Header Ads

GK Questions 15th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 15th February 2018 PJH

Our team of PJH provides daily date wise General knowledge questions which cover all latest news and today we have prepared GK Questions on 15th February 2018 for our readers. Practicing daily GK Quiz helps you to get updated with world and also helps students to score marks who are preparing for any entrance or competitive exams.

Daily GK Quiz will make your mind sharp and you will not forget answers if you read them on daily basis. So, you must bookmark our page to get all related stuff of General Knowledge. We also provide daily current affairs in our page, so that all type of visitors can be satisfied from our page that is www.privatejobshub.in.  

GK Questions 15th February 2018 PJH

Current Highlights
  • 4th Meeting of Economic Advisory Council to Prime Minister held in New Delhi
  • 6th World Government Summit held in Dubai
  • India’s first ever Highway Capacity Manual released
  • Indian Army contributes 2,300 personnel for UN peace keeping mission in South Sudan
  • NHAI to launch ranking system for toll plazas
  • Chandrashekhar Kambar elected as President of Sahitya Akademi
  • February 13: World Radio Day 
  • International Conference on Unani Medicine held in New Delhi
  • UP Government launches DASTAK campaign to eradicate Japanise Encephalitis
  • Tanzania withdraws from UN refugee programme

Question 1: Which country will host the 8th edition of Theatre Olympics?

A) India
B) United States
C) Russia
D) Japan

Answer: A

Explanation:

India will host the 8th edition of Theatre Olympics from 17th of this month for the first time. The event will continue till 8th of April. 51 day long nationwide theatre extravaganza will be held in 17 cities including Ahmedabad, Bhopal, Patna, Kolkata, Mumbai, Guwahati and Jammu. The theme of the festival is flag of friendship.


Question 2: The Central government has advanced the dead line of connecting all villages through a road network from the year 2022 to which year, as part of the ‘Pradhan Mantri Gram Sadak Yojna’?

A) 2021
B) 2020
C) 2019
D) 2018

Answer: C

Explanation:

The Centre is making efforts to connect all villages through a road network by next year as part of the ‘Pradhan Mantri Gram Sadak Yojna’. Earlier, the target to compete these works was 2022 but it has been advanced to 2019. The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) was launched by the Central government to provide connectivity to unconnected habitations as part of a poverty reduction strategy.

Question 3: When is the World Radio Day observed?

A) February 11
B) February 14
C) February 12
D) February 13

Answer: D

Explanation:

World Radio Day is an observance day held annually on 13 February. World Radio Day is about celebrating radio, why we love it and why we need it today more than ever. A day to remember the unique power of radio to touch lives and bring people together across every corner of the globe.

Question 4: Which among the following state is soon to set up a Dada-Dadi Park in every city of the state?

A) Maharashtra
B) Jharkhand
C) Bihar
D) Haryana

Answer: B

Explanation:

Jharkhand Chief Minister Raghubar Das announced that a “Dada-Dadi Park” for senior citizens would be established in every city of the state soon. The parks in every city of the state will be set up to provide relief to people from hot summer.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 5: The World’s first Robot Ski Challenge was held in which country?

A) South Korea
B) Greece
C) North Korea
D) France

Answer: A

Explanation:

World’s first robot ski competition was held in South Korea in which self-operational humanoid skiers with two legs participated wearing skis. The robots were reportedly equipped with sensors, batteries and deep learning algorithms that allowed them to move on their own.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 6: Name the India’s first online radio station launched recently?

A) Radio Josh
B) Radio Utsav
C) Radio Umang
D) Radio Anand

Answer: C

Explanation:

Radio Umang, India’s first online radio station that allows the listener to just download and tune in, has been launched. Listeners can tune in to this online radio station through web streaming or download the app. With 24 hours programming, it has found listeners in Hindi speaking regions of India and in over 60 countries worldwide.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 7: What is the rank of India among the top ten countries of the world in terms of forest area, according to the report by Food and Agriculture Organization (FAO)?

A) 3
B) 8
C) 10
D) 5

Answer: B

Explanation:

As per the latest Food and Agriculture Organization (FAO) report, India is placed 8th in the list of Top Ten nations reporting the greatest annual net gain in forest area. India has shown an increasing trend in the forest and tree cover, in comparison to the global trend of decreasing forest cover during the last decade.

Question 8: What is the theme of the World Radio Day 2018?

A) Radio and Gender Equality
B) Radio and Youth
C) Radio and Cleanliness
D) Radio and Sports

Answer: D

Explanation:

The theme of World Radio Day 2018 is “Radio and Sports”.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 9: Name the first Indian golfer to qualify for the China Ladies PGA Tour

A) Ashbeer Saini
B) Shiv Chawrasia
C) Sharmila Nicollet
D) Aditi Ashok

Answer: C

Explanation:

Sharmila Nicollet has become the first Indian golfer to qualify for the China Ladies PGA Tour. The 26-year-old Bengaluru golfer fought her way back into the tournament in the last two rounds to earn a card for the Tour, which had Women’s World rankings points also.

Question 10: Well known human rights activist and lawyer Asma Jahangir passed away recently. She hailed from which country?

A) India
B) Pakistan
C) Bangladesh
D) Saudi Arabia

Answer: B

Explanation:

Renowned Pakistani human rights activist and lawyer Asma Jahangir has passed away. She was 66.


Question 11: Who among the following has become the youngest person in the world as well as the first Indian to swim across the Ocean Seven?

A) Sandeep Sejwal
B) Ashwin Menon
C) Rehan Poncha
D) Rohan More

Answer: D

Explanation:

Pune-based swimmer, Rohan More became the first Asian as well as the first Indian to swim across the Ocean Seven. Rohan is the youngest person in the world to swim across the Ocean Seven. The swimming marathon is widely considered equivalent to the Seven Summits mountaineering challenge. With this, More becomes only the ninth person in the world to complete it.

Question 12: Who among the following has been appointed as the head of Private Banking at HDFC Bank?
A) Rakesh Singh
B) Pradeep Mehta
C) Sarvesh Sinha
D) Manoj Singh

Answer: A

Explanation:

Rakesh Singh has been appointed as head of private banking at HDFC Bank. He will continue to head the bank’s investment banking, capital markets and financial institutions businesses.


Question 13: Paisabazaar.com has collaborated with which technology giant to develop  “industry first” innovations using artificial intelligence (AI) and machine learning for its online marketplace?

A) Amazon
B) Facebook
C) Google
D) Microsoft

Answer: D

Explanation:

Paisabazaar.com, the country’s largest digital lending platform, has entered into partnership with Microsoft to develop “industry first” innovations, to deliver innovative and unique customer experience on its platform using artificial intelligence and machine learning. With this partnership, Paisabazaar.com will move its entire technology infrastructure to Microsoft Azure (cloud based platform).

Question 14: Who is the writer of the book on former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee title Mere Sapno Ka Bharat?

A) Anita Moorjani
B) Tarun Vijay
C) Subhas Chandra
D) Arjun Singh

Answer: B

Explanation:

Union Home Minister Rajnath Singh released a book on best interviews of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee. The interviews have been compiled in a book form “Mere Sapno Ka Bharat’‘ by Tarun Vijay, former BJP MP and Editor of Panchjanya, an RSS published journal.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 15: In an effort to mitigate pollution, name the 14 days long campaign launched by the Delhi government jointly with the Ministry of Environment, Forest and Climate Change?

A) Clean Air Campaign
B) Swachh Air Campaign
C) Fight for Clean Air
D) Lets Clear the Air

Answer: A

Explanation:

The Delhi government and the MoEF (Ministry of Environment, Forest and Climate Change) jointly launched the Clean Air Campaign, which will continue for 2 weeks till February 23. As part of the Campaign, 70 teams have been constituted, comprising 1 officer of MoEF&CC & another from Delhi govt, who will be the co-leaders of the team. Campaign would include enforcement of pollution-control measures for vehicles, driving discipline & inspection of power plants.

Question 16: Which among the following is the largest bank in India by market capitalization?

A) HDFC Bank
B) ICICI Bank
C) Axis Bank
D) Federal Bank

Answer: A

Explanation:
HDFC Bank is India’s largest private sector lender by assets. It is the largest bank in India by market capitalization as of February 2016


Question 17: Who is the Cabinet Minister of Environment, Forest and Climate Change?

A) Jagat Prakash Nadda
B) Harsh Vardhan
C) Prakash Javadekar
D) V K Singh

Answer: B

Explanation:

He represents Chandni Chowk in Delhi as a Member of Parliament

Question 18: Moon Jae-in is the President of which country?

A) Russia
B) Japan
C) South Korea
D) North Korea

Answer: C

Explanation:

Capital: Seoul, Currency: South Korean won, Prime Minister: Lee Nak-yeon

Question 19: The book titled ‘Mere Sapnon ka Bharat’, recently released by Home Minister Rajnath Singh, is a compilation of interviews of which former minister?

A) P. V. Narasimha Rao
B) I K Gujral
C) Manmohan Singh
D) Atal Bihari Vajpayee

Answer: D

Explanation:

Union Home Minister Rajnath Singh released a book titled “Mere Sapnon ka Bharat”. It is a compilation of interviews of former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee by Tarun Vijay, an ex-MP, at a function in New Delhi.

Question 20: How much amount has been allocated towards the Prime Minister’s Research Fellows’ (PMRF) scheme in the Union Budget 2018-19?

A) Rs 1,650 crore
B) Rs 1,750 crore
C) Rs 1,550 crore
D) Rs 1,450 crore

Answer: A

Explanation:

The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the implementation of the ‘Prime Minister’s Research Fellows’ (PMRF) scheme with an outlay of Rs 1,650 crore for seven years beginning 2018-19.

Get Here GK February Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.