Header Ads

GK Questions 2nd February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 2nd February 2018 PJH

Our team has overcome the problem of daily General Knowledge Quiz for our readers as we will provide daily GK questions. Today PJH team has prepared GK Questions on 2nd February 2018 so let’ get started as these daily updates of GK will help you in all upcoming exams.

Practice daily GK quiz and ready daily current affairs because all the General awareness questions in competitive exams come from latest events of daily updates. So, aspirants may acquire all the latest news through this which is created by the team members of www.privatejobshub.in

GK Questions 2nd February 2018 PJH

Current Affairs of GK
  • India 6th wealthiest country: New World Wealth Report
  • INS Karanj: Third submarine of Scorpene class launched
  • Government launches GeM 3.0
  • Mihir: High performance computing facility inaugurated at Noida
  • Government inks $250 Million Loan Agreement with ADB to Improve Rural Connectivity in 5 States
  • Vinod Paul: First Indian to receive WHO’s IhsanDogramaci Family Health Foundation Prize
  • Government inks $100 Million loan agreement for Project to Boost Rural Economy of Tamil Nadu
  • Soumitra Chatterjee presented with France’s Legion d’Honneur
  • India becomes third largest producer of crude steel
  • President Ram Nath Kovind pitches for simultaneous elections
Check This Also: Latest Online Quiz


Question 1: The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) was established in which year?

A) 2015
B) 2016
C) 2014
D) 2013

Answer: B

Explanation:

It was established on 1 October 2016 and given statutory powers through the Insolvency and Bankruptcy Code, which was passed by Lok Sabha on 5 May 2016.

Question 2: Where is the headquarter of World Steel Association located?

A) Moscow, Russia
B) Vienna, Austria
C) Brussels, Belgium
D) Beijing, China

Answer: C

Explanation:

World Steel Association, often abbreviated as worldsteel, is the international trade body for the iron and steel industry. Founded-10 July 1967

Also Read Out: National Current Affairs

Question 3: In a bid to expand its reach into the hyperlocal news, Google has introduced a new app named ______ to enable the users to submit stories for and about their communities.

A) Flash
B) Notice
C) Bulletin
D) Report

Answer: C

Explanation:

Google has introduced a new app named “Bulletin” that allows anybody to submit stories for and about their communities. This is a free, lightweight app for telling a story by capturing photos, video clips and text right from your phone, published straight to the web.The app is made for contributing hyperlocal stories about your community.

Question 4: The state government of Uttar Pradesh under Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated the Mahesra over bridge on January 29. The bridge would connect which country to Gorakhpur and other east UP districts?

A) Nepal
B) Bangladesh
C) Myanmar
D) Sri Lanka

Answer: A

Explanation:

Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated the long-awaited Mahesra over bridge at Sonauli-Gorakhpur National highway (NH80). The bridge would connect Gorakhpur and other east UP districts to Nepal. It will also become a major route for people going from Gorakhpur to Balrampur, Maharajganj and Gonda.

Question 5: Name the third of six Scorpene class submarine launched by the Indian Navy on January 31 in Mumbai

A) INS Kareem
B) INS Karanj
C) INS Kiltan
D) INS Khukri

Answer: B

Explanation:

The third indigenously-built diesel-electric Scorpene-class submarine, INS Karanj, has been launched at the Mazagaon Dock Shipbuilders Ltd (MDL) in Mumbai. The first of the vessels, INS Kalvari, was commissioned into the Indian Navy on December 14, 2017 while the second, INS Kandhari was launched in January of that year and is undergoing sea trials.

Question 6: Who among the following became the first player to clinch a gold medal of the Khelo India School Games on the opening day of the athletics competition on January 31 by winning the 1500 metres event?

A) Abhishek Singh
B) C Chanthini
C) Kathiriya Shraddha
D) Anu Kumar

Answer: D

Explanation:

Anu Kumar of Uttarakhand grabbed the first gold medal of the Khelo India School Games in 1500 metres at the Jawaharlal Nehru Stadium.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 7: The 19th India International Watch and Clock Fair “Samaya Bharati 2018” was held in which Indian city?

A) Mumbai
B) New Delhi
C) Hyderabad
D) Amritsar

Answer: A

Explanation:

The 19th India International Watch & Clock Fair “Samaya Bharati 2018” was held in Mumbai. The Fair, a grand horological event, was organized by India’s leading watch & clock magazine “Trade Post” under the auspices of Watch Trade Federation and supported by other trade bodies.

Question 8: What is the rank of India in the 2018 Global Democracy Index?

A) 49
B) 47
C) 51
D) 42

Answer: D

Explanation:

India has slipped to 42nd place on an annual Global Democracy Index amid “rise of conservative religious ideologies” and increase in vigilantism and violence against minorities as well as other dissenting voices.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 9: Who has clinched the 79th edition of the 11Even Sports Senior Table Tennis Nationals men’s single title?

A) Manav Thakkar
B) Kamlesh Mehta
C) Sharath Kamal
D) Anthony Amalraj

Answer: C

Explanation:

Sharath Kamal beat top-seeded Anthony Amalraj to win the men singles title for the eighth time, equalling the feat of Kamlesh Mehta in the 79th edition of the 11Even Sports Senior Nationals in Ranchi, Jharkhand. Suthirta Mukherjee from West Bengal emerged the new women champion, beating Hyderabad Nationals winner Manika Batra.

Question 10: Tech giant Google has recently acquired the mobile arm of which smartphone manufacturing company under USD 1.1 billion deal?

A) Samsung
B) HTC
C) Blackberry
D) Micromax

Answer: B

Explanation:

Tech giant Google has announced the closure of a USD 1.1 billion deal with smartphone maker HTC, following which the former is set to acquire the latter’s design talent.


Question 11: According to the report titled Airpocalypse II by the NGO Greenpeace India, which Indian city is found to be the most polluted city?

A) Faridabad
B) Delhi
C) Varanasi
D) Dehradun

Answer: B

Explanation:

Airpocalypse II, a report by environmental NGO Greenpeace India, has found that more than 47% of the population in India is still living in areas where there is no air quality monitoring. Greenpeace researchers analysed PM10 (coarse pollution particles) annual averages for 280 cities monitored by the Central Pollution Control Board under their national air quality monitoring programme, which shows Delhi to be the most polluted and Hassan in Karnataka to have the cleanest air.

Question 12: Name the legendary celebrities who have been conferred with the honorary Doctor of Letters (DLitt) Calicut University on January 29

A) Jayasurya and Dutee Chand
B) Mammootty and Tintu Lukka
C) Dulquer Salmaan and Krishna Poonia
D) Mohanlal and P T Usha

Answer: D

Explanation:

Calicut University conferred honorary Doctor of Letters (DLitt) on actor Mohanlal and athlete P T Usha at a special convocation ceremony. The rise of Mohanlal opened a new era in Malayalam cinema. Usha rose to national attention at a time when India’s athletic scene was marked by pessimism and doubts about the country’s future in sports.

Question 13: What is the estimated rate of India’s GDP growth for the fiscal 2016-17 as predicted by Central Statistics Office (CSO)?

A) 7.1 Percent
B) 7.3 Percent
C) 6.75 Percent
D) 6.9 Percent

Answer: A

Explanation:

According to Central Statistics Office (CSO) data, in line with the earlier official estimate of the country’s GDP growth in the last fiscal, India’s gross domestic product during 2016-17 grew at 7.1 per cent.


Question 14: Name the new mobile App launched by the three municipal corporations of Delhi to improve civic services in the city

A) Mobile App 301
B) Mobile App 321
C) Mobile App 311
D) Mobile App 310

Answer: C

Explanation:

Mobile App 311 was launched by Delhi’s Lt Governor Anil Baijal. It is a mobile application of the three municipal corporations of Delhi (MCD) that was launched in a bid to enhance engagement of citizens in resolution of grievances and improvement of civic services in the city. Once a complaint is submitted by citizens in via the 311 App, it will be resolved by the designated officers of that locality identified by the geo-tagged photo.

Question 15: Who among the following has recently been conferred with the France’s highest civilian award, Legion d’Honneur?

A) Prakash Raj
B) Soumitra Chatterjee
C) Suresh Gopi
D) Rajinikanth

Answer: B

Explanation:

Legendary Bengali actor Soumitra Chatterjee was presented France’s highest civilian award, Legion d’Honneur. In 1999, Chatterjee became the first Indian actor to receive the ‘Officier des Arts et Metiers’, the highest award for arts given by the French government.


Question 16: According to recent report published by World Steel Association (WSA), India has surpassed United States to become _________ largest steel producer in the world in 2018

A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

Answer: C

Explanation:

According to a recent report published by World Steel Association (WSA), India overtook the US to become the world’s third-largest steel producer in 2018. China has remained world leader by producing 831.7 MT in 2017, up 5.7% from 786.9 MT in the year-ago period.Japan is second largest global steel producer.


Question 17: Name the Indian entity which has partnered with Chinese gaming company AGTech to launch new mobile gaming platform?

A) Freecharge
B) Mobikwik
C) JioMoney
D) Paytm

Answer: D

Explanation:

Chinese gaming and entertainment company AGTech Holdings Limited has entered a joint venture with Paytm to launch Gamepind, a mobile gaming platform with social and casual games that include rewards. Gamepind includes casual games, contests, and sports games, combined with a rewarding and engaging winning experience for the end user.

Question 18: Which among the following banks has signed an Information Utility (IU) agreement with National E-Governance Services Limited (NeSL) to share financial and security information under insolvency rules?

A) State Bank of India
B) Punjab National Bank
C) Bank of Baroda
D) Kotak Mahindra Bank

Answer: A

Explanation:

State Bank of India (SBI) announced signing of a Information Utility (IU) agreement with National E-Governance Services Limited (NeSL), the first information utility registered with the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI), to share financial and security information under IBBI (IU) regulation 2017.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 19: Well known ________film director Dharmasena Pathiraja passed away recently.

A) Indian
B) Sri Lankan
C) Nepali
D) Bangladeshi

Answer: B

Explanation:

Renowned Sri Lankan filmmaker Dharmasena Pathiraja, fondly referred to as ‘a rebel with a cause’ and acclaimed for his compelling portrayals of urban underclasses has passed away.

Question 20: Which country has topped the Global Democracy Index 2018?

A) Switzerland
B) Sweden
C) Norway
D) Iceland

Answer: C

Explanation:

Norway has again topped the list in the annual Global Democracy Index, followed by Iceland and Sweden, compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU), India has moved down from 32nd place last year and remains classified among “flawed democracies”.

Candidates may go through provided information of GK Questions 2nd February 2018 and for more daily updates of GK Questions keep a regular eye on our page. Join us on facebook or Google +.

Aspirants can bookmark our web page that is www.privatejobshub.in for latest updates related to General Knowledge Questions or current affairs. You can also subscribe us and enjoy free email service direct to your inbox.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.