Header Ads

GK Questions 3rd February 2018 PJH: Daily GK Quiz for All Upcoming Exams

Edit

GK Questions 3rd February 2018 PJH

Our team provides daily date wise GK quiz and today we are back with latest and current updates. Read GK Questions on 3rd February 2018 and latest current affairs to get all updates of 3rd February 2018 in this single page.

Reading daily GK Questions will not only enhance your knowledge but also it will be helpful for you if you are preparing for any upcoming competitive or entrance exam. All updates related to 3rd February 2018 are updated in this page that is prepared by the team members of www.privatejobshub.in.

GK Questions 3rd February 2018 PJH

Today’s Current Affairs
  • Shesh Anand Madhukar honoured with Sahitya Akademi Bhasha Samman award
  • India ranks 42nd in 2017 Global Democracy Index
  • PM Narendra Modi launches Khelo India School Games
  • HAL successfully tests Light Combat Helicopter for first time
  • Indian Railways to set up Coach Factory in Marathwada, Maharashtra
  • Dinesh Srivastava takes over as chief executive of Nuclear Fuel Complex
  • Punjab Government bans sale of 20 insecticides
  • Neelam Kapoor appointed as Director General of Sports Authority of India
  • India 6th wealthiest country: New World Wealth Report
  • Thar Link Express receives extension for three more years
Read Also: Selection Process in Competitive Exams


Question 1: Which among the following stadiums will host the finals of the 2020 ICC World T20 of both the men’s and women’s?

A) Salt Lake Stadium, India
B) Melbourne Cricket Ground (MCG), Australia
C) Bidvest Wanderers Stadium, South Africa
D) Lord’s Cricket Ground, United Kingdom

Answer: B

Explanation:

Australia is going to host ICC World T20 2020. It was announced that Australia’s largest stadium Melbourne Cricket Ground (MCG) will host the final of both the men’s and women’s ICC World Twenty20 in 2020.

Want help in Preparation? Get Tips: Practice Which Helps In Preparation

Question 2: The Chief Minister of Odisha, Naveen Patnaik, has launched the Startup India-Odisha Yatra to encourage the entrepreneurship in the state. Under the initiative how many innovators would be provided incubation and mentorship support to convert their ideas into startups?

A) 20
B) 40
C) 50
D) 60

Answer: C

Explanation:

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched the Startup India-Odisha Yatra. The Chief Minister said the Yatra van would travel to 60 educational institutions across the 16 districts of the state. During the yatra, 500 innovative ideas were likely to be pitched. The selected ideas would be put to three days intensive acceleration programme and the best 50 innovators would be provided incubation and mentorship support to convert their ideas into startups.


Question 3: Which ministry has launched the Stree Swabhiman Initiative to ensure and maintain Women Health and Hygiene?

A) Ministry of Social Justice and Empowerment
B) Ministry of Health and Family Welfare
C) Ministry of Women and Child Development
D) Ministry of Information Technology and Electronics

Answer: D

Explanation:

Union Information Technology and Electronics Ministry launched the Stree Swabhiman Initiative to ensure and maintain perfect health for Women and maintain Health Hygiene. The initiative was launched in partnership with Common Service Centres (CSCs).

Question 4: Who has been conferred with the Badminton Association of India (BAI) Lifetime Achievement Award 2018?

A) Prakash Padukone
B) Syed Modi
C) Dipankar Bhattacharjee
D) Arvind Bhat

Answer: A

Explanation:

Vice President Venkiah Naidu conferred Badminton Association of India (BAI) Lifetime Achievement Award to 1983 World Championship medallist Prakash Padukone.

Check This Also: Latest Online Quiz

Question 5: The Ministry of Environment has recently launched a new 2.8 PetaFlops capacity high-performance computer system to predict weather and climate accurately. Name the newly launched supercomputer.

A) Mihir
B) Prakash
C) Kiran
D) Keshav

Answer: A

Explanation:

Environment Minister Harshvardhan launched a 2.8 PetaFlops capacity high-performance computer system ‘Mihir’ in Noida. The system will be able to predict weather and climate accurately. This will be helpful in addressing the various issues of agriculture operations and fishing in the country.

Question 6: The Delhi Soccer Association (Football Delhi) has announced to celebrate which legendary football players birthday as Football Day in Delhi as a mark of honor?

A) Jeje Lalpekhlua
B) Baichung Bhutia
C) Sunil Chhetri
D) I. M. Vijayan

Answer: C

Explanation:

Celebrating the game, Football Delhi honoured the Indian football captain Sunil Chhetri, announcing his birthday to be celebrated as Delhi’s Football Day. Chhetri’s birthday falls on August 3. The 33-year-old, who had spent his initial football days in Delhi, has appeared in 97 International matches for India and scored 56 goals for the national team since his first appearance in 2005. He is currently leading Bangaluru in their ISL 2018 campaign and is the top third goalscorer in the tournament this season.


Question 7: The 2018 Asian Champions Trophy will be hosted by which country?

A) Qatar
B) Oman
C) Saudi Arabia
D) United Arab Emirates

Answer: B

Explanation:

The Asian Champions Trophy 2018 will be hosted by the Oman Hockey Association in Muscat between October 18 and 28, confirmed the Asian Hockey Federation (AHF). Oman is holding the event for the first time.

Question 8: The maiden military exercise named VINBAX between the Armies of India and Vietnam is being held in which state of India?

A) Odisha
B) Meghalaya
C) Madhya Pradesh
D) Rajasthan

Answer: C

Explanation:

Armies of India and Vietnam have begun a six-day-long military exercise in Jabalpur in Madhya Pradesh. The exercise named ‘VINBAX’ is the first military exercise between the two countries.


Question 9: How much amount of loan agreement has recently been signed between the Government of India and the Asian Development Bank (ADB) for the construction of 6,254 kilometres rural roads in five states under the Prime Minister’s Rural Roads Program (PMGSY)?

A) $200 million
B) $250 million
C) $350 million
D) $400 million

Answer: B

Explanation:

The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $250 million loan to finance the construction of 6,254 kilometres all-weather rural roads in the States of Assam, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Odisha and West Bengal under the Prime Minister’s Rural Roads Program (PMGSY).

Question 10: What is the rank of India among the list of the most wealthiest countries of the world as per the report by New World Wealth?

A) Fifth
B) Eighth
C) Third
D) Sixth

Answer: D

Explanation:

India has been ranked sixth in the list of wealthiest countries with total wealth of 8,230 billion US dollars, while the United States topped the chart. According to a report by New World Wealth, India was the best performing wealth market globally in 2017 as its total wealth swelled from 6,584 billion dollars in 2016 to 8,230 billion dollars in 2017, registering a 25 per cent growth.

Question 11: Chintaman Wanaga died recently. He was a senior Member of Parliament (MP) belonging to which political party?

A) Bharatiya Janata Party (BJP)
B) Bahujan Samaj Party (BSP)
C) Indian National Congress
D) Aam Aadmi Party (AAP)

Answer: A

Explanation:

Member of Parliament from Palghar in Maharashtra Chintaman Wanaga has passed away.

Also Read Here: SamanyaGyanDarpan

Question 12: Who has been appointed as the Chef de Mission for the 21st Commonwealth Games?

A) Praveen Mahajan
B) Hassan Moustafa
C) Rajeev Shukla
D) Vikram Singh Sisodia

Answer: D

Explanation:

The Indian Olympic Association (IOA) appointed Vikram Singh Sisodia as the Chef de Mission for the 21st Commonwealth Games to be held at Gold Coast in Australia. Sisodia is currently the Joint Secretary of the IOA.

Question 13: The Government of India has signed a loan agreement worth $_____ million with the World Bank on January 30 to boost rural economy of Tamil Nadu

A) $100 million
B) $150 million
C) $200 million
D) $250 million

Answer: A

Explanation:

The Government of India and the World Bank signed a $100 million Loan Agreement that is expected to promote rural enterprises, facilitate their access to finance, and create employment opportunities for youth, particularly women, in selected blocks of Tamil Nadu across 26 districts, directly benefitting over 400,000 people.

Question 14: According to the Economic Survey 2017-18, the Indian IT sector saw a growth of _______ percent in the fiscal 2016-17 as compared to the previous fiscal

A) 7%
B) 8 %
C) 6%
D) 7.5%

Answer: B

Explanation:

According to the Economic Survey for the current fiscal 2017-18, the Indian IT industry grew 8 per cent to $140 billion (Rs 8,91,700 crore) in fiscal 2016-17 from $129 billion (Rs 8,256 crore) in the previous fiscal (2015-16).

Also Read Out: National Current Affairs

Question 15: Who among the following has been appointed as the new Chairman of Indian Banks’ Association (IBA)?

A) Arundhati Bhattacharya
B) Usha Ananthasubramanian
C) Chanda Kochhar
D) Naina Lal Kidwai

Answer: B

Explanation:

Usha Ananthasubramanian, MD and CEO, Allahabad Bank, has been elected the first woman chairman of Indian Banks’ Association (IBA).

Question 16: What is the rank of India in the 2018 Environmental Performance Index (EPI)?

A) 175
B) 172
C) 179
D) 177

Answer: D

Explanation:

India ranks 177 among 180 countries in the Environmental Performance Index (EPI) 2018, according to a biennial report by Yale and Columbia Universities along with the World Economic Forum. The report was released on the sidelines of the World Economic Forum in Davos, Switzerland. Switzerland leads the list, followed by France, Denmark and Malta.

Question 17: In an effort to safeguard the world from hackers and secure global cyberspace, the World Economic Forum (WEF) has announced the launch of a new Global Centre for Cybersecurity. The headquarter of the centre will be located in which city?

A) New York
B) Paris
C) Geneva
D) London

Answer: C

Explanation:

In a bid to safeguard the world from hackers and growing data breaches — especially from nation-states — the World Economic Forum (WEF) announced a new Global Centre for Cybersecurity. Headquartered in Geneva, the centre will become operational from March.

Question 18: Which among the given firms has recently acquired the biometric ID verification startup named Confirm?

A) Facebook
B) Amazon
C) Paytm
D) Google

Answer: A

Explanation:

Facebook has acquired a biometric ID verification startup named Confirm that specialises in remotely verifying IDs like drivers licenses. The startup offers an application programming interface (API) that helps verify government-issued identification cards.

Current Highlights: Political Current Affairs

Question 19: The tableau of which state bagged the best tableau award for the 69th Republic Day Parade?

A) Maharashtra
B) Chhattisgarh
C) Assam
D) Sikkim

Answer: A

Explanation:

Out of 23 tableaux participated in this year Republic Day Parade, the tableau from Maharashtra depicting coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj won the first prize, while tableau from Assam depicting traditional masks and sastras bagged second and Tableau of Chhattisgarh,depicting Ramgarh’s ancient amphitheatre was awarded third prize.

Question 20: Recently, Gurcharan Singh Kalkat passed away. He was an eminent __________

A) Ophthalmologist
B) Journalist
C) Agricultural Scientist
D) Professor

Answer: C

Explanation:

Eminent agricultural scientist and Padma Bhushan awardee Gurcharan Singh Kalkat has passed away. Kalkat was actively involved as an agricultural scientist during the Green Revolution in Punjab in the 1950s and 1960s to make the country self-reliant in food grain.

So, whether you want to crack any competitive exam or to update your knowledge, current affairs and daily General Knowledge questions plays a vital role in it. It covers all topics ranging from business, sports, money, politics, and education. So, it is desirable to be updated with what is happening around the globe.

Above information about GK Questions 3rd February 2018 is going to help our readers to get updated with latest GK MCQ Questions and answers. If you encounter any trouble regarding GK Current Affairs, then you can ask from us in below commenting section of this page. To fetch more information about Daily General Knowledge and Current Affairs, stay tuned with us.

Get Here GK January Question and Answers Links:

No comments

Don't Add Comment with Spam Purpose

Powered by Blogger.