Header Ads

GK Questions 17th January 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 17th January 2018 PJH

We provide Latest News regarding current happenings in worldwide!!! For all our visitors who want to crack any competitive examination or want to enhance their knowledge must read GK Questions of 17th January 2018 as in this page team of PJH have covered all latest happenings of 17th January 2018.

You may check this page to get complete details about daily Current Affairs and daily GK Quiz which is provided daily date wise from here. Candidates can prepare well for their exams with the help of provided question and answer available here on this page by the dedicated and committed team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 17th January 2018 PJH

Today’s Current Affairs
  • India, Israel sign 9 agreements in space, defence, cybersecurity
  • India ranks 30th on WEF’s Global Manufacturing Index
  • IRFC’s green bonds: India INX lists 1st debt security at IFSC
  • India contributes $50,000 to UN Youth Envoy’s office
  • Elcysma Ziroensis: New moth species discovered in Arunachal Pradesh
  • India, UK ink MoUs to enable return of illegal Indian migrants and sharing of criminal records
  • 7th Rashtriya Sanskriti Mahotsav 2018 held in Karnataka
  • Teen Murti Chowk renamed after Israeli city Haifa
  • Delhi is richest state, Jain wealthiest community: NFHS-4 wealth index
  • Rizhao: China commissions new missile frigate
Also Read Out: National Current Affairs


Question 1: In an effort to further strengthen the Aadhaar security, the UIDAI has decided to enable ‘Face Authentication’ as an additional option for inclusive authentication of the residents. This new mode will be effective from _____

A) July 1
B) April 1
C) February 1
D) March 1

Answer: A

Explanation:

The Unique Identification Authority of India (UIDAI) decided to enable ‘Face Authentication’ in fusion mode on registered devices by July 1, so that people facing difficulty in other existing modes of verification such as fingerprints, iris, and one-time-password (OTP) could easily authenticate.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 2: Who among the following has been appointed as the new MD & CEO of National Commodity & Derivatives Exchange Limited (NCDEX)?

A) Tushar Arora
B) Aniruddhh Vyas
C) Satyendra Sharma
D) Vijay Kumar

Answer: D

Explanation:

Market regulator Sebi has approved appointment of Vijay Kumar as Managing Director and CEO of the country’s largest agri-commodity bourse NCDEX.

Question 3: Name the team to win the 8th Hockey India Sub Junior Men National Championship 2018 (B Division)

A) Hockey Bhopal
B) Assam Hockey
C) Hockey Himachal
D) Hockey Rajasthan

Answer: B

Explanation:

Hosts Assam Hockey beat Hockey Rajasthan 3-2 in the final of the 8th Hockey India Sub Junior Men National Championship 2018 (B Division), held at the Hojai Hockey stadium, Assam.


Question 4: Recently, Charu Rohatgi passed away due to health issues. She was a veteran__________

A) Author
B) Journalist
C) Actor
D) Physician

Answer: C

Explanation:

Actress Charu Rohatgi who is known for working in Parineeti Chopra – Arjun Kapoor starrer film ‘Ishaqzaade’ has passed away. The late actress suffered cardiac arrest in the morning which resulted in her death.

Question 5: Raghunath Jha passed away suffering from kidney ailment. He was ex-Union minister of State for _______________

A) Labour and Employment
B) Heavy Industries and Public Enterprise
C) New and Renewable Energy
D) Environment, Forest and Climate Change

Answer: B

Explanation:

Former Union minister Raghunath Jha has passed away. Jha was Union minister of State for Heavy Industries and Public Enterprise during former prime minister Manmohan Singh’s government. He was a member of the Rashtriya Janata Dal (RJD) and represented Bihar’s Bettiah constituency.

Question 6: Which among the following teams has won the the Premier Badminton League (PBL) 2017-18?

A) Hyderabad Hunters
B) Delhi Acers
C) Bengaluru Blasters
D) Awadhe Warriors

Answer: A

Explanation:

Hyderabad Hunters won the third edition of the Premier Badminton League championship with a hard-fought 4-3 win over Bengaluru Blasters in the final held at Gachibowli Indoor Stadium in Hyderabad, Telangana.


Question 7: The well known Padma Bhushan awardee Pandit Buddhadev Dasgupta, who passed away recently, was an Indian classical musician who played __________

A) Tabla
B) Sitar
C) Sarod
D) Veena

Answer: C

Explanation:

Sarod maestro Pandit Buddhadev Dasgupta has passed away after cardiac arrest. The Padma Bhushan awardee had been suffering from respiratory problems for the past few days.

Question 8: Who among the given has recently been honored with the Janakavi P Sawlaram Award?

A) Bhalchandra Kulkarni
B) Maya Jadhav
C) Vishwas Patil
D) Sudhir Dalvi

Answer: D

Explanation:

Actor Sudhir Dalvi was honoured with the Janakavi P Sawlaram. The award is jointly given by the Thane Municipal Corporation and the Janakavi P Savlaram Kala Samiti.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 9: Gnani Sankaran, a senior ____________ as well as a veteran Tamil writer passed away recently.

A) Journalist
B) Lyricist
C) Director
D) Professor

Answer: A

Explanation:

Multi-faceted personality Gnani Sankaran, who made his mark as a dramatist, writer, journalist and political analyst, has passed away due to illness.

Question 10: India’s largest agri-commodity bourse NCDEX was established in which year?

A) 2008
B) 1999
C) 2000
D) 2003

Answer: D

Explanation:

15 December 2003

Question 11: The Gachibowli Indoor Stadium is located in which state?

A) Guwahati, Assam
B) Hyderabad, Telangana
C) Durgapur, West Bengal
D) Pune, Maharashtra

Answer: B

Explanation:

Gachibowli Indoor Stadium is an indoor arena located in Hyderabad, India. The capacity of the arena is 5,000 people. It is located in the Gachibowli suburb. The indoor stadium is located beside the Hyderabad International Institute of Information Technology.

Question 12: Arrange the following civilian awards in descending order of their relevance

I Padma Bhushan
II Bharat Ratna
III Padma Shri
IV Padma Vibhushan

A) II, IV, I, III
B) I, II, II, IV
C) II, IV, I, III
D) II, III, IV, I

Answer: C

Explanation:

The Padma Bhushan is the third-highest civilian award in the Republic of India, preceded by the Bharat Ratna and the Padma Vibhushan and followed by the Padma Shri.


Question 13: A 14 member panel under the Chairmanship of __________ has been set up by the Election Commission to study how social media and other digital platforms are used ahead of polls and suggest amendments in election law

A) Navin Chawla
B) T. N. Seshan
C) Nagendra Singh
D) Umesh Sinha

Answer: D

Explanation:

The Election Commission has set up a 14-member panel under Deputy Election Commissioner Umesh Sinha to study how social media and other digital platforms are used ahead of polls and make suggestions on how to adapt the Model Code of Conduct to these changes.

Question 14: How much amount has recently been contributed by the government of India to the UN Office of Envoy on Youth to promote the engagement of youth in the world body’s goals?

A) $45,000
B) $50,000
C) $55,000
D) $70,000

Answer: B

Explanation:

India has contributed $50,000 to UN Secretary General Antonio Guterres’s Office of Envoy on Youth to help with its mission of involving young people in the world body’s goals. The contribution is voluntary with no strings attached and is in addition to the regular payments India makes to the UN’s general and peacekeeping budgets.

Question 15: Name the first ever women lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India

A) Indu Malhotra
B) Sujata V Manohar
C) Ruma Pal
D) Gyan Sudha Misra

Answer: A

Explanation:

The Supreme Court collegium has recommended the name of senior advocate Indu Malhotra as the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the apex court. She will be the seventh woman judge since independence to make it to the Supreme Court. At present, Justice R Banumathi is the lone woman judge in the apex court.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 16: Who among the following currently serves as the United Nations Secretary-General’s Envoy on Youth?

A) Ramzy Ezzeldin Ramzy
B) Pramila Patten
C) Jayathma Wickramanayake
D) Michael Keating

Answer: C

Explanation:

Ms. Jayathma Wickramanayake was appointed as the UN Secretary-General’s Envoy on Youth in June 2017 at the age of 26.

Question 17: Name the first women lawyer to be appointed as a judge of the Supreme Court of India

A) Sucheta Kadethankar
B) Anjali Gopalan
C) Kamini Roy
D) M Fathima Beevi

Answer: D

Explanation:

The first woman to be appointed as a judge of the apex court was Justice M Fathima Beevi in 1989.


Question 18: The 12th International Film Festival on Art and Artist has been organized in which state?

A) Tamil Nadu
B) Kerala
C) Telangana
D) Odisha

Answer: D

Explanation:

The 12th International Film Festival on Art and Artist began in Odisha where Chief Minister Naveen Patnaik called upon filmmakers to come forward to work on documentaries and biopics on the literary souls.

Question 19: The high level panel set up to suggest amendments to the current election law has 3 months time to suggest changes to the Model Code of Conduct specified in section______ of Representation of People Act.

A) Section 128
B) Section 126
C) Section 122
D) Section 124

Answer: B

Explanation:

The panel has three months to suggest changes to Section 126 of the Representation of the People Act, which currently prohibits all campaigning 48 hours before voting.

Question 20: Which among the given banks has recently merged with the NBFC firm Capital First in a share swap deal to form a combined entity?

A) Axis Bank
B) Yes Bank
C) IDFC Bank
D) ICICI Bank

Answer: C

Explanation:

NBFC firm Capital First will merge with IDFC Bank, subject to regulatory and shareholder approvals.  Vaidyanathan, who is currently the Chairman and MD of Capital First, will succeed Rajiv Lall as MD and CEO of the combined entity upon completion of the merger and necessary regulatory approvals.

Dear candidates, we have provided the latest GK Questions of 17th January 2018 on this page, so please read it. If you face any difficulty, then you can ask from the team members of www.privatejobshub.in by giving your comments on the comment box. We will definitely help you by providing suitable answers to your queries.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.