Header Ads

GK Questions 22nd February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 22nd February 2018 PJH

Reading daily GK quiz and latest current affairs are very beneficial for upcoming competitive or entrance exam like SSC CGL, SBI, IBPS, GATE, CAT etc. so, if you are preparing for any exam then you must read daily GK Questions answers which are provided by PJH team on daily basis. Today we have covered GK Questions on 22nd February 2018 so, aspirants must read provided GK Questions and answers.

Updates of National affairs, International affairs, Sports affairs, Business, Economy and others all are covered in this page which is related to 22nd February 2018. Aspirants can prepare for their exams by reading daily General knowledge questions which are provided by the team members of www.privatejobshub.in for benefits of our readers. 

GK Questions 22nd February 2018 PJH

Today’s Latest Current Affairs
  • PM Narendra Modi inaugurates World Information Technology Congress 2018
  • 42 Indian languages heading towards extinction
  • 8th edition of Theatre Olympics inaugurated
  • Home Ministry organises Watan Ko Jano programme
  • Maharashtra inks deal with Virgin Group for World’s First Hyperloop between Mumbai and Pune
  • Atal Bhujal Yojana: Government formulates ambitious water conservation scheme
  • Saudi Arabia allows women to open their own businesses without male constent
  • PM Narendra Modi inaugurates Fourth Container Terminal of JNPT in Mumbai
  • India, Iran ink 9 agreements
  • Scientists discover 100 new exoplanets using K2 mission data
Check This Also: Latest Online Quiz


Question 1: What is the theme of the World Environment Day-2018?

A) Beat Plastic Pollution
B) Many Species. One Planet. One Future
C) Green Cities
D) Think.Eat.Save

Answer: A

Explanation:

The theme for the World Environment Day-2018, held every year on June 5, is “Beat Plastic Pollution”.

Question 2: The three days World Congress on Information Technology has been inaugurated in which city?

A) New Delhi
B) Hyderabad
C) Bangalore
D) Ahmedabad

Answer: B

Explanation:

World Congress on Information Technology began in Hyderabad, Telangana. Prime Minister Narendra Modi addressed the inaugural session of the three-day IT summit through a video link.

Question 3: Name the first foreign e-commerce firm which has recently entered into food retail venture in India?

A) Amazon
B) Flipkart
C) eBay
D) Alibaba

Answer: A

Explanation:

E-commerce giant Amazon has launched its own food retailing business in India and the company started testing the market with a pilot project in Pune. With the new venture, Amazon has also become the first foreign e-commerce company to stock and sell food items directly to customers in India.


Question 4: Chandrasekhar Rath passed away recently. He was noted litterateur of which language?

A) Malayalam
B) Odia
C) Kannada
D) Tamil

Answer: B

Explanation:

The doyen of Odia literature Chandrasekhar Rath has passed away. The writer was nominated for the prestigious Padma Shri award this year. Rath was conferred with several awards, including Kendra Sahitya Akademi Award, Odisha Sahitya Akademi Award and Atibadi Jagannath Das Samman, for his contribution in the field of literature.

Question 5: The 2018 International Conference on Unani Medicine was orgainsed in which city?

A) Mumbai
B) Bangalore
C) New Delhi
D) Pune

Answer: C

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Explanation:

The 2018 International Conference on Unani Medicine has inaugurated by Dr Jitendra Singh (the Union Minister of Development of North-East Region) with theme “Integration of Unani System of Medicine in Mainstream Healthcare” in New Delhi on November 10, 2018. The purpose of the 2-day conference is to promote integration of Unani Medicine in mainstream healthcare across the globe.

Question 6: Which country was accorded the Guest of Honour status by Saudi Arabia at its annual National Heritage and Culture Festival ‘Janadriyah’ in Riyadh?

A) Bangladesh
B) India
C) UAE
D) Pakistan

Answer: B

Explanation:

External Affairs Minister Sushma Swaraj met Saudi King Salman bin Abdulaziz who inaugurated the prestigious National Heritage and Culture Festival ‘Janadriyah’ in Riyadh, at which India is the guest of honour country. King Salman in the presence of Swaraj inaugurated the festival which exhibits Saudi Arabia’s rich tapestry of culture and heritage and is organised by the National Guard.

Question 7: According to the data by Dubais Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism), which country has gained top spot for being the source market for Dubai in 2017?

A) India
B) Japan
C) Russia
D) Saudi Arabia

Answer: A


Explanation:

Dubai witnessed 15 percent growth in tourist arrivals from India in 2017, hosting 2.1 million visitors, retaining top spot as the source market. It also became the first country to cross the 2 million mark in a single year, according to the latest data published by Dubai’s Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism). The growth is mainly due to the success of Dubai Tourism’s ongoing collaboration with Bollywood superstar Shah Rukh Khan in the ‘BeMyGuest’ campaign.

Question 8: Which among the following countries has been named as the Global Host for the World Environment Day 2018 by United Nations?

A) India
B) United States
C) China
D) Germany

Answer: A

Explanation:

Union Environment Minister Harsh Vardhan announced that India will host the World Environment Day 2018. Harsh Vardhan also launched the first electric charging facility at the Lodhi Road UN office — the first ever in a UN office in India.

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 9: Who among the given has became the first Indian fast bowler to take five wicket in each of the three format of the game?

A) Jasprit Bumrah
B) Bhuvneshwar Kumar
C) Mohammed Shami
D) Ishant Sharma

Answer: B

Explanation:

Fast bowler Bhuvneshwar Kumar has become the first Indian bowler to take a five-wicket haul in all three formats in international cricket. Bhuvneshwar achieved the feat by taking his first T20I five-wicket haul against South Africa.

Question 10: The National Banana Festival 2018 is being held in which city?

A) Hyderabad
B) Kochi
C) Bhubaneswar
D) Thiruvananthapuram

Answer: D


Explanation:

Thiruvananthapuram, Kerala is hosting National Banana Festival 2018 from February 17. It will be a five-day event to be held at Vellayani Dei Temple grounds at Kalliyoor.

Question 11: The headquarter of Amazon is located in __________

A) Washington
B) New York
C) Chicago
D) Los Angeles

Answer: A

Explanation:

Chairman-Jeff Bezos

Also Read Out: National Current Affairs

Question 12: Name the India’s first online radio station launched recently?

A) Radio Josh
B) Radio Utsav
C) Radio Umang
D) Radio Anand

Answer: C

Explanation:

Radio Umang, India’s first online radio station that allows the listener to just download and tune in, has been launched. Listeners can tune in to this online radio station through web streaming or download the app. With 24 hours programming, it has found listeners in Hindi speaking regions of India and in over 60 countries worldwide.

Question 13: When is the World Radio Day observed?

A) February 11
B) February 14
C) February 12
D) February 13

Answer: D

Explanation:

World Radio Day is an observance day held annually on 13 February. World Radio Day is about celebrating radio, why we love it and why we need it today more than ever. A day to remember the unique power of radio to touch lives and bring people together across every corner of the globe

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 14: Which among the following state is soon to set up a Dada-Dadi Park in every city of the state?

A) Maharashtra
B) Jharkhand
C) Bihar
D) Haryana

Answer: B

Explanation:

Jharkhand Chief Minister Raghubar Das announced that a “Dada-Dadi Park” for senior citizens would be established in every city of the state soon. The parks in every city of the state will be set up to provide relief to people from hot summer.

Question 15: The World’s first Robot Ski Challenge was held in which country?

A) South Korea
B) Greece
C) North Korea
D) France

Answer: A

Explanation:

World’s first robot ski competition was held in South Korea in which self-operational humanoid skiers with two legs participated wearing skis. The robots were reportedly equipped with sensors, batteries and deep learning algorithms that allowed them to move on their own.


Question 16: Gundu Hanumantha Rao who passed away recently was a renowned ___________

A) Journalist
B) Author
C) Politician
D) Actor

Answer: D

Explanation:

Renowned Telugu actor, Gundu Hanumantha Rao has passed away. Known for his iconic role in TV serial, ‘Amrutham’, the comedian has died of heart and kidney ailments.

Question 17: Name the player to win the finals of 2018 Rotterdam Open

A) Alexander Zverev
B) Roger Federer
C) David Goffin
D) Grigor Dimitrov

Answer: B

Explanation:

Roger Federer marked his impending return to the top of the world rankings by sweeping aside second seed Grigor Dimitrov in the Rotterdam Open final.


Question 18: The Swachh Bharat Sanitation Park has been inaugurated in which city?

A) Chennai
B) Mumbai
C) Nagpur
D) New Delhi

Answer: D

Explanation:

The Ministry of Drinking Water and Sanitation, in collaboration with the Environmental Sanitation Institute and Tata Trusts, has developed a Sanitation Park which was inaugurated in Delhi. The Park demonstrates various options pertaining to toilet technologies and solid and liquid waste management technologies, with a brief description of these technologies.

Question 19: Who is the Union Minister of Environment, Forest and Climate Change?

A) J P Nadda
B) Harsh Vardhan
C) Jitendra Singh
D) Anil Madhav Dave

Answer: B

Explanation:

Constituency-Chandni Chowk

Question 20: Which among the following companies is top ranked in the list of the companies in the world by market value?

A) Alphabet
B) Microsoft
C) Apple
D) Amazon

Answer: C

Explanation:

According to a report in The New York Post, with a market cap of $702.5 billion, Amazon has become the third most valuable company in the world, racing past Microsoft, which has a market cap of $699.2 billion. Apple and Alphabet stand ahead of Amazon as the most valuable companies in the world.

In this page of www.privatejobshub.in we have covered all updates and latest agenda of 22nd February 2018. Aspirants can follow this page for daily General Knowledge Questions and answers. Also, latest current affairs are updated our web page.

So, aspirants can collect all data with the help of this single page. If any reader is having any query or any suggestion related to GK Questions 22nd February 2018 then leave your comments in below mentioned comment box our team will soon reply towards it.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.