Header Ads

GK Questions 16th January 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 16th January 2018 PJH

Read daily GK questions and answers that are provided daily date wise by the team members of PJH. Provided GK Questions of 16th January 2018 will be very helpful for all upcoming exams of 2018 if you practice them daily.

If you read daily General Questions and practice them, then at the day of exam you will not panic with so much of questions based on GK. So, it is better to read 20-30 questions on daily basis and also by this you will be connected with daily current affairs.

Read daily and it will help in remembering for last long. Our team of www.privatejobshub.in has well prepared this page candidates can go through below tuned page and gain all informative knowledge about it.

GK Questions 16th January 2018 PJH

Current Affairs of 16th January, 2018

NATIONAL NEWS
  • India misses Kala Azar elimination deadline
  • Ministry of Petroleum launches Saksham 2018 Campaign
  • Israel PM Benjamin Netanyahu arrives for ‘historic’ visit to India
  • Delhi’s Teen Murti Chowk renamed after Israeli city Haifa
Also Read Out: National Current Affairs

BUSINESS-ECONOMY
  • BSE’s India International Exchange lists IRFC’s first green bond
  • NCDEX starts first agri-options trading in guar seed
  • WEF ranks India 30th on global manufacturing index
Current Highlights: Political Current Affairs


SPORTS
  • Kagiso Rabada becomes world’s highest ranked Test bowler
Want To Read? Sports Current Affairs

Read Now: Sports Quiz 2018


Question 1: Name the month long mass awareness campaign on oil and gas conservation launched by the Petroleum Conservation Research Association (PCRA) under the aegis of Ministry of Petroleum & Natural Gas across the country 

A) Suraksha 2018
B) Safalta 2018
C) Saarthak 2018
D) Saksham 2018

Answer: D

Explanation:

The Petroleum Conservation Research Association (PCRA) under the aegis of Ministry of Petroleum & Natural Gas has launched month long Saksham 2018 (Sanrakshan Kshamta Mahotsav). Saksham is annual flagship event of PCRA with active involvement of Oil & Gas PSUs along with other stakeholders like State Governments.


Question 2: Which country has been placed on the top position in the Global Manufacturing Index 2018 released by the World Economic Forum (WEF)?

A) Germany
B) Japan
C) South Korea
D) China

Answer: B

Explanation:

Japan has been found to have the best structure of production and is followed by South Korea, Germany, Switzerland, China, Czech Republic, the US, Sweden, Austria and Ireland.

Question 3: In its Budget speech last year, the Union Government had announced its intention to eliminate which disease by December 2017 which could not be met?

A) Kala Azar
B) Leprosy
C) Measles
D) Tuberculosis

Answer: A

Explanation:

India has missed the 2017 deadline that Finance Minister Arun Jaitley had announced for elimination of Kala Azar (black fever) in his Budget speech last year. In fact, endemic blocks have increased from 61 to 68 in 17 districts of Bihar and Jharkhand.

Question 4: Name the Prime Minister of Israel who is on 6 days historic visit to India to mark 25 years of establishment and further strengthen the bilateral relation between the two nations

A) Yigal Allon
B) Hesham Qandil
C) Benjamin Netanyahu
D) Moshe Sharett

Answer: C

Explanation:

Keen to strengthen bilateral relations “even more”, Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu arrived on a six-day visit along with the largest business delegation that has ever accompanied an Israeli premier on an overseas tour. The visit marks 25 years since the establishment of diplomatic relations between the two countries and takes place about six months after Modi’s trip to Israel, the first by an Indian prime minister to the Jewish state.

Question 5: Recently the BSE’s India International Exchange (India INX) listed its first bond issued by ___________on its Global Securities Market.

A) State Bank of India
B) Indian Railways Finance Corporation
C) Minerals and Metal Trading Corporation Limited
D) Reliance Capital

Answer: B

Explanation:

The Bombay Stock Exchange (BSE)’s India International Exchange listed the first bond on its Global Securities Market. The bonds issued by Indian Railways Finance Corporation (IRFC) are one of the highest credit rated bonds issued by an Indian corporate and has been IRFC’s first foray into the Green Bond market.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 6: Name the player to become world’s highest ranked test bowler according to the latest MRF Tyres ICC Test Player Rankings

A) Vernon Philander
B) James Anderson
C) Kagiso Rabada
D) Josh Hazlewood

Answer: C

Explanation:

South African fast bowler Kagiso Rabada has become the number-one ranked bowler in the MRF Tyres ICC Test Player Rankings, after he helped his team to a 72 run victory over India in the first Test at Newlands.

Question 7: The Teen Murti Chowk in central Delhi has recently been renamed after which Israeli city?

A) Haifa
B) Jerusalem
C) Tel Aviv
D) Jaffa

Answer: A

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi and his Israeli counterpart Benjamin Netanyahu attended a ceremony at the Teen Murti Memorial in Delhi to mark the renaming of Teen Murti Chowk as Teen Murti Haifa Chowk. The two leaders also laid a wreath and signed the visitor’s book at the memorial.

Question 8: What is the rank of India in the Global Manufacturing Index 2018 released by the World Economic Forum (WEF)?

A) 37
B) 21
C) 29
D) 30

Answer: D

Explanation:

The World Economic Forum (WEF) has ranked India at 30th position on a global manufacturing index. In its first “Readiness for the future of production” report, Japan has been found to have the best structure of production and is followed by South Korea, Germany, Switzerland, China, Czech Republic, the US, Sweden, Austria and Ireland.


Question 9: The National Commodity and Derivatives Exchange Limited (NCDEX) has launched India’s first agri-commodity options in ______ to safeguard farmers against price risks

A) Sunflower Seeds
B) Tomato Seeds
C) Guar Seeds
D) Mustard Seeds

Answer: C

Explanation:

The National Commodity and Derivatives Exchange Ltd (NCDEX) unveiled India’s first agri-commodity options in guar seed designed as a hedge for farmers to safeguard against price risks.

Question 10: Kagiso Rabada belongs to which country?

A) Australia
B) South Africa
C) New Zealand
D) Sri Lanka

Answer: B

Explanation:

He made his Twenty20 International debut for South Africa against Australia on 5 November 2014. He made his One Day International debut for South Africa against Bangladesh on 10 July 2015, achieving best figures of 6/16 on debut.

Question 11: How much amount of financial assistance has been extended by the Government of India for the upgradation of Kankesanthurai (KKS) Harbour in Sri Lanka?

A) USD 45.27 million
B) USD 46.38 million
C) USD 47.49 million
D) USD 48.50 million

Answer: A

Explanation:

India has extended a fresh financial assistance of USD 45.27 million for upgrading Kankesanthurai (KKS) Harbour in northern Sri Lanka into a commercial port and strengthening the country’s efforts to become a regional maritime hub. The upgradation project would make KKS Harbour a full- fledged commercial port, further strengthening Sri Lanka’s efforts to become a regional maritime hub.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 12: Bhogali Bihu is a post-harvest festival celebrated in which state of India?

A) Himachal Pradesh
B) Skkim
C) Punjab
D) Assam

Answer: D

Explanation:

In Assam, Uruka was being celebrated on 13th January 2018 on the eve of Bhogali Bihu, the post-harvest festival.

Question 13: The 12th International Film Festival on Art and Artist has been organized in which state?

A) Tamil Nadu
B) Kerala
C) Telangana
D) Odisha

Answer: D

Explanation:

The 12th International Film Festival on Art and Artist began in Odisha where Chief Minister Naveen Patnaik called upon filmmakers to come forward to work on documentaries and biopics on the literary souls.

Question 14: The high level panel set up to suggest amendments to the current election law has 3 months time to suggest changes to the Model Code of Conduct specified in section______ of Representation of People Act.

A) Section 128
B) Section 126
C) Section 122
D) Section 124

Answer: B

Explanation:

The panel has three months to suggest changes to Section 126 of the Representation of the People Act, which currently prohibits all campaigning 48 hours before voting.


Question 15: According to the latest National Family Health Survey (NFHS-4) by the ministry of health and family welfare, which among the given communities are found to be the wealthiest religious community in India?

A) Islam
B) Buddhism
C) Hinduism
D) Jainism

Answer: D

Explanation:

Jains are the wealthiest religious community in India.

Question 16: How much amount has recently been contributed by the government of India to the UN Office of Envoy on Youth to promote the engagement of youth in the world body’s goals?

A) $45,000
B) $50,000
C) $55,000
D) $70,000

Answer: B

Explanation:

India has contributed $50,000 to UN Secretary General Antonio Guterres’s Office of Envoy on Youth to help with its mission of involving young people in the world body’s goals. The contribution is voluntary with no strings attached and is in addition to the regular payments India makes to the UN’s general and peacekeeping budgets.

Question 17: Name the first ever women lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India

A) Indu Malhotra
B) Sujata V Manohar
C) Ruma Pal
D) Gyan Sudha Misra

Answer: A

Explanation:

The Supreme Court collegium has recommended the name of senior advocate Indu Malhotra as the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the apex court. She will be the seventh woman judge since independence to make it to the Supreme Court. At present, Justice R Banumathi is the lone woman judge in the apex court.

Question 18: Which among the given banks has recently merged with the NBFC firm Capital First in a share swap deal to form a combined entity?

A) Axis Bank
B) Yes Bank
C) IDFC Bank
D) ICICI Bank

Answer: C

Explanation:

NBFC firm Capital First will merge with IDFC Bank, subject to regulatory and shareholder approvals.  Vaidyanathan, who is currently the Chairman and MD of Capital First, will succeed Rajiv Lall as MD and CEO of the combined entity upon completion of the merger and necessary regulatory approvals.


Question 19: Which among the following banks has tied up with the Hedge Equities Ltd to provide Portfolio Investment Scheme (PIS) services to NRIs?

A) Kotak Mahindra bank
B) Federal Bank
C) IndusInd Bank
D) Bank of India

Answer: B

Explanation:

Federal Bank has entered into a strategic partnership with Hedge Equities Ltd for providing Portfolio Investment Scheme (PIS) services to NRIs.

Question 20: According to the latest National Family Health Survey (NFHS-4) by the ministry of health and family welfare, name the states which have emerged as the richest states of India?

A) Telangana & Karnataka
B) Maharashtra & Delhi
C) Delhi & Punjab
D) Karnataka & Delhi

Answer: C

Explanation:

According to National Family Health Survey (NFHS-4), recently released by the ministry of health and family welfare, Jains are the wealthiest religious community in India. Delhi and Punjab are the richest states. Bihar is the poorest.

We wish that all the information provided above about GK Questions 16th January 2018 will helpful for you.  We hope above provided information is beneficial for you. Contenders may subscribe to our free mail services to get messages in their message box directly.

You can join www.privatejobshub.in on Facebook and Google Plus as soon as their will be any update we will provide it our page.

You can give your comment in below provided comment box. You can ask your queries in the comment section below. Our team is always keen to solve your queries in the best way they can.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.