Header Ads

GK Questions 20th January 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 20th January 2018

Daily readers of PJH website are welcomed back on this page. Today, we have provided GK Questions 20th January 2018 which is based on National News, Global Affairs, Defense, Science & Technology, Sports, Banking & Finance, Business and Economy etc.

If you preparing for any entrance exam or any competitive exam from All Upcoming Exam, GK is common in all the exams. So, to qualify competitive exam with good marks, it is necessary for all the aspirants to be aware about the current GK knowledge.

Team members of www.privatejobshub.in have updated this page date wise to provide GK Quiz for All Upcoming Exams, Current Affairs and preparation tips.

Latest GK Current Affairs:
National News

Modi has revived the deal to buy Spike anti-tank missiles
  • Narendra Modi has revived the deal to buy Spike anti-tank missiles from Israel.
  • It is a $500 million deal.
  • DRDO promised to deliver a world-class missile within four years.
59th National Exhibition of Arts inaugurated by Dr Mahesh Sharma
  • Dr. Mahesh Sharma inaugurated The 59th National Exhibition of Art at Lalit Kala Gallery in New Delhi today.
  • The catalogue for the 59th National Exhibition of Art has also been released by Dr Mahesh Sharma.
Mumbai more expensive than Singapore for expats
  • Mumbai has been ranked as Asia's fifth most expensive rental city for expatriates.
  • It makes Mumbai more expensive than Singapore.
  • Tokyo has been ranked second on the list.
Read Out: National Current Affairs

Defense

Successful Fifth Flight Test of Agni-5 Ballistic Missile
  • This was the fifth test of the Missile and the third consecutive one from a canister on a road mobile launcher. All the five missions have been successful.
  • The flight performance of the missile was tracked and monitored by radars, range stations and tracking systems all through the mission.
Economy

Maharashtra Cabinet Approves 1 Per Cent Quota For Orphans
  • The Maharashtra cabinet approved a 1% reservation for orphans in government jobs.
  • The cabinet, also approved the Maharashtra State Innovation and Startup policy.
  • It aims to attract investment of Rs.5,000 crore.
India To Become $5 Trillion Economy In 8-9 years
  • Commerce and Industries Minister is Suresh Prabhu.
  • He said that India is expected to become a $ 5 trillion economy in the next 8-9 years.
  • Manufacturing sector will contribute 20% to that.
Science And Technology

French startup launches world's 1st hydrogen-powered bicycle
  • Pragma Industries, based in Biarritz, France and makes fuel cells for military use.
  • It has made hydrogen-powered bikes.
  • Cost is about 7,500 euros per bike.
  • The bikes are too expensive for the consumer market.
  • Bike runs for about 100 km (62 miles) on a two-litre tank of hydrogen.
International News

Saudi Prince Alwaleed bin Talal has been jailed
  • Saudi Arabia's richest man Prince Alwaleed bin Talal was first arrested and detained in "anti-corruption" sweep.
  • He was moved out of his restricted quarters at the Riyadh Ritz Carlton Hotel and moved to Al Ha'ir prison.
Malaysia's Sultan gets Stone Age 'Flintstones car' as gift
  • A Malaysian sultan has been given a life-size replica of Fred Flintstone's car.
  • This car is from a classic cartoon.
  • Sultan Ibrahim Sultan Iskandar of Johor is one of Malaysia's most powerful and wealthiest state rulers.
Want To Read? International Current Affairs

Awards

National Bravery Awards 2018
  • 16 courageous have been selected from different parts of the country to be given the National Bravery award 2018.
  • Out of f the 16 children, four would be awarded posthumously.
  • The children have been selected from 13 states.

GK Questions 20th January 2018


Question 1: Who among the following cricketer has been honored with the prestigious Sir Garfield Sobers Trophy for the ICC Cricketer of the Year 2017? 

A)   Steve Smith
B)   Virat Kohli
C)   Ravichandran Ashwin
D)   David Warner

Answer: B

Explanation:

India skipper and run-machine Virat Kohli has won the prestigious Sir Garfield Sobers Trophy for the ICC Cricketer of the Year 2017 as the International Cricket Council announced the men’s individual award winners of 2017.


Question 2: Following the reluctance by traders over accepting Rs 10 coin for transactions, the Reserve Bank of India made it clear that all the _______ types of designs of Rs 10 coin unveiled till date are valid and legal tender for transaction.

A)   11
B)   15
C)   14
D)   10

Answer: C

Explanation:

All the 14 designs of Rs 10 coin are valid and legal tender for transactions, the Reserve Bank amid reluctance by certain traders to accept the coins. It has also asked banks to accept coins for transactions and exchange at all their branches.

Question 3: The India-Israel Business Summit was organised in which city on January 18, 2018?

A)   Mumbai
B)   New Delhi
C)   Ahmedabad
D)   Hyderabad

Answer: A

Explanation:

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu visited Mumbai during the final leg of his visit to India. Mr Netanyahu addressed the India-Israel Business Summit at the iconic Taj Mahal hotel in south Mumbai.


Question 4: Name the state which has recently launched the e-Pragati CORE platform to provide a common portal for efficient review of achievements and shortfalls of the government

A)   Telangana
B)   Haryana
C)   Odisha
D)   Andhra Pradesh

Answer: D

Explanation:

Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu launched the e-Pragati CORE platform, which will be a common portal for all citizen services online. As envisioned by the Chief Minister, a single source of truth and one portal to monitor everything, from insights to action, will be enabled by this platform.

Question 5: Who among the following has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL)?

A)   S Selvakumar
B)   Anurag Agarwal
C)   Arun K. Chatterjee
D)   Sudhir Saxena

Answer: A

Explanation:

The government appointed senior IAS officer S Selvakumar as Chairman and Managing Director (CMD) of Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL). The state-owned SPMCIL produces banknotes, coins, postage stamps, non-judicial stamps and other official documents.


Question 6: According to the latest prediction by India Ratings and Research, India’s GDP is expected to grow at ________ percent in FY19 as compared to 6.5 percent in the current fiscal

A)   6.7%
B)   6.9%
C)   7.1%
D)   7.0%

Answer: C

Explanation:

India Ratings and Research (Ind-Ra) has predicted that India’s gross domestic product (GDP) will grow at 7.1 per cent in FY19.

Question 7: Name the bank which has signed an MoU with Amplus Energy Solutions to co-finance projects in the solar energy sector in India.

A)   State Bank of India
B)   Yes Bank
C)   Punjab National Bank
D)   HDFC Bank

Answer: B

Explanation:

Amplus Energy Solutions has announced entering into a pact with private sector lender Yes Bank for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India. Yes Bank will look for bankable projects to invest in and Amplus will develop them.

Check out Month wise: Pratiyogita Darpan

Question 8: The government of India has announced to set up $____ million fund for financing solar project in the country

A)   $450 million
B)   $250 million
C)   $300 million
D)   $350 million

Answer: D

Explanation:

India will set up a $350-million fund to finance solar projects, Power Minister RK Singh said, as the country steps up efforts to achieve its ambitious target of adding 175 gigawatts (GW) in renewable energy by 2022.

Question 9: Who has been appointed as the Prime Minister-designate of Romania after the sudden resignation of former Prime Minister Mihai Tudose?

A)   Simona Halep
B)   Klaus Iohannis
C)   Mihai Fifor
D)   Viorica Dancila

Answer: D

Explanation:

European lawmaker Viorica Dancila has been named as Prime Minister-designate in Romania making her the country’s third head of government in a year and its first female premier. It was announced after the sudden resignation of former Prime Minister Mihai Tudose.

Question 10: The regular monthly magazine titled ‘Namaste Shalom’ launched on January 18, 2018 focuses on the bilateral relations between India and ________.

A)   Israel
B)   Japan
C)   Russia
D)   Germany

Answer: A

Explanation:

The Jewish community marked Israel Prime Minister Benjamin Netanyahu’s Mumbai visit with the launch of ‘Namaste Shalom’, a regular monthly magazine on bilateral relations between the two friendly nations.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 11: Which among the following banks has become the first Indian bank to achieve the milestone of crossing Rs 5 trillion market capitalizations?

A)   Federal Bank
B)   HDFC Bank
C)   Kotak Mahindra Bank
D)   ICICI Bank

Answer: B

Explanation:

India’s most-valued lender HDFC Bank Ltd crossed Rs5 trillion market capitalisation for the first time, making it only the third Indian company and first Indian Bank to achieve this milestone.

Question 12: Which state government has signed an MoU with the NITI Aayog to develop an online dashboard for the 115 most backward districts in India?

A)   Tamil Nadu
B)   Maharashtra
C)   Andhra Pradesh
D)   Chhattisgarh

Answer: C

Explanation:

The Andhra Pradesh Government and the NITI Aayog have signed a Memorandum of Understanding (MoU) in Amaravati to develop an online dashboard for the 115 most backward districts in the country.


Question 13: Legendary basketball player and winner of Basketball Hall of Fame, Jo Jo White died recently. He hailed from which country?

A)   South Africa
B)   Australia
C)   America
D)   New Zealand

Answer: C

Explanation:

Basketball Hall of Famer Jo Jo White (American basketball player), a two-time NBA champion with the Boston Celtics and an Olympic gold medalist, has passed away.

Question 14: India successfully test-fired its nuclear capable Agni-5 Ballistic Missile on January 18, thus boosting indigenous missile capabilities and deterrence strength of the country. Agni 5 is _________ ballistic missile

A)   surface-to-surface
B)   surface-to-air
C)   air-to-surface
D)   air-to-air

Answer: A

Explanation:

India has successfully test fired its indigenously developed intercontinental surface-to-surface nuclear-capable ballistic missile Agni-V, the longest range in the Agni series, that can reach targets as far as Beijing.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 15: As per the official data, China’s economy grew a forecast-beating _____ percent in 2017, marking it as the first annual growth for the economy since 2010

A)   6.8%
B)   6.6%
C)   6.7%
D)   6.9%

Answer: D

Explanation:

According to official data released, China’s economy grew a forecast-beating 6.9 per cent in 2017, picking up steam for the first time since 2010 despite its battles against a massive debt and polluting factories.

Question 16: Kashinath, the noted Kannada actor and producer has passed away. He hailed from which state?

A)   A Andhra Pradesh
B)   B Manipur
C)   C Karnataka
D)   D Kerala

Answer: C

Explanation:

Kashinath (67), the noted Kannada film actor, director and producer, has passed away in Bengaluru, Karnataka on January 18, 2018. The senior actor had carved a niche for himself in the genre of comedy.

Question 17: Which Indian cricketer has launched his autobiography “Imperfect”?

A)   A Dilip Vengsarkar
B)   B Sanjay Manjrekar
C)   C Rahul Dravid
D)   D Sourav Ganguly

Answer: B

Explanation:

Sanjay Manjrekar, the former India batsman-turned-commentator, has launched his autobiography ‘Imperfect’ in Mumbai, Maharashtra on January 17, 2018. The book was released by Dilip Vengsarkar, Manjrekar’s first international captain.


Question 18: Which state has become the India’s first state to launch Public Cloud Policy to speed up e-governance?

A)   A Maharashtra
B)   B Andhra Pradesh
C)   C Assam
D)   D Himachal Pradesh

Answer: A

Explanation:

Maharashtra has become the India’s first state to launch Public Cloud Policy, which will allow all government departments to access public cloud. . The step will create business opportunities worth $2 billion while helping the state government departments to shift all their data to clouds.


Question 19: Which country is hosting the 10th Global Forum for Food & Agriculture (GFFA-2018)?

A)   A France
B)   B Germany
C)   C India
D)   D China

Answer: B

Explanation:

The 10th Global Forum for Food & Agriculture (GFFA-2018) has started in Berlin, Germany on January 18, which includes the 10th Berlin Agriculture Ministers’ Conference. The theme of 3-day event is “Shaping the future of livestock – sustainably, responsibly, efficiently”. The discussions will focus on sustainable and productive animal production among other issues.

Question 20: The Somasila Dam is located in which state?

A)   A Madhya Pradesh
B)   B Himachal Pradesh
C)   C Andhra Pradesh
D)   D Uttar Pradesh

Answer: C

Explanation:

The Somasila Dam is a dam constructed across the Penna River near Somasila in Nellore district of Andhra Pradesh. The reservoir impounded by the dam has a surface area of 212.28 km2 with live storage capacity of 1.994 km3.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Final Words:

Candidates can check GK Questions 20th January 2018 which is given above. For any query, comment in below given comment box. We will try to solve your query as soon as possible.

Get Here GK January Question and Answers Links:


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.