Affairs
  • Indu Malhotra: First woman lawyer to be directly promoted as SC judge
  • JioCoin: Reliance Jio planning to launch its own cryptocurrency
  • National Youth Festival held in New Delhi
  • 4th International Dharma-Dhamma Conference held in Nalanda
  • January 12: National Youth Day
  • Cabinet approves amendments to FDI Policy
  • Cabinet approves fixed term for chairperson and members of National Trust
  • India misses 2017 deadline for Kala Azar elimination
  • World Bank Report projects 7.3% growth for India in 2018
  • CABE sub-committee recommends free education for girls up to PG level

Question 1: Recently, two of the warships of the Indian Navy of Killer squadron have been decommissioned after providing about 30 years of glorious service to the nation. Name the two warships

A) INS Nashak & INS Nipat
B) INS Nishank & INS Nirbhik
C) INS Nipat & INS Nashak
D) INS Nirbhik & INS Nirghat

Answer: D

Explanation:

The Indian Naval Ships Nirbhik and Nirghat have been decommissioned at Naval Dockyard, Mumbai, after a glorious 30 and 28 years respectively in the service of the nation.

Question 2: Name the 100th satellite of the Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully launched in the space onboard PSLV-C40 on January 12, 2018

A) Cartosat-2 Series
B) Cartosat-1 Series
C) Cartosat-2A Series
D) Cartosat Series

Answer: A

Explanation:

India successfully launched its 100th satellite ‘Cartosat-2 Series’ from Satish Dhawan Space Centre in Andhra Pradesh’s Sriharikota Island. For the mission, the Indian Space Research Organization (ISRO) used PSLV-C40 launch vehicle, which is carrying 31 satellites, including three from India and 28 from six other countries.

Question 3: In a first of its kind move, four senior judges of the Supreme Court of India held a press conference appealing the nation to save the apex court. The four judges included____

A) Justice R.K. Agrawal, Arun Mishra, Kurien Joseph and Adarsh Kumar Goel
B) Justice Sharad Arvind Bobde, Arjan Kumar Sikri, N.V. Ramana and Ranjan Gogoi
C) Justices Madan B. Lokur, Kurien Joseph, Ranjan Gogoi and Jasti Chelameswar
D) Justice N.V. Ramana, Adarsh Kumar Goel, Madan B. Lokur and Kurien Joseph

Answer: C

Explanation:

In a first in independent India’s history and a first for the Supreme Court of India, four judges addressing the media, appealed to the nation to save their institution if they wanted democracy in the country to survive. Justices Madan B. Lokur, Kurien Joseph, Ranjan Gogoi and Jasti Chelameswar addressed the press conference.

Read Also: Sports Quiz 2018

Question 4: The National Youth Festival (NYF) is held annually on 12 January to commemorate the birth anniversay of which famous leader?

A) Chandrashekar Azad
B) Swami Vivekananda
C) Sardar Vallabhbhai Patel
D) Maulana Abul Kalam Azad

Answer: B

Explanation:

Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the events of the National Youth Festival (NYF) on 12 January 2018 through Video conferencing. The Festival commenced on the occasion of birth anniversary of Swami Vivekananda, the youth icon of India. This is the 22nd National Youth Festival. The 1st National Youth Festival was held in 1995 in Bhopal.

Question 5: The first edition of the India-UK Createch Summit will be held in which city?

A) Bangaluru
B) Mumbai
C) Hyderabad
D) New Delhi

Answer: B

Explanation:

The United Kingdom’s Department for International Trade (DIT) will hold the India-UK Createch Summit in Mumbai on February 6. This first-of-its-kind conference will celebrate and explore the convergence of creativity and technology – Createch – and the innovations produced by its application across a range of sectors.

Question 6: Name the atomic scientist and the current director of the National Institute of Advanced Studies (NIAS) who died recently

A) V. S. Ramamurthy
B) K. Kasturirangan
C) Baldev Raj
D) Roddam Narasimha

Answer: C

Explanation:

Baldev Raj, the director of the National Institute of Advanced Studies (NIAS), Bengaluru, and a renowned administrator of nuclear power technologies in the country has passed away.

Question 7: The Government of India jointly with the Government of ______has unveiled the ‘Special logo’ to mark the Golden Jubilee of the establishment of formal diplomatic relations between the two nations in the year 2018

A) Bhutan
B) Nepal
C) Bangladesh
D) Malaysia

Answer: A

Explanation:

External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj and Bhutan’s Minister of Foreign Affairs Lyonpo Damcho Dorji on Friday jointly unveiled the ‘Special logo’ for the Golden Jubilee celebrations in New Delhi and Thimphu through video-conference. The move was made to mark the launch of the Golden jubilee celebrations.The Golden Jubilee of the establishment of formal diplomatic relations between India and Bhutan is being celebrated in the year 2018.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 8: What is the theme of the 2018 National Youth Festival (NYF)?

A) Youth for Digital India
B) Sankalp Se Siddhi
C) Sabse Pehle Bharat
D) Hum Se Hai Nayi Shuruaat

Answer: B

Explanation:

The Theme of the National Youth Festival(NYF) is ‘Sankalp Se Siddhi’, to capitalize on the demographic dividend of young India, to capture the vibrancy and fresh perspective of youth and to pledge to accomplish the Goal of New India.

Also Read Out: National Current Affairs

Current Highlights: Political Current Affairs


Question 9: India has emerged as the top borrower from the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) in the year 2017 with loan amount worth of USD _____billion

A) USD 1.5 bn
B) USD 2 bn
C) USD 1 bn
D) USD 2.5 bn

Answer: A

Explanation:

India has emerged as a top borrower from the China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) with USD 1.5 billion worth of loans last year and USD three billion more in the pipeline. India is the second largest shared holder in the bank which has an authorised capital of USD 100 billion. China is the largest shareholder with 26.06 per cent voting shares in the bank. India is the second largest shareholder with 7.5 per cent followed by Russia 5.93 per cent and Germany with 4.5 per cent.

Question 10: Name the player to clinch the gold medal in 48 kg category at the National Women’s Boxing Championships held in Rohtak, Haryana

A) Pooja Rani
B) Sonia Lather
C) Meena Kumari
D) Sarjubala Devi

Answer: D

Explanation:

Former world silver medallist Sarjubala Devi representing Manipur claimed the gold in 48 kg category in the National Women’s Boxing Championships in Rohtak, Haryana. She was also given the best boxer trophy.

Question 11: Recently, an eminent __________author Doodhnath Singh passed away

A) Bengali
B) Urdu
C) Hindi
D) Marathi

Answer: C

Explanation:

Eminent Hindi writer Doodhnath Singh, winner of the Bharat Bharti award has passed away.

Question 12: The Bharat Bharti award is given for which field?

A) Arts
B) Music
C) Literature
D) Drama

Answer: C

Explanation:

Bharat Bharti Literary Award is highest Hindi literary award in Uttar Pradesh.


Question 13: Which country has won the 30th edition of the Hopman Cup tournament 2018?

A] France
B] Germany
C] Spain
D] Switzerland

Answer: D

Explanation:

Switzerland has won the 30th edition of the Hopman Cup tournament 2018 at the Perth Arena in Perth, Australia. It is their 3rd third Hopman Cup title as Roger Federer and Belinda Bencic beat Germany’s Alexander Zverev and Angelique Kerber 4-3 (3), 4-2 in the deciding mixed doubles, to secure a 2-1 victory in Perth. It was Federer’s second Hopman Cup triumph after victory in 2001 alongside Martina Hingis.

Question 14: Elina Svitolina has won the 2018 women’s singles Brisbane International tournament. She hails from which country?

A] Switzerland
B] Ukraine
C] Belarus
D] France

Answer: B

Explanation:

Elina Svitolina, a Ukrainian professional tennis player, has won the 2018 women’s singles Brisbane International tournament in Brisbane, Australia on January 6, 2018. She beat Belarusian qualifier Aliaksandra Sasnovich 6-2, 6-1 in the final to win her 10th title on the women’s elite tour.


Question 15: Name the Prime Minister of Bhutan?

A) Tshering Tobgay
B) Kinzang Dorji
C) Sonam Tobgye
D) Jigme Thinley

Answer: A

Explanation:

Currency-Indian rupee, Bhutanese ngultrum

Question 16: According to Union defence ministry, the Defence Innovation Centre (DIC) will be set up in which city to assist small industries in manufacturing components for the defence sector?

A] Kochi
B] Coimbatore
C] Chennai
D] New Delhi

Answer: B

Explanation:

According to Union Defence Minister Nirmala Seetharaman, the Defence Innovation Centre (DIC) will be set up in Coimbatore to assist small industries in manufacturing components for the defence sector. The Defence Ministry will release Rs 20 crore as an initial funding to the Coimbatore District Small Industries Association (CODISSIA) to set up the innovation centre. The small and micro units as well as startups that can manufacture components required for the defence production would be identified by the CODISSIA. The Association can design or test their products at the centre.

Question 17: Who has become the first African-American to win Golden Globe for best actor in a drama television series at the 75th Golden Globe Awards 2018?

A] Aziz Ansari
B] Ewan McGregor
C] Sterling K Brown
D] Alexander Skarsgard

Answer: C

Explanation:

Actor Sterling K Brown has created history by becoming the first African-American to win Golden Globe for best actor in a drama television series for his role as Randall Pearson on NBC’s breakout hit “This Is Us”. He won the award at the 75th Annual Golden Globe Awards (AGGA-2018) at Beverly Hills in California on January 8, 2018.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 18: Peter Sutherland, who passed away recently, was the former director general of which organisation?

A] United Nations Organisation
B] UNESCO
C] International Monetary Fund
D] World Trade Organization

Answer: D

Explanation:

Peter Denis Sutherland (71), the former Director General (DG) of World Trade Organization (WTO), has passed away in Dublin, Ireland. Sutherland became the WTO’s first chief in 1995, having previously been head of its precursor, the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT). He also served as Ireland’s youngest Attorney General and then youngest European Union (EU) commissioner during the 1980s.

Question 19: Which chief minister of India has been bestowed with the 1st Mufti Mohammed Sayeed Probity in Politics and Public Life Award?

A] Nitish Kumar
B] Pema Khandu
C] Sarbananda Sonowal
D] N. Chandrababu Naidu

Answer: A

Explanation:

Bihar Chief Minister Nitish Kumar has been bestowed with the 1st Mufti Mohammed Sayeed Probity in Politics and Public Life Award for his works and contributions in bringing probity in public life as well as his crusade against corruption in Bihar. The award was presented to the Bihar Chief Minister by the Jammu and Kashmir Governor N N Vohra at Mufti Mohammed Sayeed Commemoration day function held in Jammu on January 8, 2018.


Question 20: Baldev Raj, the director of the National Institute of Advanced Studies (NIAS) passed away. Where is the headquarters of NIAS?

A] Kochi
B] Bengaluru
C] New Delhi
D] Kanpur

Answer: B

Explanation:

Prof Baldev Raj (71), the director of the National Institute of Advanced Studies (NIAS), has passed away in Pune, Maharashtra on January 6, 2018, while attending a conference. A recipient of the Padma Shri award, he took over as director of NIAS Bengaluru in 2014 and presided over the expansion of the institute in terms of faculty strength and research grants. He had also served as director of the Indira Gandhi Centre for Atomic Research (IGCAR) in Kalpakkam.

All the updates of 14th January 2018 are well provided in this web page so you can collect all updates and current affairs of 14th January 2018 from here. Join us on Facebook or Google + to get latest and instant updates.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.