Header Ads

CBSE Sample Papers for Class 9 Hindi SA2 | Download SA1/SA2 Papers with Answers

Edit

CBSE Sample Papers for Class 9 Hindi SA2

To fulfill all the requirements of students, CBSE Sample Papers has been designed for those who are going to appear in Summative Assessments. Thus, we are here to provide you CBSE Sample Papers for Class 9 Hindi SA2.

With the help of Hindi sample paper for class 9 SA2 with answers you can prepare for your coming CBSE exams. Sample papers with answers are very useful as with the help of it you can examine your performance and also get to know important sections.

Download Free: CBSE Class 9 Syllabus

Contenders can download CBSE SA1/SA2 Sample Papers with Answers and start their preparation of exam according to it. Sample paper of hindi for class 9 SA2 with answers are provided below by the team members of www.privatejobshub.in you can go ahead and get all necessary details.

                                 Download Now: CBSE Sample Papers for Class 9 Hindi SA2 PDF

CBSE Sample Papers for Class 9 Hindi SA2

Is CBSE sample papers are Useful?

Yes, definitely CBSE sample papers with answers are very useful. CBSE examination Material will help you in many ways as with the help of it you will be able to examine your performance in better way.

Although, Sample Papers are also available in market but with the help of this page you can get them at free of cost. By practicing with sample papers you will be more confidents in coming CBSE SA 1 and SA2 exam.

Sample Papers with answers are useful because with the help of answers you will be able to examine your performance and also you will know who to present your answers in answers sheet which will be very useful for you.


CBSE Hindi Questions and Answers for Class 9 SA2

1) निम्न में से कौन सा राज्य सभी ओर से भूमिबद्ध (land locked) है
 A.    महाराष्ट्र
 B.    गुजरात
 C.    आन्ध्र प्रदेश
 D.    छत्तीसगढ़

Answer: D


2) निम्न में से कौन सा मानव विकास सूचकांक का पैरामीटर नहीं है?
 A.    शिशु मृत्यु दर
 B.    सामाजिक असमानता
 C.    प्रति व्यक्ति आय
 D.    प्रतिशत व्यय

Answer: B

3) बॉयल के नियम का पालन किस स्थिति में अच्छी तरह से होता है?
 A.    निम्न ताप और उच्च दाब में
 B.    निम्न ताप और निम्न दाब में
 C.    उच्च ताप और निम्न दाब में
 D.    उच्च ताप और उच्च दाब में

Answer: C

4) ओलम्पिक पदक विजेता प्रथम भारतीय महिला कौन हैं?
 A.    सुनीता रानी
 B.    करनम मल्लेश्वरी
 C.    शाइनी अग्रवाल
 D.    डी. कुंजुरानी

Answer: B


5) हिन्दी के किस साहित्यकार ने अपना उपनाम `सितारे हिन्द` रखा था?
 A.    राजा लक्ष्मण सिंह
 B.    राजा शिवप्रसाद
 C.    इंशाअल्ला खां
 D.    सदासुख लाल

Answer: B

Prepare Well From These: NCERT Books In Hindi For Class 9

6) निम्नलिखित में से कौनसा एक अरावली का उच्चतम शिखर है?
 A.    सज्जनगढ़
 B.    लीलागढ़
 C.    कुंभलगढ़
 D.    तारागढ़

Answer: C

7) भारत में सबसे प्राचीन पर्वत शृंखला है-
 A.    अरावली
 B.    विंध्य
 C.    सतपुड़ा
 D.    हिमालय

Answer: A

8) 'पृथ्वीराज विजय' का लेखक है?
 A.    चंदबरदाई
 B.    पृथ्वीराज चौहान
 C.    जयानक
 D.    नयनचंद्र सूरि

Answer: C


9) इनमें से `पेट्रोलियम` में किसकी बहुतायत होती
 A.    मीथेन
 B.    ईथेन
 C.    ब्यूटेन
 D.    प्रोपेन

Answer: C

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

10) कोणार्क का सूर्य मन्दिर किस प्रदेश में स्थित है?
 A.    तमिलनाडु
 B.    आन्ध्रप्रदेश
 C.    उड़ीसा
 D.    पश्चिम बंगाल

Answer: C

Check Here CBSE Latest Updated Links


Important Note:

Practicing through CBSE Sample Papers for Class 9 Hindi SA2 will lead you to get success. Also visit Official Link for other information. Bookmark our web page to get latest and instant updates of Central Board of Secondary Education.

 If you have any query related to CBSE Sample Papers for Class 9 in this page you can simply leave a comment in below mentioned comment box our team will soon reply towards it. Subscribe us to get all updates direct to mail box.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.