Header Ads

GK Questions 24th February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exam

Edit

GK Questions 24th February 2018 PJH

With the help of this page you will get the information about the daily current affairs and latest agenda’s in the form of GK Questions and answers that are provided with their explanations. By summarizing all important and latest updates team of PJH is back with GK Questions of 24th February 2018.

In the below section we have provided all latest and daily GK Quiz of 24th February 2018 so, go through provided information. Read daily General Knowledge questions as it is useful for all upcoming exams. Aspirants are requested to go through all the updates that are furnished below by the team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 24th February 2018 PJH

Today’s Current Affairs
  • Light transport aircraft SARAS successfully completes second test-flight
  • N Gopalaswami Committee to select top 20 educational institutes of eminence
  • Northeast’s first regional Centre for Agriculture with Israeli collaboration to come up in Mizoram
  • Government sets up the NITI Forum for Northeast
  • Government launches six new user friendly features of e-NAM Platform
  • Cabinet approves creation of National Urban Housing Fund
  • Government launches Swajal Programme and Gangotri Swachh Iconic Place project
  • 21 February: International Mother Language Day
  • CCEA approves methodology for auction of commercial coal mines to private sector
  • CCEA approves Silkyara Bend-Barkot Tunnel in Uttarkhand
Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation


Question 1: The Palace Queen Humsafar Express flagged off by Prime Minister Narendra Modi will travel between______

A) Mysuru – Udaipur
B) New Delhi – Ahmedabad
C) Gandhinagar – Bengaluru
D) Jaipur – Hyderabad

Answer: A

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi flagged off the Palace Queen Humsafar Express between Mysuru and Udaipur in Mysuru Railway Station. The train between Mysuru and Udaipur will act as a backbone of tourism, an employment generating industry.

Question 2: When is the World Day of Social Justice observed?

A) February 19
B) February 21
C) February 20
D) February 18

Answer: C

Explanation:

Social Equality Justice day is a day recognizing the need to promote efforts to tackle issues such as poverty, exclusion and unemployment and is observed every year on 20th February.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 3: The Union Cabinet has approved the construction of 2-Lane Bi-Directional Silkyara Bend – Barkot Tunnel in which of the following states?

A) Uttarakhand
B) Jammu & Kashmir
C) Assam
D) Himachal Pradesh

Answer: A

Explanation:

The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has given its approval to the construction of 4.531 km long 2-Lane Bi-Directional Silkyara Bend – Barkot Tunnel with escape passage including approaches on Dharasu -Yamunotri section between Chainage 25.400 Km. and Chainage 51.000 Km in Uttarakhand. The project will be falling along NH-134 (old NH-94) in the State of Uttarakhand.

Question 4: Bal Krishna Goyal, who died recently was a renowned __________

A) Journalist
B) Scientist
C) Professor
D) Cardiologist

Answer: D

Explanation:

Renowned cardiologist Bal Krishna Goyal has passed away. He served as a friend and cardiologist to top Indian political dignitaries and celebrities. He was awarded India’s top three civilian awards – Padma Shri (1984), Padma Bhushan (1990), and Padma Vibhushan (2005).


Question 5: Which among the following scheme has been launched by the government to provide cheap sanitary pads to school girls and women on the International Women’s Day 2018?

A) Aakriti Yojana
B) Krithika Yojana
C) Asmita Yojana
D) Nairiti Yojana

Answer: C

Explanation:

In view to increase awareness and remove taboo about menstrual hygiene, the Maharashtra government has decided to launch Asmita Yojana on the International Women’s Day (March 8). High costs of sanitary pads, unavailability in rural areas and awkwardness among women to purchase them from male chemists are the main reasons behind such low awareness.


Question 6: In collaboration with which country, India has launched a joint research project on ‘Water Quality Research’ and ‘Energy Demand Reduction in Built Environment’?

A) United Kingdom
B) United States
C) Japan
D) Russia

Answer: A

Explanation:

India and United Kingdom jointly launched research projects on ‘Water Quality Research’ and ‘Energy Demand Reduction in Built Environment’.

Question 7: According to the report by Nasscom, India’s IT exports growth is likely to grow at _____ percent in 2018-19

A) 6-7 percent
B) 7-9 percent
C) 8-9 per cent
D) 6-9 per cent

Answer: B

Explanation:

According to the industry outlook by the National Association of Software & Services Companies (Nasscom), India’s IT exports are expected to grow at 7-9 per cent to be at $135-$137 billion in 2018-19. The IT exports during the current financial year are projected to be $126 billion, a growth of 7-8 per cent over previous year.

Question 8: What is the theme of the World Day of Social Justice 2018?

A) Preventing conflict and sustaining peace through decent work
B) A Just Transition – environmentally sustainable economies and societies
C) Workers on the Move: the Quest for Social Justice
D) Ending human trafficking and forced labour

Answer: C

Explanation:

The theme of World Day of Social Justice 2018 is “Workers on the Move: the Quest for Social Justice.”

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 9: In an attempt to speed up the implementation of the flagship Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY), the Union Cabinet has approved the creation of a National Urban Housing Fund to finance the scheme. What is the total corpus of the fund?

A) Rs.40,000 crores
B) Rs.60,000 crores
C) Rs.50,000 crores
D) Rs.80,000 crores

Answer: B

Explanation:

The Union Cabinet has given approval for creation of National Urban Housing Fund (NUHF) for Rs.60,000 crores. This fund will be situated in Building Materials and Technology Promotion Council (BMTPC), an autonomous body under the Ministry of Housing and Urban Affairs. NUHF will facilitate raising requisite funds in next four years so that flow of Central Assistance under different verticals i.e. Beneficiary Linked Construction (BLC), Affordable Housing in Partnership(AHP), In-Situ Slum Redevelopment (ISSR) and Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS).

Question 10: The Commonwealth Parliamentary Association (CPA) Conference 2018 was held in which city?

A) Jaipur
B) Patna
C) New Delhi
D) Hyderabad

Answer: B

Explanation:

Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan inaugurated the Commonwealth Parliamentary Association (CPA) conference in Patna, Bihar. The two-day conference will mainly deliberate on parliament’s role in the development agenda and legislature and judiciary – two important pillars of democracy.


Question 11: Who has been appointed as the brand ambassador of the upcoming T20 Mumbai League?

A) Virender Sehwag
B) Sourav Ganguly
C) Rahul Dravid
D) Sachin Tendulkar

Answer: D

Explanation:

Cricket icon Sachin Tendulkar has been made the brand ambassador of the upcoming T20 Mumbai League. The league, scheduled from March 11 to 28 is to be organised by Sports India Pvt Ltd, a consortium of IIFL Group as Lead Member and Wizcraft, with the approval and sanction of the Mumbai Cricket Association (MCA) and under its aegis.


Question 12: Apart from Urdu and English, which other language has also been recognized as one of the official languages of Pakistan?

A) Arabic
B) Sakhalin
C) Ryukyuan
D) Mandarin

Answer: D

Explanation:

The Pakistani Senate approved a motion to declare Mandarin as one of the official languages of Pakistan. The motion said the step was necessary in view of ties between Pakistan and China. Other official languages of Pakistan is Urdu and English.

Also Read Out: National Current Affairs

Question 13: The Union Cabinet has recently approved doubling and electrification of railway lines under multi-crore developmental projects. What is the total cost of the project?

A) Rs 11,661 crore
B) Rs 12,662 crore
C) Rs 13,663 crore
D) Rs 14,664 crore

Answer: A


Explanation:

The Union Cabinet approved multi-crore developmental projects worth Rs 11,661 crore, which include doubling and electrification of many lines. The new projects will herald good news for passengers as the crucial lines will reduce congestion on the existing network, enabling better punctuality of trains.

Question 14: The Maharashtra government and Virgin Group has signed an MoU for the construction of World’s first hyperloop transportation system between Mumbai and _______

A) Pune
B) Nashik
C) Aurangabad
D) Amravati

Answer: A

Explanation:

The Virgin Group signed an “intent agreement” with Maharashtra to build a hyperloop transportation system between Mumbai and Pune, which aims to reduce the travel time between the two mega cities to 20 minutes from the three hours at present.

Question 15: Name the medium-range nuclear-capable missile which was successfully test fired by the Indian Army on February 20, 2018?

A) Agni I
B) Agni II
C) Agni III
D) Agni IV

Answer: B

Explanation:

The Strategic Forces Command (SFC) test-fired Agni II medium-range nuclear-capable missile from Abdul Kalam Island off the Odisha coast. The missile has a strike range of more than 2,000 km. The launch comes one week after India test successfully fired indigenously developed surface-to-surface nuclear capable Agni-I (A) ballistic missile.


Question 16: Name the first ever Indian cricketer to cross 900 point mark in the One-day International (ODI) players rankings

A) Shikhar Dhawan
B) Rohit Sharma
C) M S Dhoni
D) Virat Kohli

Answer: D

Explanation:

Mumbai Virat Kohli became only the second batsman ever after South Africa’s AB de Villiers to have earned more than 900 rating points in ICC Rankings, in Test and ODI cricket concurrently. Kohli also became the first Indian batsmen ever to have breached the 900 points-mark in ODIs, extending his lead over de Villiers. Kohli now has 909 points, well ahead of de Villiers who has 844.

Question 17: Gundu Hanumantha Rao passed away due to cardiac arrest. He was veteran actor of which cinema?

A) Tamil
B) Malayam
C) Telugu
D) Kannada

Answer: C

Explanation:

Veteran comedian of Telugu cinema Gundu Hanumantha Rao has passed away after cardiac arrest. He was 61.

Question 18: Who is the Chairman of National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)

A) Raman Roy
B) Rishad Premji
C) Debanji Ghosh
D) R Chandrashekhar

Answer: A

Explanation

(NASSCOM) is a trade association of Indian Information Technology (IT) and Business Process Outsourcing (BPO) industry established in 1988 and registered under the Indian Societies Act, 1860

Also Read Here: Samanya Gyan Darpan

Question 19: Mandarin is standard literary and official form of language of which country?

A) France
B) China
C) Spain
D) Russia

Answer: B

Explanation:

Mandarin is by far the largest of the seven or ten Chinese dialect groups.

Question 20: Virgin Group Ltd. is a multinational corporation venture capital conglomerate having headquarter in _____

A) Singapore
B) Germany
C) United Kingdom
D) UAE

Answer: C

Explanation:

Virgin Group Ltd. is a British multinational corporation venture capital conglomerate founded by entrepreneurs Sir Richard Branson and Nik Powell.

Candidates can start their preparation by using above stated Gk Questions with Answers of 24th February 2018 and score good marks in upcoming exams of 2018. Applicants may follow us on Facebook or Google plus to fetch upcoming details regarding the same on your timeline.

Candidates can also sub- scribe their mail address to get direct mail in your mail box from our free mail services. After reading complete details above said advertisement, if you have any question in your mind then writes in comment box. Ours experts will try to solve your query as soon as they can.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.