Header Ads

IAS Exam Sample Papers 2018 Download Prelims Civil Services Model Test Papers

Edit

IAS Sample Paper

IAS Exam Sample Papers 2018: The IAS Sample Paper for Prelims Exam is available here to download. The IAS Model Test Paper is best resource to prepare for Prelims exam. Applicants can download Civil Services Exam Sample Papers through the links given below.

Those applicants who have registered for IAS 2018 Exam and planning to prepare for exam they can download the Sample Paper For IAS from below section of this page of www.privatejobshub.in and start preparation according to Sample Paper Of IAS.

Why You Should Practice UPSC Prelims Previous Question Papers:

Solving the IAS Previous Years Question Papers will help the applicants in knowing the IAS pattern of question papers and level of difficulty. Solving IAS Solved Papers will increase the proficiency and skill of applicants.

There will be two compulsory papers in preliminary examination namely General Ability test (GAT) and Civil Service Aptitude Test (CSAT) to test the analytical skills of candidates. With the help of Sample Paper Of IAS, candidates can prepare well for the exam.

IAS Sample Paper

Sample Paper Of IAS Exam
IAS Exam Sample Paper PDF
IAS Model Test Paper 2017
IAS Prelims Sample Paper 2016
Sample Paper For IAS Exam 2015
IAS Exam Sample Question Paper 2014

IAS Sample Paper With Solution

Question 1: With reference to ‘stand up india scheme’, which of the following statement is/are correct?
  • Its purpose is to promote entrepreneurship among SC/ST and women entrepreneurs.
  • It provides for refinance through SIDBI.
Select the correct answer using the code given below.

1.    1 only
2.    2 only
3.    Both 1 and 2
4.    Neither 1 nor 2

Answer: 3

Question 2: Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?
  • Dibang
  • Kameng
  • Lohit
Select the correct answer using the code given below.

1.    1 only
2.    2 and 3 only
3.    1 and 3 only
4.    1, 2 and 3

Answer: 4

Question 3: The term ‘Core Banking Solutions’ is sometimes seen in the news. Which of the following statements best describes/describe this term?
  • It is a networking of a bank’s branches which enables customers to operate their accounts from any branch of the bank on its network regardless of where they open their accounts.
  • It is an effort to increase RBI’s control over commercial banks through computerization.
  • It is a detailed procedure by which a bank with huge non-performing assets is taken over by another bank.
Select the correct answer using the code given below.

1.    1 only
2.    2 and 3 only
3.    1 and 3 only
4.    1, 2 and 3

Answer: 1

Get In Detail: IAS Syllabus

Question 4: In the context of the developments in Bioinformatics, the term transcriptome’, sometimes seen in the news, refers to
  1.  arange of enzymes used in genome editing
  2. the full range of mRNA molecules expressed by an organism
  3. the description of the mechanism of gene expression
  4. a mechanism of genetic mutations taking place in cells
Answer: 2

Question 5: ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India pertains to

1.    immunization of children and pregnant women
2.    construction of smart cities across the country
3.    India’s  own search for the Earth-like planets in outer space
4.    New Educational Policy

Answer: 1

Question 6: Which of the following best describes/ describe the aim of ‘Green India Mission’ of the Government of India?
  • Incorporating environment al benefits and costs into the Union and State Budgets thereby implementing the `green accounting’
  • Launching the second green revolution to enhance agricultural output so as to ensure food security to one and all in the future
  • Restoring and enhancing forest cover and responding to climate change by a combination of adaptation and mitigation measures
  • Select the correct answer using the code given below.
1.    1 only
2.    2 and 3 only
3.    3 only
4.    1, 2 and 3

Answer: 3


Question 7: With reference to pre-packaged items in India, it is mandatoy to the manufacturer to put which of the following information on the main label, as per the Food Safety and Standards (Packaging and Labelling) Regulations, 2011?
  • List of ingredients including additives
  • Nutrition information
  • Recommendations, if any, made by the medical profession about the possibility of any allergic reactions
  • Vegetarian/non-vegetarian
Select the correct answer using the code given below.

1.    1, 2 and 3
2.    2, 3 and 4
3.    1, 2 and 4
4.    1 and 4 only

Answer: 3

Question 8: ‘Project Loon’, sometimes seen in the news, is related to

1.    waste management technology
2.    wireless communication technology
3.    solar power production technology
4.    water conservation technology

Answer: 2

Question 9: ‘Net metering’ is sometimes seen in the news in the context of promoting the

1.    production and use of solar energy by the households/consumers
2.    use of piped natural gas in the kitchens of households
3.    installation of CNG kits in motor-cars
4.    installation of water meters in urban households

Answer: 1


Question 10: India’s ranking in the ‘Ease of Doing Business Index’ is sometimes seen in the news. Which of the following has declared that ranking?

1.    Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
2.    World Economic Forum
3.    World Bank
4.    World Trade Organization (WTO)

Answer: 3

Question 11: Banjaras during the medieval period of Indian history were generally

1.    agriculturists
2.    warriors
3.    weavers
4.    traders

Answer: 4

Question 12: Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?

1.    Georg Bilhler
2.    James Prinsep
3.    Max Muller
4.    William Jones

Answer: 2

Read Here: IAS Success Stories

Question 13: With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’, which of the following statements is/are correct?
  • As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.
  • The Act allows local social activists as mediators/reconciliators.
Select the correct answer using the code given below.

1.    1 only
2.    2 only
3.    Both 1 and 2
4.    Neither 1 nor 2

Answer: 2

Question 14: The IMF has pointed out that the fast growing economies of Asia face the risk of falling into ‘middle-income trap’. It means that average incomes in these countries, which till now have been growing rapidly, will stop growing beyond a point—a point that is well short of incomes in the developed West.
  • The IMF identifies a number of causes of middle- income trap—none of which is surprising— from infrastructure to weak institutions, to less macroeconomic conditions overall cause, says IMF, is growth of productivity.
  • Which among the following is the most logical, rational and critical inference that can be made from the above passage?
1.    Once a country reaches middle- income stage, it runs the risk of falling productivity which leads to stagnant incomes.
2.    Falling into middle-income trap is a general characteristic of fast growing economies.
3.    There is no hope at all for emerging Asian economies to sustain the growth momentum.
4.    As regards growth of productivity, the performance of Asian economies is not satisfactory.

Answer: 1

Question 15: The age of Mr. X last year was the square of a number and it would be the cube of a number next year. What the least number is of years he must wait for his age to become the cube of a number again?

1.    42
2.    38
3.    25
4.    16

Answer: 2


Question 16: P works thrice as fast as Q, whereas P and Q together can work four times as fast as R. If P, Q and R together work on a job, in what ratio should they share the earnings?

1.    3 : 1 : 1
2.    3 : 2 : 4
3.    4 : 3 : 4
4.    3 : 1 : 4

Answer: 1

Question 17: A bag contains 20 balls. 8 balls are green, 7 are white and 5 are red. What is the minimum number of balls that must be picked up from the bag blindfolded (without replacing any of it) to be assured of picking at least one ball of each colour?

1.    17
2.    16
3.    13
4.    11

Answer: 2

Question 18: If 2 boys and 2 girls are to be arranged in a row so that the girls are not next to each other, how many possible arrangements are there?

1.    3
2.    6
3.    12
4.    24

Answer: 3

Over the last decade, Indian agriculture has become more robust with record production of food grains and oilseeds. Increased procurement, consequently, has added huge stocks of food grains in the granaries. India is one of the world’s top producers of rice, wheat, milk, fruits and vegetables. India is still home to a quarter of all undernourished people in the world. On an average, almost half of the total expenditure of nearly half of the households is on food.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 19: Which among the following is the most logical corollary to the above passage?

1.    Increasing the efficiency of farm-to-fork value chain is necessary to reduce the poverty and malnutrition.
2.    Increasing the agricultural productivity will automatically eliminate the poverty and malnutrition in India.
3.    India’s agricultural productivity is already great and it is not necessary to increase it further.
4.    Allocation of more funds for social welfare and poverty alleviation programs will ultimately eliminate the poverty and malnutrition in India.

Answer: 1

Question 20: The States are like pearls and the Centre is the thread which turns them into a necklace; if the thread snaps, the pearls are scattered.

Which one of the following views corroborates the above statement?

1.    A strong Centre and strong States make the federation strong.
2.    A strong Centre is a binding force for national integrity.
3.    A strong Centre is a hindrance to State autonomy.
4.    State autonomy is a prerequisite for a federation.

Answer: 2
How to Download the IAS Exam Sample Paper 2018?
  • To download the IAS Sample Paper 2018, candidates first visit the official site of Union Public Service Commission that is www.upsc.gov.in
  • Then on home page of official site go to “Examination” section and hit “Previous Question Papers” link.
  • Then on next page, select the “IAS Preliminary Exam” and hit the appropriate link related to subjects.
  • IAS Sample Question Paper of particular subjects will be displayed on your computer screen.
  • Download UPSC IAS Sample Paper on your desktop or take print out of Sample IAS Question Paper and start preparation accordingly.
Final Words:

Contenders can also download the IAS Exam Sample Papers 2018 through the Official Link. If applicants have any query or suggestion regarding IAS UPSC Prelims Previous Years Papers / IAS Sample Paper In Hindi then drop the comment on comment box which is provided below.

Follow us on Facebook & Google+ to get latest updates regarding Civil Services Exam Sample Paper. You can also bookmark the web portal that is www.privatejobshub.in by pressing Ctrl+D option for getting latest updates about Sample Paper Of IAS Pre Exam / IAS Model Papers.

Have a Look On Below Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.