Header Ads

CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2 | All Set Solved Papers PDF

Edit

CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2

CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2:  Candidates who are searching CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2 they can get it from this page. We are providing here Social Science All Set SA2 Solved Papers for appearing candidates in Class 9 examination.

So those aspirants who are preparing their yearly exams need to download the Sample paper of social science for class 9 sa2 with answers. If you want to get All Set Solved Papers in PDF Format then go downwards on this page.

How can you prepare well with CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2??

By accessing the online mode, you can simply download the CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2 with the help of this page and start your preparation accordingly. With the help of Class 9 SA2 Social Science Sample Papers, candidates get proper knowledge of the questions that are mostly asked in exam.

Candidates may fetch more information regarding CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2 from the beneath section of this page which is well structured by the team of www.privatejobshub.in

CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2

Question 1: Who are nomads?

Answer: Nomads are people who move from one place to another in search of food and fodder.

Question 2: Define the term ‘birth rate’.

Answer: The ‘birth rate’ is the proportion of the number of births in a place in particular duration to the total population, usually expressed as a quantity per thousand people per year.


Question 3: What is an EVM?

Answer: It is an Electronic Voting Machine (EVM) which is used to record votes. The machine shows the names of the candidates and the symbols.

Question 4: Who are Cabinet Ministers?

Answer: They are the top level leaders of the ruling party or parties who are in charge of the major ministries.

Question 5: What is Poverty?

Answer: Poverty is a situation in which a person is unable to get the minimum basic necessities of life, i.e., food, clothing and shelter for his or her sustenance.


Question 6: Name an organization which is responsible for estimating poverty.

Answer: National Sample Survey Organization (NSSO).

Question 7: What is chronic hunger?.

Answer: It is a consequence of diets persistently inadequate in terms of quantity and/or quality.

Question 8: What is sex ratio?

Answer: Sex ratio is defined as the number of females per 1000 males in the population

Download Free: CBSE Class 9 Syllabus

Question 9: Why is it considered an important social indicator?

Answer: This information is an important social indicator to measure the extent of equality between males and females in a society at a given time.

Question 10: What is poverty?

Answer: Poverty is a situation in which a person is unable to get the minimum basic necessities of life, i.e., food, clothing and shelter for his or her sustenance.

Question 11: What is public distribution system (PDS) ?

Answer: Under public distribution system or the PDS, the Government has opened more than 4.6 lakh ration shops all over the country to distribute foodgrains and other essential goods to the poor people at reasonable rates.

Question 12: What was the Dust Bowl tragedy?

Answer: It was a tragedy which occurred in the 1930s in USA. Due to overutilization of the Prairies black blizzards became a common phenomena.


Question 13: Mention any three causes of poverty in India?

Answer: High growth rate of population, Lack of job opportunities in the secondary sector, Income inequalities and Overdependence on agriculture

Check Here CBSE Latest Important Links


Question 14: What is Public Interest Litigation?

Answer: Under the PIL, any citizen or group of citizens can approach the Supreme Court or a High Court for the protection of public interest against a particular law or action of the government. One can write to the judges even on a postcard. The court will take up the matter if the judges find it in public interest

Question 15: Name any one factor responsible for chronic hunger?

Answer: Very low income is one of the basic causes of chronic hunger.


CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2:

For the easiness of aspirants, we have provided direct links to download the CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2 in PDF format. Candidates are suggested to hit the direct sources provided below to avail SST sample paper class 9 sa2 with solution. After downloading the sample paper, you are suggested to start your exam preparation from the Social Science for Class 9 SA2 sample paper

SST sample paper class 9 SA2 PDF
Sample paper of Social Science for class 9 sa2
Sample paper of class 9 sst sa2
Social Science sample paper class 9 sa2 cbse
Social Science sample paper for class 9 sa2
Social Science sample paper class 9 sa2 with answers
CBSE class 9 Social Science sample paper sa2

Note:

To fetch more information regarding CBSE Sample Papers Social Science for Class 9 SA2, you are advised to visit the Official Link of the Central Board of Secondary Education.

Apart from this you are suggested to stay connected with our web page to get all the latest updates regarding Sample paper of social science for class 9 sa2 with answers time to time.

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.