Header Ads

GK Questions 2nd January 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 2nd January 2018 PJH

Collection of recent current events and daily GK Quiz is done by PJH team on daily basis and also we provide daily General Knowledge questions date wise. Today we have prepared GK Questions of 2nd January 2018 after searching all the updates of word wide.

Contenders can read daily General Knowledge quiz and current affairs through this page and it will help you in upcoming exams also. Not only this, applicants will also get updated with the world and reading daily current affairs and daily GK question will make their knowledge vast.

Our team of www.privatejobshub.in has provided General Knowledge questions and answers that are based on 2nd January 2018. You can follow it and read all latest updates of 2nd January 2018 from this single page.

GK Questions 2nd January 2018 PJH

GK Current Affairs
  • GAIL awards major contracts for Pradhan Mantri Urja Ganga
  • ISRO to launch 31 satellites in single mission in January 2018
  • China successfully tested its first Photovoltaic road
  • Vinay Sahasrabuddhe appointed as President of ICCR
  • Lok Sabha passes Insolvency & Bankruptcy Code Amendment Bill, 2017
  • Viswanathan Anand wins World Chess title 2017
  • Environment Ministry launches Regional Project to Tackle Stubble Burning
  • Government inks Loan Agreement with World Bank for UP Pro-Poor Tourism Development Project
  • WHO to classify Gaming Disorder as mental health condition
  • Sumita Misra appointed as joint secretary in PM’s Economic Advisory Council

Question 1: The state run National E–Governance Services Limited (NeSL) has been registered as an Information Utility (IU) entity under ____

A) IBBI (Information Utilities) Regulations, 2016
B) IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017
C) IBBI (Information Utilities) Regulations, 2015
D) IBBI (Information Utilities) Regulations, 2014
Answer: B

Explanation:

The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) registered National E–Governance Services Limited (NeSL) on September 27, 2017 as an Information Utility (IU) under the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017. This registration is valid for five years from the date of registration.

Question 2: How much amount of financial assistance has been sanctioned by the central government for the development of inland transport sector of Assam?

A) Rs 1250 crore
B) Rs 1200 crore
C) Rs 1275 crore
D) Rs 1225 crore

Answer: A

Read Here: Pratiyogita Darpan

Explanation:

The Centre has sanctioned 1250 crore rupees for the development of transport sector of Assam. This is Road Transport, Highways and Shipping Ministry’s decision to provide financial assistance for the all-round development of the inland transport sector of the state.

Question 3: The government of India has recently infused an amount of Rs ______ crore in 6 weak public sector banks to help them meet their equity requirements

A) Rs 8,588 crore
B) Rs 5,555 crore
C) Rs 6,566 crore
D) Rs 7,577 crore

Answer: D

Explanation:

Coming to the rescue of ailing banks, the Centre has pumped in capital of Rs. 7,577 crore in 6 weak public sector banks. Bank of India, IDBI Bank, Uco Bank, Bank of Maharashtra, Dena Bank and Central Bank of India have received equity through preferential issue of shares with two of them informing stock exchanges about the decision.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: The 78th session of the Indian History Congress was held in which city?

A) Hyderabad
B) Kolkata
C) Bhopal
D) New Delhi

Answer: B

Explanation:

The three-day long 78th session of the Indian History Congress has begun at the Jadavpur University campus in Kolkata. The aim of conducting the Indian History Congress is for promotion and encouragement of the scientific study of Indian History, holding Congresses and publishing proceedings, bulletins, memoirs, journals and other works

Question 5: Name the public sector bank which has entered into an agreement with National e-Governance Services Limited (NeSL) to use its Information Utility Services envisaged under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.

A) Bank of Baroda
B) Syndicate Bank
C) Allahabad Bank
D) Union Bank of India

Answer: C

Explanation:

Allahabad Bank has entered into an agreement with state-run National e-Governance Services Limited (NeSL) for utilizing the latter’s Information Utility Services envisaged under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016. NeSL, owned by the government, is the first Information Utility entity registered by Insolvency and bankruptcy Board of India under IBBI (IU) Regulations, 2017.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 6: How much amount of compensation has been released by the government of India to states for the revenue loss to states post GST implementation between July-October?

A) Rs 25,500 crore
B) Rs 24,500 crore
C) Rs 30,500 crore
D) Rs 27,500 crore

Answer: B

Explanation:

Centre told Parliament that the revenue loss to states on account of GST implementation was Rs 24,500 crore between July-October and the Centre has released compensation to make up for it. As per the details of GST compensation released to states as on November 30, Karnataka got maximum compensation from the Centre at Rs 3,271 crore, followed by Gujarat (Rs 2,282 crore) and Punjab (Rs 2,098 crore).

Question 7: Name the well known creater and writer of the popular “Alphabet Series” based mystery novels who passed away recently

A) Sue Grafton
B) Patricia Cornwell
C) Sara Paretsky
D) Louise Penny

Answer: A

Explanation:

Sue Grafton, author and creator of the Alphabet Series of mystery novels, has passed away at age 77. She was dealing with cancer for the last two years.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 8: The government has approved an amount of Rs _____crore for providing internet connectivity to people in all gram panchayats under BharatNet project

A) Rs 4,022 crore
B) Rs 4,000 crore
C) Rs 4,066 crore
D) Rs 4,077 crore

Answer: C

Explanation:

The government has approved Rs.4,066 crore for providing internet connectivity to people in all gram panchayats under BharatNet project. The government is rolling BharatNet project to provide high-speed broadband connectivity at gram panchayat (GP) levels. The government plans to connect all GPs with high-speed broadband by March 2019.

Question 9: Name the player to win gold medal at the 61st National Shooting Championship Competitions (NSCC) in men’s 50m pistol event

A) Amanpreet Singh
B) Jai Singh
C) Omkar Singh
D) Jitu Rai

Answer: D

Explanation:

In Shooting, ace Indian marksman Jitu Rai won the Men’s 50-metre pistol national title, setting a new record score of 233 at the 61st National Shooting Championships in Thiruvananthapuram.

Check These Updated Links: GK Current Affairs

Question 10: Which state government has announced to provide 24 hours free power supply to farmers of the state from the midnight of December 31, being the first Indian state to do so?

A) Haryana
B) Telangana
C) Karnataka
D) Punjab

Answer: B

Explanation:

Telangana is going to create history by becoming the first state in the country offering free power to farmers 24 hours a day. Farmers in Telangana will get 24-hour free power supply from the midnight of December 31.

Current Highlights: Political Current Affairs


Question 11: A mobile museum showcasing the life journey of which religious saint has been flagged off by the state government of Madhya Pradesh as a part of the Ekatm Yatra launched in the state?

A) Chaitanya Mahaprabhu
B) Gopala Bhatta Goswami
C) Adi Shankaracharya
D) Dayanand Saraswati

Answer: C

Explanation:

As part of the Ekatm Yatra, Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan flagged off a mobile museum, showcasing various aspects of the life of Adi Shankaracharya, from the home of the saints mother near Kochi, Kerala. The journey of the mobile museum Adi Shankara Sandesh Vahini, is being organised to propagate the philosophy and teachings of Adi Shankaracharya among the youth.




Question 12: The start-up incubation centre named Centre for Entrepreneurship Opportunities and Learning (CEOL) has recently been inaugurated in which state by Nirmala Sitharaman?

A) Telanaga
B) Tamil Nadu
C) Karnataka
D) Goa

Answer: C

Explanation:

Nirmala Sitharaman has launched a start-up incubation centre called the Centre for Entrepreneurship Opportunities and Learning (CEOL) in Mangaluru, Karnataka. She has allocated Rs. 1.5 crore from her MPLAD (Member of Parliament’s Local Area Development) scheme for the development of CEOL.

Question 13: Which among the following banks has recently entered into partnership with Abu Dhabi based Lulu Exchange to make cross border remittances using blockchain technology

A) Catholic Syrian Bank Limited
B) Axis Bank
C) HDFC Bank
D) Federal Bank

Answer: D

Explanation:

Kerala based Federal Bank announced a partnership with Abu Dhabi-based LuLu Exchange to leverage blockchain technology for cross-border remittances. The two financial companies have launched and successfully tested the service using blockchain technology, which is fast revolutionising the financial and commercial world.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 14: In an effort to combat climate change the Ministry of Environment, Forest and Climate Change recently approved a regional project on ‘Climate Resilience Building among Farmers through Crop Residue Management’ with sanctioning of Rs 100 crore under first phase of the project for 4 states. Which states are not among the four?

A) Himachal Pradesh
B) Punjab
C) Haryana
D) Uttar Pradesh

Answer: A

Explanation:

To combat climate change, the Ministry of Environment, Forest and Climate Change has approved a regional project on Climate Resilience Building among Farmers through Crop Residue Management under the National Adaptation Fund for Climate Change (NAFCC). The first phase of the project has been approved at a cost of approximately Rs. 100 Crore for the States of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and Rajasthan.

Question 15: Which state government has unveiled a price deficit compensation scheme named Bhavantar Bharpai to compensate farmers of the state for price deficit on vegetable produce?

A) Telangana
B) Haryana
C) Assam
D) West Bengal

Answer: B

Explanation:

The Haryana Government launched the ‘Bhavantar Bharpai’—a scheme through which the state government would compensate farmers for price deficit for vegetable produce. The government would ensure farmers got at least the base price for four vegetables—potatoes, tomatoes, onions and cauliflower—while his dispensation would compensate them for the rest.

Question 16: The 105th Session of the Indian Science Congress will be held in which state in 2018?

A) Manipur
B) Meghalaya
C) Assam
D) Mizoram

Answer: A

Explanation:

Manipur Central University, Imphal, will host the 105th Session of the Indian Science Congress during March 18-22, 2018. The session was to be held during the traditional January 3-7 dates at Osmania University in Hyderabad. However, it was postponed by the ISCA last week as circumstances in the campus were found not to be conducive to organise the session.


Question 17: Name the Italian Bank with which the Bank of Baroda has signed an agreement to acquire its entire 51 % stake in Baroda Pioneer Asset Management Company?

A) Banco BPM
B) Intesa Sanpaolo
C) UniCredit S.p.A.
D) Credito Emiliano

Answer: C

Explanation:

Public sector Bank of Baroda has entered into an agreement with Italian bank UniCredit S.p.A. to acquire its 51 per cent stake in Baroda Pioneer Asset Management Company, thus increasing its shareholding to 100 per cent. Its foreign partner Pioneer Investments, which was earlier owned by UniCredit, will exit the venture.

Question 18: Name the winner of the 2017 Royal Cup golf tournament held at Pattaya, Thailand

A) Kahlin Joshi
B) Gaganjeet Bhullar
C) Prom Meesawat
D) Shiv Kapur

Answer: D

Explanation:

Indian golfer Shiv Kapur won the Royal Cup at Pattaya, Thailand, which is his third Asian Tour title of 2017.

Question 19: Recently M V Pylee passed away. He was a well known ____

A) Surgeon
B) Educationist
C) Author
D) Journalist

Answer: B

Explanation:

Renowned educationist M V Pylee has passed away due to brief age-related ailment.

Get Related Links:

Question 20: Who has been elected as the new President of Liberia?

A) Ellen Johnson Sirleaf
B) George Weah
C) Joseph Boakai
D) Alex J. Tyler

Answer: B

Explanation:

The former football star George Weah has won Liberia’s presidential election, defeating the vice-president, Joseph Boakai, in a runoff with 61.5% of the vote.


You can join us on Facebook or Google + or bookmark our web page that is www.privatejobshub.in to get daily General Knowledge Questions and Answers. Also, you will get all updates direct to your inbox without any charge.

You can subscribe us also so that you get updated as soon as post a new page. If you have any query related to GK Questions 2nd January 2018 then comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it.

Get More Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.