Header Ads

GK Questions 19th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 19th February 2018 PJH

Our team of PJH has updated GK Questions of 19th February 2018 for our readers that summarize all the important events of the national and international news, sports, economics and all other importance agendas that will prove to be very useful for the aspirants in their upcoming exams of 2018.

Aspirants may acquire daily GK Quiz or latest news to Answers the questions easily in the upcoming examination. Applicants can check latest MCQ and GK quiz questions answers in concern of February Current Affairs of 2018. Before appearing in any exam, you must have complete knowledge about current issues which happened in world wide. Get complete details about latest updates from the page of www.privatejobshub.in.

GK Questions 19th February 2018 PJH

Current Affairs Today
NATIONAL NEWS
  • India’s First Radio Festival Being Held In Delhi
  • Karnataka’s Hampi to be developed as iconic tourism site, announces Centre
Also Read Out: National Current Affairs

BANKING & FINANCE
  • India Signs Second Loan Agreement with New Development Bank for USD 100 Million
  • Equitas Small Finance Bank launches selfeSavings
Want To Read? International Current Affairs

SPORTS
  • Tamil Nadu wins Senior Women’s National Football Championship for first time
  • India retains 102nd spot; Germany tops latest FIFA rankings
Current Highlights: Political Current Affairs

APPOINTMENTS & RESIGNS
  • Jacob Zuma resigns as South Africa’s president
  • Ethiopian PM Hailemariam Desalegn resigns
  • KP Sharma Oli becomes Nepal’s new prime minister

Question 1: Which city hosted the National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018?

A) Gurgaon
B) Hyderabad
C) New Delhi
D) Indore

Answer: C

Explanation:

National Informatics Centre (NIC) has organized a three-day National Meet on Grassroot Informatics- VIVID 2018 at the India Habitat Centre, New Delhi. The theme for VIVID 2018 is “Cyber Security and Innovation”.

Question 2: Who has been elected as the new President of Bangladesh?

A) Zillur Rahman
B) Jamiruddin Sircar
C) Iajuddin Ahmed
D) Abdul Hamid

Answer: D

Explanation:

Bangladesh President Abdul Hamid has been re-elected for a second term. Earlier, the ruling Awami League (AL) nominated Abdul Hamid for his re-election as the country’s president. Hamid was sworn in as the 20th president of Bangladesh

Question 3: Instant messaging service provide Hike has partnered with which telecom service provider to launch a new service named ‘Total’ for smartphone users?

A) Vodafone
B) Idea
C) Airtel
D) Reliance

Answer: C

Explanation:

Homegrown messaging app Hike Messenger partnered with telecom service provider Airtel to embed its “Total” service on mobile phones under the latter’s “Mera Pehla Smartphone” programme.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 4: United States based SpaceX successfully launched the world’s most powerful rocket into the outer space on February 6. Name the rocket

A) Falcon XXX
B) Falcon Jumbo
C) Falcon 9X
D) Falcon Heavy

Answer: D

Explanation:

Business tycoon Elon Musk’s SpaceX has created history by successfully launching the Falcon Heavy rocket, the most powerful operational rocket in the world, into outer space. The rocket, which is on its course to the orbit of planet Mars, is the first step in Musk’s ambitious dream to send humans to Mars and create a colony on the planet.

Question 5: In its final bi-monthly monetary policy review of the fiscal 2017-18, RBI has kept the Repo Rate at ____ percent

A) 6 percent
B) 6.5 percent
C) 5 percent
D) 5.5 percent

Answer: A

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) kept its key interest rate unchanged at 6 per cent for the fourth time in succession at its final bi-monthly monetary policy review of the fiscal, citing concerns about the inflationary push by rising global crude oil prices. Repo Rate: Unchanged at 6% and Reverse Repo Rate: Unchanged at 5.75%


Question 6: Name the Indian women cricketer to achieve the feat of becoming the first player of the world to take 200 wickets in ODI series

A) Harmanpreet Kaur
B) Jhulan Goswami
C) Veda Krishnamurthy
D) Smriti Mandhana

Answer: B

Explanation:

Indian women’s cricket team pacer Jhulan Goswami has become the first woman in the world to take 200 wickets in ODI cricket. Goswami achieved the feat playing in her 166th ODI against South Africa. Goswami had become the leading wicket-taker in women’s ODIs in May last year, overtaking former Australian pacer Cathryn Fitzpatrick’s record of 180 wickets.

Question 7: Who among the following has been conferred with the ‘Grand Collar of the State of Palestine’, the highest Palestinian honour?

A) Virat Kohli
B) Narendra Modi
C) Salman Khan
D) Sushma Swaraj

Answer: B

Explanation:

In a special recognition of the Prime Minister Narendra Modi’s contribution to relations between India and Palestine, Palestinian President Mahmoud Abbas conferred the “Grand Collar of the State of Palestine” on him after the conclusion of the bilateral meeting. The Grand Collar is the highest order given to foreign dignitaries- such as Kings, Heads of State/Government and persons of similar rank.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 8: Indian Prime Minister Narendra Modi has recently laid the foundation stone of the first Hindu temple in which of the given countries?

A) Riyadh, Saudi Arabia
B) Jerusalem, Palestine
C) Dubai, UAE
D) Hanoi, Vietnam

Answer: C

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone for the first Hindu temple in the United Arab Emirates’ capital. The sprawling temple spread over an area of 55,000 square meters will be located off the Dubai-Abu Dhabi Sheikh Zayed Highway at Al-Rahaba.

Question 9: Which among the following states recently organized India’s first ever Pelican Festival?

A) Kerala
B) Karnataka
C) Andhra Pradesh
D) Tamil Nadu

Answer: C

Explanation:

The Andhra Pradesh government has decided to hold the first-of-its-kind, one-day Pelican Festival at the Atapaka Bird Sanctuary on Kolleru. Kolleru is one of the largest freshwater lakes in the country. Atapaka village is located on the borders of the Krishna and the West Godavari districts.


Question 10: The Reserve Bank of India (RBI) has decided to link the base rate with the MCLR with effect from _______ to ensure quicker transmission of policy rates to existing loan interest rate to borrowers

A) May 1, 2018
B) April 1, 2018
C) March 1, 2018
D) June 1, 2018

Answer: B

Explanation:

To speed up retail transmission by banks of the central bank’s cuts in the lending rate, the Reserve Bank of India (RBI) said that it will link the Base Rate with the Marginal Cost of Funds-based Lending Rate (MCLR) from the next fiscal.

Question 11: Which among the following payments bank has collaborated with Mumbai Dabbawala Association to use digital banking services for collecting instant payments?

A) India Post Payments Bank
B) Fino Payments Bank
C) Airtel Payments Bank
D) Paytm Payments Bank

Answer: D

Explanation:

Paytm Payments Bank, a digital bank which provides zero balance accounts and zero charges on digital transactions, partnered with the Mumbai Dabbawala Association, the pioneers of home-cooked food delivery. As part of this association, around 5000 dabbawalas will now be able to collect instant payments for their Dabba service through Paytm QR. Additionally, they will also avail an easy access to banking and other financial services by opening their bank accounts with Paytm Payments Bank.

Question 12: According to the Reserve Bank of India, what is the projected inflation rate for the first half of 2018-19?

A) 4.6 to 5.6 %
B) 6.6 to 7.2 %
C) 5.1 to 5.6 %
D) 5.6 to 7.2 %

Answer: C

Explanation:

The Reserve Bank of India (RBI) revealed that the estimated inflation for first half of the next fiscal would stand at 5.1 to 5.6 percent. However, RBI Governor Urjit Patel noted that it may ease to 4.6 percent, likely in the second half.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 13: Name the state which has achieved the first rank in the NITI Aayog’s latest Health Index report titled “Healthy States, Progressive India”

A) Kerala
B) Punjab
C) Gujarat
D) Tamil Nadu

Answer: A

Explanation:

Kerala, Punjab and Tamil Nadu were the top rankers in NITI Aayog’s latest Health Index report which has, for the first time, attempted to establish an annual systematic tool to measure and understand the heterogeneity and complexity of the nation’s performance in the health sector. While Kerala had best performance on health, Punjab was ranked second, Tamil Nadu and Gujarat take the third and fourth spots among larger states. Odisha, Bihar and Rajasthan occupy the bottom three positions.

Question 14: Chandrasekhar Rath passed away recently. He was noted litterateur of which language?

A) Malayalam
B) Odia
C) Kannada
D) Tamil

Answer: B

Explanation:

The doyen of Odia literature Chandrasekhar Rath has passed away. The writer was nominated for the prestigious Padma Shri award this year. Rath was conferred with several awards, including Kendra Sahitya Akademi Award, Odisha Sahitya Akademi Award and Atibadi Jagannath Das Samman, for his contribution in the field of literature.

Question 15: Who has been appointed as the MD & CEO of SBI Card recently?

A) Hardayal Prasad
B) Vijay Jasuja
C) Arijit Basu
D) Rajnish Kumar

Answer: A

Explanation:

SBI Card, the country’s second largest credit card issuer, has appointed Hardayal Prasad as new Managing Director & Chief Executive Officer.

Question 16: How much amount has been allocated to Government of Odisha in the Union Budget 2018-19 for its railway projects?

A) Rs 6,500 crore
B) Rs 5,450 crore
C) Rs 6,105 crore
D) Rs 5,252 crore

Answer: D

Explanation:

The union government has allocated Rs 5,252 crore in the Union Budget 2018-19 for railway projects in the state as against the state’s demand for Rs 6,500 crore. It received Rs 150 crore more compared with last year’s budget, which is the highest ever allocation for Odisha in any Budget pertaining to railways.


Question 17: The 2018 International Conference on Unani Medicine was orgainsed in which city?

A) Mumbai
B) Bangalore
C) New Delhi
D) Pune

Answer: C

Explanation:

The 2018 International Conference on Unani Medicine has inaugurated by Dr Jitendra Singh (the Union Minister of Development of North-East Region) with theme “Integration of Unani System of Medicine in Mainstream Healthcare” in New Delhi on November 10, 2018. The purpose of the 2-day conference is to promote integration of Unani Medicine in mainstream healthcare across the globe.

Question 18: The Swachh Bharat Sanitation Park has been inaugurated in which city?

A) Chennai
B) Mumbai
C) Nagpur
D) New Delhi

Answer: D

Explanation:

The Ministry of Drinking Water and Sanitation, in collaboration with the Environmental Sanitation Institute and Tata Trusts, has developed a Sanitation Park which was inaugurated in Delhi. The Park demonstrates various options pertaining to toilet technologies and solid and liquid waste management technologies, with a brief description of these technologies.

Question 19: Which country was accorded the Guest of Honour status by Saudi Arabia at its annual National Heritage and Culture Festival ‘Janadriyah’ in Riyadh?

A) Bangladesh
B) India
C) UAE
D) Pakistan

Answer: B

Explanation:

External Affairs Minister Sushma Swaraj met Saudi King Salman bin Abdulaziz who inaugurated the prestigious National Heritage and Culture Festival ‘Janadriyah’ in Riyadh, at which India is the guest of honour country. King Salman in the presence of Swaraj inaugurated the festival which exhibits Saudi Arabia’s rich tapestry of culture and heritage and is organised by the National Guard.

Question 20: According to the data by Dubais Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism), which country has gained top spot for being the source market for Dubai in 2017?

A) India
B) Japan
C) Russia
D) Saudi Arabia

Answer: A

Explanation:

Dubai witnessed 15 percent growth in tourist arrivals from India in 2017, hosting 2.1 million visitors, retaining top spot as the source market. It also became the first country to cross the 2 million mark in a single year, according to the latest data published by Dubai’s Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism). The growth is mainly due to the success of Dubai Tourism’s ongoing collaboration with Bollywood superstar Shah Rukh Khan in the ‘BeMyGuest’ campaign.

Contenders can join us on Facebook or Google + or bookmark our web page that is www.privatejobshub.in to get instant access our web page. Candidates having any query or any suggestion related to GK Questions 19th February 2018 they you can comment us on below mentioned comment box our team will soon reply towards it. Subscribe our site and get daily updates directly for free on your email.

Get Here GK February Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.