Header Ads

SSC CGL Previous Year Question Papers - Tier 1/2/3 Solved Papers Download

Edit

SSC CGL Previous Year Papers

For the better preparation of Combined Graduate Level Examination, aspirants should download the SSC CGL Previous Year Question Papers, as Previous Year Solved Papers, considered as the best resource for better preparation. SSC CGL Solved Papers provides you essential information about exam as which types of questions you need to face.

Staff Selection Commission conducts SSC CGL Tier 1/2/3 examination to appoint the appropriate candidates in ministries departments. Aspirants who are preparing for SSC Combined Graduate Level can download SSC CGL Model Paper PDF from here.

Why SSC CGL Previous Year Paper Important for Exam?

SSC CGL Previous Year Question Papers are considered as one of the most useful resource though which candidates can know the paper format and categories of questions. Practicing more and more SSC CGL previous papers, you can easily crack the SSC CGL Tier 1/2 Exam.

On this page, we have provided the SSC CGL Previous Year paper for Tier 1/2 with solution for convenience of applicants. Candidates are suggested to scroll down this page which is well created by the team of www.privatejobshub.in.


SSC CGL Previous Year Question Papers

SSC CGL Previous Year Question Papers
SSC CGL Previous Year Papers PDF
SSC CGL Reasoning Question Papers
SSC CGL General Awareness Question Papers
SSC CGL Mathematics Model Paper
SSC CGL English Comprehension Model Paper
SSC CGL Tier 1 Sample Paper 2013
SSC CGL Tier 1 Exam 2012 Paper
SSC CGL Tier 1 Exam Paper 2011
SSC CGL Tier 1 2010 Question Paper
SSC CGL Tier 1 First Paper 2008
SSC CGL Tier 1 Second Paper 2008
SSC CGL Exam Paper 2007
SSC CGL Tier II Exam Paper

SSC CGL Previous Year Papers

Ques 1: Sangeeta invested Rs. 20,000 at 8 % per annual. if the interest is compounded half yearly, then total interest earned by Sangeeta at the end of the year is:

1.    1829
2.    1923
3.    1632
4.    2020

Answer: 3

Ques 2: Hermann Scheer (Germany) received right Livelihood Award in 1999 for

1.    his indefatigable work for thepromotion of solar energy worldwide
2.    his long standing efforts to end the impunity of dictators
3.    showing that organic agriculture is a key to both environmental sustainability and food security
4.    None of the above

Answer: 1

Ques 3: Express 4.33333 in p/q form

1.    1/13
2.    13/3
3.    1/13
4.    4/13

Answer: 2

Ques 4: The probability that a student passes Subject A, B or C is 98%. The probability that he or she passes A is 41%, B is 59%. The probability that he or she passes A and C is 25% and B and C is 20%. The probability that he or she passes all the 3 subjects is 14%. What is the probability that he or she passes subject C?

1.    21
2.    19
3.    29
4.    22

Answer: 3


Ques 5: The difference between a discount of 35% and two successive discounts of 20% and 20% on a certain bill was Rs. 22. Find the amount of the bill.

1.    Rs. 1100
2.    Rs. 200
3.    Rs. 2200
4.    Data inadequate

Answer: 3

Ques 6: During eleventh Antarctic Expedition in Nov. 1991/March 1992 ____ was installed.

1.    SODAR (SOnic Detection And Ranging)
2.    Second Permanent Station 'Maitree'
3.    First permanent station 'Dakshin Gangotri'
4.    None of the above

Answer: 1

Know About - SSC CGL Study Material

Ques 7: Entomology is the science that studies

1.    Behavior of human beings
2.    Insects
3.    The origin and history of technical and scientific terms
4.    The formation of rocks

Answer: 2

Ques 8: Film and TV institute of India is located at

1.    Pune (Maharashtra)
2.    Rajkot (Gujarat)
3.    Pimpri (Maharashtra)
4.    Perambur (Tamilnadu)

Answer: 1

Ques 9: Ritu has 3 shirts in shades of red, 4 in yellow shades and 5 in green shades . Three shirts are picked at random. The probability that all of those are in red shades is :

1.    1/64
2.    2/18
3.    3/64
4.    4/16

Answer: 1

Read About - SSC CGL Syllabus

Ques 10: Georgia, Uzbekistan and Turkmenistan became the members of UNO in

1.    1991
2.    1992
3.    1993
4.    1994

Answer: 2

Ques 11: Garampani sanctuary is located at

1.    Junagarh, Gujarat
2.    Diphu, Assam
3.    Kohima, Nagaland
4.    Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Get Details About - Best Books For SSC CGL


Ques 12: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's

1.    largest railway station
2.    highest railway station
3.    longest railway station
4.    None of the above

Answer: 1

Ques 13: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

1.    Physics and Chemistry
2.    Physiology or Medicine
3.    Literature, Peace and Economics
4.    All of the above

Answer: 4

Ques 14: Guwahati High Court is the judicature of

1.    Nagaland
2.    Arunachal Pradesh
3.    Assam
4.    All of the above

Answer: 4



Ques 15: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

1.    Asia
2.    Africa
3.    Europe
4.    Australia

Answer: 2

Ques 16: Friction can be reduced by changing from

1.    sliding to rolling
2.    rolling to sliding
3.    potential energy to kinetic energy
4.    dynamic to static

Answer: 1

Ques 17: Hitler party which came into power in 1933 is known as

1.    Labour Party
2.    Nazi Party
3.    Ku-Klux-Klan
4.    Democratic Party

Answer: 2

Ques 18: Fire temple is the place of worship of which of the following religion?

1.    Taoism
2.    Judaism
3.    Zoroastrianism (Parsi Religion)
4.    Shintoism

Answer: 3


Ques 19: From the following, choose the set in which names of Secretary-Generals of the UNO are arranged in correct chronological order?

1.    U Thant, Kurt Waldheim, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie.
2.    Trygve Lie, Dag Hammarskjoeld, U Thant, Kurt Waldheim.
3.    Trygve Lie, U Thant , Dag Hammarskjoeld, Kurt Waldheim.
4.    U Thant, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie, Kurt Waldheim.

Answer: 2

Ques 20: Guru Gobind Singh was

1.    the 10th Guru of the Sikhs
2.    founder of Khalsa, the inner council of the Sikhs in 1699
3.    author of Dasam Granth
4.    All the above

Answer: 4

Ques21- Which one of the following is a component of Food Security System?

1.    Buffer stock
2.    Minimum support price
3.    Fair price shops
4.    Mid day meals

Answer: 1


Ques22- What is the accepted average Calorie requirement for rural area in India?

1.    2100
2.    2200
3.    2300
4.    2400

Answer: 4

Ques23- Whose recommendation is mandatory to impeach the President of India from his office before the completion of his/her term?

1.    The Prime Minister
2.    The Speaker of the Lok Sabha
3.    The Chief Justice of India
4.    The two houses of the parliament

Answer: 4

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Ques24- How many types of writ are there in the Indian Constitution?

1.    5
2.    4
3.    3
4.    2

Answer: 1

Ques25- Who has built the Vijay Stambha (Tower of Victory) in Chittorgarh?

1.    Maharana Pratap
2.    Rana Kumbha
3.    Rana Sanga
4.    Kunwar Durjan Singh

Answer: 2


Important Note:

Hope you obtained sufficient information concerning SSC CGL Previous Year Question Papers from this page. Candidates are suggested to stay connected with us for acquiring more updated information. All the Best for your Exam!!!!

More Links Related To SSC CGL


No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.