Header Ads

BCECE Previous Year Question Paper (All Subjects) Sample Papers PDF Online

Edit

BCECE Previous Year Question Paper

Candidates who are going to participate in the Bihar Combined Entrance Competitive Examination must download the BCECE Previous Year Question Paper. Candidates need to practice BCECE Sample Paper more and more to qualify the BCECE 2018 exam.

Bihar Combined Entrance Competitive 2018 will be soon organized on specific locations by examination board. Candidates who want to crack the BCECE entrance test must download the BCECE Question Paper PDF for all subjects with the help of this page.

BCECE Previous Year Question Paper With Solution

BCECE is most popular exam of Bihar State which is conducted for providing the admission in various colleges which comes under Bihar Technical University.

The entrance test consists of Physics, Chemistry, Mathematics, and Biology subjects. Candidates need to study for all subjects to crack the entrance examination.

BCECE Previous Year Paper with Solution is available here, so students are advised to go through beneath section of this page.


How to Download BCECE Sample Paper PDF

Candidates can download the BCECE question paper by visiting the official website of the Bihar Combined Entrance Competitive Examination board.

For the ease and convenience of applicants, the team of www.privatejobshub.in provided the BCECE Subject Wise Solved Paper PDF on here.

BCECE Previous Year Question Paper PDF

All Subjects BCECE Previous Year Question Paper PDF

BCECE Sample Papers PDF for 2016

Biology
Chemistry
Mathematics
Physics

BCECE Previous Year Question Paper PDF for 2015

Biology
Chemistry
Mathematics
Physics

Also Check - BCECE Exam Pattern

BCECE Previous Year Question Paper With Solution

Question 1: Photo-oxidation is
1.    photorespiration
2.    photolysis
3.    light and oxygen induced breakdown
4.    All of the above
Answer: 4

Question 2: Process of cell division can take place by
1.    heterosis
2.    fusion
3.    mitosis
4.    None of these
Answer: 3

Question 3: Most highly intelligent mammals are
1.    whales
2.    dolphins
3.    elephants
4.    kangaroos
Answer: 2

Question 4: Plant development is influenced by
1.    quality of light only
2.    quality and quantity of light
3.    quality and duration of light
4.    quality, quantity and duration of light
Answer: 4

Question 5: Prokaryotic cells lack
1.    nucleolus
2.    nuclear membrane
3.    membrane bound by organelles
4.    All of these
Answer: 4


Question 6: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
1.    collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
2.    action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
3.    action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
4.    lightning discharge in atmosphere
Answer: 1

Question 7: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because
1.    work done in rolling is more than in lifting
2.    work done in lifting the stone is equal to rolling it
3.    work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
4.    work done in rolling a stone is less than in lifting it
Answer: 4

Question 8: The absorption of ink by blotting paper involves
1.    viscosity of ink
2.    capillary action phenomenon
3.    diffusion of ink through the blotting
4.    siphon action
Answer: 2

Question 9: Siphon will fail to work if
1.    the densities of the liquid in the two vessels are equal
2.    the level of the liquid in the two vessels are at the same height
3.    both its limbs are of unequal length
4.    the temperature of the liquids in the two vessels are the same
Answer: 2

Question 10: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to
1.    the heating effect of current alone
2.    hysteresis loss alone
3.    both the heating effect of current and hysteresis loss
4.    intense sunlight at noon
Answer: 3

Also Read - BCECE Syllabus

Question 11: Nuclear sizes are expressed in a unit named
1.    Fermi
2.    angstrom
3.    newton
4.    tesla
Answer: 1

Question 12: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?
1.    Potassium chloride
2.    Potassium carbonate
3.    Potassium hydroxide
4.    Sodium bicarbonate
Answer: 4

Question 13: Ozone hole refers to
1.    hole in ozone layer
2.    decrease in the ozone layer in troposphere
3.    decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
4.    increase in the thickness of ozone layer in troposphere
Answer: 3

Question 14: Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to
1.    angiosperms
2.    gymnosperms
3.    monocotyledons
4.    dicotyledons
Answer: 2

Question 15: Pollination is best defined as
1.    transfer of pollen from anther to stigma
2.    germination of pollen grains
3.    growth of pollen tube in ovule
4.    visiting flowers by insects
Answer: 1
Get Details About - BCECE Scholarship Form

Question 16: Plants receive their nutrients mainly from
1.    chlorophyll
2.    atmosphere
3.    light
4.    soil
Answer: 4

Question 17: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?
1.    120 metres
2.    180 metres
3.    324 metres
4.    150 metres
Answer: 4

Question 18: The nucleus of an atom consists of
1.    electrons and neutrons
2.    electrons and protons
3.    protons and neutrons
4.    All of the above
Answer: 4

Question 19: Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:
1.    1 : 3
2.    3 : 2
3.    3 : 4
4.    None of these
Answer: 2

Question 20: Mirage is due to
1.    unequal heating of different parts of the atmosphere
2.    magnetic disturbances in the atmosphere
3.    depletion of ozone layer in the atmosphere
4.    equal heating of different parts of the atmosphere
Answer: 1

Want Help In Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 21: Stars appears to move from east to west because
1.    all stars move from east to west
2.    the earth rotates from west to east
3.    the earth rotates from east to west
4.    the background of the stars moves from west to east
Answer: 2

Question 22: a (Pascal) is the unit for
1.    thrust
2.    pressure
3.    frequency
4.    conductivity
Answer: 2

Question 23: Planets do not twinkle because
1.    they emit light of a constant intensity
2.    their distance from the earth does not change with time
3.    they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
4.    they are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light and, therefore minor variations in the intensity are not noticeable
Answer: 4

Question 24: Metals are good conductors of electricity because
1.    they contain free electrons
2.    the atoms are lightly packed
3.    they have high melting point
4.    All of the above
Answer: 1

Question 25: Let a thin capillary tube be replaced with another tube of insufficient length then, we find water
1.    will overflow
2.    will not rise
3.    depressed
4.    change its meniscus
Answer: 2


Question 26: The most abundant rare gas in the atmosphere is
1.    He
2.    Ne
3.    Ar
4.    Xe
Answer: 4

Question 27: The Latin word formica means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because
1.    this acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills
2.    this corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies
3.    this acid was first obtained by the distillation of ants
4.    ants are attracted by the odour of this acid
Answer: 3

Question 28: The ore which is found in abundance in India is
1.    monazite
2.    fluorspar
3.    bauxite
4.    magnetite
Answer: 1

Question 29: The inherited traits of an organism are controlled by
1.    RNA molecules
2.    nucleotides
3.    DNA molecules
4.    Enzymes
Answer: 3

Question 30: The heat energy produced when the human body metabolises 1 gram of fat is
1.    30 KJ
2.    1 KJ
3.    39 KJ
4.    29 KJ
Answer: 3

Final Note
We have provided all necessary information concerning BCECE Previous Year Question Paper on this page. You can book mark this page by using Ctrl + D key for further use.
To grab more details about BCECE Model Paper, applicants should stay connected with us as we will provide you updated information time to time.

More Links To BCECE

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.