Header Ads

GK Questions 21st February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 21st February 2018 PJH

Reading daily GK updates keep you updated and also you get knowledge about current happenings worldwide. Students who are preparing for any competitive exam they know the real value of Daily GK Quiz. That’s why today team of PJH is going to discuss on GK Questions 21st February 2018 which will be useful for upcoming exams.

Practicing daily GK Questions will encourage you and gives motivation to achieve your desired goals. Reading daily current affairs leads you to know the latest and updated current affairs worldwide. Team of www.privatejobshub.in has well equipped this page with pin pointed details related to GK Questions 21st February 2018 you can collect all updates through this single page.

GK Questions 21st February 2018 PJH

Today’s Latest Current Affairs
  • World Sustainable Development Summit 2018 held in New Delhi
  • Malacidins: Scientists discover new class of antibiotics from soil
  • Government inks $100 million loan agreement with NDB for Rajasthan Water Project
  • ONGC to introduce Asia’s first large scale CO2 injection technique at Gandhar field
  • Government to award former DG of Kapurthala science city Raghbir Singh Khandpur
  • KP Sharma Oli sworn in as Nepal’s Prime Minister
  • Cyril Ramaphosa sworn in as new President of South Africa
  • Government extends anti-narcotics scheme for 3 more years
  • Paschim Lehar: Tri-service maritime exercise held off western coast
  • China to host 2018 SCO Summit at Qingdao in June
Also Read Out: National Current Affairs


Question 1: Which among the given has been recognized as the world’s best employers by the Top Employer Institute for the year 2018?

A) Tata Consultancy Services
B) Infosys
C) Wipro
D) HCL Technologies Ltd

Answer: A

Explanation:

Tata Consultancy Services (TCS) has been recognized as the world’s best employers by the Top Employer Institute for the consecutive third year. TCS was selected from a pool of 1,300 companies in 113 countries for offering exceptional services to its employees.

Question 2: What is the currency of Iran?

A) Dinar
B) Kyat
C) Lira
D) Rial

Answer: D

Explanation:

Capital-Tehran


Question 3: Which among the following apps has been honored with the Best M-Government Service award in the Accessible Government category at the recently concluded World Government Summit 2018?

A) Umang App
B) NARI App
C) SFOORTI App
D) Shakthi App

Answer: A

Explanation:

India’s Umang App was named winner of the Best M-Government Service award in the Accessible Government category while Aadhar won the best emerging technology award at the recently concluded World Government Summit 2018 in Dubai, where India had the status of ‘Guest of Honour’ country.

Question 4: India’s first Artificial Intelligence (AI) Institute is soon to be established in which among the given cities?

A) New Delhi
B) Gurgoan
C) Mumbai
D) Hyderabad

Answer: C


Explanation:

In a first in the country, the Maharashtra state government will be setting up an institute for artificial intelligence (AI) in Mumbai. AI institute will give a fresh impetus to the ‘fourth industrial revolution’, and promote Mumbai as an investment destination in innovations and data analysis.

Question 5: How much amount has been sanctioned by the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) for area development plans for Punjab?

A) Rs 1,918 crore
B) Rs 1,820 crore
C) Rs 1,722 crore
D) Rs 1,616 crore

Answer: A

Explanation:

The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) announced area development plans worth Rs 1,918 crore for Punjab to supplement farmers’ income. Under this plan, the activities like dairy, vegetable cultivation, bee keeping, mushroom growing will be promoted in order to provide income to farmers at sustainable basis.

Question 6: Who among the following has been appointed as the new President of South Africa?

A) Mogoeng Mogoeng
B) Cyril Ramaphosa
C) Thandi Modise
D) Baleka Mbete

Answer: B

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Explanation:

Cyril Ramaphosa, head of the ruling African National Congress (ANC) has been sworn in as South Africa’s new President. He was elected as the new president of South Africa by the ruling party politicians after the resignation of Jacob Zuma.

Question 7: The Indian Space Research Organization is set to land India’s second lunar exploration mission Chandrayaan-2 on the moon by ____________

A) March 2022
B) April 2020
C) March 2019
D) April 2018

Answer: D

Explanation:

India, which has been making strides in the space race, is set to land its Chandrayaan-2 on the Moon in April. It is India’s Chandrayaan-I which discovered the presence of water on the surface of the moon. It is going to be a further extension of that Chandrayaan-2 is India’s second lunar exploration mission after Chandrayaan-1.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 8: The State Bank of India has announced to set up its first Global NRI Centre (GNC) in which of the following cities?

A) Kochi
B) Hyderabad
C) Bengaluru
D) Manipal

Answer: A

Explanation:

State Bank of India launched its Global NRI Centre (GNC) in Kochi, Kerala, a one-stop customer service point for all NRI banking-related activities. To further enhance the service experience for NRIs, the bank also launched other services such as wealth management, SBI Intelligent Assist, free post-box, and remittance facility for US-based customers.

Question 9: What is the Capital of Canada?

A) Baku
B) Ottawa
C) Santiago
D) Nicosia

Answer: B


Explanation:

Currency-Canadian Dollar

Question 10: Recently Virat Kohli surpassed which player to become the fastest ever batsman to score 17,000 international runs

A) AB de Villiers
B) Hashim Amla
C) David Warner
D) Steve Smith

Answer: B

Explanation:

Virat Kohli has become the fastest batsman to reach 17,000 international runs, achieving the feat in his 363rd innings during the sixth ODI against South Africa. Kohli surpassed South Africa’s Hashim Amla, who had reached the feat in 381 innings last year. Kohli had become the fastest to 16,000 runs last year, reaching the landmark in 350 innings.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 11: Name the Prime Minister of Canada who is on 7 days visit to India for strengthening bilateral relations between the two countries

A) Mikaela Engell
B) Michel Fontaine
C) Justin Trudeau
D) Margrethe II

Answer: C

Explanation:

Prime Minister of Canada, Justin Trudeau arrived in India on a seven-day State visit. His visit is aimed at further strengthening bilateral relations between the two countries in key areas of mutual interest including trade and investment, energy, science and innovation, higher education, infrastructure development, skill development and space.

Question 12: International Finance Corporation (IFC) and PNB Housing Finance has entered into $______million agreement to support construction of environment-friendly affordable houses in India.

A) $700-million
B) $500-million
C) $600-million
D) $800-million

Answer: D

Explanation:

International Finance Corporation (IFC), member of the World Bank Group, is set to enter into a pact with PNB Housing Finance to form an $800-million platform to support construction of environment-friendly affordable houses across the country. With this platform, IFC is helping mobilise over $1.6 billion for affordable housing segment in less than 10 months. This is the second such platform to be formed by IFC after partnering with HDFC in November. The platform set up with India’s largest mortgage lender was also worth $800 million to support construction of affordable homes.


Question 13: Name the President of Iran who was on three days visit to India recently

A) Ashraf Ghani
B) Recep Tayyip Erdoğan
C) Hassan Rouhani
D) Abdullah Abdullah

Answer: C

Explanation:

President of Iran, Hassan Rouhani arrived in India on a three-day State visit. Rouhani chose to begin his three-day visit from Hyderabad as the city has a long history of cultural and religious ties with Iran.

Question 14: In an effort to provide every block with more than 50% tribal population high quality education, the government has set the target to establish ________ more Ekalavya Model Residential Schools by 2022

A) 425
B) 562
C) 526
D) 452

Answer: B

Explanation:

The Centre will set up 562 more Ekalavya Model Residential Schools in tribal areas of the country. 271 such schools have already been sanctioned out of which, 190 are currently operational. The government is committed to providing quality education to tribal children and it has been announced in the Budget that by the year 2022, every block with at least 20 thousand tribal persons, will have an Ekalavya School.


Question 15: Which among the given organisations has allowed the beta launch of WhatsApp BHIM UPI with user base of 1 million?

A) Reserve Bank of India (RBI)
B) NABARD
C) National Payments Corporation of India (NPCI)
D) Both NPCI & RBI

Answer: C

Explanation:

The National Payments Corporation of India (NPCI) has given its consent to roll out WhatsApp BHIM UPI beta launch with limited user base of 1 million and low per transaction limit. WhatsApp’s payment service with full-fledged features will be launched after the beta test of the service in India.

Question 16: The International Finance Corporation (IFC) has headquarter at___________?

A) Washington DC
B) Paris
C) Singapore
D) Geneva

Answer: A

Explanation:

CEO: Philippe Le Houérou


Question 17: Who is the Chairman of TCS?

A) Nandan Nilekani
B) Abidali Neemuchwala
C) Natarajan Chandrasekaran
D) Rajesh Gopinathan

Answer: C

Explanation:

MD & CEO-Rajesh Gopinathan

Question 18: India’s largest ‘train the trainers’ programme has been launched by which noted player?

A) B. Sai Praneeth
B) H. S. Prannoy
C) Prakash Padukone
D) Pullela Gopichand

Answer: D

Explanation:

Former All-England champion and celebrated badminton coach Pullela Gopichand initiated the country’s largest ‘train the trainers’ programme, inducting 1500 Physical Education (PE) teachers from across Gujarat for advanced training.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 19: Who among the given players has won the Rotterdam’s ABN Amro World Tennis Tournament 2018?

A) Roger Federer
B) Andreas Seppi
C) Robin Haase
D) Daniil Medvedev

Answer: A

Explanation:

Twenty-time Grand Slam champion Roger Federer has become the oldest-ever men’s singles world number one tennis player, at the age of 36. Federer achieved the feat by defeating Dutchman Robin Haase in the Rotterdam Open quarterfinals.

Question 20: Ruud Lubbers who died recently was the longest serving prime minister of which country?

A) Belgium
B) Switzerland
C) Netherlands
D) France

Answer: C

Explanation:

Ruud Lubbers, who as the Netherlands’ longest serving prime minister led his country through economic turmoil to prosperity and helped shape the foundations of the European Union has passed away.

Here, daily updates of GK Questions 21st February 2018 are covered by the team members of www.privatejobshub.in. Aspirants can follow us on Facebook, Whatsapp, Email or twitter to get latest and instant updates. For any query or any suggestion just leave your valuable comments in below provided comment box our team will soon reply towards it.

Get Here GK February Question and Answers Links

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.