Header Ads

CBSE Sample Papers for Class 9 Maths | SA2 – Set 1/2 Solved Papers Download

Edit

Maths Sample Paper For Class 9 Sa2

CBSE Sample Papers for Class 9 Maths: To get qualified in CBSE Class 9 Maths Exam, one must have to start your preparation with CBSE Sample Papers for Class 9 Maths. You can easily download Class 9 Maths SA2 – Set 1/2 Solved Papers PDF by going through the underneath segment.

By preparing through CBSE Class 9 Maths Solved Papers, candidates can easily get to know about the weightage and the structure of the questions asked in the CBSE Maths Exam. In CBSE Question Papers for Class 9 Maths, all the questions are set according to the examination department of CBSE.

How To Start Practice From CBSE Class 9 Maths Sa2 Sample Papers?

With the assistance of CBSE Maths Sample Paper For Class 9 Sa2, candidates will crack CBSE 9th math’s Exam more efficiently.  After downloading the Class 9th Maths Sample Paper, candidates need to go through the question paper first and then start preparing on the given time mentioned in the Class 9 Maths Sa2 Sample Papers 2018.

Download Free: CBSE Class 9 Syllabus

Candidates need to go through the below segment to get all the required information related to the CBSE Sample Papers for Class 9 Maths. For the convenience of the students, www.privatejobshub.in also providing the direct links to download Maths Sample Paper For Class 9 Sa2.

Maths Sample Paper For Class 9 Sa2

How to download CBSE Sa2 Maths Sample Papers For Class 9?
  • Applicants need to visit official web portal of the Central Board of Secondary Education that is cbse.nic.in
  • After reaching on the home page, you have to “Examination” tab given in the menu bar to get Maths Sa2 Sample paper.
  • A new page will appear on your digital screen containing various links
  • Now you have to hit on appropriate link for Class 9th Maths sample paper
  • A PDF file will appear on your digital screen containing Maths Question paper class 9 sa2 with answers
  • At last, you have you have to take a print out of the Maths Sa2 Class 9th question paper with answers and start your exam accordingly.

Maths Sample Paper For Class 9 Sa2

Ques1: From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

A.    149 m
B.    156 m
C.    173 m
D.   200 m

Answer: Option C

Ques2: The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:

A.    2.3 m
B.    4.6 m
C.    7.8 m
D.   9.2 m

Answer: Option D

Ques3: A man standing at a point P is watching the top of a tower, which makes an angle of elevation of 30º with the man's eye. The man walks some distance towards the tower to watch its top and the angle of the elevation becomes 60º. What is the distance between the base of the tower and the point P?
A.    43 units
B.    8 units
C.    12 units
D.   Data inadequate
E.    None of these

Answer: Option D

Get Here All: NCERT Books for Class 9

Ques4: An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is:

A.    2%
B.    2.02%
C.    4%
D.   4.04%

Answer: Option D

Ques5: The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay ?

A.    Rs. 1200
B.    Rs. 2400
C.    Rs. 4800
D.   Cannot be determined
E.    None of these

Answer: Option B

Ques6: The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:

A.    15360
B.    153600
C.    30720
D.   307200

Answer: Option B


Ques7: If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

A.    50 km
B.    56 km
C.    70 km
D.   80 km

Answer: Option A

Ques8: A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:

A.    100 kmph
B.    110 kmph
C.    120 kmph
D.   130 kmph

Answer: Option C

Ques9: Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

A.    9
B.    10
C.    12
D.   20

Answer: Option B


Ques10: A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

A.    3
B.    4
C.    5
D.   6

Answer: Option C

Ques11: A pineapple costs Rs. 7 each. A watermelon costs Rs. 5 each. X spends Rs. 38 on these fruits. The number of pineapples purchased is

A.    2
B.    3
C.    4
D.   Data inadequate

Answer: Option C

Ques12: A girl counted in the following way on the fingers of her left hand: She started by calling the thumb 1, the index finger 2, middle finger 3, ring finger 4, and little finger 5 and then reversed direction calling the ring finger 6, middle finger 7 and so on. She counted upto 1994. She ended counting on which finger?

A.    Thumb
B.    Index finger
C.    Middle finger
D.   Ring finger

Answer: Option B

Check Some Related Links

Ques13: What is the product of all the numbers in the dial of a telephone?

A.    1,58,480
B.    1,59,450
C.    1,59,480
D.   None of these

Answer: Option D

Ques14: A cistern of capacity 8000 litres measures externally 3.3 m by 2.6 m by 1.1 m and its walls are 5 cm thick. The thickness of the bottom is:

A.    90 cm
B.    1 dm
C.    1 m
D.   1.1 cm

Answer: Option B

Ques15: What is the total surface area of a right circular cone of height 14 cm and base radius 7 cm?

A.    344.35 cm2
B.    462 cm2
C.    498.35 cm2
D.   None of these

Answer: Option C

Take a Test  Now

Ques16: A large cube is formed from the material obtained by melting three smaller cubes of 3, 4 and 5 cm side. What is the ratio of the total surface areas of the smaller cubes and the large cube?

A.    2 : 1
B.    3 : 2
C.    25 : 18
D.   27 : 20

Answer: Option C

Ques17: How many bricks, each measuring 25 cm x 11.25 cm x 6 cm, will be needed to build a wall of 8 m x 6 m x 22.5 cm?

A.    5600
B.    6000
C.    6400
D.   7200

Answer: Option C

Ques18: If 3(x - y) = 27 and 3(x + y) = 243, then x is equal to:

A.    0
B.    2
C.    4
D.   6

Answer: Option C


Ques19: A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?

A.    45
B.    60
C.    75
D.   90

Answer: Option D

Ques20: In how many different ways can the letters of the word 'CORPORATION' be arranged so that the vowels always come together?

A.    810
B.    1440
C.    2880
D.   50400
E.    5760

Answer: Option D

Final Note:

Applicants are advised to keep visiting our page to get more Maths Sample Paper For Class 9 Sa2/ CBSE Sample Papers for Class 9 SA2 Maths. You should bookmark this web portal that is www.privatejobshub.in getting instant access (by pressing Ctrl + D). Thankyou!!

Check Here CBSE Latest Important Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.