Header Ads

GK Questions 17th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 17th February 2018 PJH

Welcome back!!! Today team of PJH has come with a solution of searching daily GK questions on internet.  To get Daily GK Quiz for All Upcoming Exams in one single page you can read our daily date wise GK Sections. Today we have come with GK Questions on 17th February 2018.

Below mentioned General Knowledge questions includes all Major National, International, Business and Sports related current affairs of 17th February 2018. So, now there is now need to search different topics differently you will get a solution of daily GK Quiz questions from this page that is structured by team of www.privatejobshub.in.

GK Questions 17th February 2018 PJH

Today’s GK Current Affairs
  • Government extends anti-narcotics scheme for 3 more years
  • Paschim Lehar: Tri-service maritime exercise held off western coast
  • China to host 2018 SCO Summit at Qingdao in June
  • BHEL bags order from NTPC for flue gas desulphurisation system
  • India’s Aadhaar and Umang App win awards at world Government Summit 2018
  • Yes Bank lists $600 million MTN bond on India INX
  • West Bengal becomes first state to opt out of National Health Protection Scheme
  • India’s first radio festival held in Delhi
  • Venezuela, Libya Lose UNGA Vote for third time in 3 Years
  • Jacob Zuma resigns as South Africa’s President
Read Also: Selection Process in Competitive Exams


Question 1: The Barabati Stadium is located in which city?

A) Amaravati
B) Hyderabad
C) Kochi
D) Cuttack

Answer: D

Explanation:

The Barabati Stadium is an Indian sports stadium located in Cuttack, Odisha. It is a regular venue for international cricket and is the home ground of Odisha cricket team.

Question 2: What is the initial authorized capital of the New Development Bank?

A) $ 100 billion
B) $ 50 billion
C) $ 200 billion
D) $ 250 billion

Answer: A

Explanation:

The initial authorized capital of the bank is $100 bln divided into 1 mln shares having a par value of $100,000 each. The initial subscribed capital of the NDB is $50 bln divided into paid-in shares ($10 bln) and callable shares ($40 bln).

Question 3: Which among the following Small Finance Bank has recently unveiled an interactive digital savings account named SelfeSavings?

A) Utkarsh Small Finance Bank
B) Equitas Small Finance Bank
C) AU Small Finance Bank
D) Ujjivan Small Finance Bank

Answer: B

Explanation:

Equitas Small Finance Bank, the first private sector bank from Tamil Nadu post-Independence, has launched ‘selfeSavings’, an interactive digital savings account.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: Who has been appointed as the new Prime Minister of Nepal?

A) KP Sharma Oli
B) Sher Bahadur Deuba
C) Pushpa Kamal Dahal
D) Jhala Nath Khanal

Answer: A

Explanation:

After Nepal’s Prime Minister Sher Bahadur Deuba resigned from his post, Communist Party of Nepal (UML) Chairman KP Sharma Oli has become new Prime Minister of Nepal for the second time.

Question 5: The Government of India and the New Development Bank has signed a loan agreement worth USD ______ million under the first tranche of the Rajasthan Water Sector Restructuring Project

A) USD 50 million
B) USD 200 million
C) USD 100 million
D) USD 300 million

Answer: C

Explanation:

The Loan Agreement for financing of Rajasthan Water Sector Restructuring Project for the Desert Areas was signed between Government of India and the New Development Bank (NDB). This is the first tranche loan of USD 100 million approved by the NDB. The objective of this Project is to rehabilitate the 678 km long Indira Gandhi Canal system built during 1958-63 to prevent seepage, conserve water, and enhance water use efficiency as mandated by both national and state level policies on water use.

Question 6: Which among the following teams has won the 23rd edition of the Senior Women’s National Football Championship?

A) Assam
B) Haryana
C) Manipur
D) Tamil Nadu

Answer: D

Explanation:

Tamil Nadu has won the Senior Women’s National Football Championship for the first time. Tamil Nadu, which was playing its first-ever final, defeated Manipur, 2-1 at the Barabati Stadium in Cuttack.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 7: What is the rank of the Indian football team in the latest FIFA rankings released on February 15, 2018?

A) 100
B) 102
C) 105
D) 107

Answer: B

Explanation:

The India football team remained stagnant at the 102nd spot in the latest FIFA rankings.

Question 8: The India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held in which city?

A) Hyderabad
B) Mumbai
C) New Delhi
D) Pune

Answer: C

Explanation:

India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held in New Delhi. The two countries discussed trade relations in the agricultural sector. The summit was organized by the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 9: The RBI has relaxed the priority sector lending (PSL) rules for banks by announcing all credits to Micro small and medium enterprises (MSME) to qualify for PSL. Earlier, this limit was capped at Rs________crore

A) Rs 15 crore
B) Ra 10 crore
C) Rs 25 crore
D) Rs 20 crore

Answer: B

Explanation:

Reserve Bank of India has made banks’ priority sector norms lenient by saying that all loans to micro small and medium enterprises (MSME) will henceforth qualify as priority sector lending. This was a long time demand from banks. Till date, loans up to Rs 10 crore per MSME borrower was considered for priority sector calculation.

Question 10: Name the first Indian state which has announced to opt out of Central Governments ambitious ‘Modicare’ scheme?

A) West Bengal
B) Bihar
C) Delhi
D) Punjab

Answer: A

Explanation:

Claiming that the Bengal government had already enrolled 50 lakh people under its own Swasthya Sathi programme, Chief Minister Mamata Banerjee has announced the decision to opt out of Centre’s ‘Modicare’ scheme. This makes West Bengal the first state to withdraw from the ambitious programme.


Question 11: The international conference ‘Agricon 2018’ and ‘Agriexpo 2018’ was inaugurated in which city by the President Ram Nath Kovind on February 14?

A) Ghazipur
B) Patna
C) Bhopal
D) Kanpur

Answer: D

Explanation:

President Ram Nath Kovind inaugurated the international conference ‘Agricon 2018’ and ‘Agriexpo 2018’ at Kanpur‘s Chandrashekhar Azad University of Agriculture and Technology (CSAUT) in Uttar Pradesh.

Question 12: Muzaffar Hussain who passed away recently was a renowned __________

A) Scientist
B) Politician
C) Journalist
D) Actor

Answer: C

Explanation:

Noted writer, thinker and journalist Muzaffar Hussain has passed away due to prolonged illness. Proficient in many languages, he used to write for a number of journals in various languages and also for a number of vernacular dailies.


Question 13: The TiE Global Summit (TGS) will be held in which city in February 2018?

A) New Delhi
B) Mumbai
C) Jaipur
D) Chennai

Answer: B

Explanation:

The TiE Global Summit (TGS) will be held in Mumbai, Maharashtra on February 21 and 22. The summit is being held in association with leading government agencies and over 20 TiE chapters across India, USA, Canada, Singapore, Hong Kong, Australia and Dubai,with the aim of setting the tone for the next wave of business and innovation.

Question 14: Which among the following Indian states has recently unveiled India-Bangladesh “Friendship Gate” for the border guards of the two nations?

A) Assam
B) Tripura
C) Mizoram
D) Meghalaya

Answer: D

Explanation:

Meghalaya Governor Ganga Prasad inaugurated the “Friendship Gate” for the Indian and Bangladesh border guards. The Friendship Gate has been constructed near Integrated Check post, 90 km South of capital Shillong on border with Bangladesh.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 15: A ‘gender park’ is soon to be set up in which of the following cities of Kerala to fight gender inequality?

A) Kochi
B) Kottayam
C) Thrissur
D) Alappuzha

Answer: B

Explanation:

A ‘gender park’ open exclusively to women and children will be set up in Kerala’s Kottayam. Skill development courses and self-employment training facilities will be offered to women visiting the park and rehabilitation centres for sexual abuse victims will be set up in its premises.

Question 16: The Group of Monuments at Hampi have been selected as one of the 10 tourist destinations to be developed as ‘Iconic Tourism Site’ as stated in the Union Budget 2018-19. Hampi monuments are located in which state?

A) Karnataka
B) Maharashtra
C) Rajasthan
D) Andhra Pradesh

Answer: A

Explanation:

The Hampi monuments which are part of Karnataka’s cultural heritage, will be one of the 10 tourist destinations across India to be developed as ‘Iconic Tourism Site’ by the central government.


Question 17: Recently, Hailemariam Desalegn has resigned from the post of the Prime Minister of which country?

A) Sudan
B) Somalia
C) Kenya
D) Ethiopia

Answer: D

Explanation:

Ethiopian Prime Minister Hailemariam Desalegn has submitted a letter of resignation. He has been in power since 2012.

Question 18: India’s first radio festival has been orgainzed in which of the following cities?

A) Pune
B) New Delhi
C) Indore
D) Chandigarh

Answer: B

Explanation:

India’s first radio festival is being held in New Delhi to mark World Radio Day. The festival is being organized by International Association of Women in Radio and Television, in collaboration with UNESCO.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 19: Jacob Zuma, who announced his resignation from the Presidential post, served as the President of which country?

A) Zimbabwe
B) Egypt
C) South Africa
D) Oman

Answer: C

Explanation:

South Africa’s embattled President Jacob Zuma has resigned. He announced the decision in a televised address to the nation after the ruling African National Congress (ANC) party threatened to eject him from office via a parliamentary vote of no confidence.

Question 20: Which country has attained the top position in the latest World FIFA Rankings?

A) Germany
B) Spain
C) Argentina
D) Portugal

Answer: A

Explanation:

2014 World Cup Champions Germany continued to maintain their top position.

We the team of www.privatejobshub.in hopes this page helps you and proves beneficial for you and our team wishes you best of luck for your upcoming exams.  If any individual is having any query or have any suggestion related to GK Questions on 17th February 2018 you can simply comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it. Those candidates who are engaged in preparing for any competitive exam or entrance exam, they must have the knowledge of daily current affairs which will be useful for them.

Get Here GK February Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.