Header Ads

GK Questions 4th January 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 4th January 2018 PJH

 By summarizing all important and latest updates team of PJH is back with GK Questions of 4th January 2018. In the below section we have provided all latest and daily GK Quiz of 4th January 2018 so, go through provided information. Read daily General Knowledge questions as it is useful for all upcoming exams.

With the help of this page you will get the information about the daily current affairs and latest agenda’s in the form of GK Questions and answers that are provided with their explanations. Aspirants are requested to go through all the updates that are furnished below by the team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 4th January 2018 PJH

Today’s Current Affairs
  • Parliament passes NABARD (Amendment) Bill, 2017
  • Government launches NARI portal and e-Samvad portal
  • Parliament passes Insolvency and Bankruptcy Code Amendment Bill, 2017
  • Karnataka receives approval for purchase of electric vehicles under FAME India scheme
  • Core sectors’ record 6.8% growth in November 2018
  • Health Ministry launches Allied and Health care Professional Database
  • Government appoints Vijay Gokhale as new Foreign Secretary
  • Schistura Larketensis: New species of blind fish discovered inside Meghalaya cave
  • India and Pakistan exchange list of nuclear sites for 27th consecutive year
  • GAIL commissions India’s second largest rooftop solar plant in UP


Question 1: Recently the National Bank for Agriculture and Rural Development (Amendment) Bill, 2017 was passed in the Parliament with the approval of Rajya Sabha. This Bill seeks to amend

A) National Bank for Agriculture and Rural Development Act, 1972
B) National Bank for Agriculture and Rural Development Act, 1985
C) National Bank for Agriculture and Rural Development Act, 1978
D) National Bank for Agriculture and Rural Development Act, 1981

Answer: D

Explanation:

Parliament has passed the National Bank for Agriculture and Rural Development (Amendment) Bill, 2017 with the Rajya Sabha approving it. The Bill seeks to amend the National Bank for Agriculture and Rural Development Act, 1981.

Get Here: Sports Quiz 2018

Question 2: In an effort to encourage more people towards cashless transaction, Indian Government has waived off any transaction charges for payments made by digital means up to Rs ______ with effect from January 1, 2018

A) Rs 2,000
B) Rs 2,500
C) Rs 5,000
D) Rs 3,000

Answer: A

Explanation:

Customers will not have to pay any transaction charges for payments through debit card, BHIM app and other payment made for up to Rs 2,000 from January 1, 2018. The merchant discount rate (MDR) will be borne by the government for two years with effect from January 1, 2018 by reimbursing the same to banks.

Question 3: Which among the following states have been chosen as the Theme State for the 32nd Surajkund International Crafts Mela to be held in February 2018?

A) Bihar
B) Uttar Pradesh
C) Gujarat
D) Karnataka

Answer: B

Explanation:

The Haryana tourism department disclosed that Uttar Pradesh would be the theme state for the 32nd Surajkund International Crafts Mela, which would be organized at Surajkund, Faridabad from February 2 to 15. Apart from all other states, about 24 countries would also participate in it.

Also Read Out: National Current Affairs
Current Highlights: Political Current Affairs

Question 4: The world’s largest refinery off the gas cracker (ROGC) complex has recently been commissioned by the Reliance Industries Limited (RIL) in which state?

A) Jamnagar, Gujarat
B) Durgapur, West Bengal
C) Jaipur, Rajasthan
D) Gurugram, Haryana

Answer: A

Explanation:

Reliance Industries Limited (RIL) has successfully commissioned its refinery off-gas cracker (ROGC) complex of 1.5 million tonnes per annum (MTPA) capacity along with downstream plants and utilities in Jamnagar, Gujarat. The company said that it is the world’s first ROGC.

Download Daily: GK Current Affairs

Question 5: Name the programme recently launched by the Jharkhand government to provide electricity to all the villages of the state

A) Urja Sanchar Yojana
B) Sanyukta Yojana
C) Saubhagya Yojana
D) Vidyut Shakti Yojana

Answer: C

Explanation:

Jharkhand Chief Minister Raghubar Das launched “Saubhagya Yojana”, a programme that would provide electricity to all the 29,376 villages in the state.  This yojana, he said, would help achieve the central government’s target of providing 24×7 electricity.

Question 6: Who among the following has been ranked as India’s highest- ranked tennis player in the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings for men?

A) Harmeet Desai
B) Soumyajit Ghosh
C) Sharath Kamal
D) G Sathiyan

Answer: D

Explanation:

G Sathiyan has surpassed the legendary Sharath Kamal to become India’s highest- ranked player in the International Table Tennis Federation (ITTF) rankings, which also have an unprecedented nine players in the top-100.


Question 7: The International Kite Festival, Uttarayan is celebrated in which state of India?

A) Rajasthan
B) Gujarat
C) Haryana
D) Uttar Pradesh

Answer: B

Explanation:

The Animal Husbandry department of Gujarat government, has banned all voluntary animal care and non-government organisations working under the ‘Karuna Abhiyan’ to operate in residential areas during the Uttarayan festival this year. 

The practice of using abrasive thread for kite flying during the festival poses a threat to the birds. This year, however, the government has restricted the activities of the organisations, citing the high bird flu incidence of January 2018.

Question 8: Name the web portal launched by the Union Minister for Women and Child Development, Maneka Gandhi, for the benefit of women

A) KAMINI
B) MAHILA
C) NARI
D) VANITA

Answer: C

Explanation:

Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi launched a web portal, NARI, which will provide information on all government schemes for women. Users can log on to www.nari.nic.in to access information on different programmes offered by various state governments as well as the Centre. The NARI portal carries details on 350 different schemes for women and will be updated from time to time.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 9: Name the bank which has partnered with the state government of Rajasthan to promote and nurture startups in the state

A) HDFC bank
B) Bank of Baroda
C) ICICI Bank
D) State Bank of India

Answer: A

Explanation:

HDFC Bank has announced a partnership with Rajasthan Government to promote and nurture startups in the state. Under this partnership, HDFC Bank will team up with the state government to provide end-to-end solutions like current accounts, credit cards and other solutions to startups under its SmartUp programme.

Question 10: The eminent Urdu poet, ________, well known to translate Bhagavad Gita from Hindi to Urdu passed away recently

A) Rahat Indori
B) Sabir Zafar
C) Jazib Qureshi
D) Anwar Jalalpuri

Answer: D

Explanation:

Eminent Urdu poet Anwar Jalalpuri, also known for his translation of the Bhagavad Gita from Hindi to Urdu, has passed away.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 11: The National Bank for Agriculture and Rural Development (Amendment) Bill, 2017 is aimed to increase the authorised capital of NABARD from present Rs 5,000 crore to Rs ______ crore

A) 15,000
B) 25,000
C) 30,000
D) 10,000

Answer: C

Explanation:

The National Bank for Agriculture and Rural Development (Amendment) Bill, 2017 allows the central government to increase the authorised capital of the Bank from 5 thousand crore rupees to 30 thousand crore rupees

Question 12: Which among the following states has become the second north eastern state after Sikkim to be declared Open Defecation Free?

A) Meghalaya
B) Arunachal Pradesh
C) Tripura
D) Assam

Answer: B

Explanation:

Arunachal Pradesh has been declared Open Defecation Free. It has become the second state in the North East after Sikkim to achieve the status with the declaration of Upper Subansiri, Siang, and Changlang districts as officially Open Defecation Free.


Question 13: Which among the following cricket teams has won the 2017-18 Ranji Trophy tournament?

A) Vidarbha
B) Delhi
C) Bengal
D) Karnataka

Answer: A

Explanation:

Vidarbha have created history by winning the Ranji Trophy for the first time with a thumping nine-wicket win over Delhi at the Holkar Stadium in Indore, Madhya Pradesh.

Question 14: In line with United States, which among the given countries has also filed a notice to withdraw its membership from the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)?

A) Jordan
B) Syria
C) Israel
D) Egypt

Answer: C

Explanation:

Israel has filed notice to withdraw from the UNESCO alongside the United States. Israel has blasted UNESCO in recent years over the organisation’s criticism of Israel’s occupation of East Jerusalem and its decision to grant full membership to Palestine in 2011. Israel was the member of UNESCO since 1949. Both Israel and the US have filed its own withdrawal notice in October 2017.

Question 15: As a part of the state wide Vikas Samiksha Yatra, Bihar Chief Minister Nitish Kumar recently laid foundation stones for more than 100 projects in Nalanda district the state. What is the total worth of the projects?

A) Rs 600 crore
B) Rs 500 crore
C) Rs 800 crore
D) Rs 700 crore

Answer: D

Explanation:

Bihar Chief Minister Nitish Kumar laid foundation stones for more than 100 projects worth Rs 700 crore in Nalanda district as part of his state-wide ‘Vikas Samiksha Yatra’. At Chamera village in Ekangarsarai block, the Kumar dedicated to the public 132 projects worth Rs 97.63 crore in addition to the 114, worth Rs 698.65 crore, for which foundation stones were laid.


Question 16: Name the player to win the Men’s 10m Air Pistol Gold at the 61st National Shooting Championship (NSCC)?

A) Yashwant Singh
B) Shahzar Rizvi
C) Omprakash Mitherwal
D) Dharmendra Singh

Answer: B

Explanation:

Shooter Shahzar Rizvi won the Men’s 10m Air Pistol Gold at the 61st National Shooting Championship (NSCC), at the Karni Singh Shooting Range in Delhi.

Question 17: The state government of Andhra Pradesh has declared which of the following years as Telugu Promotion Year for the development of the language?

A) 2021
B) 2020
C) 2019
D) 2018

Answer: D

Explanation:

Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu declared 2018 as Telugu promotion year. “We can preserve our culture and tradition through language only. We have to prevent the deterioration of Telugu language. I declare this year as Telugu language development year”, Naidu said.

Get Related Links:
Question 18: Who has been named to be the next Foreign Secretary of India to succeed S. Jaishankar who retires on 28 January?

A) Vijay Keshav Gokhale
B) Dnyaneshwar M. Mulay
C) Hasmukh Adhia
D) Ruchi Ghanashyam

Answer: A

Explanation:

The government announced the appointment of Vijay Keshav Gokhale, former ambassador in Beijing, as the new Foreign Secretary to replace S. Jaishankar who retires on January 28. He will take over from Jaishankar who was appointed Foreign Secretary on January 29, 2015, for two years and given a one-year extension in January last year.

Question 18: Name the two gulf nations which has recently introduced the Value Added Tax (VAT) in the country for the first time ever since their existence

A) Saudi Arabia & Oman
B) United Arab Emirates & Qatar
C) Saudi Arabia & United Arab Emirates
D) Bahrain & Saudi Arabia

Answer: C

Explanation:

Saudi Arabia and the United Arab Emirates have introduced Value Added Tax (VAT) for the first time. The 5 per cent levy is being applied to the majority of goods and services. Petrol and diesel, food, clothes, utility bills and hotel rooms all now have VAT applied.

Get More Links:

Question 19: Who among the following has recently been appointed as the new Prime Minister of Mali?

A) Jeanine Hennis
B) Soumeylou Boubeye Maiga
C) Ibrahim Boubacar Keita
D) Tiena Coulibaly

Answer: B

Explanation:

Mali President Ibrahim Boubacar Keita appointed Soumeylou Boubeye Maiga – a former defence and foreign minister and intelligence chief – as the new prime minister.

Question 20: The first Ranji Trophy tournament was played in which year?

A) 1928
B) 1951
C) 1934
D) 1948

Answer: C

Explanation:

The Ranji Trophy is a domestic first-class cricket championship played in India between teams representing regional and state cricket associations.

Check out Month wise: Read Pratiyogita Darpan

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

All information concerning to GK Questions 4th January 2018 for Competitive Exams is going to help you to boost up your knowledge. These provided questions will help you to get daily updates.

Join us on Facebook or Google + for daily updates.  Our team of www.privatejobshub.in will daily provide daily general knowledge updates so stay tuned with us for getting more updates.

          Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.