Header Ads

GK Questions 10th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 10th February 2018 PJH

Latest Events, Updates, Objective GK Quiz, Current Affairs all are available under one roof. Applicants who are preparing for any competitive examination may read GK Questions on 10th February 2018 from this page of PJH as our team provides daily date wise GK Questions. You may get all updated information of latest Current Affairs from this single page.

You may check this page to get complete details about General Knowledge Questions on 10th February 2018 from here. Candidates can prepare well for their exams with the help of question and answer available here on this page by the dedicated and committed team members of www.privatejobshub.in and this will be helpful for all upcoming examination of 2018.

GK Questions 10th February 2018 PJH

Today’s Current Affairs
INDIAN AFFAIRS
  • Cabinet Approvals on February 08 2018
  • Cabinet Approvals with Foreign Countries on February 07 2018
  • Defence Minister appoints panel under Vinay Sheel Oberoi to expedite capital acquisition
  • South Central Railway becomes 1st rail zone with 100% LED lighting at stations
  • Karnataka panel proposes 3-colour official state flag
  • NHAI to Launch Pilot Project “Pay as You Use” Tolling on Delhi-Mumbai Highway
Also Read Out: National Current Affairs

INTERNATIONAL AFFAIRS
  • Prince Charles launches education impact bond for India
  • THE World University Rankings 2018: More Indian Universities in Asia’s Top 200
  • Bermuda becomes first country in world to repeal same-sex marriage
  • India ranks 44 out of 50 nations in Global IP Index; US tops the list
Want To Read? International Current Affairs

BANKING & FINANCE
  • RBI to link base rate with MCLR from April 1
  • IndusInd Bank launches Sonic Identity
APPOINTMENTS & RESIGNS
  • Rear Admiral Mukul Asthana takes over as Assistant Chief of Naval Staff (Air)
  • Bangladesh elects Abdul Hamid as president for second consecutive term
  • Hardayal Prasad appointed as SBI Card MD & CEO
Current Highlights: Political Current Affairs

SPORTS
  • Jhulan Goswami 1st woman in the world to take 200 ODI wickets
OBITUARY
  • Ex-BJP chief of Arunachal Kangir Jamoh passes away
  • Kathakali maestro Madavoor Vasudevan Nair passes away

Question 1: Which state hosted the first-ever Pelican Bird Festival-2018?

[A] Karnataka
[B] Andhra Pradesh
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

Answer: B

Explanation:

The first-ever Pelican Bird Festival-2018 was held at the Atapaka Bird Sanctuary on Kolleru lake in Andhra Pradesh on February 4, 2018. Over 5,000 pelican birds from various countries reach Kolleru Lake every year during winter by travelling over 3500 km. The Kolleru Lake is located between Krishna and Godavari delta and is one of the largest freshwater lakes in the country. The fest was jointly organized by the Andhra Pradesh Tourism Authority (APTA) and Krishna district administration.

Question 2: Which Indian airport has become the world’s busiest single-runway airport?

[A] Indira Gandhi International Airport
[B] Rajiv Gandhi International Airport
[C] Chhatrapati Shivaji Maharaj International airport
[D] Netaji Subhas Chandra Bose International Airport

Answer: C

Explanation:

The Chhatrapati Shivaji Maharaj International airport has become the world’s busiest single-runway airport, after creating a new world record for single-runway operations by handling 980 arrivals and take-offs in 24 hours, or almost one flight every minute on January 20, 2018.

Question 3: The Ministry of Railways has signed MoU with which Union Ministry to augment services in Railway hospitals?

[A] Ministry of Women and Child Development
[B] Ministry of Drinking Water and Sanitation
[C] Ministry of Social Justice and Empowerment
[D] Ministry of AYUSH

Answer: D

Explanation:

The Ministry of Railways has signed MoU with Ministry of AYUSH in New Delhi on February 6, 2018 to augment Ayush services in Railway hospitals i.e. New Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai and Guwahati. As per MoU, Ministry of Railways will provide logistics and infrastructure in the form of Land & building, Equipments, Furniture, AYUSH medicines and consumables as well as Manpower.

Question 4: Which union ministry has launched the Start-up-India ranking framework?

[A] Ministry of Commerce and Industry
[B] Ministry of Human Resource Development
[C] Ministry of Social Justice and Empowerment
[D] Ministry of Law and Justice

Answer: A

Explanation:

Suresh Prabhu, the Union Minister of Commerce and Industry, has launched the Start-up-India ranking framework in New Delhi to help the Startup India initiative to drive economic growth of the country. The tools are: the State and Union Territory Startup Ranking Framework, the Compendium of Good Practices for Promoting Startups in India and the Startup India Kit. These will act as catalysts to help the Startup India initiative to drive India’s economic growth.


Question 5: The Assam Government has signed MoU with which cab company for a pilot project of app-based river taxi services in Guwahati?

[A] Ola
[B] Uber
[C] Meru
[D] Carzonrent

Answer: A

Explanation:

The Government of Assam has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with cab-hailing company Ola for a pilot project of app-based river taxi services in Guwahati. This MoU was signed during the ongoing Global Investors Summit: Advantage Assam. According to the MOU, bringing water taxis on the online platform will strengthen the transportation ecosystem.

Question 6: What is the current repo rate, according to 6th Bi-monthly Monetary policy statement for 2017-18?

[A] 6.55%
[B] 6.25%
[C] 6.0%
[D] 5.75%

Answer: C

Explanation:

In the 6th Bi-monthly Monetary policy statement for 2017-18, the Reserve Bank of India (RBI) has kept the key interest rate “repo rate” unchanged at 6% and reverse repo at 5.75%. Also, the Marginal Standing Facility (MSF) rate and the Bank Rate kept at 6.25%. The decision of the Monetary Policy Committee (MPC) is consistent with the neutral stance of monetary policy in consonance with the objective of achieving the medium-term target for consumer price index (CPI) inflation of 4% within a band of +/- 2%, while supporting growth.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 7: Shubhankar Sharma is associated with which sports?

[A] Cricket
[B] Golf
[C] Tennis
[D] Badminton

Answer: B

Explanation:

Shubhankar Sharma from Chandigarh has become the highest ranked Indian golfer after grabbing 72nd position in the Official World Golf Ranking (OWGR). He has won the Maybank Championship in Kuala Lumpur, Malaysia.

Question 8: Which country has become the world’s first country to repeal same-sex marriage?

[A] Greece
[B] Portugal
[C] South Africa
[D] Bermuda

Answer: D

Explanation:

Bermuda has become the world’s first country to legalise and then repeal same-sex marriage. The governor of the British island territory John Rankin approved a bill reversing the right of gay couples to marry, despite 2017 Supreme Court ruling that authorized same-sex marriage. It is a step towards seeking to balance opposition to same-sex marriage on the socially conservative island while complying with European court rulings that make sure same-sex couples are recognized and protected in the territory.

Question 9: Which city is hosting the National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018?

[A] Pune
[B] Nagpur
[C] New Delhi
[D] Jabalpur

Answer: C

Explanation:

The National Informatics Centre (NIC) is organizing a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 in New Delhi from February 8, 2018. The event has be inaugurated by Electronics and Information Technology Ravi Shankar Prasad at India Habitat Centre. The theme for VIVID 2018 is – Cyber Security and Innovation.

Question 10: Madavoor Vasudevan Nair, the Kathakali maestro has passed away. He hailed from which state?

[A] Kerala
[B] Karnataka
[C] Andhra Pradesh
[D] Tamil Nadu

Answer: A

Explanation:

Madavoor Vasudevan Nair (89), the Kathakali maestro, has passed away while performing at Agasthyacodu Mahadeva Temple in Anchal, Kerala on February 6, 2018. A recipient of several awards, including Padma Bhushan, he was the follower of the Kaplingattu School, the particular style of south Kerala.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 11: Which committee has been constituted by Union Government to expedite capital acquisition for Armed Forces modernisation?

[A] Rabindra Thapa committee
[B] Vinay Sheel Oberoi committee
[C] Vijayan Kumar committee
[D] Narendra Singh committee

Answer: B

Explanation:

Nirmala Sitharaman, the Union Defence Minister, has constituted a 13-member advisory committee to monitor and expedite capital acquisition projects for the modernization of the armed forces. The committee will undertake an independent review and check the status of ongoing critical projects worth more than Rs 500 crore.

Question 12: NCERT has collaborated with which internet company to teach students digital safety?

[A] Microsoft
[B] Twitter
[C] Facebook
[D] Google

Answer: D

Explanation:

The National Council of Educational Research and Training (NCERT) has signed a pact with Google to integrate a course on ‘Digital Citizenship and Safety’ in information and communication technology curriculum. The integrated course will be implemented in more than 1.4 million schools across the country from next academic session in April 2018.

Question 13: Who has become the world’s first female cricketer to take 200 wickets in One-Day Internationals (ODI)?

[A] Jhulan Goswami
[B] Veda Krishnamurthy
[C] Smriti Mandhana
[D] Neetu David

Answer: A

Explanation:

Jhulan Goswami, India’s veteran pacer, has become the first female cricketer in the world to take 200 wickets in One-Day Internationals (ODI) cricket. She achieved the feat when she bagged the wicket of South Africa opener Laura Wolvaardt during the 2nd ODI of the 3-match series at the Diamond Oval in Kimberley.


Question 14: Where is the headquarters of Centre for Science and Environment (CSE)?

[A] Udaipur
[B] New Delhi
[C] Jhansi
[D] Patna

Answer: B

Explanation:

The Centre for Science and Environment (CSE) is a not-for-profit public interest research and advocacy organisation based in New Delhi. It works as a think tank on environment-development issues in India, poor planning, climate shifts devastating India’s Sundarbans and advocates for policy changes and better implementation of the already existing policies.

Question 15: According to Prime Minister’s Research Fellows scheme, how many meritorious students of B. Tech and M. Tech to get fellowship every year?

[A] 2000
[B] 2500
[C] 1000
[D] 1500

Answer: C

Explanation:

As per Prime Minister’s Research Fellows scheme, the Union Government will give fellowships to 1,000 meritorious students of B. Tech and M. Tech every year. The fellowship amount will be Rs. 70 to 80 thousand per month. Apart from this, a research grant of Rs. two lakh will be provided to each of the fellows for a period of five years.

Question 16: John Mahoney, the noted actor passed away. He hailed from which country?

[A] United Kingdom
[B] United States
[C] Brazil
[D] Canada

Answer: B

Explanation:

John Mahoney (77), an English-American actor of stage, film and television, has passed away in Chicago, United States on February 4, 2018. He was best known for playing the blue-collar patriarch Martin Crane in the American sitcom Frasier, which aired on NBC from 1993 to 2004. In addition to his film and television work, Mahoney also worked as a voice actor and was particularly passionate about his stage work on Broadway and in Chicago theatre.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 17: Which city to host the 6th World Government Summit (WGS-2018)?

[A] New Delhi
[B] Kathmandu
[C] Colombo
[D] Dubai

Answer: D

Explanation:

The 6th edition of World Government Summit (WGS) 2018 will be held in Dubai, United Arab Emirates (UAE) from February 11 to 13. The Indian delegation will be led by Prime Minister Narendra Modi. The summit acts as a knowledge exchangehub between government officials, thought leaders, policy makers and private sector leaders, and as an analysis platform for the future trends, issues and opportunities facing humanity.

Question 18: Which city is hosting the 5th edition of South Asia Region Public Procurement Conference (SARPPC-2018)?

[A] New Delhi
[B] Kathmandu
[C] Dhaka
[D] Colombo

Answer: A

Explanation:

The 5th edition of the South Asia Region Public Procurement Conference (SARPPC-2018) was inaugurated by Arun Jaitley, the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, in New Delhi on February 5, 2018. The theme of the conference is “Public Procurement and Service Delivery”.


Question 19: What is the theme of the 2018 World Wetland Day (WWD)?

[A] Wetlands and Tourism
[B] Wetlands for our Future – Sustainable Livelihoods
[C] Forests and Wetlands
[D] Wetlands for a Sustainable Urban Future

Answer: D

Explanation:

The World Wetlands Day (WWD) is observed every year on February 2 to mark the adoption of the Convention on Wetlands in the city of Ramsar in Iran in 1971. The 2018 theme is “Wetlands for a Sustainable Urban Future”. It highlights the value of wetlands in securing local livelihoods through activities as fishing, rice farming, tourism and water provision. The day is observed to promote, create awareness and ensure positive and affirmative action for conservation of wetlands.

Question 20: The Kandaleru Dam is located in which state?

[A] Kerala
[B] Maharashtra
[C] Andhra Pradesh
[D] Goa

Answer: C

Explanation:

The Kandeleru Dam is an irrigation project built on the Kandaleru River in Rapur Mandal, Nellore district, Andhra Pradesh. The project is part of the Telugu Ganga project which supplies drinking water to Chennai city from the Srisailam reservoir on Krishna River.

Hope you are satisfied from above mentioned updates regarding General Knowledge and latest Current Affairs. Join us on Facebook or Google + or bookmark our web portal for latest updates.

For any query or any suggestion related to information provided in this page about GK Questions 10th February 2018, leave your comments in below mentioned comment box and our team will soon reply you towards it.

Get Here GK February Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.