Header Ads

SSC CGL Sample Papers 2018 PDF डाउनलोड (Tier 1/2/3) Practice-Previous Paper


SSC CGL Sample Papers

SSC CGL Sample Papers 2018: The SSC CGL Sample Papers PDF for all Tiers (1, 2 and 3) are provided on this page. Solving the SSC CGL Previous Year Question Paper will help the applicants in increasing the question solving abilities in SSC CGL Exam.

Those applicants who are planning to prepare for SSC CG 2018 can download SSC CGL Practice Questions Paper from here. Further details about SSC CGL Model Papers are given below which is provided by team of www.privatejobshub.in

The Sample Papers For SSC CGL 2018 proves beneficial for applicants preparing for exam by enabling them to understand question paper pattern, difficulty level of questions and topic-wise distribution of questions.

Check Here - SSC CGL Notification

SSC CGL Sample Papers

SSC CGL Sample Papers PDF Free Download

SSC CGL Sample Papers
SSC CGL Quantitative Sample Papers
SSC CGL Sample Papers for General Intelligence and Reasoning
SSC CGL Reasoning Sample Papers
SSC CGL General Awareness Sample Papers
SSC CGL Mathematics Sample Papers
SSC CGL English Comprehension Sample Papers

SSC CGL Sample Papers With Answers

Question 1: In questions no. 1 to 8, select the related word/letters/number from the given alternatives.
Uttarakhand : Dehradun : : Mizoram : ?
1.    Aizawal
2.    Kohima
3.    Shillong
4.    Darjeeling
Answer: 1

Question 2: Crime : Court : : Discase : ?
1.    Doctor
2.    Medicine
3.    Hospital
4.    Treatment
Answer: 3

Question 3: ADGJ : BEHK : : DGJM : ?
1.    KPUB
2.    GJMP
3.    KNQT
4.    PSVY
Answer: 2

Question 4: If all the symbols in the above arrangement are dropped, which of the following will be the sixteenth from the right end ?
1.    F
2.    W
3.    J
4.    8
5.    None of these
Answer: 1

Question 5: Choose the missing term : Z, Y, X, W, ?
1.    X
2.    T
3.    V
4.    Y
Answer: 3

Question 6: Which of the following cities is known as Electronic City of India ?
1.    Mumbai
2.    Hyderabad
3.    Bangalore
4.    Gurgaon
Answer: 3

Question 7: The first underground railway in India was opened in 1984 in
1.    Mumbai
2.    Chennai
3.    Kolkata
4.    Bangalore
Answer: 3

Question 8: Ashok Pandit is known for his outstanding performance in which of the following ?
1.    Swimming
2.    Wrestling
3.    Shooting
4.    Kabaddi
Answer: 3

Question 9: The first field Marshal of India was
1.    Vaidya
2.    K.M. Cariappa
3.    Sunder ji
4.    S.H.F.J. Manekshaw
Answer: 4

Question 10: In which of the following cities Lal Bahadur Stadium is located ?
1.    Lucknow
2.    Kolkata
3.    Hyderabad
4.    Cuttack
Answer: 3

Know About - SSC CGL Study Material

Question 11: Who among the following is a famous table player ?
1.    Ali Akbar Khan
2.    Birju Maharaj
3.    Ravi Shanker
4.    Swappan Kumar
Answer: 4

Question 12: Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:
1.    1 : 3
2.    3 : 2
3.    3 : 4
4.    None of these
Answer: 2

Question 13: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?
1.    120 m
2.    240 m
3.    300 m
4.    None of these
Answer: 2

Question 14: A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?
1.    12 days
2.    15 days
3.    16 days
4.    18 days
Answer: 2

Question 15: Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?
1.    Rs. 6400
2.    Rs. 6500
3.    Rs. 7200
4.    Rs. 7500
5.    None of these
Answer: 1

Read About - SSC CGL Syllabus

I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81o water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

Question 16: The word 'Command Module' used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with
1.    an alarming journey
2.    a commanding situation
3.    a journey into outer space
4.    a frightful battle.
Answer: 3

Question 17: Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on?
1.    There was a shower of debris.
2.    Jack was yelling.
3.    A catastrophe was imminent.
4.    The moon was looming close and big.
Answer: 3

Question 18: The statement that the dazzling sunshine was "for once unfiltered by layers of air" means
1.    that the sun was very hot
2.    that there was no strong wind
3.    that the air was unpolluted
4.    none of above
Answer: 4

Question 19: With which of the following w Satyajit Ray associated ?
1.    Commercial art
2.    Classical music
3.    Classical dance
4.    Direction of films
Answer: 4

Question 20: Mr. Shah lal has done commendable work in which of the following fields ?
1.    Social service
2.    Trade Unionism
3.    Journalism
4.    Politics
Answer: 3

Get Details About - Best Books For SSC CGL

Benefits and Uses of SSC CGL Exam Sample Papers
  • By practising SSC CGL Solved Papers, applicants get familiarized with the SSC CGL Exam Pattern 2018.
  • SSC CGL Sample Papers 2018 will help the candidates in revision, practice and analysis.
  • The SSC CGL Sample Papers will help the applicants in identifying weak areas.
  • The SSC CGL Tier Sample Papers will help the candidates to improve their performance in the exam.
  • Solving the SSC CGL Sample Papers will help the applicants to increase their question solving ability.

Final Words:

Download the SSC CGL Sample Papers 2018 through this page. Follow us on Facebook & Google+ to get the Sample Papers of SSC CGL. You can also bookmark the web portal by pressing Ctrl+D option for getting the latest updates regarding SSC CGL Sample Papers Online.

More Links Related To SSC CGL

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.