Header Ads

GK Questions 14th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 14th February 2018 PJH

Read out GK Questions 14th February 2018 PJH!!! Team of PJH prepares daily GK Quiz for the readers who want to get latest current affairs updates. These general knowledge questions will not only helpful for the candidates who are preparing for any entrance or competitive exam but also for the individual who want to make their knowledge vast.

Important current affairs of 14th February 2018 are furnished below which includes all updates. Applicants can read the daily current affairs and practice through GK Questions for upcoming exam. Candidates can bookmark our web page so that they can get instant update as soon as team of www.privatejobshub.in post a daily GK questions and answer page.

GK Questions 14th February 2018 PJH

Latest GK Highlights of Today:
NATIONAL NEWS
  • Govt saved Rs. 56k cr through Aadhaar-enabled DBT: PM Modi
  • Rajasthan CM announces one time loan waiver of upto Rs. 50,000 for small & marginal farmers
Also Read Out: National Current Affairs

INTERNATIONAL NEWS
  • Mumbai 12th Richest City Globally, New York Tops: New World Wealth Report
  • World Government Summit held in Dubai
  • World’s first driverless transport pods unveiled in Dubai
  • Gevora, the world’s tallest hotel, opens in Dubai
Want To Read? International Current Affairs

ECONOMY
  • Direct tax collections rise 19.3% in April- Jan
BUSINESS
  • Eduvanz secures RBI approval to disburse loans for skill development
  • ONGC, partners acquire 10% stake in Abu Dhabi oilfield for $600 million
Current Highlights: Political Current Affairs

SPORTS
  • Kishan Gangolli wins 13th edition of National Chess Championship for blind

Question 1: The World Government Summit is being held in which among the following cities?

A) Riyadh
B) New Delhi
C) Dubai
D) Jerusalem

Answer: C

Explanation:

The World Government Summit kicked off in Dubai, UAE, bringing together some of the globe’s top thinkers and decision makers, as well as a few celebrity speakers. The three-day event, which was first held in Dubai in 2013, has been described as the largest annual government gathering in the world.

Question 2: The National Productivity Week is observed annually between __________

A) February 10-16
B) February 12-18
C) February 14-20
D) February 8-14

Answer: B

Explanation:

National Productivity Council is observing National Productivity Day on 12th February, and National Productivity Week till 18th February.


Question 3: According to government data, an amount of Rs ______ crores has been saved by the Central Government through Aadhaar- enabled direct benefit transfer of about 400 government schemes.

A) Rs 56,000 Crore
B) Rs 50,000 Crore
C) Rs 62,000 Crore
D) Rs 49,000 Crore

Answer: A

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi at World Government Summit in Dubai said that the Union government has saved Rs 56,000 crore through Aadhaar-enabled Direct Benefit Transfer (DBT) of about 400 government schemes.

Question 4: ONGC Videsh Ltd and its partners has entered into $_______ million deal to acquire 10 percent stake in a large offshore oilfield in Abu Dhabi

A) $400 million
B) $700 million
C) $500 million
D) $600 million

Answer: D

Explanation:

ONGC Videsh Ltd and its partners have acquired a 10 per cent in a large offshore oilfield in Abu Dhabi, UAE for $600 million, the first time any Indian company has set foot in oil-rich Emirates.

Question 5: The World’s first driverless transport pod has been unveiled in which country?

A) Dubai, UAE
B) Beijing, China
C) New York, United States
D) Melbourne, Australia

Answer: A

Explanation:

Dubai has started testing the world’s first self-driving pods that can travel individually and can also couple together to behave like a bus. The pods, designed to travel short and medium distances at 20 kmph, can be coupled in 15 seconds and detached in 5 seconds. Each pod can carry 10 riders and last for 3 hours on single charge.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 6: Qazi Wajid who died recently was a veteran actor of which country?

A) India
B) Pakistan
C) Turkey
D) Indonesia

Answer: B

Explanation:

Veteran actor Qazi Wajid, a pioneer of Pakistan’s radio industry, has passed away.

Question 7: The state government of Rajasthan has announced a one time loan waiver of how much amount for small and marginal farmers in the state?

A) Rs. 20,000
B) Rs. 40,000
C) Rs. 50,000
D) Rs. 60,000

Answer: C

Explanation:

In the budget speech, Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje announced one time loan waiver of upto Rs. 50,000 for small and marginal farmers in the state. She also announced free travel for people above 80 years of age and the hike in honorarium to Anganwadi workers.

Question 8: Who has won the 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for Blind?

A) Aryan Joshi
B) Soundarya Kumar Pradhan
C) Kishan Gangolli
D) Ashvin Makwana

Answer: C

Explanation:

Defending champion Karnataka’s Kishan Gangolli won the 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the blind in Mumbai.


Question 9: Which Indian city has been featured in the New World Wealth’s list of top 15 wealthiest cities globally?

A) Hyderabad
B) Begaluru
C) New Delhi
D) Mumbai

Answer: D

Explanation:

Mumbai, India’s financial capital is the 12th richest city in the world with a total wealth of $950 billion, according to a report by New World Wealth. The list was topped by New York as the richest city in the world. Total wealth refers to the private wealth held by all the individuals living in each city. It includes all their assets (property, cash, equities and business interests) less any liabilities.

Question 10: Acclaimed award winning musician Johann Johannsson passed away recently. He hailed from which country?

A) Germany
B) Iceland
C) United Kingdom
D) Spain

Answer: B

Explanation:

Acclaimed Icelandic musician and Oscar-nominated composer Johann Johannsson has passed away. He was 48. He was a native of Reykjavţk, Iceland

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 11: The World’s tallest 75 storied hotel named Gevora Hotel  has been unveiled in which city recently?

A) Dubai
B) Chicago
C) Beijing
D) Singapore

Answer: A

Explanation:

The tallest hotel in the world, the 356-metre-high Gevora Hotel, has opened in Dubai. The 75-storey structure broke the record earlier held by JW Marriott Marquis, which is also situated in Dubai, by just one metre. The Gevora Hotel has 528 rooms, four dining options, a luxury spa and a swimming pool, among other facilities.

Question 12: Who among the following filmmakers has been selected to be conferred with the inaugural ‘Raj Kapoor Award for Excellence in Cinema’?

A) S. S. Rajamouli
B) Kabir Khan
C) Shyam Benegal
D) Ramesh Sippy

Answer: D

Explanation:

Veteran filmmaker Ramesh Sippy, who directed the classic blockbuster “Sholay” and tele-serial “Buniyaad”, would be conferred the first ‘Raj Kapoor Award for Excellence in Cinema’. Instituted by the Asian Centre for Entertainment Education (ACEE) with various international organisations like World Bank, UNICEF, USC Annenberg Normal Lear Cenre, Hollywood Health and Society, Cinepolis Foundation and CMS, the ‘Raj Kapoor Trophy’ will be unveiled in Mumbai on 14th February, 2018.


Question 13: Which among the following firms has received the non-banking financial company (NBFC) licence by the Reserve Bank of India (RBI) to disburse loan for skill development?

A) AMW Finance Limited
B) Eduvanz Financing Private Limited
C) Agriuniver Invatrade Pvt Ltd
D) Alpari Forex (India) Pvt. Ltd

Answer: B

Explanation:

Eduvanz Financing – a skill development loan provider, has been granted the non-banking financial company (NBFC) licence by the Reserve Bank of India (RBI) to start providing loans in the multi-billion skill development sector. Eduvanz Financing Private Limited is headquartered in Mumbai, Maharashtra.

Question 14: What is the theme of the 2018 National Productivity Week?

A) Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India
B) From Waste to Profits-through Reduce, Recycle and Reuse
C) Ease of Doing Business for Higher Productivity and Sustainable Growth
D) Make in India – “Zero Defect, Zero Effect”

Answer: A

Explanation:

The theme for the 2018 National Productivity Week is – Industry 4.0 Leapfrog Opportunity for India. AIR correspondent reports Industry 4.0 or the fourth industrial revolution as it is called, is emerging globally as a powerful force and is being called as the next industrial revolution. It is characterized by the increasing digitization and interconnection of products, value chains and business models.

Question 15: Parbati Ghosh who passed away recently was a veteran __________

A) Singer
B) Classical Dancer
C) Actress
D) Author

Answer: C

Explanation:

Veteran Odia actress, producer and director Parbati Ghosh has passed away after pro-longed illness. She was 85. The national award-winning actress was ailing for sometime.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 16: According to a recent official data, the net direct tax collections during April-December this fiscal rose by 19.3 percent to Rs _______

A) Rs. 6.95 trillion
B) Rs. 5.75 trillion
C) Rs. 7.85 trillion
D) Rs. 4.65 trillion

Answer: A

Explanation:

According to official data released, direct tax collections grew by nearly 20 per cent between April and January this year with strong growth in both corporate and personal income tax receipts. It grew by 19.3 per cent up to January 2018 to Rs. 6.95-lakh crore.

Question 17: The first World Government Summit was held in which year?

A) 2017
B) 2009
C) 2000
D) 2013

Answer: D

Explanation:

The first World Government Summit was held in Dubai in 2013

Question 18: The headquarter of Eduvanz Financing Private Limited is in which state?

A) Haryana
B) Karnataka
C) Maharashtra
D) Kerala

Answer: C

Explanation:

Eduvanz Financing Private Limited is headquartered in Mumbai, Maharashtra

Question 19: The 13th edition of the National ‘A’ Chess Championship for the Blind took place in which city?

A) Mumbai
B) New Delhi
C) Ranchi
D) Bhopal

Answer: A

Question 20: The National Productivity Council is an autonomous body established in which year?

A) 1949
B) 1958
C) 1961
D) 1976

Answer: B

Explanation:

National Productivity Council, an autonomous body under Department of Industrial Policy & Promotion, Ministry of Commerce & Industry, Government of India was established on 12th February, 1958, with the objective of stimulating and promoting productivity and quality consciousness across all sectors in the country.

I hope after reading this page you will definitely come to know about the some aspects that will help you in for upcoming examination. Connect with our page that is www.privatejobshub.in on Facebook Or Google + to get latest and instant updates.

By going through daily General knowledge quiz individual will get help and at the last time you can also revise any date of questions through our page. So, aspirants may acquire all the latest news through this page to answers the questions easily related to Current Affairs.

Get Here GK February Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.