Header Ads

GK Questions 18th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 18th February 2018 PJH

PJH team has listed some GK Questions on 18th February 2018. Readers can go ahead and read all the latest current affairs of 18th February 2018. By reading daily GK quiz, you will surely make your general knowledge good and your IQ level will increases. Now, you must be thinking that from where you should read all the updates daily news that is PJH page will help you in providing all daily updates.

Question from General Knowledge or GA section is asked from almost all the competitive exams which include questions based on news of national or international, business updates, economic market, political sector of India and many others factors related to changes made in the country.

In that concern, PJH team provides daily GK Quiz for readers on daily basis which will be very helpful for your upcoming exams. All the visitors can collect all updates from the below section of page that is prepared by the team members of www.privatejobshub.in

GK Questions 18th February 2018 PJH

Highlights of Today’s Current Updates
  • World Sustainable Development Summit 2018 held in New Delhi
  • Malacidins: Scientists discover new class of antibiotics from soil
  • Government inks $100 million loan agreement with NDB for Rajasthan Water Project
  • ONGC to introduce Asia’s first large scale CO2 injection technique at Gandhar field
  • Government to award former DG of Kapurthala science city Raghbir Singh Khandpur
  • KP Sharma Oli sworn in as Nepal’s Prime Minister
  • Cyril Ramaphosa sworn in as new President of South Africa
  • Government extends anti-narcotics scheme for 3 more years
  • Paschim Lehar: Tri-service maritime exercise held off western coast
  • China to host 2018 SCO Summit at Qingdao in June

Question 1: Who has been appointed as the new Vice Chancellor of the Tezpur University?

[A] Jagadesh Kumar
[B] Yoginder K Alagh
[C] Tariq Mansoor
[D] Vinod Kumar Jain

Answer: D

Explanation:

Vinod Kumar Jain, the former Professor of the Jawaharlal Nehru University (JNU), has been appointed as the new Vice Chancellor of the Tezpur University. He will serve as the vice-chancellor for a period of five years from the date he takes charge until he attains the age of 70 years, whichever is earlier.

Question 2: Which city is hosting the India’s biggest international conference on pharmaceutical industry “India Pharma & India Medical Device 2018”?

[A] New Delhi
[B] Pune
[C] Bengaluru
[D] Jaipur

Answer: C

Explanation:

The third-edition of international conference and exhibition on pharmaceuticals industry and medical devices- India Pharma 2018 and India Medical Device 2018 – has started in Bengaluru, Karnataka on February 15, 2018. It was inaugurated by Ananth Kumar, Union Minister of Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs, with the theme – ‘Affordable & Quality Healthcare’.

Question 3: The world’s tallest hotel ‘Gevora’ has opened in which city?

[A] Paris
[B] Beijing
[C] Tokyo
[D] Dubai

Answer: D

Explanation:

The world’s tallest hotel ‘Gevora’ has opened in Dubai, United Arab Emirates (UAE) on February 11, 2018. The gleaming gold 75-storey Gevora Hotel stands 356 metres, or nearly a quarter of a mile, tall. The hotel has 528 guest rooms and suites and four restaurants. It has 232 Deluxe Rooms, 265 one-bed room deluxe and 31 two-bedroom suites.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 4: Who has been appointed the new governor of Bank of Japan (BOJ) ?

[A] Hiroshi Nakaso
[B] Haruhiko Kuroda
[C] Masayoshi Amamiya
[D] Kikuo Iwata

Answer: B

Explanation:

Haruhiko Kuroda has been reappointed as the governor of Bank of Japan (BOJ) for second five-year term by the Government of Japan. His second term will come into force when the current one ends in April 2018. Kuroda will be first governor to serve two terms since 1954. The Bank of Japan is the central bank of Japan and it is headquartered in Tokyo, Japan.


Question 5: Which country to host 2018 Shanghai Cooperation Organization (SCO) Summit?

[A] China
[B] India
[C] Kazakhstan
[D] Tajikistan

Answer: A

Explanation:

The 18th Shanghai Cooperation Organization (SCO-2018) will be hosted by China in the city of Qingdao in June, 2018. China had taken over the rotating chair of SCO after the17th SCO summit 2017, which was held in Astana, Kazakhstan in June 2017. The SCO is consists of China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Uzbekistan, India and Pakistan. The SCO focuses on security- related issues of the region especially on counter terrorism cooperation.

Question 6: Which union minister has inaugurated the World Sustainable Development Summit – 2018?

[A] Harsh Vardhan
[B] Jual Oram
[C] Narendra Modi
[D] Anant Geete

Answer: C

Explanation:

The World Sustainable Development Summit – 2018 has inaugurated by Prime Minister Narendra Modi at Vigyan Bhawan in New Delhi on February 16, which has been organized by The Energy and Resources Institute (TERI) to discuss frameworks to resolve climate change crises in developing countries.


Question 7: Which city is hosting the India’s first-ever radio festival?

[A] New Delhi
[B] Pune
[C] Mumbai
[D] Kanpur

Answer: A

Explanation:

India’s first-ever radio festival has started at the UNESCO House in New Delhi on February 15, 2018 to mark World Radio Day (WRD-2018). The festival has been organised by International Association of Women in Radio and Television in partnership with UNESCO.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 8: Which state has won the Senior Women’s National Football Championship 2018?

[A] Manipur
[B] Madhya Pradesh
[C] Punjab
[D] Tamil Nadu

Answer: D

Explanation:

Tamil Nadu has lifted their maiden title in the 23rd edition of the Senior Women’s National Football Championship 2018 by defeating Manipur in the final by 2-1 at the Barabati Stadium in Cuttack on February 14. Indumathi has also adjudged the player of the final as well as the tournament for her superlative performances.

Question 9: Who has been sworn-in as the new Prime Minister of Nepal?

[A] Sushil Koirala
[B] Sher Bahadur Deuba
[C] KP Sharma Oli
[D] Khil Raj Regmi

Answer: C

Explanation:

Khadga Prasad Sharma Oli, the chairperson of Communist Party of Nepal (Unified Marxist-Leninist) , has been sworn-in as the 41st Prime Minister of Nepal, after his Left alliance routed the ruling Nepali Congress in the country’s historic parliamentary and local polls.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 10: India has signed how much amount of 2nd loan agreement with New Development Bank (NDB) for Rajasthan Water Project?

[A] $200 million
[B] $100 million
[C] $115 million
[D] $185 million

Answer: B

Explanation:

India has signed the second loan agreement of $100 million with New Development Bank (NDB) for Rajasthan Water Sector Restructuring Project for Desert Areas on 13th February 2018 at New Delhi. This is the first tranche loan approved by the NDB under the Multi Tranche Financing Facility of $345 Million for this project.

Question 11: Which country to host the World Sustainable Development Summit – 2018?

[A] South Africa
[B] Nepal
[C] Brazil
[D] India

Answer: D

Explanation:

The World Sustainable Development Summit – 2018 will be held in New Delhi on February 16. The summit will address a wide variety of issues, including combating land degradation and air pollution, effective waste management and create financial mechanisms to enable effective climate change mitigation.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 12: Which state has become the India’s first state to opt out of the National Health Protection Scheme “Modi Care”?

[A] Karnataka
[B] Punjab
[C] West Bengal
[D] Kerala

Answer: C

Explanation:

West Bengal has become the first Indian state to opt out of the National Health Protection Scheme (NHPS) “Modicare”, which was unveiled in the Union Budget 2018. Chief Minister Mamata Banerjee Banerjee has stated that West Bengal already has made hospitalization and medical treatment free of cost for its citizens, so it doesn’t see the point of spending on a separate programme that will do the same.

Question 13: The world’s first autonomous pods has launched in which city?

[A] Berlin
[B] Dubai
[C] Paris
[D] New York

Answer: B

Explanation:

The Roads and Transport Authority (RTA) of Dubai has launched the test of the world’s first autonomous pods at the World Government Summit (WGS) in Dubai, United Arab Emirates (UAE) on February 11, 2018. The autonomous pods are designed and engineered in cooperation with the US-based Next Future Transportation.

Question 14: The India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held in which city?

[A] New Delhi
[B] Pune
[C] Bhopal
[D] Jaipur

Answer: A

Explanation:

The India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held in New Delhi on February 13. The two countries discussed trade relations in the agricultural sector. The summit was organized by the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare. Additionally, the Russian and Indian delegations visited the Central State Farm (CSF) to commemorate the 70 years of bilateral relations in the field of agriculture in Suratgarh, Rajasthan on February 14, 2018.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 15: Which Indian app has won the best Best M-Govt Service Award at 2018 World Government Summit 2018?

[A] Paytm app
[B] Tele-Law app
[C] Umang App
[D] mAadhaar app

Answer: C

Explanation:

India’s Umang App has won the Best M-Government Service award in the Accessible Government category while Aadhaar won the best emerging technology award at the recently concluded 6th edition of the World Government Summit 2018 in Dubai, where India had the status of ‘Guest of Honour’ country.

Question 16: The Omkareshwar Dam is bulit on which river in Madhya Pradesh?

[A] Son
[B] Narmada
[C] Chambal
[D] Tapti

Answer: B

Explanation:

The Omkareshwar Dam is a gravity dam on the Narmada River just upstream of Mandhata in Khandwa district, Madhya Pradesh. It is named after the Omkareshwar temple located just downstream. An associated hydroelectric power station located at the base of the dam has an installed capacity of 520 MW. The Narmada is the largest river in Madhya Pradesh, flowing towards the west and falling in the Arabian Sea.


Question 17: Who has been sworn-in as new President of South Africa?

[A] Cyril Ramaphosa
[B] Kgalema Motlanthe
[C] Cyilmso Motlanthe
[D] David Mabuza

Answer: A

Explanation:

Cyril Ramaphosa, head of the ruling African National Congress (ANC), has been sworn-in as the new President of South Africa on 15 February 2018. He was elected as the fifth president of South Africa by the ruling party politicians after the resignation of Jacob Zuma. Ramaphosa, who is an anti-apartheid activist, trade union leader and businessman, served as the Deputy President of South Africa from 2014 to 2018.

Question 18: Who has been named the EY Entrepreneur of the Year 2017?

[A] E Sreedharan
[B] Sanjiv Bajaj
[C] Puneet Dalmia
[D] Nithin Kamath

Answer: B

Explanation:

Sanjiv Bajaj, managing director of Bajaj Finserv, has been named the EY Entrepreneur of the Year 2017 for solutions in lending, life and general insurance and wealth advisory. He will represent India at the EY World Entrepreneur of the Year Award (WEOY) in Monte Carlo from June 13, 2018. Dr. E Sreedharan was honored with the Lifetime Achievement Award for transforming the face of public transportation in India.


Question 19: Khwaja Haleem, the former Uttar Pradesh minister has passed away. He associated with which political party?

[A] Nationalist Congress Party
[B] Bahujan Samaj Party
[C] Samajwadi Party
[D] Indian National Congress

Answer: C

Explanation:

Khwaja Haleem (78), the former Uttar Pradesh minister and senior Samajwadi Party leader, has passed away in New Delhi on February 16, 2018. Haleem, who belongs to a family of freedom fighters, completed his masters’ degree from the Aligarh Muslim University in 1969. He started his political career with the Youth Congress in the early 1970s.

Question 20: The Bheemgarh dam is built on which river in Madhya Pradesh?

[A] Barna River
[B] Sindh River
[C] Tawa River
[D] Wainganga River

Answer: D

Explanation:

The Bheemgarh dam is built across the Wainganga river in Chhapara tehsil of Seoni district of Indian state of Madhya Pradesh. The dam is also known as Sanjay Sarovar Bandh and Upper Wainganga dam. It is known as the biggest Mud / Earthen dam of Asia. It is bounded by mountains from all sides

We the team of www.privatejobshub.in hopes this page helps you and proves beneficial for you and our team wishes you best of luck for your upcoming exams. In this page you can get latest information about all major events happening in our country and worldwide.

Applicants can follow us on Facebook and Google plus to attain latest updates about this concern directly to your timeline. If any individual is having any query or have any suggestion related to GK Questions 18th February 2018 you can simply comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it.

Get Here GK February Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.