Header Ads

JIPMER MBBS Sample Paper 2018-19 Download Model/Practice Papers PDF Online

Edit

JIPMER MBBS Sample Paper

Download PDF of JIPMER MBBS Sample Paper and start practicing through JIPMER Practice Papers. JIPMER Previous Year Question Papers will assist you to understand the concepts and coverage for JIPMER MBBS 2018 Exam. So, you must solve more and more of JIPMER Sample Paper to score good marks in final exams.

The JIPMER 2018 Sample Papers include JIPMER previous years’ question papers that will enable applicants to prepare better for the JIPMER MBBS 2018 entrance exam. Go through below section of this page of www.privatejobshub.in to get more details about JIPMER Model Papers.

JIPMER MBBS Sample Paper

Aspirants can download the JIPMER previous year papers and latest JIPMER 2018 Sample Paper 2018 from the table provided. You need to hit on the link as per your choice to get PDF file of JIPMER MBBS Practice Papers with Solution.

Every year most of the questions are asked form JIPMER previous year’s papers so don’t forget to practice from these papers as you will get an idea of important questions or important section from which questions are coming every year.

Download JIPMER MBBS Practice Papers
JIPMER MBBS Previous Year Sample Paper of 2013
JIPMER MBBS Question Paper of 2012
JIPMER MBBS Sample Paper of 2011
JIPMER Sample Paper
JIPMER Question Paper
JIPMER MBBS Previous Year Question Papers PDF – 2000
JIPMER Previous Year Question Papers PDF – 2001
JIPMER Previous Year Papers PDF – 2003
JIPMER Sample Paper PDF – Chemistry
JIPMER Question Papers PDF – Physics
JIPMER Model Papers – Zoology
JIPMER MBBS Practice Papers PDF – Botany
JIPMER Practice Papers PDF – English


Practice JIPMER MBBS Old Questions and Answers

Question 1: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

A.    120 metres
B.    180 metres
C.    324 metres
D.   150 metres

Answer: D    

Question 2: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

A.    200 m
B.    225 m
C.    245 m
D.   250 m

Answer: C


Question 3: A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:

A.    Rs. 120
B.    Rs. 121
C.    Rs. 122
D.   Rs. 123

Answer: B

Question 4: The phospholipids present in cytoplasm membrane of the archaeo-bacteria is

A.    Phosphoglycerides
B.    Polyisoprenoid
C.    Polyisoprenoid Branched Chain Lipids
D.   None Of The Above

Answer: C

Question 5: The phospholipids present in cytoplasm membrane of eubacteria is mainly

A.    Phosphoglycerides
B.    Polyisoprenoid
C.    Phospholipoprotein
D.   None Of These

Answer: A


Question 6: The ability of Vibrio fischeri to convert chemical energy directly into radiant energy in bioluminescence is an example of __________ at work.

A.    Shelford's law of tolerance
B.    Leibig's law of the minimum
C.    the first law of thermodynamics
D.   the third law of thermodynamics

Answer: C

Question 7: During the carboxylation phase of the Calvin cycle, CO2 combines with

A.    Ribulose 1,5 - Bisphosphate
B.    Phosphoglyceraldehyde
C.    Pyruvic Acid
D.   Oxaloacetic Acid

Answer: A


Question 8: When the amino acid alanine (R-group is CH3) is added to a solution with a pH of 7.3, alanine becomes

A.    A Cation
B.    Nonpolar
C.    A Zwitterions
D.   An Isotope

Answer: C

Question 9: Which of the following techniques was carried out by Nirenberg and Matthaei in 1961 to determine the first codon?

A.    In vitro synthesis of a polypeptide using UUUUU
B.    Labeled peptide binding to a ribosome
C.    Mixed co-polymer mRNA synthesis
D.   none of the above

Answer: A

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 10: Any system that is not at equilibrium

A.    is thermodynamically unstable, although it may be kinetically stable
B.    is kinetically unstable, although it may be thermodynamically stable
C.    is rushing toward equilibrium at a very rapid rate
D.   requires an enzyme to reach equilibrium

Answer: A

Question 11: The spindle forms in the

A.    G1 phase
B.    G2 phase
C.    M phase
D.   S phase

Answer: C    

Question 12: Yield coefficient represents

A.    total biomass or product produced
B.    conversion efficiency of a substrate into product
C.    conversion rate of a substrate into biomass or product
D.   production time of biomass or product

Answer: B


Question 13: When two populations compete for a single growth limiting substrate in a continuous fermenter, which organism would not be washed out?

A.    Organism maintaining the highest substrate concentration
B.    Organism maintaining the lowest substrate concentration
C.    Both (a) and (b)
D.   Organism maintaining the moderate substrate concentration

Answer: B

Question 14: The continuous cultures are not widely used in industry because

A.    they are not suited for the production of secondary metabolites
B.    contamination or mutation can have a disastrous effect on the operation
C.    the government will not approve the licensing of pharmaceuticals produced in continuous cultures
D.   all of the above

Answer: D

Question 15: Which of the following disease is caused by Vitamin B3?

A.    Pellagra
B.    Night blindness
C.    Rickets
D.   Berry berry

Answer: A


Question 16: The anode in a dry cell consists of:

A.    Copper
B.    Zinc
C.    Cadmium
D.   Graphite

Answer: B

Question 17: Milk is a colloidal system in which:

A.    Water is dispersed in fat
B.    Fat is dispersed in water
C.    Fat and water are dispersed in each other
D.   Fat is dissolved

Answer: B


Question 18: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

A.    Molality
B.    Molarity
C.    Normality
D.   Formality

Answer: A

Question 19: The mass of one Avogadro number of helium atom is

A.    gram
B.    gram
C.    8.00 gram
D.   4 x 6.02 x 1023 gram

Answer: B

Question 20: The items amenable to detection by soft x-rays are

A.    Contrabands
B.    Lead in bullets
C.    Narcotics
D.   Genuine coins from counterfeit coins

Answer: D


Important Note:

To clear the JIPMER entrance examination, candidates must practice through above provided JIPMER MBBS Sample Paper 2018-19. We advise you to start your preparation by today only as the level of exam is increasing year by year so you have to practice well to clear the exam.

If you have any doubt or query related to JIPMER Sample Paper 2018 then as us in the below provided comment box our team will solve your query as soon as possible.

Take Help From These Preparation Stuff


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.